Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 16:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Potop w świetle nauki 
Autor Wiadomość

Post Re: Potop w świetle nauki
Zwięta nie musiały wiele jeść bo w większości czasu były w stanie hibernacji :D
Pomyślcie sobie:
Ciemność (burzowe chmury non stop), brak aktywności fizycznej, kołysanie wody.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt lis 09, 2010 14:24
zbanowany na stałe

No, o tym nie pomyslalem. Faktycznie!
Sprawe uwazam za wyjasniona! :)

Wt lis 09, 2010 14:27

Muszę stwierdzić, że jestem pod wrażeniem. Takiego nawarstwienia skrajnych durnot nie widziałem już dawno, a właśnie dyskutuję tu z wielbicielem Hovinda, więc jestem już nieco zaprawiony w dużych dawkach takiego "serum wiedzy".

1. Od kiedy to martwe zwierzęta utopione w rozlanej wodzie tworzą rosół? Dlaczego więc po powodzi mamy epidemie i zatrucia spowodowane rozkładającą się padliną, zwłaszcza podczas upałów a nie darmową żywność dla powodzian?
2. Dawno nie widziałem takiej zaciekłej obrony mitu przed wiedzą, to właśnie w taki sposób dokonuje się ośmieszenia wiary. Czytelnicy portalu Racjonalista powinni krzyknąć: "Duralu, dziękujemy".
3. Powoływanie się na prawa fizyki przy jednoczesnym zanegowaniu wszystkich tych praw jest godne podziwu. Składam w tym miejscu szczere kondolencje wszystkim nauczycielom, którzy mieli nieszczęście uczyć pana Durala czegokolwiek i kiedykolwiek.
4. Byłem tu świadkiem miksu interpretacji na poziomie choroby umysłowej wymieszanej z próbą dosłownego traktowania Biblii. Moim zdaniem należy się zdecydować - albo trzymamy się dosłownego odczytywania treści albo interpretacji, a jeśli to drugie, to w jakiś logicznych granicach. Intelektualna potworność!
5. Cały czas mam nadzieję, że pan Dural jednak tylko żartował i zaraz rzuci post w stylu: "Aleście się nabrali, ja tak tylko dla zgrywu". Bo inaczej moje zaufanie do ludzkiego rozumu zniknie i już się nigdy nie odrodzi...

Wt lis 09, 2010 15:36
zbanowany na stałe

Cytuj:
1. Od kiedy to martwe zwierzęta utopione w rozlanej wodzie tworzą rosół? Dlaczego więc po powodzi mamy epidemie i zatrucia spowodowane rozkładającą się padliną, zwłaszcza podczas upałów a nie darmową żywność dla powodzian?

Kolega Rutus powinien wczytac sie dokladniej w fakty ktore podalem. Rosol powstawal, prosze zauwazyc czas przeszly!
Gdyby Potop sie dzisiaj powtorzyl, tez by powstawal!
Mam nadzieje, ze rozwialem juz wszystkie watpliwosci! :evil:

Wt lis 09, 2010 15:53

Tak, rozwiał Pan wszelkie.
Jednak nie będzie "Aleście się nabrali, ja tak tylko dla zgrywu"...

Dural napisał(a):
Kolega Rutus powinien wczytac sie dokladniej w fakty ktore podalem. Rosol powstawal, prosze zauwazyc czas przeszly!
Gdyby Potop sie dzisiaj powtorzyl, tez by powstawal!
Tylko skąd tu stwierdzenie o przytoczonych jakiś faktach? Gdzie one były? Czyżby czcionką w kolorze tła?
Nie może powtórzyć się coś, co nie miało miejsca. Powinno być: "Gdyby dziś był".

Wt lis 09, 2010 16:29
zbanowany na stałe

Cytuj:
Tylko skąd tu stwierdzenie o przytoczonych jakiś faktach?

Widze, drogi Rutusie, ze nawet pofatygowac sie nie zechciales, na przeczytanie regulaminu czasu nie ma. Jak ja moge odpowiedziec na pytanie o faktach skoro temat brzmi "Potop w ... "? :(
Ja OT robic nie bede! Dyscyplina u mnie duza! Prosze zalozyc nowy watek np. "Fakty i Mity", to owszem!

Wt lis 09, 2010 19:39

A jeszcze jedno. Wziął ten Noe dinozaury na Arkę czy jednak był taki niedobry, że dał im się potopić? Jak wziął, to problem żarcia dla tygrysów staje się jakby mniej istotny :)

Wt lis 09, 2010 19:40

Dural napisał(a):
Jak ja moge odpowiedziec na pytanie o faktach skoro temat brzmi "Potop w ... "?
Temat wątku brzmi "Potop w świetle nauki" a nie "Potop w świetle niedorzeczności", więc tematu się Pan nie trzyma.
W świetle wiedzy naukowej potopem możemy nazwać jedynie ogólnoświatowe ocieplenie kończące ostatni glacjał, które spowodowało podniesienie się wód mórz i oceanów (w sumie o ok. 450m), a co za tym idzie wypełnienie zbiorników opróżnionych podczas lodowacenia.
Natomiast nie jest żadną nauką opowiastka o latających krowach, rosole, zwierzętach niejedzących przez rok i co tam jeszcze było...

Dural napisał(a):
Prosze zalozyc nowy watek np. "Fakty i Mity", to owszem!
Po co? Naczytałem się tu tylu mitów, że mi wystarczy na miesiąc...

Peter napisał(a):
Wziął ten Noe dinozaury na Arkę czy jednak był taki niedobry, że dał im się potopić?
Dał im się potopić. A pierwsze utopiły się oftalmozaur oraz liopleurodon. Oba to gatunki morskie, doskonali pływacy. Więc o utopienie nie trudno, bo każdy wie, że brawura w wodzie jest skutkiem zbytniej pewności siebie.

Wt lis 09, 2010 19:59
zbanowany na stałe

Musze przyznac, ze kolega Rutus swym nieugietym oporem spowodowal, a wlasciwie zmusil mnie do zmiany zdania. Postanowilem dzisiejsza noc nie spac. Bede jeszcze ciagna ta piekna mysl o morzu rosolu. Od pierwszych promieni slonca staje sie zagorzalym przeciwnikiem potopow i to wszelkich! Przyrzekam. :)

Wt lis 09, 2010 21:27

Rutus napisał(a):
Peter napisał(a):
Wziął ten Noe dinozaury na Arkę czy jednak był taki niedobry, że dał im się potopić?
Dał im się potopić. A pierwsze utopiły się oftalmozaur oraz liopleurodon. Oba to gatunki morskie, doskonali pływacy. Więc o utopienie nie trudno, bo każdy wie, że brawura w wodzie jest skutkiem zbytniej pewności siebie.

Błąd! Wszystkie dinozaury były gadami lądowymi. Gady morskie są zaliczane do innych niż dinozaury grup gadów (np. plezjozaury, mozazaury, ichtiozaury). :)

P. S. Dawno nie czytałem tak śmiesznego wątku :D

Wt lis 09, 2010 21:31
zbanowany na stałe

heh świetnie Dural udaje hardkorowego kreacjonistę, widać lata doświadczenia w dyskusjach z idiotami od Hovinda dają o sobie znać :D

Wt lis 09, 2010 21:51

@Rutus

Muszę stwierdzić, że jestem pod wrażeniem.

Ja też jestem pod wrażeniem. Dualizmu w Twoim myśleniu. A ten dualizm polega na tym, że globalny potop to bzdura. Za to najszczerszą prawdą są na przykład:

- poczęcie z Ducha Świętego;
- cuda (przemiana wody w wino, chodzenie po wodzie itp.);
- zmartwychwstanie.

Proponuję powrót do tego wątku.

---

@Dural

O mały włos ze śmiechu nie połknąłem łyżki przy jedzeniu. ;) Przyjmij moje najwyższe uznanie. :)

So lis 13, 2010 22:03
zbanowany na stałe

Wlasciwie to mam wyrzuty sumienia. Moze zrazilem kolege Rutusa? A glowa u niego nieprzecietna, wiele ciekawych rzeczy dzieki niemu sie dowiedzialem. Mimo wszystko mam nadzieje, ze mi wybaczy.

N lis 14, 2010 8:29

Wlasciwie to mam wyrzuty sumienia.

Moim zdaniem Rutus jest na forum na tyle długo, że powinien wiedzieć kto jest kim. Zresztą gdyby nie było pochłonięty swoją misją walki z kreacjonizmem czy "potopowcami", to wykazałby odrobinę dociekliwości: kim jest ten Dural co pisze takie kocopoły. Jest taki przycisk: pokaż posty użytkownika. I sprawa byłaby jasna.

Zresztą Rutus prawie niczym się od tak krytykowanych kreacjonistów czy zwolenników potopu nie różni: wierzy tylko w inny zestaw mitów. A przynajmniej dość mętnie deklaruje, że wierzy. Kolejne podobieństwo, to unikanie merytorycznej dyskusji. Różnica jest tylko w sposobie. "Potopowcy" i kreacjoniści łgają w żywe oczy i udają, że nie widzą merytorycznych argumentów w postach a Rutus stosuje technikę "nie widzenia" całych postów do niego skierowanych.

Pn lis 15, 2010 1:30

Spostrzeżenie - wśród kreacjonistów i ich "twórczości" posty pana Durala wcale nie wyglądają na najbardziej bezsensowne. Większe brednie prezentują:

1. "Dr" Kent Hovind - niezmordowany wykładowca-oszust.
2. Andrzej Gdula - mistrz wielkich i nic nie znaczących liczb.
3. Kolega pana Andrzeja, niejaki Coltrane - nieprzemakalny na wiedzę w stopniu totalnym fanatyk Radia Maryja.
4. I mój faworyt: thewordwatcher z forum http://www.zbawieniecom.fora.pl - mistrz kretynizmów, przeinaczeń i nieznajomości tematyki naukowej, przy którym posty Durala są jak wyjęte z podręcznika biologii czy fizyki.

Stąd moje poważne potraktowanie tych postów - wszak obserwuję większe dziwolągi piszące pewne rzeczy, i to całkiem na serio (niektórzy nawet publikują, ale poza obszarem rzetelnej nauki, jak Hovind czy Gdula).

Pn lis 15, 2010 15:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona