Homoseksualizm - nauka a wiara
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Homoseksualizm - nauka a wiara
Cytuj: Nie będziesz pożądał żony [eshet] swojego bliźniego. Tylko, że tu jest pożądał a nie pożądała. Jakie jest więc źródło takiej interpretacji, że to zdanie dotyczy również kobiet? ( chodzi mi o katolicki punkt widzenia).
|
Pt maja 20, 2011 13:38 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
apriori napisał(a): Cytuj: Nie będziesz pożądał żony [eshet] swojego bliźniego. Tylko, że tu jest pożądał a nie pożądała. Jakie jest więc źródło takiej interpretacji, że to zdanie dotyczy również kobiet? ( chodzi mi o katolicki punkt widzenia). Tylko to mi przychodzi do głowy: (...) nie ma już mężczyzny ani kobiety, wszyscy bowiem jesteście kimś jednym w Chrystusie Jezusie(Galatów 3:28) Ale w takim razie nie powinno mieć znaczenia, czy ktoś podejmuje kontakty seksualne z mężczyznami czy z kobietami, skoro wszyscy są jednym w Chrystusie.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt maja 20, 2011 13:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie się chyba coś udało znaleźć: Rz 1, 26-28( mowa tutaj o poganach):Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie.
Tylko ,że tutaj te czyny "wbrew naturze" jawią się jako wynik celowego działania Boga:Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności, mającego na celu przywołanie "pogan do porządku".Taki trochę paradoks : Bóg obdarza pogan tymi "namiętnościami"( za karę), po czym jak czytamy dalej w liście:Oni to, mimo że dobrze znają wyrok Boży, iż ci, którzy się takich czynów dopuszczają, winni są śmierci, nie tylko je popełniają, ale nadto chwalą tych, którzy to czynią. , wydaje na nich wyrok.Ale to już taka moja dygresja .
|
Pt maja 20, 2011 14:10 |
|
|
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
maly_kwiatek napisał(a): Homoseksualiści nie spowiadają się z homoseksualizmu, bo nie jest to grzechem. Czyny homoseksualne, jeśli występują, są relacjonowane spowiednikom, jak wszystkie inne grzechy, a spowiednicy nie czynią z tego tytułu awantury na całą świątynię, tylko rozgrzeszają po rozeznaniu, czy grzesznik żałuje za grzech. . A jesli ktoś jest gejem, nie zamierzajacym rezygnowac z "czynów homoseksualnych", a zarazem odkrywa po raz pierwszy w życiu chrzescijaństwo... Czy taka osoba ma co szukac w tej religii czy raczej powinna szukac gdzie indziej? Mam na mysli głównie te słowa: "Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący ze sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego."
|
N maja 22, 2011 17:32 |
|
 |
Aiveena
Dołączył(a): So cze 05, 2010 9:27 Posty: 234 Lokalizacja: Opole, Opolskie
|
Jeżeli wie co mówi PŚ o homoseksualizmie (i mimo wszystko trwa w grzechu bez postanowienia poprawy), to jak ma praktykować chrześcijańską wiarę, skoro jego czyny zamykają mu drogę do sakramentów, które są fundamentem życia chrześcijańskiego ? Homoseksualizm i chrześcijaństwo się wyklucza. Wszystko zależy od tego, czy będzie w stanie się zmienić dla Boga (a choć na tym polu nie mogę się wypowiadać, to wydaje mi się że byłoby to dla tej osoby dosyć ciężkie, tym bardziej, że z Twojego posta wynika, że wiara jest kwestią wyboru).
_________________ когда кто - то показывает палъцем на небо, толъко дурак смотрит на палец.
|
N maja 22, 2011 20:49 |
|
|
|
 |
lublin33338
|
Aiveena napisał(a): Homoseksualizm i chrześcijaństwo się wyklucza. Wszystko zależy od tego, czy będzie w stanie się zmienić dla Boga (a choć na tym polu nie mogę się wypowiadać, to wydaje mi się że byłoby to dla tej osoby dosyć ciężkie, tym bardziej, że z Twojego posta wynika, że wiara jest kwestią wyboru). Wiara to w pewnych sytuacjach opium, to narkotyk, który odbiera człowiekowi zdolność do samodzielnego myślenia, wyciągania wniosków, kojarzenia faktów. Najlepiej bezdyskusyjnie stwierdzić, że nauka Kościoła Katolickiego to jedyna słuszna wyrocznia. Homoseksualizm to grzech, za który karą może być tylko wieczne potępienie. Człowiek " myślący" zada pytanie, dlaczego " homuś " nie może być zbawiony??? Co takiego zrobił strasznego? Gdzie tu sens i logika?
|
N maja 22, 2011 21:11 |
|
 |
Aiveena
|
Cytuj: Najlepiej bezdyskusyjnie stwierdzić, że nauka Kościoła Katolickiego to jedyna słuszna wyrocznia. Nie twierdzę tak. Uznaję jednak słuszność w tym, co jest napisane w Piśmie Świętym. To jest wyrocznia. Cytuj: Homoseksualizm to grzech, za który karą może być tylko wieczne potępienie. Po kolei. Jak Mały Kwiatek słusznie stwierdził, czyny homoseksualne są grzechem, za które, według Pisma, karą może być wieczne potępienie. Jednakże nie znamy ogromu Bożego miłosierdzia, jak możemy mówić kto zostanie zbawiony, kto nie ? Możemy tylko spekulować na podstawie tego co napisane w Biblii. Nikt nie powinien stwierdzać, że za bycie "praktykującym" homoseksualistą dana osoba zostanie potępiona, jednak tak sugeruje Pismo. Cytuj: Człowiek " myślący" zada pytanie, dlaczego " homuś " nie może być zbawiony??? Co takiego zrobił strasznego? Gdzie tu sens i logika? Nie będę o tym dyskutować. Odpowiedź jest zawarta w PŚ.
_________________ когда кто - то показывает палъцем на небо, толъко дурак смотрит на палец.
|
N maja 22, 2011 21:27 |
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
Aiveena napisał(a): ...tym bardziej, że z Twojego posta wynika, że wiara jest kwestią wyboru). Pisząc "czy powinna szukać gdzie indziej" miałem na mysli to, ze skoro go tam nie chcą takiego jakim jest, skoro nawet Bóg go nie chce ( tzn. chce na tej samej zasadzie jak chłopak mówiacy do dziewczyny: pokocham cie jak tylko zmienisz sposób ubierania, fryzurę i zaczniesz spedzać czas jak ja zechcę, bo jeśli nie to X@#%) - to co pozostaje? Iść gdzie indziej, szukać...
Ostatnio edytowano N maja 22, 2011 21:40 przez waldek, łącznie edytowano 2 razy
|
N maja 22, 2011 21:31 |
|
 |
Elbrus
|
Aiveena napisał(a): czyny homoseksualne są grzechem, za które, według Pisma, karą może być wieczne potępienie. Jeśli Pismo przekazuje boską prawdę, to nie mogą być tylko będą potępieni. Karą za grzechy ciężkie, za które się nie żałuje, jest wieczne potępienie i to chrześcijanie powinni wiedzieć z pewnością, a nie domyślać się i dystansować od jednoznacznych stwierdzeń. Czy wyrażanie objawionej przez Boga PRAWDY jest wstydliwe?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
N maja 22, 2011 21:35 |
|
 |
lublin33338
|
opowiadacie o wiecznym potępieniu. A może należałoby podyskutować o nadziei powszechnego zbawienia i teorii pustego piekła? Czy nie słyszeliście nic na ten temat? Ja słyszałem i wydaje mi się to całkiem logiczne.
|
N maja 22, 2011 21:40 |
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
Ks. Wacław Hryniewicz ciekawie o tym pisze.
|
N maja 22, 2011 21:42 |
|
 |
lublin33338
|
Aiveena napisał(a): Nie będę o tym dyskutować. Odpowiedź jest zawarta w PŚ. Czyli brak odpowiedzi. Tak najłatwiej i najprościej. Zadałem konkretne pytanie, Ty mi wskazujesz pismo , które " pachnie" mitologią. Ksiądz Hryniewicz dużo o tym pisał i dużo mówił o powszechnym zbawieniu. Udowadniał swoje poglądy, podawał konkretne argumenty. Jednak niewiele brakowało, a został by uznany za heretyka XX wieku. Po wydaniu swojej książki " Nadzieja powszechnego zbawienia" został po prostu na KUL - u " zaszczuty' przez swoich kumpli po fachu. Otrzymał zakaz udzielania wywiadów, w końcu zaprzestał prowadzenia wykładów, odszedł na emeryturę. Jego poglądy uznano za zbyt postępowe.
|
N maja 22, 2011 21:45 |
|
 |
Aiveena
|
Cytuj: Jeśli Pismo przekazuje boską prawdę, to nie mogą być tylko będą potępieni. Karą za grzechy ciężkie, za które się nie żałuje, jest wieczne potępienie i to chrześcijanie powinni wiedzieć z pewnością, a nie domyślać się i dystansować od jednoznacznych stwierdzeń. Czy wyrażanie objawionej przez Boga PRAWDY jest wstydliwe? Pismo Święte niejednokrotnie mówi o wielkim miłosierdziu Boga, przy czym mój tekst nie odnosił się do grzechów za które zainteresowany nie żałuje. Cytuj: Czyli brak odpowiedzi. Tak najłatwiej i najprościej. zadałem konkretne pytanie, Ty mi wskazujesz pismo , które " pachnie" mitologią.
Ależ co innego miałabym Ci odpowiedzieć ? To co piszę jest oparte o Biblię, więc co innego miałabym Ci wskazać, jak nie Pismo Święte ? Cytuj: Co takiego zrobił strasznego? Gdzie tu sens i logika? Skoro chcesz odpowiedzi dla człowieka niewierzącego, to nie mam jej. Dla chrześcijanina takie czyny powinny być obrzydliwością.
|
N maja 22, 2011 21:55 |
|
 |
Elbrus
|
Aiveena napisał(a): Cytuj: Jeśli Pismo przekazuje boską prawdę, to nie mogą być tylko będą potępieni. Karą za grzechy ciężkie, za które się nie żałuje, jest wieczne potępienie i to chrześcijanie powinni wiedzieć z pewnością, a nie domyślać się i dystansować od jednoznacznych stwierdzeń. Czy wyrażanie objawionej przez Boga PRAWDY jest wstydliwe? Pismo Święte niejednokrotnie mówi o wielkim miłosierdziu Boga Miłosierdzie Boga nigdy nie przeczy Jego sprawiedliwości. Aiveena napisał(a): przy czym mój tekst nie odnosił się do grzechów za które zainteresowany nie żałuje. To do czego odnosił się twój tekst, skoro Kościół uczy, że każdy kto prawdziwie żałuje za jakikolwiek grzech, może być zbawiony?
|
N maja 22, 2011 22:10 |
|
 |
Elbrus
|
lublin33338 napisał(a): opowiadacie o wiecznym potępieniu. A może należałoby podyskutować o nadziei powszechnego zbawienia i teorii pustego piekła? viewtopic.php?f=3&t=26098 - Modlitwa za dusze w piekle. viewtopic.php?f=8&t=2703 - apokatastaza viewtopic.php?f=9&t=1073 - Czy szatan może się nawrócić?? viewtopic.php?f=46&t=3866 - Czy pieklo pozostanie puste? viewtopic.php?f=7&t=3790 - ks. prof. Wacław Hryniewicz OMI
|
N maja 22, 2011 22:14 |
|
|
|