Kiedy Bóg stworzył dinozaury?
Autor |
Wiadomość |
Sławek_
|
No napisał(a): Tyle, że według chrześcijan Bóg tak pokierował ewolucją by powstał człowiek czyli jednak ingerował.Sam mechanizm wcale nie musiał doprowadzić do powstania człowieka czy w ogóle życia inteligentnego na ziemi.
Stworzenie wszechświata jest jakąś tam ingerencją w nicość. Pytanie czy "zapanował" jest jednoznaczne z "ingerował". Z punktu widzenia Boga jest to to samo, skoro to On wpisał teorię ewolucji już moment wielkiego wybuchu. Celem stworzenia na Ziemi był człowiek. Bóg raczej nie działa na zasadzie "przymusu" wobec stworzenia. Nadaje mu zasady, którymi powinno się kierować. Materia będąc posłuszna tym zasadom utworzyła w końcu także ludzkie ciało (więc człowiek powstał koniec końców z biblijnego 'prochu'). Po ludzku więc patrząc trzeba powiedzieć, że Bóg "zaplanował" ewolucję tak, aby powstało z niej ciało ludzkie. Cytuj: Prawde mówiąc nie znam się na fizyce, matematyce itd. i jakoś nie widze tu związku moge tylko zapytać co właściwie rozumiesz przez "przypadek".
W takim razie zostawmy to w spokoju. Przez "przypadek" rozumiem zdarzenie, które jest na tyle skomplikowane, że nie da się 'łatwo' określić jego skutków. Np. wynik rzutu kostką jest w zasadzie według praw fizyki przewidywalny, ale składa się na niego tyle parametrów, że nikt nie jest w stanie tego obliczyć. Cytuj: W takim wypadku nie byłoby różnicy czy to ten pies ma dusze czy człowiek kaprys bóstwa i tyle może ty nie widzisz w tym nic dziwnego ale mnie zawsze uczono, że Bóg wybrał nas właśnie dlatego, że mamy samoświadomość i możemy wybierać gdzie tą dusze po śmierci zabrać w takim wypadku istnienie chorób umysłowych które ograniczają wolną wole jest co najmniej dziwne ale na szczęście to nie mój problem...
To proste. Czy wolałbyś mieć ciało i inteligencję psa, czy wolisz jednak swoje - ludzkie?  Jakby nie patrzeć jesteśmy, jako gatunek, najdoskonalsi na tej planecie. Choroba umysłowa nie ogranicza wolnej woli na zawsze. Ogranicza tylko inteligencję na czas przebywania człowieka w doczesnym ciele. W momencie śmierci dusza człowieka jest już wolna od ograniczeń i może wybierać. Jak rozwiązuje ten "problem" Bóg, tego nie wiem, ale na pewno jakąś możliwość daje, bo jest Sprawiedliwy. Cytuj: Więc do nieba z tamtego okresu poszło kilku filozofów bo raczej przeciętny Egipski chłop żadnego "najwyższego" dobra nie szukał nie mówiąc już nawet o tym, że dobro jest pojęciem subiektywnym i często w różnych okresach i kulturach uważano za nie przeciwne rzeczy.
Jest takie zdanie Jezusa z Ewangelii (co do treści, nie formy) : komu więcej dano, od tego więcej wymagać się będzie. Jeśli egipski chłop, o raczej przeciętnej inteligencji, który nie miał najlżejszego życia, ale był wierny swojemu sumieniu i naturalnemu prawu wpisanemu w nie, to nie powinien spodziewać się po śmierci kary.
|
So sie 25, 2007 17:25 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
IPW napisał(a): Uważam ,że nie można idei Boga Stworzyciela interpretować w oderwaniu od Genezis ,[...] [quote"="Snafu]A czy ktoś tutaj Boga Stworzyciela odrywa od tekstu?[/quote]Nie od tekstu tylko od Genezis.Tak snafu Ty chcesz odrywać ideę Boga Stworzyciela od Genezis bo nadajesz tej idei inne znaczenie niż cała Genezis.Idea Boga Stworzyciela jest na stałe wpisana w treść ksiegi Genezis i na zawsze tam pozostała.
|
So sie 25, 2007 18:42 |
|
 |
snafu
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Nie od tekstu tylko od Genezis. Genezis to inna nazwa Księgi Rodzaju. Nie mówimy tutaj o Abrahamie, nie mówimy tutaj o Józefie ani nawet o Noem. Odnosimy się tylko do jej fragmentu opisującego stworzenie świata, tak więc staram się go konsekwentnie nazywać "tekstem", "fragmentem Księgi Rodzaju", "opisem stworzenia świata" itp. Tak więc zarzut wyjęty z kosmosu. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Tak snafu Ty chcesz odrywać ideę Boga Stworzyciela od Genezis bo nadajesz tej idei inne znaczenie niż cała Genezis.Idea Boga Stworzyciela jest na stałe wpisana w treść ksiegi Genezis i na zawsze tam pozostała.
Oczywiście twierdząc, że opis stworzenia świata zawarty w Księdze Rodzaju mówi nam o Bogu, który stworzył świat i ten właśnie cały świat jest jego dziełem odrywam się zupełnie od tekstu, nadaje mu jakieś nowe znaczenie i generalnie głoszę coś co jest zapewne zupełnie sprzeczne z myślą przewodnią omawianego fragmentu.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
So sie 25, 2007 19:02 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: Celem stworzenia na Ziemi był człowiek. Bóg raczej nie działa na zasadzie "przymusu" wobec stworzenia. Nadaje mu zasady, którymi powinno się kierować. Materia będąc posłuszna tym zasadom utworzyła w końcu także ludzkie ciało (więc człowiek powstał koniec końców z biblijnego 'prochu'). Po ludzku więc patrząc trzeba powiedzieć, że Bóg "zaplanował" ewolucję tak, aby powstało z niej ciało ludzkie. Jak już mówiłem wcale nie musiała utworzyć bo te zasady nie musiały doprowadzić do powstania życia inteligentnego a jeśli zaplanował to raczej musiał ingerować w ten proces tak by osiągnąć pożądane przez siebie rezultaty. Cytuj: To proste. Czy wolałbyś mieć ciało i inteligencję psa, czy wolisz jednak swoje - ludzkie? To wcale nie jest proste i to czego bym chciał niema tu żadnego znaczenia. Cytuj: Jakby nie patrzeć jesteśmy, jako gatunek, najdoskonalsi na tej planecie. Właśnie wszystko zależy jak na to spojrzymy, co uznamy za doskonałość i w zależności od tego możemy określić czy jesteśmy bliżej danego ideału czy dalej. Cytuj: Choroba umysłowa nie ogranicza wolnej woli na zawsze. Ogranicza tylko inteligencję na czas przebywania człowieka w doczesnym ciele. W momencie śmierci dusza człowieka jest już wolna od ograniczeń i może wybierać. Jak rozwiązuje ten "problem" Bóg, tego nie wiem, ale na pewno jakąś możliwość daje, bo jest Sprawiedliwy. Nie wiem czy jesteś chrześcijaninem ale jeśli tak to powinieneś wiedzieć, że po śmierci wolnej woli praktycznie niema to za życia musimy podjąć decyzje. Cytuj: Jest takie zdanie Jezusa z Ewangelii (co do treści, nie formy) : komu więcej dano, od tego więcej wymagać się będzie. Jeśli egipski chłop, o raczej przeciętnej inteligencji, który nie miał najlżejszego życia, ale był wierny swojemu sumieniu i naturalnemu prawu wpisanemu w nie, to nie powinien spodziewać się po śmierci kary.
Nawet jeśli to sumienie pozwalało mu np.posiadać niewolników ?
Prawo naturalne niestety sformułowane i jest wyjątkowo niejasno np.zemsta jest z nim równie zgodna co wybaczenie naturalne jest jest też, że inaczej traktujemy "swoich" a inaczej obcych tyczy się to także moralności.
|
So sie 25, 2007 20:10 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
snafu napisał(a): Oczywiście twierdząc, że opis stworzenia świata zawarty w Księdze Rodzaju mówi nam o Bogu, który stworzył świat i ten właśnie cały świat jest jego dziełem odrywam się zupełnie od tekstu, nadaje mu jakieś nowe znaczenie i generalnie głoszę coś co jest zapewne zupełnie sprzeczne z myślą przewodnią omawianego fragmentu. Więc nie interpretuj idei Boga Stworzyciela dosłownie ,bo nie takie ma znaczenie Genezis.
|
So sie 25, 2007 20:37 |
|
|
|
 |
snafu
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Więc nie interpretuj idei Boga Stworzyciela dosłownie ,bo nie takie ma znaczenie Genezis.
To była ironia.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
So sie 25, 2007 21:19 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
IPW napisał(a): Więc nie interpretuj idei Boga Stworzyciela dosłownie ,bo nie takie ma znaczenie Genezis. Ale to nie była już ironia.
|
So sie 25, 2007 22:16 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Więc nie interpretuj idei Boga Stworzyciela dosłownie ,bo nie takie ma znaczenie Genezis.
a dlaczego? i co tam jest takiego "naukowego" w tych paru linijkach co by przeczyło naukowemu poznaniu stworzenia?
|
N sie 26, 2007 18:54 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
kosiarz napisał(a): naukowemu poznaniu stworzenia? Chyba żartujesz 
|
N sie 26, 2007 20:12 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
hmmm, już chyba z dziesiec razy prosiłem o naukowe przedstawienie Stworzenia Świata w Biblii a Ty mi piszesz, ze ja zartuje?
Czy raz mi nie możesz odpisac poprostu co z punktu "naukowego" Ci sie nie zgadza?
|
N sie 26, 2007 20:29 |
|
 |
Seweryn
|
Inny odpowiadał już na to pytanie jesli chcesz to przypomnę : Stworzenie Świata było bez przyczyny ,bez powodu, bez sensu, samo z siebie . Może Inny już zrozumiał ,że nie ma to nic wspólnego z nauką.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 26, 2007 21:03 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): Inny odpowiadał już na to pytanie jesli chcesz to przypomnę : Stworzenie Świata było bez przyczyny ,bez powodu, bez sensu, samo z siebie . Może Inny już zrozumiał ,że nie ma to nic wspólnego z nauką.
musiałem tego nie zauważyć...
ale po 1 ..to nie jest Stworzenie świata, ale opinie Innego.
po 2. nic faktycznie "naukowego" w tym nie ma.
|
N sie 26, 2007 21:18 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
seweryn napisał(a): Stworzenie Świata było bez przyczyny .... Jesli chodzi oto czy świat został stworzony z przyczyną czy bez ,to odpowiem ,że świat nie został stworzony.
|
N sie 26, 2007 22:59 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
seweryn napisał(a): Stworzenie Świata było bez przyczyny .... Jesli chodzi oto czy świat został stworzony z przyczyną czy bez ,to odpowiem ,że świat nie został stworzony.
|
N sie 26, 2007 23:00 |
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): seweryn napisał(a): Stworzenie Świata było bez przyczyny .... Jesli chodzi oto czy świat został stworzony z przyczyną czy bez ,to odpowiem ,że świat nie został stworzony.
Świat mógł powstać ( stworzyć się) z wielu różych przyczyn lub bez przyczyn ,jak twierdzi Big Mac . Jednak jeśli mówisz że nie został stworzony ( nie powstał ) to zaprzeczasz, że świat istnieje.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn sie 27, 2007 22:31 |
|
|
|