Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 10:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
 Stosunek Kościoła do faktów z obszaru antropologii 
Autor Wiadomość

Post Re: Stosunek Kościoła do faktów z obszaru antropologii
Cytuj:
Jako Stwórca zna człowieka w sposób,jaki człowiek nigdy nie pozna drugiego,ani nawet siebie.I to zna nas"zanim sie narodzimy".

Można wierzyć w Boga jako takiego,ale takie banialuki.Czy zna też potencjalne możliwości każdej kombinacji komórki jajowej z miliardami innych plemników,którym nie jest dane uczestniczyć w zapłodnieniu :-D

So wrz 03, 2011 9:58
apriori napisał(a):
Mariel napisał(a):
Izraelici,cóż,to był ich obowiązek-egzekwowanie praw nadanych im w ramach Przymierza.
Czyli żydzi mieli egzekwować te prawa wśród ludów , którym nie zostały one nadane- tak? :-D

Cóż..
"Jesteś moim młotem,moim orężem wojennym;tobą miażdżę narody i Tobą niszczę królestwa" Jer 51,20
apriori napisał(a):
Ale dlaczego oni mieli porzucać praktyki ofiar z dzieci- przeciez Jahwe się to podobało?

A cokolwiek na poparcie oskarżenia?cokolwiek,cytacik,nawet jakiś argument od siebie?

So wrz 03, 2011 11:15
MARIEL napisał(a):
Kananejczycy dostali 400lat na porzucenie swych praktyk składania z dzieci ofiar,grzechu sodomii-nie wykorzystali danej im szansy.Czy pare wieków to mało czasu na poprawe?

Szkoda,że biedni Kananejczycy nic nie wiedzieli o tym ultimatum :-D .

Ofiary z pierworodnych dla bogów były szeroko rozpowszechnione wśród ludów zachodniosemickich również wśród plemion hebrajskich. Echa tego odnajdujemy w Biblii - choćby słynna opowieść o tym jak Jahwe zażądał ofiary od Abrahama z jego pierworodnego syna Izaaka. Na pewnym etapie dziejów po prostu doszło do tego,że zamiast pierworodnych Hebrajczycy zaczęli składać ofiary zastępcze. Mówi o tym Wj 13,12-13. Również ofiara Jezusa wyrasta wprost z tej tradycji.

So wrz 03, 2011 11:53
Mariel napisał(a):
A cokolwiek na poparcie oskarżenia?cokolwiek,cytacik,nawet jakiś argument od siebie?

-powiedział: «Weź twego syna jedynego, którego miłujesz, Izaaka, idź do kraju Moria2 i tam złóż go w ofierze na jednym z pagórków, jakie ci wskażę».Rdz(22,2)
-Pan tak powiedział do Mojżesza: «Poświęćcie Mi wszystko pierworodne. U synów Izraela do Mnie należeć będą pierwociny łona matczynego - zarówno człowiek, jak i zwierzę» Wj(13,1,nn)
-Wtedy wziął syna swego pierworodnego, który miał po nim panować, i złożył go jako ofiarę całopalną na murze.2Kr(3,27)
-Odpowiedziała mu ona: «Ojcze mój! Skoro ślubowałeś Panu, uczyń ze mną zgodnie z tym, co wyrzekłeś własnymi ustami, skoro Pan pozwolił ci dokonać pomsty na twoich wrogach, Ammonitach!»Sdz(11, 36)
Wystarczy Ci tyle cytacików czy mam szukać dalej? :-D

So wrz 03, 2011 12:34

Cytuj:
Weź twego syna jedynego, którego miłujesz, Izaaka, idź do kraju Moria2 i tam złóż go w ofierze na jednym z pagórków, jakie ci wskażę».Rdz(22,2)

Okrucieństwo z okropieństwem :(

So wrz 03, 2011 13:04
mauger napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Kananejczycy dostali 400lat na porzucenie swych praktyk składania z dzieci ofiar,grzechu sodomii-nie wykorzystali danej im szansy.Czy pare wieków to mało czasu na poprawe?

Szkoda,że biedni Kananejczycy nic nie wiedzieli o tym ultimatum :-D .

Dlaczego mieli nie wiedzieć?Nie było między tymi ludami żelaznej kurtyny,handel,wierzenia,kultura-przenikały sie swobodnie.
"To mówi Pan przeciw wszystkim moim złym sąsiadom,którzy naruszyli dziedzictwo,jakie dałem swemu narodowi,Izraelowi(...)
Lecz gdy ich już wyrwę,ogarnie mnie znów litość nad nimi i przyprowadze każdego z nich do jego dziedzictwa i każdego z nich do jego kraju.A jeżeli przyswoją sobie zupełnie drogi mojego ludu,tak,że będą przysięgać na moje imię:"Na życie Pana",podobnie jak nauczyli naród mój przysięgać na Baala,wtedy mogą rozprzestrzenić się wśród mojego narodu."
Jer 12:14,16
mauger napisał(a):
Ofiary z pierworodnych dla bogów były szeroko rozpowszechnione wśród ludów zachodniosemickich również wśród plemion hebrajskich. Echa tego odnajdujemy w Biblii - choćby słynna opowieść o tym jak Jahwe zażądał ofiary od Abrahama z jego pierworodnego syna Izaaka. Na pewnym etapie dziejów po prostu doszło do tego,że zamiast pierworodnych Hebrajczycy zaczęli składać ofiary zastępcze. Mówi o tym Wj 13,12-13. Również ofiara Jezusa wyrasta wprost z tej tradycji.

"I zbudowali wyżynę Tofet w dolinie Ben-Hinnom,aby palić w ogniu swoich synów i córki,czego nie nakazałem i co nie przyszło mi nawet na myśl"

Nie podawaj przykładu z Abrahamem,bo wykładnia tego fragmentu jest zupełnie inna.To była próba posłuszeństwa i oddania.Nie wiesz jak sie skończyła ta historia?
Może jeszcze o Jozjaszu,który"Czynił on to,co jest słuszne w oczach Pana"-"Następnie splugawił palenisko-zgrozę w Dolinie Synów Hinnoma,aby już nikt odtąd nie przeprowadzał swego syna lub swojej córki przez ogień na cześć Molocha."2 Krl23,10

So wrz 03, 2011 13:44
apriori napisał(a):
Mariel napisał(a):

-powiedział: «Weź twego syna jedynego, którego miłujesz, Izaaka, idź do kraju Moria2 i tam złóż go w ofierze na jednym z pagórków, jakie ci wskażę».Rdz(22,2)
-Pan tak powiedział do Mojżesza: «Poświęćcie Mi wszystko pierworodne. U synów Izraela do Mnie należeć będą pierwociny łona matczynego - zarówno człowiek, jak i zwierzę» Wj(13,1,nn)
-Wtedy wziął syna swego pierworodnego, który miał po nim panować, i złożył go jako ofiarę całopalną na murze.2Kr(3,27)
-Odpowiedziała mu ona: «Ojcze mój! Skoro ślubowałeś Panu, uczyń ze mną zgodnie z tym, co wyrzekłeś własnymi ustami, skoro Pan pozwolił ci dokonać pomsty na twoich wrogach, Ammonitach!»Sdz(11, 36)

Iszego fragm.nie będę komentować,bo wszyscy wiemy jak sie skończyło...
Zastanawia mnie sprawa nastepnych fragm.,bo nie podejrzewam Cie,że nie zrozumiałeś kontekstu po przeczytaniu całości...
Jeśli chodzi o Wj(13,1)to gdy sie doczyta do konca ;) to jest nakaz boga o wykupieniu tej ofiary z pierworodnego :) 2Krl(3,27)To o królu Moabu(!!!),dalej czytamy jak na ten widok"wielkie oburzenie ogarnęło Izraelitów tak,iż odeszli od niego i wrócili do swojego kraju"
Ostatni cytat zostawiam sobie na deser podwieczorkowy :)

So wrz 03, 2011 14:02
Mariel napisał(a):
Iszego fragm.nie będę komentować,bo wszyscy wiemy jak sie skończyło...
No wiemy skończył się przeciwnie jak w czwartym fragmencie...jakoś Bogu wtedy juz ni e przeszkadzało to, że Jefte jednak złożył obiecaną ofiarę...
Mariel :jak być oceniła (od strony moralnej) taką sytuację, gdyby jakiś rodzic nakazał swojemu dziecku( w ramach sprawdzenia posłuszeństwa,oczywiście) zabić drugiego rodzica?

Cytuj:
to jest nakaz boga o wykupieniu tej ofiary z pierworodnego
wykupieniu i ofiarowaniu:dlatego ofiaruję dla Pana męskie pierwociny łona matki i wykupuję pierworodnego mego syna.

Cytuj:
Ostatni cytat zostawiam sobie na deser podwieczorkowy :)
To masz jeszcze na kolację:
-«Przyprowadźcie do mnie króla Amalekitów - Agaga!» Agag zbliżył się do niego chwiejnym krokiem i rzekł: «Naprawdę znikła u mnie gorycz śmierci. Samuel jednak powiedział: «Jak mieczem swym czyniłeś bezdzietnymi kobiety, tak też niech będzie bezdzietna wśród kobiet twoja matka!» I Samuel kazał stracić Agaga przed Panem w Gilgal. 1sm ( 15,32-34)

-Jozue powiedział: «Jak nas wprowadziłeś w nieszczęście, tak niech dziś Pan ciebie w nieszczęście wprowadzi». I wszyscy Izraelici go ukamienowali, a ich spalili i obrzucili kamieniami7.
I wznieśli nad nim wielki stos kamieni, który jest aż do dnia dzisiejszego. I zaniechał Pan swego gwałtownego gniewu.Joz(7, 25)

So wrz 03, 2011 14:38
apriori napisał(a):
Odpowiedziała mu ona: «Ojcze mój! Skoro ślubowałeś Panu, uczyń ze mną zgodnie z tym, co wyrzekłeś własnymi ustami, skoro Pan pozwolił ci dokonać pomsty na twoich wrogach, Ammonitach!»Sdz(11, 36)

Dziękuję ci za ten cytat.Piękny.Nie znałam go i jestem oburzona.
Jakim prawem tak wiele uwagi poświęca sie posłuszeństwu Abrahama,a pomija sie zupełnie posłuszeństwo córki Jeftego?Szok,normalnie szowinizm dzisiejszego swiata jest powalający!
Istotnie ,Jefte obiecuje,że wzamian za zwyciestwo nad Ammonitami odda życie tego, kto "pierwszy wyjdzie od drzwi jego domu"gdy będzie wracał z pola walki...
Na powitanie ojca wychodzi jedyna,ukochana córka.Zainteresowanych reakcją Jeftego na ten widok odsyłam do Ks Sędziów...
Pytanie za 100pkt,,gdzie w powyższym fragmencie ukazana jest wola Boga w kwestii ofiary z życia młodej dziewczyny?
Nigdzie.
Jefte sobie tak wydedukował,chociaz pewnie nie miał pojęcia co to dedukcja ;-) Nie On pierwszy przypisał Bogu coś,czego on sobie wcale nie życzył.Odsyłam-Jer 7,31

So wrz 03, 2011 15:21
apriori napisał(a):
-«Przyprowadźcie do mnie króla Amalekitów - Agaga!» Agag zbliżył się do niego chwiejnym krokiem i rzekł: «Naprawdę znikła u mnie gorycz śmierci. Samuel jednak powiedział: «Jak mieczem swym czyniłeś bezdzietnymi kobiety, tak też niech będzie bezdzietna wśród kobiet twoja matka!» I Samuel kazał stracić Agaga przed Panem w Gilgal. 1sm ( 15,32-34)

Takie prawo wojny.Jeszcze w XX w zabijano jeńców wojennych..
Zwróć uwagę,że akurat w tym przypadku agresorami byli Amalekici.To oni zaatakowali Izraelitów,gdy ci wychodzili z Egiptu.Zresztą nie tylko ich,mieli pod kontrolą szlak ciągnący do Egiptu i Arabii i ochoczo z tego korzystali.tacy ówcześni rozbójnicy.
apriori napisał(a):
wykupieniu i ofiarowaniu:dlatego ofiaruję dla Pana męskie pierwociny łona matki i wykupuję pierworodnego mego syna.

o co ci tu chodzi?
apriori napisał(a):
Jozue powiedział: «Jak nas wprowadziłeś w nieszczęście, tak niech dziś Pan ciebie w nieszczęście wprowadzi». I wszyscy Izraelici go ukamienowali, a ich spalili i obrzucili kamieniami7.
I wznieśli nad nim wielki stos kamieni, który jest aż do dnia dzisiejszego. I zaniechał Pan swego gwałtownego gniewu.Joz(7, 25)

Akan został skazany na śmierć,ponieważ ukradł i ukrył dla siebie srebro i złoto z miasta,z którego Izraelitom Bóg zabronił wynosić cokolwiek dla siebie,było objęte klątwą.Wg ówczesnego prawa skaził w ten sposób siebie i sw rodzinę.Chciwość została ukarana strasznie.ale takie było prawo,a Jozue był prawu posłuszny.Bardziej tu chodzi o podkreślenie posłuszeństwa Zakonowi.

okrutne i straszne?
Dwa lata w zawieszeniu dla wypasionego bandziora za napad i pobicie bezbronnej kobiety(to wiadomosc sprzed tygodnia)..Bezsensowne,straszne i okrutne(dla tej kobiety,która napastnika spotyka na codzień na wsi,gdzie mieszkają)
Wracając do Jozuego,prawo zostało wypełnione.z każdym pokoleniem Bóg odsłaniał się człowiekowi pełniej i więcej,aż do Jezusa,który doskonale to prawo wypełnił,w Nim Bóg objawił się w pełni,dlatego mówimy że dopiero w Jezusie Chrystusie jest pełne Boże Objawienie.

So wrz 03, 2011 16:28

MARIEL napisał(a):
Jefte sobie tak wydedukował,chociaz pewnie nie miał pojęcia co to dedukcja ;-) Nie On pierwszy przypisał Bogu coś,czego on sobie wcale nie życzył
Czy jest metoda umożliwiająca jednoznacznie i bez niejasności ustalenie, czy dana chęć czynu jest wywołana nakazem zesłanym przez Boga czy też wyłącznie przypisaniem swoich myśli Bogu w sytuacji, kiedy Bóg tego sobie wcale nie życzył?

So wrz 03, 2011 16:50
Mariel napisał(a):
Pytanie za 100pkt,,gdzie w powyższym fragmencie ukazana jest wola Boga w kwestii ofiary z życia młodej dziewczyny?
Nigdzie.Jefte sobie tak wydedukował,chociaz pewnie nie miał pojęcia co to dedukcja

Jefte złożył Bogu pewien ślub: coś za coś.Otrzymał to coś o co prosił i potem zgodnie ze ślubem sam winien był dotrzymać słowa zgodnego ze ślubem. Pytanie za 100 punktów : dlaczego Bóg nie interweniował, skoro jak sugerujesz nie zależało mu na tym, aby Jefte dotrzymał obietnicy?w przypadku historii Izaaka jakoś mógł interweniować-a co stanęło w tym przypadku na przeszkodzie?czy Jefte zgodnie obowiązującym prawem mógł sam zwolnić się ze ślubu złożonego Bogu?Oczywiści,że nie. Ze ślubu mógł go zwolnic tylko Bóg, któremu ten ślub złożył....

Cytuj:
Takie prawo wojny.Jeszcze w XX w zabijano jeńców wojennych..
A kto ustalił takie prawo?

Cytuj:
o co ci tu chodzi?
Twoja metoda-jak brakuje argumentu to udajesz, że nie wiesz o co chodzi-a wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.

Cytuj:
Wg ówczesnego prawa skaził w ten sposób siebie i sw rodzinę.Chciwość została ukarana strasznie.ale takie było prawo,a Jozue był prawu posłuszny.Bardziej tu chodzi o podkreślenie posłuszeństwa Zakonowi.
I znowu:A skąd się takie prawo wzięło? a zwróciłaś uwagę jak sie Bóg zachował w tej sytuacji?:I wznieśli nad nim wielki stos kamieni, który jest aż do dnia dzisiejszego. I zaniechał Pan swego gwałtownego gniewu. Dopiero ofiara złożona z człowieka go uspokoiła... :lol:

Cytuj:
z każdym pokoleniem Bóg odsłaniał się człowiekowi pełniej i więcej,
i w każdym pokoleniu darował ludziom takie prawa jakie im odpowiadały...Jaki biedny ten Jahwe :cry: - pewnie się bał,że jak się nie dostosuje do ludzkich oczekiwań to nie będzie miał kto sie przed nim płaszczyć, a on taki niedoskonały, zmienny, niepewny siebie, potrzebował przecież kogoś kto by mu słodził ;)

So wrz 03, 2011 17:17
apriori napisał(a):
dlaczego Bóg nie interweniował, skoro jak sugerujesz nie zależało mu na tym, aby Jefte dotrzymał obietnicy?w przypadku historii Izaaka jakoś mógł interweniować-a co stanęło w tym przypadku na przeszkodzie?czy Jefte zgodnie obowiązującym prawem mógł sam zwolnić się ze ślubu złożonego Bogu?Oczywiści,że nie. Ze ślubu mógł go zwolnic tylko Bóg, któremu ten ślub złożył....

Bóg nie kazał Jeftemu zabijać dzecka.W przyp.Abrahama-wydał polecenie.
W przyp.Jeftego nie powiedział nic.To Jefte przedstawił Bogu ten"interes"-krew niewinnego za zwyciestwo na polu bitwy.
Dlaczego Bóg nie interweniował?
Nie wiem.
W ST są setki Bożych interwencji i równie wiele sytuacji pozostawionych człowiekowi do wolnego decydowania.
Może kiedys będzie okazja to zapytamy,dlaczego Bóg objawił sie tak pózno( w historii)w Jezusie.Przecież możnaby oszczędzić tyle istnień ludzkich.
Ze swej strony mogę tylko dywagować czemu tak sie stało.
Ludzie ST nie byli po prostu gotowi na pełne objawienie w Chrystusie,jak tu posłać Baranka pomiędzy stada wilków(gorzej,wilki troszczą sie o swoje młode,a ludzkie matki składały swoje dzieci w ofierze(patrz w.w. Kanaan,od którego Izrael niejednokrotnie te zwyczaje zapożyczał)?
Bóg mówił,działał tak,jak tego ówczesny człowiek wymagał.Powoli,stopniowo temperował ,wychowywał człowieka poprzez wprowadzanie surowych zasad(dla nas wydają sie być okrutne,dla człowieka tamtych czasów ,adekwatne do potrzeb,jakie wykazywał).
apriori napisał(a):
Twoja metoda-jak brakuje argumentu to udajesz, że nie wiesz o co chodzi-a wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.

Nic ci sie nie stanie jak napiszesz jaśniej :)

So wrz 03, 2011 19:43
Cytuj:
Ludzie ST nie byli po prostu gotowi na pełne objawienie w Chrystusie,jak tu posłać Baranka pomiędzy stada wilków
Ale te wilki Jahwe sam sobie wyhodował... ;)

So wrz 03, 2011 19:59
Rutus napisał(a):
Czy jest metoda umożliwiająca jednoznacznie i bez niejasności ustalenie, czy dana chęć czynu jest wywołana nakazem zesłanym przez Boga czy też wyłącznie przypisaniem swoich myśli Bogu w sytuacji, kiedy Bóg tego sobie wcale nie życzył?

Nie wiem,proszę Pana.Nigdy nie miałam bezpośrednich objawień,trzebaby zapytać któregoś z proroków,jak oni rozróżniają głos Boży od swoich myśli..
Na powazniej,to byli to zwykli ludzie,jak my,czyli uwarunkowani czasami,w których żyli,jak my jesteśmy uwarunkowani-naszymi.Pewnie nie wszystko,co Bóg do nich mówił było dla nich jasne,więc przekazywali jak umieli,trzeba sie liczyc z tym ,czytając Pismo.Może nas razić,że Jeremiasz np pomstował na swoich wrogów,ale gdy spróbujemy zrozumieć jego krąg kulturowy,jest już łatwiej go zrozumieć i spojrzec przez palce na te jego "wycieczki osobiste" :)

So wrz 03, 2011 20:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona