Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 CUDA 
Autor Wiadomość
oksi89 napisał(a):
Jeżeli jest bóg, to z pewnością na swój sposób racjonalny jest. Nieracjonalne są tylko dowody na jego istnienie :P

Dlaczego ?
Dowód z przyczynowości może być przekonujący lub nie - ale nie nazwałbym go nieracjonalnym.
(Nieprzypadkowo przywołałem historię - bo w historii sytuacja jest podobna, dowody mogą być przekonujące lub nie.
Inaczej jest np. w matematyce gdzie dowód jest albo prawdziwy, albo fałszywy).

Być może znasz anegdotę przypisywaną bodajże sir Izaakowi Newtonowi.
Miał on niewierzącego przyjaciela.
Pewnego razu Newton wykonał ruchomy model Układu Słonecznego. Odwiedzający go przyjaciel zachwycił się finezją konstrukcji i spytał Newtona:
Kto wykonał ten model ?
Nikt - miał odpowiedzieć uczony - sam się zrobił. Jak wszedłem rano do gabinetu, juz był.
Jak to nikt - zdenerwował się przyjaciel - ktoś musiał to zrobić, sam się nie zrobił !
Jak to - zdumiał się (zapewne nieco obłudnie...) Newton - nie wierzysz że taki stosunkowo prosty model sam się zrobił, a twierdzisz że świat sam powstał ?

Oczywiście że można rozważać jak w takim razie powstał Bóg, kwestionować pojęcie bytu koniecznego itd - zreszta oczekiwanie pełnego dowodu na rzeczywistość której nasza rzeczywistość jest tylko cząstką byłoby nieracjonalne (tak jak nie można w pełni opisać rzeczywistości 11 wymiarowej pojeciami właściwymi dla 4-wymiarowej przestrzeni).

Bez przesady, świat sam nie powstał. Mógł powstać np. jako jeden z końcowych efektów Wielkiego Wybuchu :)

Nie chodzi o to, czy dowód jest przekonywujący, czy nie. Bo każdy odbiera go inaczej.

Dowód racjonalny poparty jest badaniami ilościowymi, które stanowią podwaliny dla badań jakościowych. Dowody jakościowe niepoparte ilościowo są bezwartościowe. I uczą tego na każdych studiach.

Marku, napisz mi proszę, co stanowi dowód istnienia Boga. Dowód, któremu nie da się w żaden sposób zaprzeczyć.

"Biblia"?- to dzieło pisane- dowód jakościowy.
Świat?- przedmiot badań geografii, geologii, nauk przyrodniczych. Wiadomo już, jak powstał.
Życie?- przedmiot badań biologii i chemii. DNA, mało już tajemnic.
Wszechświat?- jak na razie to astronomowie i fizycy dysponują lepszymi argumentami niż Chrześcijanie, co do jego powstania.

Pn lut 16, 2009 16:45

Dowód racjonalny poparty jest badaniami ilościowymi, które stanowią podwaliny dla badań jakościowych.

I tu jest właśnie problem, ponieważ dysponujemy tylko jednym Wszechświatem. Tego się, niestety, nie przeskoczy, i trudno mieć o to jakieś pretensje.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 16, 2009 16:53
Mam wrażenie że mylisz dowód racjonalny z dowodem formalnym (eksperymentalnym, przyrodniczym).
Otóż dowód formalny w naukach nieprzyrodniczych (podawałem przykład historii) jest niemożliwy - co nie znaczy że nie ma tam dowodów racjonalnych. Po prostu nie mamy możliwości eksperymentowania na historii.
Podobnie jest z dowodami filozoficznymi - popatrz ile trudności sprawia filozofom dokonanie dowodu że sami istnieją (nie mówiąc już o istnieniu kogokolwiek innego). A co dopiero jesli mowa o bycie nadrzędnym !
Ująłbym to tak : poszukiwanie "przyrodniczego" (w sensie matematyki czy fizyki) dowodu istnienia Boga byłoby nieracjonalne.

Cytuj:
"Biblia"?- to dzieło pisane- dowód jakościowy.
Oczywiście. Choć jest najlepiej udokumentowana spośród dzieł starożytnych.
Cytuj:
Świat?- przedmiot badań geografii, geologii, nauk przyrodniczych. Wiadomo już, jak powstał.
Życie?- przedmiot badań biologii i chemii. DNA, mało już tajemnic.
Wszechświat?- jak na razie to astronomowie i fizycy dysponują lepszymi argumentami niż Chrześcijanie, co do jego powstania.
Nie bardzo rozumiem. To trochę jakbyś napisał "jest bardziej prawdopodobne że tramwaj ma 20 m długości, niż że jest czerwony" :)
Nie ma żadnego miejsca stylu by porównywać wiedzę z różnych dziednin, mówiącą o czym innym.

Pn lut 16, 2009 17:10
Ująłbym to tak : poszukiwanie "przyrodniczego" (w sensie matematyki czy fizyki) dowodu istnienia Boga byłoby nieracjonalne.

Mylisz się. Nauki przyrodnicze i nauki ścisłe są jedynymi naukami, które są w stanie wysuwać formalne dowody na poparcie swoich hipotez. Zajmują się przecież dowodzeniem zjawisk i przedmiotów.
A dowód formalny zawsze musi być racjonalny. Jeśli nie jest racjonalnym, to nie jest uznawany i publikowany.

Cytuj:
Otóż dowód formalny w naukach nieprzyrodniczych (podawałem przykład historii) jest niemożliwy - co nie znaczy że nie ma tam dowodów racjonalnych. Po prostu nie mamy możliwości eksperymentowania na historii.

Masz rację, pojęcie dowód racjonalny jest nieco podobny do pojęcia dowodu formalnego.

Dowód formalny jest zawsze dowodem racjonalnym (to tak jak z kwadratem, który jest prostokątem).

Dowód racjonalny nie zawsze musi być dowodem formalnym. (nie każdy prostokąt jest kwadratem).

Ale jak teraz myślę, to historia jest jedyną dyscypliną naukową, gdzie taka sytuacja zachodzi.

I na historii rzeczywiście nie da się eksperymentować.

Historia ma pełno dowodów jakościowych na istnienie jakiejś historii:
-dokumenty
-listy
-pisma
-traktaty
-kroniki
-mapy

i wiele innych. I są to dowody racjonalne, nieformalne (źródła pisane są jakościowe, nie ilościowe). Zgadzasz się z tym, prawda?

I... dowody ilościowe, dowody formalne, racjonalne na istnienie historii; pozostałości po naszych przodkach:
-przedmioty codziennego użytku
-miasta
-ślady działań człowieka: bitw, obozów, miejsc zasiedlonych itp.

Teologia, to nauka zajmująca się badaniem natury boga, oraz relacji pomiędzy nim a człowiekiem, prawda?

Teologia wysnuwa jak najbardziej racjonalne dowody na jego istnienie. Nie są jednak to dowody formalne.

Bo symbole religijne, kościoły, chrzcielnice są dowodami formalnymi na istnienie religii, nie boga.

Na istnienie Jahwe potrzeba dowodów formalnych- namacalnych, przystępnych dla każdego człowieka. Racjonalne- to za mało.
Racjonalne znaczy zgodne z ludzką logiką. Formalne znaczy zgodne z ludzką logiką i ponadto pewne, namacalne i udowodnione naukowo.

Więc ostateczne, formalne udowodnienie istnienia boga może leżeć tylko w kompetencji Nauk Przyrodniczych i Ścisłych.
Teologia może im podsuwać pomysły, gdzie szukać i pomagać.

Dowód racjonalny- dowód zgodny z logiką człowieka. Ale dowód racjonalny jest tylko hipotezą.

Hipoteza- wstępne założenie, które można dowieść, lub obalić.

Dowód formalny- dowód niezaprzeczalny.

Pn lut 16, 2009 17:40
Zapomniałem dodać. Ani Teologia, ani Nauki Przyrodnicze i Ścisłe nie dysponują dowodami formalnymi na istnienie boga, bogów itd.
Nie możemy zatem uznać istnienia boga za "oczywistą oczywistość", niepodważalny fakt.

Dla tego wiara nazywa się wiarą, a nie nauką.

Pn lut 16, 2009 17:46
PRAWIE się zgadzam (prawie czyni wielką róznicę... choć tym razem może nie aż tak wielką)
Prócz może tego że nie należy się po naukach przyrodniczych spodziewać ani udowodnienia, ani zaprzeczenia istnienia Boga. Po prostu nie mają po temu aparatu
Jesteśmy w tej dziedzinie skazani na dowody racjonalne, nie formalne.
Czy oznacza to że możemy uznac Boga za "oczywistą oczywistość" ?
Jak zwykle zależy to od tego co "uznamy za uznanie".
Przykład historii jest tu o tyle dobry, że podobnie jak w filozofii (w tym w teologii) dowód jest o tyle dobry na ile dobre są nasze metody - a to jest uznaniowe.
Myślę że nie ma tu rozbieżności co do tego co uważamy - co najwyżej terminologiczna...

No cóż, przy takim podejściu powinno Cię zainteresować to http://mateusz.pl/dokumenty/fides/ zwłaszcza rozdział "Relacja między wiarą a rozumem"

Pn lut 16, 2009 18:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7