Czym Jest wiara, Co oznacza że w coś wierzę
Autor |
Wiadomość |
Epikuros
|
Biorąc pod uwagę wcześniejsze obiekcje, które podburzyły moje próby zdefiniowania wiary, podejmuję się opracowania kolejnej wersji:
1. Osoba A ma przekonanie o zjawisku pozytywnym X 2. Osoba A nie ma uzasadnienia swojego przekonania, lub uzasadnienie jest oparte na nienajlepszych możliwych środkach jakimi dysponuje osoba A
na tym zamyka się definicja, aby była oszczędna. Wymiańmy jednak punkty "niepisane"
ad 1. Wiadomo, było tłumaczone wcześniej: wiara w nieistnienie to absurd - nie wierzę w istnienie różowego jednorożca, a nie wierzę w jego nieistnienie.
ad 2. Najlepsze możliwe srodki w danej grupie - też było tłumaczona, ale powtórzę: Dla Epikurosa najlepszym możliwym środkiem na przekonanie się o tym ile równa się E będzie wgląd do encyklopedii, dla fizyka już niekoniecznie.
przekonanie oczywiscie może ulec zmianie, żeby jednak definicja była oszczędna nie piszę tego - nigdzie w niej nie ma, że ulec zmianie nie może (nie piszę też, że zjawiskiem pozytywnym nie może być tort bakaliowy, więc nie będę dodawał w definicji, że może )
Teraz czekam na falę krytyki 
_________________ MÓJ BLOG
|
Śr wrz 23, 2009 15:56 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Epikuros napisał(a): ad 1. Wiadomo, było tłumaczone wcześniej: wiara w nieistnienie to absurd - nie wierzę w istnienie różowego jednorożca, a nie wierzę w jego nieistnienie. Teraz czekam na falę krytyki  [/color]
Wierzysz, że świat powstał sam z niczego lub z czegoś co powstało z niczego. Jest to wiara, że świat powstał z nieistnienia. To spełnia Twoją definicję absurdu.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr wrz 23, 2009 21:56 |
|
 |
Epikuros
|
Seweryn ale co to ma do tematu? Dałeś jedynie przykład wiary, który wspaniale obrazuje moją definicję, ale do cytowanego fragmentu ma się to i tak nijak.
PS: co to za insynuowanie mi przekonan?
|
Śr wrz 23, 2009 21:58 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Epikuros napisał(a): Seweryn ale co to ma do tematu? Dałeś jedynie przykład wiary, który wspaniale obrazuje moją definicję, ale do cytowanego fragmentu ma się to i tak nijak.
PS: co to za insynuowanie mi przekonan?
Nawiązując do Twojego przekonania
"Przyjemność jest początkiem i celem życia szczęśliwego"
Pedofil czerpie przyjemność z wykorzystywania dzieci , czy według Ciebie prowadzi szczęśliwe życie?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr wrz 23, 2009 22:10 |
|
 |
Epikuros
|
Sewerynku zmieniasz temat bo jak zwykle głupotki popisałeś
zadajesz mi takie pytanie, bo najzwyczajniej w świecie nie wiesz nic na temat etyki prezentowanej przez Epikura, ale wystarczy poczytać.
|
Śr wrz 23, 2009 22:13 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Epikuros napisał(a): Sewerynku zmieniasz temat bo jak zwykle głupotki popisałeś  zadajesz mi takie pytanie, bo najzwyczajniej w świecie nie wiesz nic na temat etyki prezentowanej przez Epikura, ale wystarczy poczytać.
Rozumiem według Ciebie pedofile nie istnieją .
To weźmy takiego narkomana, który dla przyjemności zaczął ćpać , a teraz leży w wymiocinach, obok płaczących dzieci . Czy według Twoich przekonań jego przyjemność jest początkiem i celem życia szczęśliwego?
|
Śr wrz 23, 2009 22:27 |
|
 |
Epikuros
|
Seweryn przyjemność według Epikura to brak potrzeb i zaspokajanie tych, których zniwelować się nie da (głód, pragnienie). Załóż temat o etyce epikurejczyków to porozmawiamy, a nie rozpierniczaj tego wątku debilnymi insynuacjami o przekonaniu o nieistnieniu pedofilów ok?
|
Śr wrz 23, 2009 22:41 |
|
 |
Seweryn
|
Ok 
|
Śr wrz 23, 2009 22:53 |
|
 |
wieczny_student
|
-> Epikuros
Zgodnie z życzeniem - krytyka  , w postaci pytań:
Jaki jest status przekonania, że jednorożce nie istnieją (potrzebnego, aby uznać, że doznanie jednorożca jest omamem - brak przekonania o istnieniu jednorożców jest tu niewystarczający)?
Co rozumiemy przez uzasadnienie? Czy jedynie rozumowanie oparte na wnioskowaniu prowadzące do danego twierdzenia jako wniosku? Jakie mogą być podstawy do tego rozumowania: jedynie doznania i zrozumiane informacje, czy także przeświadczenia zyskane w inny sposób (np. poprzez objawienie, jeżeli uznamy jego istnienie)?
Czy istnieje obiektywna hierarchia środków, pozwalająca określić, jakie środki są najlepsze (do danego zagadnienia)?
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Cz wrz 24, 2009 9:46 |
|
 |
Johnny99
|
No właśnie, ja też mam problem z tymi " najlepszymi środkami ". Niewątpliwie najlepszym dla mnie środkiem do sprawdzenia, czy istnieje Dublin, jest tam pojechać. Czy zatem wiedzę o istnieniu Dublina nabyłem dopiero z momentem, gdy skorzystałem z najlepszego dostępnego mi środka, a wcześniej tylko wierzyłem w jego istnienie ? To z całą pewnością nie jest zgodne z potocznym rozumieniem wiedzy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz wrz 24, 2009 9:53 |
|
|
|