Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
 Triumf i porażka Richarda Dawkinsa 
Autor Wiadomość

Sewrynie, jedno z niewielu twych zdan ktore rozumiem ( a przynajmniej tak mi sie zdaje :P ) i sie z nimi zgadzam.

So mar 21, 2009 0:48

x nie jest drogą przebytą przez kowadło.
x jest współrzędną położenia kowadła w kartezjańskim układzie współrzędnych, w którym Ziemia znajduje się w środku. Zagadnienie jest tak naprawdę 1-wymiarowe i dlatego wystarczy rozważać jedną współrzędną. Kowadło spada na Ziemię wzdłuż osi X układu współrzędnych. Pozostałe współrzędne (y i z) są dla kowadła cały czas równe 0.

Dlatego też odległość kowadła od Ziemi (r) jest równa po prostu x (dla x>0), a nie L-x.

Zagadnienie jest jednowymiarowe, ale chodziło mi o następujący problem:

1. W położeniu początkowym odległość kowadła od Ziemi wynosi L.
2. Po czasie Δt kowadło przebędzie drogę Δx, prędkość kowadła będzie wynosiła V=Δx/Δt, przyspieszenie V=Δx/Δt² a odległość od Ziemi L-Δx.

Ale dostałem już rozwiązanie wiecznego_studenta i widzę, że złożoność obliczeniowa zagadnienia mnie przerasta i musiałbym zainwestować sporo czasu w przypomnienie sobie rachunku różniczkowego. Dlatego nie będę już drążył tematu.

Przy okazji dzięki za wsparcie, a wiecznemu_studentowi za rozwiązanie zadania :)

Albowiem napisał(a):
W jaki sposób piszesz w swoich postach te małe indeksy u góry, oznaczające wykładniki potęg? Domyślam się, że zmniejszasz wielkość czcionki, ale jak je umieszczasz u góry?

Nie, wybieram poprzez tablicę znaków (Programy->Akcesoria->Narzędzia systemowe) i potem kopiuj/wklej. Trochę uciążliwe, ale czego nie robi się dla nauki i wygody Czytelnika ;)

Można też poprzez lewy klawisz <ALT> i wpisanie kodu znaku z klawiatury numerycznej, ale trzeba pamiętać kody (np. jeśli przy wciśniętym lewym ALT wpiszesz 65 na klawiaturze numerycznej to pojawi się litera 'A', 66 odpowiada 'B" itd.).

So mar 21, 2009 14:43

Zagadnienie jest jednowymiarowe, ale chodziło mi o następujący problem:

1. W położeniu początkowym odległość kowadła od Ziemi wynosi L.
2. Po czasie Δt kowadło przebędzie drogę Δx, prędkość kowadła będzie wynosiła V=Δx/Δt, przyspieszenie V=Δx/Δt² a odległość od Ziemi L-Δx.

Nie ma żadnego problemu.

Po pierwsze Δx nie jest przebytą drogą, tylko zmianą położenia. To nie to samo nawet w przypadku jednowymiarowym. Przebyta droga jest zawsze dodatnia, a zmiana położenia może być ujemna i w tym przypadku rzeczywiście tak jest (pod warunkiem, że x > 0). Jeżeli przebytą drogę oznaczymy przez s, to w naszym przypadku s = -Δx

Zauważ, że jeżeli x to aktualne położenie kowadła po krótkim okresie spadania, to Δx = x-L (Δx < 0). Wówczas aktualna odległość kowadła od Ziemi jest równa: L-s = L+Δx = L+x-L = x.

SweetChild napisał(a):
Albowiem napisał(a):
W jaki sposób piszesz w swoich postach te małe indeksy u góry, oznaczające wykładniki potęg? Domyślam się, że zmniejszasz wielkość czcionki, ale jak je umieszczasz u góry?

Nie, wybieram poprzez tablicę znaków (Programy->Akcesoria->Narzędzia systemowe) i potem kopiuj/wklej. Trochę uciążliwe, ale czego nie robi się dla nauki i wygody Czytelnika ;)

Można też poprzez lewy klawisz <ALT> i wpisanie kodu znaku z klawiatury numerycznej, ale trzeba pamiętać kody (np. jeśli przy wciśniętym lewym ALT wpiszesz 65 na klawiaturze numerycznej to pojawi się litera 'A', 66 odpowiada 'B" itd.).

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie :-D

So mar 21, 2009 15:30

Po pierwsze Δx nie jest przebytą drogą, tylko zmianą położenia. To nie to samo nawet w przypadku jednowymiarowym. Przebyta droga jest zawsze dodatnia, a zmiana położenia może być ujemna i w tym przypadku rzeczywiście tak jest (pod warunkiem, że x > 0). Jeżeli przebytą drogę oznaczymy przez s, to w naszym przypadku s = -Δx

Zgoda, powinienem był napisać zmiana położenia, a nie droga.

Albowiem napisał(a):
Zauważ, że jeżeli x to aktualne położenie kowadła po krótkim okresie spadania, to Δx = x-L (Δx < 0). Wówczas aktualna odległość kowadła od Ziemi jest równa: L-s = L+Δx = L+x-L = x.

Jeśli początek układu współrzędnych (x=0) jest w środku Ziemi, to rzeczywiście tak to wygląda i równanie jest poprawne (z minusem po jednej ze stron).

Jeśli jednak początek układu (x=0) przyjąć w punkcie początkowym ruchu kowadła, a Ziemię umieścić w punkcie o współrzędnej x=L, to nadal nie dostrzegam błędu w moim równaniu, czyli tym z (L-x)² i bez minusa). Czy takie podejście jest fizycznie poprawne, tylko bardziej skomplikowane obliczeniowo, czy też jest w nim jakiś błąd?

Tak "na oko" rozwiązanie tych dwóch równań będzie inne, bo nie wydaje mi się, aby brak minus z jednej strony równania był równoważny pojawieniu się wyrażenia (L-x)² zamiast x². Niestety, policzyć tego nie potrafię... Z drugiej strony, na bazie mojej wersji równania wyznaczyłem rozwiązanie metodą numeryczną i wynik był poprawny.

Albowiem napisał(a):
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie :-D

Cała przyjemność po mojej stronie :)

A tak przy okazji całek - jakiś czas temu spróbowałem policzyć całką pole koła. Okazało się też sporym wyzwaniem, przynajmniej dla kogoś, kto z całkami nie miał do czynienia ładnych kilkanaście lat...

So mar 21, 2009 17:33

Jeśli jednak początek układu (x=0) przyjąć w punkcie początkowym ruchu kowadła, a Ziemię umieścić w punkcie o współrzędnej x=L, to nadal nie dostrzegam błędu w moim równaniu, czyli tym z (L-x)² i bez minusa). Czy takie podejście jest fizycznie poprawne, tylko bardziej skomplikowane obliczeniowo, czy też jest w nim jakiś błąd?

Tak "na oko" rozwiązanie tych dwóch równań będzie inne, bo nie wydaje mi się, aby brak minus z jednej strony równania był równoważny pojawieniu się wyrażenia (L-x)² zamiast x². Niestety, policzyć tego nie potrafię... Z drugiej strony, na bazie mojej wersji równania wyznaczyłem rozwiązanie metodą numeryczną i wynik był poprawny.

Jeżeli Ziemia znajduje się w punkcie x = L, a początkowe położenie kowadła to x = 0, to twoje równanie jest poprawne, choć oczywiście bardziej skomplikowane.

Aby się o tym przekonać wystarczy w mojej wersji równania (ze zmienną x) dokonać zamiany zmiennych x = L-x1. Wówczas otrzymamy twoją wersję równania (ze zmienną x1) :)

So mar 21, 2009 17:58

No cóż, i ja otrzymałem rozwiązanie studenta.

Pomijając same obliczenia studentowi wyszło następujace równanie x(t)

x^3 = 8*G*M*t^2/pi^2

Czyli x(t) = (8*G*M/pi^2)^(1/3)*t^(2/3)

W uproszczeniu x = A*t^(2/3), gdzie A = (8*G*M/pi^2)^ (1/3)

Niestety, jak mi się wydaje, nie sprawdził on tego rozwiązania. jezeli bowiem zrózniczkujemy x(t) po t to

d2(x)/dt2 = 2/3*(-1/3)*A*t^(-4/3) = -(2/9)*A*t^(-4/3)

Jeżeli teraz podstawimy wynik do równiani od którego wszystko się zaczęło

-d2x/dt2 = GM/x^2

to otrzymamy

(2/9)*A*t^(-4/3) = GM/((A^2)*t(4/3))

Czyli po uproszczeniu (2/9)*A^3 = GM

(2/9)*8*G*M/pi^2 = GM

16/9 = pi^2

No nie chce wyjśc za żadne skarby :(

Rozwiązanie studenta jest niestety nieprawidłowe. Stosowanie reguł Keplera do orbity zdegenerowanej jest zatem nieadekwatne.

student

Cytuj:
to co my tu uprawiamy w tej chwili, to margines marginesu. Normalnym użytkownikom tego forum TeX jest do niczego nie potrzebny. Tylko my tak dziwnie mamy

A może właśnie dlatego nie jest potrzebny, ze go nie ma? Gdyby był, to znalazłby zastosowanie. :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

N mar 22, 2009 13:48

x^3 = 8*G*M*t^2/pi^2

Skąd ci to przyszło do głowy? W tym wzorze x i t to całkowita droga i całkowity czas (w wysłanym przez ze mnie rozwiązaniu oznaczone jako r_0 i t_k) wyliczone przy założeniu, że początkowo ciało spoczywało. Nie można uogólnić tego wzoru na wielkości chwilowe x(t) - wzór nie opisuje zależności przebytej drogi od czasu.

Jeżeli chcesz poznać zależność drogi przebytej od czasu musiałbyś odwikłać odpowiednie równanie wiążące ze sobą r_k i t_k; uzyskana zależność r_k(t_k, r_0) opisuje zależność położenia od czasu i położenia początkowego.

Znowu wpadłeś w pułapkę "podstaw_do_wzoru". Nie wystarczy znać wzór, trzeba wiedzieć, kiedy można go stosować.

Zresztą dostałeś całe obliczenie, krok po kroku. Jeżeli twierdzisz, że wynik jest błędny, błąd musiał wystąpić gdzieś wcześniej. Potrafisz go wskazać? Ja twierdzę że błędu nie ma.

N mar 22, 2009 14:27

pilaster napisał(a):

x^3 = 8*G*M*t^2/pi^2

Skąd ci to przyszło do głowy? W tym wzorze x i t to całkowita droga i całkowity czas (w wysłanym przez ze mnie rozwiązaniu oznaczone jako r_0 i t_k) wyliczone przy założeniu, że początkowo ciało spoczywało. Nie można uogólnić tego wzoru na wielkości chwilowe x(t) - wzór nie opisuje zależności przebytej drogi od czasu.

To co opisuje? Opisuje drogę (x) przebytą w czasie t. Gdyby t wynosiło 1 sekundę, to opisuje droge przebytą w tej sekundzie. Oczywiście przy założeniu,że poczatek układu współrzednych znajduje się w miejscu startu kowadła :-(

Postawmy pytanie inaczej. Jak wygląda rozwiązanie równania rózniczkowego, juz kilkukrotnie przytoczonego?

-d2x/dt2 = GM/x^2

Jezeli nie uwzględniamy rozbicia się na powierzchni Ziemi to musimy calkowac po czasie od 0 do T, i po odległości od r do 0

A ponieważ rozwiazaniem tego równania jest funkcja postaci x(t)=C*t^(2/3), to...

szukana odległośc bedzie wynosić r = C*T^(2/3)

i szluss. :)

N mar 22, 2009 18:45

To co opisuje? Opisuje drogę (x) przebytą w czasie t. Gdyby t wynosiło 1 sekundę, to opisuje droge przebytą w tej sekundzie. Oczywiście przy założeniu,że poczatek układu współrzednych znajduje się w miejscu startu kowadła :-(

To jest równanie na odległość początkową od środka układu współrzędnych, z jakiej ciało musiałoby spadać swobodnie (z zerową wartością początkową), aby czas jego spadku trwał t. Inaczej mówiąc: ciało umieszczone w punkcie x, nie posiadające prędkości początkowej, spadnie na centrum układu współrzędnych po czasie t.

Zależność x(t) opisuje, jak należy zmieniać punkt początkowy, aby odpowiednio zmienić czas spadku a jego pochodna nie ma nic wspólnego z prędkością.

danbog napisał(a):
-d2x/dt2 = GM/x^2

Jezeli nie uwzględniamy rozbicia się na powierzchni Ziemi to musimy calkowac po czasie od 0 do T, i po odległości od r do 0

A ponieważ rozwiazaniem tego równania jest funkcja postaci x(t)=C*t^(2/3), to...

Znalazłeś jakieś rozwiązanie równania, ale nie jest to rozwiązanie problemu fizycznego. Dlaczego? Bo zapomniałeś czym jest x w tym równaniu. Z postaci siły grawitacyjnej widać, ze x jest odległością od środka Ziemi (bo wtedy siła dana jest wzorem F=-GM/x^2). A to oznacza, że szukamy rozwiązania, dla którego x(t=0)=x_0, v(t=0)=0. Łatwo sprawdzić, ze twoje rozwiązanie nie spełnia tych warunków.

Pamiętać trzeba, że każde równanie różniczkowe ma wiele rozwiązań, i znalezienie jednego z nich nie wystarczy do zakończenia rozwiązywania problemu.

Znalazłeś pewne rozwiązanie równań ruchu, ale nie jest to rozwiązanie opisujące spadek swobodny kowadła. Jak łatwo sprawdzić opisuje ono ciało oddalające się od Ziemi i odlatujące w nieskończoność: zupełnie inna sytuacja, niż ta, która nas interesuje.

N mar 22, 2009 19:51

Cytuj:
danbog napisał:
-d2x/dt2 = GM/x^2

To nie ja napisałem . Zaznaczam tak dla porządku .

Co do meritum , to zajeliście się rozwiazywaniem tego ciekawego zadania - co niema nic wspólnego z tytułem wątku .

N mar 22, 2009 20:13

To nie ja napisałem . Zaznaczam tak dla porządku

Przepraszam. Oczywiście był to cytat z pilastra.

N mar 22, 2009 22:46

Postawmy pytanie inaczej. Jak wygląda rozwiązanie równania rózniczkowego, juz kilkukrotnie przytoczonego?

-d2x/dt2 = GM/x^2

i szluss. :)

A ile wynosi C w tym rozwiązaniu? Poza tym, jeśli C jest stałe, to dla

x(t)=C*t^(2/3)

pierwsza pochodna po czasie

dx/dt = 2/3*C*t^(-1/3)

a druga

d²x/dt² = -2/9*C*t^(-4/3)

N mar 22, 2009 23:03

A ile wynosi C w tym rozwiązaniu? Poza tym, jeśli C jest stałe, to dla

x(t)=C*t^(2/3)

pierwsza pochodna po czasie

dx/dt = 2/3*C*t^(-1/3)

a druga

d²x/dt² = -2/9*C*t^(-4/3)

Porównując to ze wzorem

d²x/dt² = -GM/x² = -GM/C²*t^(-4/3)

znajdujemy

C^3 = 9/2*GM

To jest pewne rozwiązanie równań ruchu, ale nie spełnia określonych warunków początkowych, czyli opisuje inną sytuację fizyczną.

Pn mar 23, 2009 9:32

Porównując to ze wzorem

d²x/dt² = -GM/x² = -GM/C²*t^(-4/3)

znajdujemy

C^3 = 9/2*GM

To jest pewne rozwiązanie równań ruchu, ale nie spełnia określonych warunków początkowych, czyli opisuje inną sytuację fizyczną.

Wówczas wynik liczbowy mielibyśmy w następujący:
G = 6,67e-11 m³/(kg*s²)
M = 6e24 kg

C³=1,8009e15 m³/s²
C≈121 664 m/s^2/3

T = 9 * 24 * 3600 = 777 600 s
r = C*T^(2/3)
r = 1 028 804 666 m ≈ 1 028 805 km

Jest to rezultat zauważalnie różniący się od poprawionego wyniku całkowania podawanego przez pilastra:

pilaster napisał(a):
Sprawdziłem całkę. Znalazłem jeden błąd (źle wpisaną mase Ziemi). Faktyczna odległość kowadła wynosi 713 000 km. Tak czy owak nie zgadza się z modelem eliptycznym ani w wersji 2*T, ani w wersji 4*T

wieczny_student napisał(a):
Znalazłeś pewne rozwiązanie równań ruchu, ale nie jest to rozwiązanie opisujące spadek swobodny kowadła. Jak łatwo sprawdzić opisuje ono ciało oddalające się od Ziemi i odlatujące w nieskończoność: zupełnie inna sytuacja, niż ta, która nas interesuje.

Czyli ta odległość ca. 1 mln km odpowiadałaby ruchowi kowadła z tej samej pozycji początkowej, ale w przeciwnym kierunku (siła grawitacji działała odpychająco)?. Chyba nie bardzo, bo wówczas przyspieszenie maleje z kwadratem odległości, więc powinniśmy dostać wynik zdecydowanie mniejszy niż w przypadku ruchu w kierunku Ziemi...

Pn mar 23, 2009 10:42

Znalazłeś jakieś rozwiązanie równania, ale nie jest to rozwiązanie problemu fizycznego. Dlaczego? Bo zapomniałeś czym jest x w tym równaniu. Z postaci siły grawitacyjnej widać, ze x jest odległością od środka Ziemi (bo wtedy siła dana jest wzorem F=-GM/x^2). A to oznacza, że szukamy rozwiązania, dla którego x(t=0)=x_0, v(t=0)=0. Łatwo sprawdzić, ze twoje rozwiązanie nie spełnia tych warunków.

Pamiętać trzeba, że każde równanie różniczkowe ma wiele rozwiązań, i znalezienie jednego z nich nie wystarczy do zakończenia rozwiązywania problemu.

No, OK. Niech będzie że nie spełnia. To jakie spełnia? Jak wygląda funkcja będąca rozwiązaniem równania

-d2x/dt2 = GM/x^2

i jednoczesnie opisująca poprawnie nasz problem?

Czyli właściwie jak wygląda rozwiązanie w-studenta?

SweetChild

Cytuj:
r = C*T^(2/3)
r = 1 028 804 666 m ≈ 1 028 805 km

Jest to rezultat zauważalnie różniący się od poprawionego wyniku całkowania podawanego przez pilastra:

Faktycznie, gdzieś przy liczeniu zgubiłem trójkę. :oops:

A nie zauważyłem przy sprawdzaniu, bo szukałem błedu zwiększajacego, a nie zmniejszającego :oops:

Bo moje pierwsze rozwiązanie wyglądało tak:

x^3 = 1,5*GM*t^(2/3)

Ale faktycznie poprawnie jest 4,5 :oops: :oops: :oops:

Przy uwzględnianiu promienia Ziemi R,

x^3= 4,5*GM*t^(2/3)+R^3

Pn mar 23, 2009 11:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona