Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 10:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
 Próba obalenia teorii ewolucji. 
Autor Wiadomość

Post Re: Próba obalenia teorii ewolucji.
Cytuj:
Opieram sie na autorytetach:Arystoteles zabronisz mi?

Z uprzejmości nie zabronię, ale jeśli się na autorytecie Arystotelesa opierasz to wymagam byś opierał się we wszystkich kwestiach, a nie tylko w tych w których jest Ci wygodnie.

Pt gru 04, 2009 23:35

A ja nie muszę się opierać na wszystkich kwestiach i co zabronisz mi :NIE więc dajmy temu spokój.

http://dowody.blog.onet.pl/

Pt gru 04, 2009 23:36

Jeśli to ma się przerodzić w tzw. "pyskówkę" to lepiej zamknąć ten temat - więc?

Pt gru 04, 2009 23:40

Cóż. Tak to jest jak się chce filozofią obalać ewolucję ; p

Porównać to można do grafika komputerowego, który nagle wpadł na pomysł taki, że skoro zrobił już tyle szat graficznych, to pewnie potrafi też stworzyć cała stronę internetową. Myśli sobie, że to pewnie tak się robi, tutaj się pisze to i tamto... programista po wysłuchaniu go tylko pokręci głową, poklepie po ramieniu i da przyjacielską radę by lepiej robił dalej swoje.

So gru 05, 2009 0:38
Zobacz profil WWW

Wasza dyskusja to po prostu żenada... Nic z niej nie wynika. Po pierwsze gadanie, że teoria ewolucji jest nauką to jedno z największych kłamstw jakie słyszałem. Teoria ewolucji jest Teorią. Jeśli jesteś ewolucjonistą, zakładasz pewne rzeczy. Wierzysz, że te niby miliardy lat temu coś działało w konkretny sposób. WIERZYSZ. I teraz kłóćcie się wiara z wiarą. Wierzysz w ewolucje => Nie wierzysz Biblii => Nie wierzysz w Boga o którym ona mówi => nie możesz dyskutować ze zwolennikami kreacjonizmu, bo ona jest dla nich podstawą + prawa przyrody i obserwacje (które niejednokrotnie wykluczają założenia ewolucjonistów).

A tak osobiście ode mnie: mieszanie wiary w Boga z ewolucja jest niebiblijne i głupie. Jest taki jeden ktoś, kto dołożył dużo starań, żeby było właśnie was tylu... ewolucjonistów... i to często podających się za chrześcijan. I o dziwo nie jest to Bóg. I teraz można mi odpowiedzieć, że: jesteś głupi, nie myślisz, jesteś ignorantem itd...
Ale gadaj ze mną, kiedy wierze całkowicie Biblii i żaden twój argument tego nie zmieni... :) nie ma sensu dyskusja kiedy dwie strony nie bazują na tych samych materiałach. pozdro.

Cz gru 10, 2009 0:00

dobry_dziekan napisał(a):
To co nazywamy nauką, to opis otaczającego nas świata, wliczając różne zastosowania jego komponentów.
Filozofia to pseudo-nauka, która nigdy nie dorówna konkretnym specjalizacjom. Dlaczego? Bo prócz samej myśli potrzebna jest również praktyka i różnego rodzaju doświadczenia, których w filozofii brak.
Mogę się mylić i jeżeli tak jest to proszę o wytłumaczenie. Co nam po filozofii? Cytujemy różnych myślicieli, przeglądamy ich dzieła, które z biegiem czasu stają się mało aktualne. Samymi ładnymi słówkami świata się nie zwojuje. Nie wyobrażam sobie zawodu "filozof", dlatego właśnie filozofia nie jest nauką.
Założę się, że nawet nie masz pojęcia, z jakich prądów filozoficznych zebrane zostały te pomyje, którymi się tutaj zachłystujesz. Po prostu żal to czytać.

Co zaś do samego obalania teorii ewolucji, to zawsze zastanawiało mnie w imię czego właściwie cokolwiek tutaj obalać. Przecież kreacjonizm nie ma dla katolika najmniejszej wartości. Bóg może uczynić synów Abrahama z kamieni (Mt 3,9; Łk 3,8). Skoro może z kamieni, to tym bardziej ze wspólnych z małpami przodków. Zamiast nadymania się bliżej nieokreślonym rodowodem, lepiej cieszyć się z tego, że Chrystus zechciał za nas umrzeć, przez co uzyskaliśmy o wiele chwalebniejsze synostwo.

Chyba, że się jest np. starozakonnym i nic innego oprócz kreacjonistycznie uzasadnionego rodowodu nie posiada. To co innego...

Cz gru 10, 2009 3:10

Kancermeister napisał(a):
Założę się, że nawet nie masz pojęcia, z jakich prądów filozoficznych zebrane zostały te pomyje, którymi się tutaj zachłystujesz. Po prostu żal to czytać.

Dlatego właśnie napisałem, że mogę się mylić.
Może więc prócz samego jadu wycieknie z Twoich ust coś konkretniejszego?

Cz gru 10, 2009 10:47
Zobacz profil WWW

davebream napisał(a):
Teoria ewolucji jest Teorią.

Jak sama nazwa wskazuje. :-) Podobnie jak teoria kwantowa, teoria grawitacji, czy teoria względności. :-) I tak samo solidnie ugruntowana.

Cytuj:
Jeśli jesteś ewolucjonistą, zakładasz pewne rzeczy.

A konkretnie jakie?

A jakie rzeczy zakłada grawitacjonista?

Cytuj:
Wierzysz, że te niby miliardy lat temu coś działało w konkretny sposób.

Co działało w jaki sposób?

Cytuj:
Jest taki jeden ktoś, kto dołożył dużo starań, żeby było właśnie was tylu... ewolucjonistów... i to często podających się za chrześcijan. I o dziwo nie jest to Bóg.

To kto? Davebream? :o

Cytuj:
I teraz można mi odpowiedzieć, że: jesteś głupi, nie myślisz, jesteś ignorantem itd...

Proszę uprzejmie. Jesteś głupi, nie myślisz, jesteś ignorantem.. itd...

Cytuj:
Ale gadaj ze mną, kiedy wierze całkowicie Biblii

Jedni wierzą literalnie Biblii, inni wierzą UNK. Ale co ta wiara ma wspólnego z ewolucją?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz gru 10, 2009 12:04

dobry_dziekan napisał(a):
Kancermeister napisał(a):

Dlatego właśnie napisałem, że mogę się mylić.
Może więc prócz samego jadu wycieknie z Twoich ust coś konkretniejszego?
Przepraszam, poniosło mnie.

O ile się zdołałem zorientować, Ty reprezentujesz kierunek minimalistyczny, głównie w oparciu o dokonania Koła Wiedeńskiego, Highway zaś kierunek maksymalistyczny, głównie w oparciu o neotomizm. Dialog między wami jest w ogóle niemożliwy, to jest coś podobnego do sporu retora z sofistą. Nigdy nie dojdą do consensusu, ale na pewno przysporzą obecnym wiele uciechy.

Co do samych postulatów Koła Wiedeńskiego, to poza tym, co napisał wieczny_student, zarzuca się im także:
  1. Neopozytywistyczna teoria nauki jest zwykłą antycypacją, czyli - mniej uczenie mówiąc - wróżbami i jako taka nie ma nic wspólnego z empiryzmem i pozytywizmem.
  2. Głoszą tezę o empirycznym charakterze wszystkich twierdzeń (z wyjątkiem formalnych), ale dowodu na to nie dostarczają, pozostając w sensualnym rozumieniu doświadczenia. Czyli pomieszała się im poznawalność z obiektywnością. Poczytaj też Ajdukiewicza.
  3. Główne zamierzenie - zamknięcie wiedzy w jednym języku - jest awykonalne. Zagadnienie to przybliżył Paweł Łuków w serii felietonów publikowanych w "Świecie Nauki" w 2006r.
  4. Neopozytywizm stoi na stanowisku nominalizmu, powołując się na logistykę, która za nominalizmem właśnie nie przemawia.
  5. W swoim bardziej radykalnym odłamie głosi poglądy mechanicystyczno-materialistyczne, które są w gruncie rzeczy metafizyką.
  6. Co najważniejsze - programowo nie daje odpowiedzi na te pytania, które są dla człowieka najważniejsze i najciekawsze. Czyli jest jest jak maszyna - lej benzynę i smaruj, to zawiezie cię wszędzie. Tylko trzeba wiedzieć dokąd, bo samym pędem podróżowania potrafi zachwycać się i ostatni przygłup.

Skracając - Koło Wiedeńskie mogło podniecać na przełomie XIX i XX wieku, lecz w tej chwili uparte trzymanie się ich twierdzeń, to dowód naiwności i dogmatyzmu.

Cz gru 10, 2009 15:25

Aha, hm... no tak szczerze, to pierwsze co słyszę o tym całym Kole Wiedeńskim.
Jeszcze w liceum nudziło mnie szukanie ludzi przeszłości i sprawdzanie z którym z nim się zgadzam :)
Tak czy owak, dzięki za informację.

Cz gru 10, 2009 17:04
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Skoro może z kamieni, to tym bardziej ze wspólnych z małpami przodków.

Pewnie, że może, ale Biblia przedstawia sytuacje zupełnie inaczej :) człowiek powstał z prochu, a nie z małpy :D

Cytuj:
Jak sama nazwa wskazuje. :-) Podobnie jak teoria kwantowa, teoria grawitacji, czy teoria względności. :-) I tak samo solidnie ugruntowana.

Teoria względności -ale mi ugruntowana :D w jaki sposób? widzialeś kiedyś żeby człowiek zastosował ją jakoś w konkretny sposób?
Jeśli mówimy o nauce to może mówmy o zasadach w fizyce, które są oczywiste a nie o teoriach :)
Fajnie, że ktoś coś zakłada i bada, myśli, docieka, ale nie nazywajmy tego nauką i nie wmawiajmy wszystkim że to prawda.

Cytuj:
Cytuj:
Jeśli jesteś ewolucjonistą, zakładasz pewne rzeczy.

A konkretnie jakie?

A jakie rzeczy zakłada grawitacjonista?
Cytuj:
Wierzysz, że te niby miliardy lat temu coś działało w konkretny sposób.

A chociażby istnienie Wielkiego Wybuchu, który właściwie "zrobił się" z niczego :)

Cytuj:
Cytuj:
Jest taki jeden ktoś, kto dołożył dużo starań, żeby było właśnie was tylu... ewolucjonistów... i to często podających się za chrześcijan. I o dziwo nie jest to Bóg.

To kto? Davebream? :o

Nie, to nie Davebream :) Ojciec kłamstwa we własnej osobie :D

Cytuj:
Cytuj:
I teraz można mi odpowiedzieć, że: jesteś głupi, nie myślisz, jesteś ignorantem itd...

Proszę uprzejmie. Jesteś głupi, nie myślisz, jesteś ignorantem.. itd...

To nie była prośba... :)

Cytuj:
ytuj:
Ale gadaj ze mną, kiedy wierze całkowicie Biblii

Jedni wierzą literalnie Biblii, inni wierzą UNK. Ale co ta wiara ma wspólnego z ewolucją?

No widzisz. Bo jeśli wierzysz Biblii jako Słowu Bożemu, to nie traktujesz jej jako Encyklopedii, ale jako coś co ma potężną wartość, przede wszystkim duchową, ale też historyczną. Ta wiara ma wspólnego z ewolucją tyle, że ją po prostu wyklucza. W Biblii znajduje się opis powstania świata przedstawiony w sposób nie wymagający jakichś wielkich rozmyślań i stwarzania wywodów. Ja wierze w to, że to w 100% prawda, że to nie żadna przenośnia i to jest dla mnie niepodważalne. Ty wierzysz w Wielki Wybuch. Nie masz na to dowodów, nie masz żadnych świadków, nawet nie masz książki z tamtego czasu która opisywałaby to :D więc jeśli w końcu nazwałeś mnie głupim to się zastanów kto ma mocniejszy i sensowniejszy tak naprawde fundament swoich przekonań ? :) Ja jestem chrześcijaninem ty jesteś ewolucjonistą, nie dogadamy się :) Dlatego nie ma sensu taka dyskusja naprawde :) Mam nadzieje, że Bóg kiedyś dotknie was wszystkich w taki sposób, że w jednym momencie Wielki Wybuch, czy pochodzenie człowieka od małpy pójdą do kubła :)

Cz gru 10, 2009 18:00

davebream napisał(a):
Teoria grawitacji - pierwsze słysze o czymś takim :)

Niech więc to posłuży za wykładnię twoich kompetencji :(
A wiesz chociaż jak się nazywa planeta na której mieszkasz?

Cytuj:
Nie masz na to dowodów, nie masz żadnych świadków, nawet nie masz książki z tamtego czasu która opisywałaby to

O, a to ci zabawne, to zupełnie jak z życiem Jezusa. Żadnej książki z tamtego czasu która by to opisywała :(

Cytuj:
Nie, to nie Davebream :) Ojciec kłamstwa we własnej osobie :D

Kimkolwiek on jest wszyscy kreacjoniści-antyewolucjoniści są jego najwierniejszymi wychowankami z których może być dumny jak z mało kogo.

Cz gru 10, 2009 18:06

Cytuj:
Niech więc to posłuży za wykładnię twoich kompetencji :(
A wiesz chociaż jak się nazywa planeta na której mieszkasz?

To akurat była pomyłka.

Cytuj:
O, a to ci zabawne, to zupełnie jak z życiem Jezusa. Żadnej książki z tamtego czasu, która by to opisywała :(
A jak opisze teraz w książce urodziny mojej babci z przed roku to, nie będzie to książka odzwierciedlająca urodziny mojej babci?

Cytuj:
Kimkolwiek on jest wszyscy kreacjoniści-antyewolucjoniści są jego najwierniejszymi wychowankami z których może być dumny jak z mało kogo.

odważne słowa wypowiadasz.
Natomiast Bóg jest na pewno dumny z wszystkich ewolucjonistów-antykreacjonistów, którzy myślą, że pozjadali wszystkie rozumy... Ale cóż... :) Biblia i to zapowiadała więc, nie ma co udawać zaskoczonego :D

Cz gru 10, 2009 18:20

Cytuj:
odważne słowa wypowiadasz.
Natomiast Bóg jest na pewno dumny z wszystkich ewolucjonistów-antykreacjonistów, którzy myślą, że pozjadali wszystkie rozumy... Ale cóż... :) Biblia i to zapowiadała więc, nie ma co udawać zaskoczonego :D

jasne, lepiej być tumanem i ignorantem, olewać całą naukę, "bo w Biblii tego nie ma!"?

Cz gru 10, 2009 19:16

Ja absolutnie nie olewam nauki! Nauka jest dla mnie czymś ważnym i interesującym. Gdyby nie ona moje życie nie wyglądałoby jak wygląda :) Ale nie zgadzam się z czymś co ludzie zaczęli nazywać nauką... a co nią nie jest. Uznaje to co oczywiste, co da się udowodnić, a przede wszystkim zaobserwować. Ale nikt mi nie wmówi, że nauką jest "pomysł" na powstanie wszechświata, który powstał z czegoś, czego tak naprawde nie było... ale było... (???) :D Można tak uważać, niech ludzie w to wierzą jak chcą, ale proszę nie mówmy, że to nauka i nie uczmy dzieci o tym w szkołach... Powinien być osobny przedmiot w szkole na temat teorii i pomysłów i powinien być nieobowiązkowy jak niegdyś religia... (bo chyba teraz już jest obowiązkowa?) Teoria ewolucji to nie nauka, ale religia wielu naukowców.

Cz gru 10, 2009 23:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona