Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 05, 2025 14:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Chemiczne obalenie koncepcji abiogenezy 
Autor Wiadomość

Najlepiej wierzyc doslownie w wersje biblijna opisu powstania czlowieka a nie bawic sie w nielogiczne ewolucyjne teorie.

Oj Kuba, wielką zaletą ewolucji jest to, że jest ona całkowicie logiczna i gdybyś cokolwiek z niej rozumiał to byś na to wpadł ;-)

N maja 24, 2009 13:03

widzę, że JakubM powrócił w pełni swojej chwały. ciekawe, czy kolejne konto zostanie zablokowane, czy IP :)

najlepiej wierzyć, że Ziemia jest płaska, zamiast bawić się w nielogiczne teorie dotyczące kulistości :lol:

N maja 24, 2009 14:02

N maja 24, 2009 14:04

Najlepiej wierzyc doslownie w wersje biblijna opisu powstania czlowieka a nie bawic sie w nielogiczne ewolucyjne teorie.
Biblijny opis stworzenia ma wymowę symboliczną, a nie naukową. Pismo Święte mówi nam o sensie i celu stworzenia, a nie o szczegółach mechanizmów tego procesu. Do badania tych ostatnich Bóg dał nam rozum. Dokąd ewolucjoniści nie wyciągają z teorii Darwina wniosków pozanaukowych wszystko jest w porządku i można spierać się o granice ewolucji w oparciu o empiryczne dowody. Problem pojawia się gdy ewolucjoniści tacy jak Richard Dawkins dorabiają do nauki materialistyczną filozofię i nie mając na to żadnych dowodów głoszą, że Boga nie ma, a religia jest wirusem, który należy zwalczać.
Witold napisał(a):
wielką zaletą ewolucji jest to, że jest ona całkowicie logiczna
W tym zakresie w jakim można ją potwierdzić empirycznie (np. zmienności w ramach poszczególnych gatunków)-tak. Ale kiedy próbuje tłumaczyć się doborem naturalnym powstanie funkcjonalnych białek, czy innych skomplikowanych cząsteczek chemicznych to jest to już dość odległe od logiki.

So maja 30, 2009 12:49

W tym zakresie w jakim można ją potwierdzić empirycznie (np. zmienności w ramach poszczególnych gatunków)-tak. Ale kiedy próbuje tłumaczyć się doborem naturalnym powstanie funkcjonalnych białek, czy innych skomplikowanych cząsteczek chemicznych to jest to już dość odległe od logiki.

No nie wiem czy ktoś tłumaczył to doborem naturalnym. Dobór naturalny zaczął wchodzić w grę dopiero gdy istniały już samoreplikujące się łańcuchy.

So maja 30, 2009 12:54

Dobór naturalny zaczął wchodzić w grę dopiero gdy istniały już samoreplikujące się łańcuchy.
Tak naprawdę o doborze naturalnym, można mówić dopiero gdy mamy żywy organizm.
Teoria ewolucji nie tłumaczy nawet tego, jak wykształciły się komórki.
Same łańcuchy RNA, czy DNA życia nie tworzą, żeby mogły pełnić swoje biologiczne funkcje musi istnieć organizm złożony z jeszcze bardziej złożonych i sprzężonych ze sobą struktur. To podobnie jak z programem komputerowym, bez komputera nie zadziała :-D

N maja 31, 2009 8:20

C - węgiel
O - tlen

są to co prawda zwykłe nieorganiczne pierwiastki, ale składają się one na białko. a bez białka nie ma życia.[/quote]
Zapomniałeś o azocie N, który występuje w każdym białku.

Pn cze 01, 2009 10:12

Epikuros napisał(a):
Same łańcuchy RNA, czy DNA życia nie tworzą,

Ale tworzą tworzą , mój ty nieuku ;-)
Wystarczy że sie : replikują i mogą ewoluować ( czyli replikacja nie jest dokładna i i występuja roznice przeżywalności różnych wersji). i Koniec. Mamy życie. Reszta to późniejszy dodatek.

Pn cze 01, 2009 20:40

micked napisał(a):
Same łańcuchy RNA, czy DNA życia nie tworzą,

Ale tworzą tworzą , mój ty nieuku ;-)

Tak, to umieść w probówce czysty DNA. Ciekawe, czy ożyje? :rotfl2:
Cytuj:
Wystarczy że sie : replikują i mogą ewoluować ( czyli replikacja nie jest dokładna i i występuja roznice przeżywalności różnych wersji)
W chemii nie ma "przeżywalności" ani doboru naturalnego. To pojawia się dopiero w żywym organiźmie, DNA to tylko program, żeby działał musisz wprowadzić go do żywej komórki.

Wt cze 02, 2009 6:54

To pojawia się dopiero w żywym organiźmie, DNA to tylko program, żeby działał musisz wprowadzić go do żywej komórki.

Wirusy potrafią się replikować a żywe nie są bo: nie tworzą komórek (a co za tym idzie nie mają organelli), można je też krystalizować :-) (spróbuj skrystalizować ogrganizm żywy - choćby bakterię), nie wytwarzają energii. Wirusy są strukturami.

A DNA (lub RNA) replikują? Replikują.

Wt cze 02, 2009 8:12

W DNA człowieka zapisana jest szczegółowa informacja o jego organizmie w tym np. kolor włosów, jednak nie ma tam nic na temat światopoglądu czy religii jaką dana osoba będzie wyznawała.

Wt cze 02, 2009 8:57

W DNA człowieka zapisana jest szczegółowa informacja o jego organizmie w tym np. kolor włosów, jednak nie ma tam nic na temat światopoglądu czy religii jaką dana osoba będzie wyznawała.

Zdania są podzielone. Ostatnio słyszałem, że w genach jest zapisana również nasza religijność (a który to będzie bóg, to już zależy od wychowania) lub jej brak.

Tak samo jak od naszego mózgu zależy, czy jesteśmy skłonni do mistycznych przeżyć. (patrz eksperyment z pobudzaniem prądem elektrycznym określonych ośrodków w mózgu i "cudowne" widzenia różnych istot podczas tychże eksperymentów).

Z mojego punktu widzenia podpiera to tylko mój światopogląd, dla ciebie będzie pewnie fałszerstwem, bzdurą i niemożliwym (bo to Bóg nas stworzył i mamy duszę)...

Wt cze 02, 2009 11:47

Ostatnio słyszałem, że w genach jest zapisana również nasza religijność (a który to będzie bóg, to już zależy od wychowania) lub jej brak.

Amerykańscy naukowcy: religijność zapisana w genach

Jeśli badania są rzetelne i polegają na prawdzie, zastosowano właściwą metodologia oraz wyciągnięto właściwe wnioski - to czy jest o przesłanka za istnieniem bogów - czy przeciw ich istnieniu?

Wt cze 02, 2009 13:59

@jogurt
eśli badania są rzetelne i polegają na prawdzie, zastosowano właściwą metodologia oraz wyciągnięto właściwe wnioski - to czy jest o przesłanka za istnieniem bogów - czy przeciw ich istnieniu?

Ni to , ni to. bo można argumentować , ze bogowie nie istnieją , a wiara to efekt(z grubsza) ewolucji i neurofizjologii . Ale wtedy powstaje pytanie po co coś takiego ewoluowało?
Równie dobrze można stwierdzić, ze te ośrodki religijności powstały , bo bogowie istnieją i są one do tego faktu przystosowaniem darwinowskim ;-)

Wt cze 02, 2009 19:33

greg(R) napisał(a):
@jogurt
eśli badania są rzetelne i polegają na prawdzie, zastosowano właściwą metodologia oraz wyciągnięto właściwe wnioski - to czy jest o przesłanka za istnieniem bogów - czy przeciw ich istnieniu?

Ni to , ni to. bo można argumentować , ze bogowie nie istnieją , a wiara to efekt(z grubsza) ewolucji i neurofizjologii . Ale wtedy powstaje pytanie po co coś takiego ewoluowało?
Równie dobrze można stwierdzić, ze te ośrodki religijności powstały , bo bogowie istnieją i są one do tego faktu przystosowaniem darwinowskim ;-)

Człowiek po osiągnięciu pewnego progu inteligencji zdał sobie sprawę z beznadziejnego zawieszenia między dwiema nicościami, co prowadziło go do stanów w któcyh nie dawał sobie rady w życiu. Jednostki takie nie były przystosowane i ginęły, lub zabijały się same. Te, które miały "zboczenie religijne" przeżywały najczęściej - stąd pęd ku religii.

Wiem, wiem, gdybanie ;)

Wt cze 02, 2009 19:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona