Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Nauka potwierdza :WSZECHŚWIAT POSIADA BOSKIE CECHY 
Autor Wiadomość

Rozpatrywanie postawy w kategoriach materialne-niematerialne wydaje mi się dziwne... Wydaje mi się, że postawa nie jest bytem i dlatego nie można jej rozpatrywać w kategoriach materialności lub niematerialności, podobnie jak w ten sam sposób nie rozpatruje się idei. Co byś odpowiedział na pytanie "czy trójkąt to coś materialnego czy niematerialnego"? Miłość to pewna funkcja maszyny którą jest człowiek, idea przypisana określonemu trybowi działania, podobnie jak "czwarty bieg" jest ideą opisującą pewną funkcję działania skrzyni biegów. Czy czwarty bieg jest zjawiskiem niematerialnym?

Cz sie 16, 2007 12:46

Nie porównuj tego co zrobiła Machina do łajna na głowie.

Sprofanować można w różny sposób ,równie dobrze mógłbyś zabronic machinie profanować w jej stylu.

Cz sie 16, 2007 12:49

Post Re: Nauka potwierdza :WSZECHŚWIAT POSIADA BOSKIE CECHY
Seweryn napisał(a):
Są żeczy na świecie niematerialne np. MIŁOŚĆ

Milosc to nie rzecz tylko uczucie (jak np. bol itp), majace swoje zrodlo w materialnym mozgu.

Seweryn napisał(a):
NIEDOSKONALI są przewarznie ludzie ,którzy nie dążą do doskonałości Boskiej np. Ateiści.

Nie ma doskonalnych ludzi, bo i czlowiek jest z natury rzeczy istota niedoskonala, zarowno pod wzgledem fizycznym jak i psychicznym.

Seweryn napisał(a):
Skąd wiesz że wszechświat jest skończony ,a jeśli tak twierdzisz to powiedz co jest za tym końcem?

Wiem to z wiedzy o powstaniu niewiecznego wszechswiata, jako ze powstal okolo 14 mld lat temu, i jako skonczony rozszerza sie. Poza wszechswiatem nie ma czasu ani przestrzeni.

Ergo, wszechswiat i wszystko co w nim jest, jest zaprzeczniem boskich cech wiecznosci, skonczonosci i doskonalosci.

Cz sie 16, 2007 12:49

filippiarz napisał(a):
Ja jestem osobą, obraz jest przedmiotem.
Ty jesteś osobą ,a zdjęcie jest przedmiotem przedstawiającym twoją postać . (może byc też obraz przedstwiający twą postać)
Jezus jest osobą Boga ,a jego obraz jest przedmiotem przedstawiającym jego postać.

Powiedz Filipiarzu jak byś sie czuł gdyby jakaś gazeta przedstawiła twą postać (zdjęcie , obraz) np. z krowim łajnem na głowie czy nie poczuł byś sie urażony?

Nie czułbym się, to problem osoby tworzącej i zamieszczającej wizerunek a nie mój.
Nie da się przedstawić Jezusa i Marii - nie zachowały się ich żadne wiarygodne wizerunki, a te które są tworzone nie starają się nawet udawać prób rzeczywistego ich oddania, np. uwzględniając ich semickie pochodzenie. Równie dobrze można namalować Jezusa jako czarnoskórego, będzie to tak samo prawdziwe jak "aryjsko" jasnowłosy i niebieskooki Jezus z niektórych obrazów.

Cz sie 16, 2007 12:51

Rozpatrywanie postawy w kategoriach materialne-niematerialne wydaje mi się dziwne... Wydaje mi się, że postawa nie jest bytem i dlatego nie można jej rozpatrywać w kategoriach materialności lub niematerialności, podobnie jak w ten sam sposób nie rozpatruje się idei. Co byś odpowiedział na pytanie "czy trójkąt to coś materialnego czy niematerialnego"? Miłość to pewna funkcja maszyny którą jest człowiek, idea przypisana określonemu trybowi działania, podobnie jak "czwarty bieg" jest ideą opisującą pewną funkcję działania skrzyni biegów. Czy czwarty bieg jest zjawiskiem niematerialnym?

Miłośc to zjawisko ,fenomen .Miłoćć jest niematerialna i istnieje we wszechświecie ,więc nie można powiedzieć .że wszechswiat jest tylko materialny.

Cz sie 16, 2007 12:53

Seweryn napisał(a):
Są żeczy na świecie niematerialne np. MIŁOŚĆ

Milosc to nie jest rzecz, tylko uczucie (in. bol, glod itp), majace swoje zrodlo w materialnym mozgu, bez niego nie istniejace i tez skonczone.

Seweryn napisał(a):
NIEDOSKONALI są przewarznie ludzie ,którzy nie dążą do doskonałości Boskiej np. Ateiści.

Nie ma ludzi doskonalych, kazdy czlowiek z natury rzeczy jest ograniczony przez swoje niedoskonalosci fizyczne i umyslowe.

Seweryn napisał(a):
Skąd wiesz że wszechświat jest skończony ,a jeśli tak twierdzisz to powiedz co jest za tym końcem?

Wiem to z wiedzy o powstaniu niewiecznego wszechswiata, okolo 14 mld lat temu, ktory jako skonczony wciaz sie rozszerza a poza ktorym nie ma czasu ani przestrzeni.

Ergo, wszechswiat i wszystko co w nim zawarte, jest zaprzeczeniem boskich cech wiecznosci, nieskonczonosci i doskonalosci.

Cz sie 16, 2007 12:55

Miłośc to zjawisko ,fenomen .Miłoćć jest niematerialna i istnieje we wszechświecie ,więc nie można powiedzieć .że wszechswiat jest tylko materialny.

Miłość jest ideą i jako taka nie jest częscią wszechświata, Sewerynie.

Cz sie 16, 2007 13:00

Seweryn napisał(a):

Powiedz Filipiarzu jak byś sie czuł gdyby jakaś gazeta przedstawiła twą postać (zdjęcie , obraz) np. z krowim łajnem na głowie czy nie poczuł byś sie urażony?

Nie czułbym się, to problem osoby tworzącej i zamieszczającej wizerunek a nie mój.
Nie da się przedstawić Jezusa i Marii - nie zachowały się ich żadne wiarygodne wizerunki, a te które są tworzone nie starają się nawet udawać prób rzeczywistego ich oddania, np. uwzględniając ich semickie pochodzenie. Równie dobrze można namalować Jezusa jako czarnoskórego, będzie to tak samo prawdziwe jak "aryjsko" jasnowłosy i niebieskooki Jezus z niektórych obrazów.

Nawet jeśli ktoś namalije Jezusa czarnoskórego a będą osoby wierzące że obraz ten przedstawia Jezusa to czy wolno ci go profanować?

Powiedz filipiarzu ,a jeśli pomysł profanacji twego wizerunku powstał by w głowie twego znajomego to czy nie czuł byś do niego niesmaku?

Cz sie 16, 2007 13:03

Seweryn napisał(a):

Miłość jest ideą i jako taka nie jest częscią wszechświata, Sewerynie.

Powiedz mi Zenku czy istnieją zjawiska we wszechświecie?

Cz sie 16, 2007 13:06

Są, ale nie rozpatruje się ich w kategorii materialności. Przykładem jest tutaj ruch odważnika. Odważnik jest bytem, którego materialność możemy rozpatrywać. Ruch zaś jest zjawiskiem, jednak nie posiada on atrybutu materialności lub nie.

Cz sie 16, 2007 13:09

Są, ale nie rozpatruje się ich w kategorii materialności. Przykładem jest tutaj ruch odważnika. Odważnik jest bytem, którego materialność możemy rozpatrywać. Ruch zaś jest zjawiskiem, jednak nie posiada on atrybutu materialności lub nie.

No właśnie, jeśli mówisz ,że są we wszechświcie zjawiska i w dodatku są one niematerialne ,to znaczy ,że we wszechświecie nie istnieje tylko materia ,ale jest tez cos niematerialnego jak np .Miłość.

Wikipedia :Miłość - złożone, trudne do zdefiniowania zjawisko

Cz sie 16, 2007 13:27

Powiedz filipiarzu ,a jeśli pomysł profanacji twego wizerunku powstał by w głowie twego znajomego to czy nie czuł byś do niego niesmaku?

Nie. Współczucie.
A co tego ma znajomość? Mam różnych znajomych - księdza, handlarza narkotyków, satanistów, oazowców, neonazistów, anarchistów, gejów, zakonnice... Także, zwykłych, normalnych ateistów :D

Cz sie 16, 2007 13:34

No właśnie, jeśli mówisz ,że są we wszechświcie zjawiska i w dodatku są one niematerialne ,to znaczy ,że we wszechświecie nie istnieje tylko materia ,ale jest tez cos niematerialnego jak np .Miłość.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zjawisko

Cz sie 16, 2007 13:36

unbeliever napisał(a):
Milosc to nie rzecz tylko uczucie (jak np. bol itp), majace swoje zrodlo w materialnym mozgu.

Nie ma doskonalnych ludzi, bo i czlowiek jest z natury rzeczy istota niedoskonala, zarowno pod wzgledem fizycznym jak i psychicznym.

Wiem to z wiedzy o powstaniu niewiecznego wszechswiata, jako ze powstal okolo 14 mld lat temu, i jako skonczony rozszerza sie. Poza wszechswiatem nie ma czasu ani przestrzeni.

Ergo, wszechswiat i wszystko co w nim jest, jest zaprzeczniem boskich cech wiecznosci, skonczonosci i doskonalosci.

1.Miłość to zjawisko ,a jesli Miłość porównujesz do bólu to ci współczuję.

2. przestrzegając prawdy Biblii stajemy sie doskonalsi . Natomast Ateisci nie przestrzegają prawd Biblii . Niektórzy ludzie doskonałość sami sobie definiują ,np. dla narkomanów doskonały jest haj. Dla alkoholika upojenie alkoholowe dla gwałciciela gwałt.itp.

3. Jeżeli poza wszechswiatem nie ma czasu i przestrzeni to w czym rozszeża sie wszechświat ?

4.Jeśli sądzisz że znasz prawa żądzące wszechświatem ,wiesz nawet co jest na krańcach wszechświata to sam się oszukujesz i żyjesz w obłudzie .

Cz sie 16, 2007 13:41

Seweryn napisał(a):

[Nie. Współczucie.A co tego ma znajomość? Mam różnych znajomych - księdza, handlarza narkotyków, satanistów, oazowców, neonazistów, anarchistów, gejów, zakonnice... Także, zwykłych, normalnych ateistów :D

A jeżeli ktoś będzie chciał w ten sam sposób sprofanować wizerunek najbliższej ci osoby, to czy bedziesz się temu bezczynnie przyglądał?

Cz sie 16, 2007 13:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona