Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 14:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
 Wezwanie do przebudzenia 
Autor Wiadomość

Post Re: Wezwanie do przebudzenia
W Biblii ma to uzasadnienie, wlasnie wspomniany przez Ciebie Iz.14,12 - tam jest mowa nieo kims innym ale dokladnie o lucyferze. A mowienie, ze to nazwa dla Chrystusa to calkowita niewiedza i chyba tez troche nonszalancja.
Lucyfer to inaczej gwiazda poranna, polksiezyc-symbol islamu, i ma on jeszcze kilka innych przydomkow.
a Chrystusa przydomki? prosze bardzo: Izajasza 9,5 "nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju." albo Ew.Mat. 1,23 "nadadzą mu imię Immanuel, co się wykłada: Bóg z nami."

So paź 01, 2011 10:45
majanovak napisał(a):
A mowienie, ze to nazwa dla Chrystusa to calkowita niewiedza i chyba tez troche nonszalancja.

Widzę, że nie przeczytałaś wszystkiego w podanym przeze mnie linku.
To raczej Ty wykazujesz sie nonszalancją, jeśli twierdzisz, że osoba z w.w. materiału ma mniejszą wiedzę od Twojej.

Żeby troche zepsuć to Twoje dobre samopoczucie: określenie-helel ben-szachar (po łacinie lucifer-niosący światło,jutrzenka) jest również używane w odniesieniu do Jezusa.Patrz 2 Piotra 1,19

So paź 01, 2011 13:12

MARIEL napisał(a):
http://www.kosciol.pl/article.php/20040423213301888
Nic mi sie nie pomyliło, majanovak. Twoje zdziwienie jest dobrym przykładem, jak bardzo dla dzisiejszego człowieka lucyfer jest już tożsamy z diabłem ;), choć w Biblii nie ma dla tego uzasadnienia.

nie wiem kto to pisze co pod tym linkiem, ale to po prostu herezje, coś jak schizma kardynała Lehmanna
"Kard. Karl Lehmann nie wierzy w Kościół"
http://www.kosciol.pl/article.php/20070308230714162

niestety coraz więcej mamy przypadków otwartej schizmy (o czym mówiła w objawieniach niejednokrotnie Matka Najświętsza)

So paź 01, 2011 19:39
noOne napisał(a):
nie wiem kto to pisze co pod tym linkiem, ale to po prostu herezje, coś jak schizma kardynała Lehmanna
"Kard. Karl Lehmann nie wierzy w Kościół"
http://www.kosciol.pl/article.php/20070308230714162

niestety coraz więcej mamy przypadków otwartej schizmy (o czym mówiła w objawieniach niejednokrotnie Matka Najświętsza)

No to mało uważnie czytasz...Autorem tekstu jest Roman Zając- biblista i demonolog z KUL-u..

So paź 01, 2011 20:40

to ciekawe aby jezus był nazywany lucyferem w biblii - może dasz namiary na której stronie , rozdziale , wierszu ?? - choć przeczytałem całą - nie pamiętam tego - ale wiadomo , że nie sposób wszystkiego spamiętać - ,,niosący światło,, - nie wykluczone ale też bardzo nieprawdopodobne - wyjdzie na to , że ogrom społeczeństwa modli sie do lucyfera pod postacią jezusa - to jak wilk w owczej skórze hehehe

N paź 02, 2011 10:15

oj, na KUL-u to od jakiegoś czasu się straszne "cuda" dzieją.. (czytaj schizmy)

N paź 02, 2011 14:12
noOne napisał(a):
oj, na KUL-u to od jakiegoś czasu się straszne "cuda" dzieją.. (czytaj schizmy)

Ok, :D , krok po kroku-dla ciekawych świata, w sumie to nawet dosyc to zabawne jest :D

"Mamy jednak mocniejszą, prprocką mowę, a dobrze zrobicie, jeżeli będziecie przy niej trwali jak przy lampie, która świeci w ciemnym miejscu, aż dzień zaświta, a gwiazda poranna wzejdzie w waszych sercach."

"Et habemus firmiorem propheticum sermonem cui bene facitis adtendentes quasi lucernae lucenti in calignoso loco donec dies inlucescat et lucifer oriatu in cordibus vestris"

Jest to w.wspomniany przeze mnie fragment z 2 P 1,19. Pierwszy- w tłumaczeniu Tysiąclatki, drugi to Vulgata (po łacinie ;-) )

Fragment ten dotyczy oczekiwanej paruzji Chrystusa (w razie wątpliwości -odsyłam do przypisów ;) )

Jest dostępna biblia on line(na wypadek, gdyby ktoś chciał sprawdzać heretyczkę mariel), w różnych przekładach, również po łacinie -biblia.info.pl/biblia.php
Miłej niedzieli :-D

N paź 02, 2011 15:17

gołąb napisał(a):
macie chyba niski pozom samooceny - z tym dop...niem o ortografii

A jaki ty masz poziom samooceny? Bo, gdybyś tego nie napoisał sądziłabym,że masz lat 13 i humory nastolatka, a nie blisko 30. Pozdrawiam

N paź 02, 2011 16:30

gargamel napisał(a):
A kto jest na 4. ?

A co jeśli się okaże,że jest wolny etat i czekają właśnie na mnie, lub Ciebie? Nie wiem ,czy słyszeliście, podobno w piekle każda narodowość ma swój własny kocioł, zaś każdego kotła pilnuje jeden dyżurny diabeł. Co który grzesznik wychyli głowę, to diabeł go wpycha z powrotem. Tylko polskiego kociołka nie trzeba pilnować, zgadnijcie dlaczego?

N paź 02, 2011 16:39

To nie jest prawdziwe "przebudzenie", jeśli kiedyś zbliżysz się do tego prawdziwego, zobaczysz jak nieistotne są wszystkie problemy poruszane w tym filmie.

N paź 02, 2011 20:36

zephyr7 napisał(a):
To nie jest prawdziwe "przebudzenie", jeśli kiedyś zbliżysz się do tego prawdziwego, zobaczysz jak nieistotne są wszystkie problemy poruszane w tym filmie.

,,Zeitgeist,, (duch czasu) oraz ,,The Sowiet story,, - obejrzyj sobie jescze te dwa filmy , po czym przeczytaj Biblię ( całą ) - po przeczytaniu ukrzyżowania Chrystusa w NT obejrzyj ,,Pasja,, i wtedy pomyśl jeszcze raz , czy to co napisałeś nie mija się z prawdą.

Pn paź 03, 2011 10:16

aha , zapomiałem dodać - po przeczytaniu ,,Apokalipsy,, - obejrzyj sobie ,,2012,, - nie sugeruje , że koniec świata będzie w 2012 - to tylko przybliżenie obrazu rzeczywistości.

Pn paź 03, 2011 10:19

MARIEL napisał(a):
majanovak napisał(a):
A mowienie, ze to nazwa dla Chrystusa to calkowita niewiedza i chyba tez troche nonszalancja.

Widzę, że nie przeczytałaś wszystkiego w podanym przeze mnie linku.
To raczej Ty wykazujesz sie nonszalancją, jeśli twierdzisz, że osoba z w.w. materiału ma mniejszą wiedzę od Twojej.

Żeby troche zepsuć to Twoje dobre samopoczucie: określenie-helel ben-szachar (po łacinie lucifer-niosący światło,jutrzenka) jest również używane w odniesieniu do Jezusa.Patrz 2 Piotra 1,19

Moge powiedziec tylko to, ze Chrystusa tak sie nie okresla jako jutrzenke, ale to jest pewna metafora, ze ma wzjesc swiatlo w nas, ma zaswitac w nas dzien, mamy byc oswieceni, miec madrosc itd. to nie jest przydomek Chrystusa, ale okreslenie, ze mamy sie Go trzymac jak lampy, jak swiatla. Natomiast szatan jest tak nazwany, polksiezyc, inna jego nazwa to gwiazda poranna, to sa jego nazwy, tak sie go nazywa.
My natomiast mamy sie uchwycic samego Chrystusa i Jego Slowa prorockiego i to ma nas prowadzic jak swiatlo i byc lampa dla naszych stop.
Chrystusa przydomki to jak pisalam wczesniej w Izajasza 9,5 "Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju. "

Pn paź 03, 2011 20:40
majanovak napisał(a):
Moge powiedziec tylko to, ze Chrystusa tak sie nie okresla jako jutrzenke, ale to jest pewna metafora, ze ma wzjesc swiatlo w nas, ma zaswitac w nas dzien, mamy byc oswieceni, miec madrosc itd. to nie jest przydomek Chrystusa, ale okreslenie, ze mamy sie Go trzymac jak lampy, jak swiatla. Natomiast szatan jest tak nazwany, polksiezyc, inna jego nazwa to gwiazda poranna, to sa jego nazwy, tak sie go nazywa.
My natomiast mamy sie uchwycic samego Chrystusa i Jego Slowa prorockiego i to ma nas prowadzic jak swiatlo i byc lampa dla naszych stop.
Chrystusa przydomki to jak pisalam wczesniej w Izajasza 9,5 "Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju. "

Maju, możesz oczywiscie powiedzieć, co Ci tylko na myśl przyjdzie, nawet jeśli nie jest to zgodne z prawdą. A prawda jest taka, że określenia "niosący światło,gwiazda poranna, jutrzenka, słońce nie znające zachodu-po łacinie lucifer są również używane w odniesieniu do osoby samego Jezusa.Następny przykład:

"Niech ta świeca płonie,gdy wzejdzie słońce nie znające zachodu: Jezus Chrystus, Twój Syn, Zmartwychwstały, który oświeca ludzkość swoim światłem i z Tobą żyje i króluje na wieki wieków."

Są to słowa z Orędzia Paschalnego :) . A teraz ten tekst w łacinie:

"Flammas eius lucifer motutinus inveniat:llle, inquam, lucifer, qui nescit occasum: Christus Filius tuus, qui regressus ab inferris, humano generi senerus illuxit, et vivit et regnat in saecula saeculorum."

Nie musiałaś oczywiście tego wiedzieć. Łacina nie jest obowiązkowa. Pozdrawiam

Pn paź 03, 2011 21:06
zbanowany na stałe

mareta napisał(a):
A co jeśli się okaże,że jest wolny etat i czekają właśnie na mnie, lub Ciebie? Nie wiem ,czy słyszeliście, podobno w piekle każda narodowość ma swój własny kocioł, zaś każdego kotła pilnuje jeden dyżurny diabeł. Co który grzesznik wychyli głowę, to diabeł go wpycha z powrotem. Tylko polskiego kociołka nie trzeba pilnować, zgadnijcie dlaczego?

Bo pusty jest! Polak potrafi to i z piekła nawiał.

Pn paź 03, 2011 22:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona