Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Transseksualizm
Niby tak, ale zakres DSM-IV jest bardzo szeroki i nie obejmuje tylko parafilii. Dlaczego akurat w przypadku parafilii robić wyjątek? Schorzenia psychiczne to skomplikowana sprawa. Chorzy nieraz nie odczuwają dyskomfortu, ani nawet nie zauważają, że coś z nimi nie tak. Jaką mamy pewność, że w przypadku parafilii sprawa jest odmienna?? To jest poważny problem i trzeba ostrożnie się poruszać w temacie zanim stwierdzimy, że taka nekrofilia czy seks z drzewem, czy nawet ze zwierzęciem jest ok. Dawniej za normę uważano, to co reprezentuje większość. I sprawa była prostsza. Dziś się zastanawiamy czy na pewno. I wciąż re-definiujemy pojęcie nienormalności. Ale jest to sprawa na gruncie filozoficznym, która ma konsekwencje dla medycyny i psychologii. Przynajmniej tak długo aż uda się wreszcie zlokalizować źródła większości zaburzeń psychicznych. Naturalnym jest więc, ze są stanowiska konserwatywne jak i liberalne z powodu niewielkiej wiedzy w zakresie etiologii.
|
Wt lut 05, 2013 16:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vacarius napisał(a): A po co jakieś komisje opłacane z moich podatków. Obywatel sam powinien decydować jakiej jest płci. Bo wie lepiej niż komisja lekarska. Po co nam jeszcze więcej biurokracji? Wszelkie sprawy biurokratyczne powinny być tak proste jak to tylko możliwe.
Myślę, że choćby po to, by taki 16latek, który jest 100% facetem i ma chwilową fanaberię na koszt państwa, za 3 lata mu się nie zmieniło, że chce jednak wracać do bycia facetem i tutaj znowu koszt państwa. I jeszcze oskarży lekarzy, że poprzednią zmianą go oszpecili. Zmiana płci to nie jest wizyta u kosmetyczki, tylko bardzo poważna i kosztowna sprawa (na nasz podatników koszt), dlatego tym bardziej jestem za weryfikacją. Nie wiem czemu odbierasz to jako coś negatywnego? Tu przecież chodzi o weryfikację sprzyjającą, rozsądnych wyedukowanych lekarzy, którzy w przypadku stwierdzenia rozbieżności tożsamości płciowej, nie będą robili problemów i wydadzą zgodę na proces zmiany fizycznej. W innym przypadku, bez selekcji, otworzyłoby to drogę nie tylko tym prawdziwym transeksualistom, ale również 100% kobietom i mężczyznom, którzy akurat mają taką zachciankę i by masowo zgłaszali się na darmowe operacje plastyczne na koszt państwa. Dodatkowo, nie możesz przecież wykluczyć, że ktoś postradał zmysły, a za chwil kilka zmieniłby zdanie. I co wtedy?
|
Wt lut 05, 2013 16:44 |
|
 |
Vacarius
|
Mike29 napisał(a): Myślę, że choćby po to, by taki 16latek, który jest 100% facetem i ma chwilową fanaberię na koszt państwa, za 3 lata mu się nie zmieniło, że chce jednak wracać do bycia facetem i tutaj znowu koszt państwa. No to se wróci nie na koszt państwa tylko na swój. Bo dokumenty wymienia sie na swój koszt.
|
Wt lut 05, 2013 17:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jego matka pozwie do Sądu placówkę publiczną, za to, że zniszczyli życie jej 16letniemu prawnie-nieletniemu dziecku zgadzając się na jego fanaberie, domagając się 2mln zł odszkodowania 
|
Wt lut 05, 2013 19:28 |
|
 |
Witold
|
Mike29 napisał(a): Ja bym jednak tak frywolnie za Grodzką się nie wypowiadał, ponieważ wątpię, że Ona tak po prostu "bo jak ktoś chce od 16 roku życia" chciała pozwalać na zmianę płci z powodów czysto życzeniowych. Trzeba przecież przejść weryfikację medyczną, wykluczyć fanaberie, choroby psychiczne itp. Nie da rady, ponieważ transseksualizm to jest choroba psychiczna. Ale jeżeli chodzi o zmianę płci, to proszę bardzo, jeżeli ktoś chce się, to może sobie zmieniać płeć, byle by robił to za własne pieniądze. Państwo jednak nie powinno brać udziału w urzeczywistnianiu czyichś urojeń i tego legitymować. Cytuj: Cytuj: Anna Grodzka prezydentem, a Biedroń pierwszą damą... Jeśli już to chyba na odwrót Witoldzie Czyżbyś chciał publicznie ich obrazić? Tłumacz się! Grodzka to Pani, a Bedroń to Pan, Witoldzie Nie, dlaczego? Z "Grodzkiej" jest taka sama kobieta jak i z Biedronia. Vacarius napisał(a): A po co jakieś komisje opłacane z moich podatków. Obywatel sam powinien decydować jakiej jest płci. Bo wie lepiej niż komisja lekarska. Dlaczego ograniczać się do płci? Niech obywatel decyduje tez, jakiego jest gatunku. Np. powiem, że jestem żyrafą, zrobię sobie operację przyszycia ogona i wydłużenia szyi, a potem będę się domagał powszechnego uznawania mnie za żyrafę i nazwę chorymi z nienawiści trans-gatunko-fobami wszystkich, którzy nie będą mnie chcieli za żyrafę uznawać. Będę miał do tego dokładnie takie same prawa, jak "Grodzka" do żądania określania go jako kobiety.
|
Wt lut 05, 2013 19:30 |
|
|
|
 |
Lurker
|
: )))
Gdybyś został żyrafą, musiałbyś zrzec się praw człowieka i zamieszkać w zoologu, i, za przeproszeniem, s**ć publicznie na wybiegu. Ale dla każdego coś miłego.
Musiałbyś również przejść operację zmniejszenia mózgu. ^_^
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Wt lut 05, 2013 19:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witold napisał(a): Nie da rady, ponieważ transseksualizm to jest choroba psychiczna.
Chodzi o eliminację innych i dopuszczenie do procesu zmiany płci tylko te osoby, które mają inną od ciała tożsamość płciową. Witold napisał(a): Ale jeżeli chodzi o zmianę płci, to proszę bardzo, jeżeli ktoś chce się, to może sobie zmieniać płeć, byle by robił to za własne pieniądze. Państwo jednak nie powinno brać udziału w urzeczywistnianiu czyichś urojeń i tego legitymować.
Jak najbardziej Witoldzie. Państwo nie powinno brać udziału w urzeczywistnianiu urojeń i przecież nie bierze. Dlatego jest stosowana weryfikacja celem odsiania przypadków urojonych od tych, gdzie zmiana płci jest z psychologiczno-medycznych powodów zasadna. Witold napisał(a): Nie, dlaczego? Z "Grodzkiej" jest taka sama kobieta jak i z Biedronia.
Jeżeli Biedroń jest kobietą Witoldzie to Ty też jesteś kobietą Witoldzie.
Ostatnio edytowano Wt lut 05, 2013 20:43 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt lut 05, 2013 20:42 |
|
 |
Vacarius
|
Witold napisał(a): Dlaczego ograniczać się do płci? Niech obywatel decyduje tez, jakiego jest gatunku.
Np. powiem, że jestem żyrafą, zrobię sobie operację przyszycia ogona i wydłużenia szyi, a potem będę się domagał powszechnego uznawania mnie za żyrafę i nazwę chorymi z nienawiści trans-gatunko-fobami wszystkich, którzy nie będą mnie chcieli za żyrafę uznawać.
Będę miał do tego dokładnie takie same prawa, jak "Grodzka" do żądania określania go jako kobiety. Bo transseksualizm jest potwierdzony naukowo i nauka nic na to nie poradziła. Czasami umysł nie pasuje do ciała w którym jest i nic na to nie poradzimy. Należałby jakoś ułatwić tym ludziom życie w akcie dobrej woli. Jeśli chcą aby ich płeć nie była oceniana po genitaliach to jako obywatele wolnego kraju powinni mieć do tego prawo. Ja też się poczuje lepiej gdy będę żył w Państwie w którym będę wiedział ze mam prawo nawet do zmiany płci. Ze nie jestem czyimś niewolnikiem. Jeśli nie jesteśmy niewolnikami Państwa to niech prawa obywatelskie to potwierdzają. Bo jak dotychczas to Państwo traktowało mnie jak niewolnika. Państwo chciało mnie na rok zniewolić w wojsku a nie popełniłem żadnego przestępstwa. Państwo mi mówi jakiej jestem płci. Normalnie ja się czuje jakbym żył 2000 lat temu w Imperium Rzymskim i był niewolnikiem. Tylko ze mój Pan ma aż 38 milionów niewolników. Oglądacie 3 serie Spartakusa? 
|
Wt lut 05, 2013 20:42 |
|
 |
Witold
|
Mike29 napisał(a): Chodzi o eliminację innych i dopuszczenie do procesu zmiany płci tylko te osoby, które mają inną od ciała tożsamość płciową. Czyli tych które są naprawdę chore, a nie sobie uroiły chorobę, tak? Cytuj: Dlatego jest stosowana weryfikacja celem odsiania przypadków urojonych od tych, gdzie zmiana płci jest z psychologiczno-medycznych powodów zasadna. A czym jest urojenie jak właśnie "powodem psychologiczno-medycznym"? Czyjeś przekonanie, że jest Napoleonem Bonaparte, czy przekonanie mężczyzny, że jest kobietą, jest właśnie urojeniem, sprzecznością świadomości z rzeczywistością, na jakimkolwiek tle by to nie było. Operacja tzw. zmiany płci to "terapia", polegająca na upodobnieniu rzeczywistości do świadomości. Poprawia samopoczucie pacjenta, ale nie leczy choroby. Cytuj: Jeżeli Biedroń jest kobietą Witoldzie to Ty też jesteś kobietą Witoldzie. I tak samo "Anna Grodzka". Vacarius napisał(a): Ja też się poczuje lepiej gdy będę żył w Państwie w którym będę wiedział ze mam prawo nawet do zmiany płci. Ze nie jestem czyimś niewolnikiem. Jeśli nie jesteśmy niewolnikami Państwa to niech prawa obywatelskie to potwierdzają. Transseksualiści nie są niewolnikami państwa (nie bardziej niż inni obywatele), tylko są "zniewoleni" przez rzeczywistość, która nie pasuje do tego, co by chcieli/co czują/co im się wydaje. Człowiek, który myśli że jest Napoleonem Bonaparte, albo bocianem, ma dokładnie taki sam problem.
|
Wt lut 05, 2013 21:11 |
|
 |
Vacarius
|
Witold napisał(a): Transseksualiści nie są niewolnikami państwa (nie bardziej niż inni obywatele), tylko są "zniewoleni" przez rzeczywistość, która nie pasuje do tego, co by chcieli/co czują/co im się wydaje. Człowiek, który myśli że jest Napoleonem Bonaparte, albo bocianem, ma dokładnie taki sam problem. Tylko ze człowieka uważającego się za bociana nie ma w Polsce. A transseksualiści są jedna jest nawet posłanką. To jest coś realnego i wymaga realnych praw.
|
Wt lut 05, 2013 21:21 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Witold, leczenie nie zawsze ma za cel powrót do pełni zdrowia. Celem jest raczej osiągnięcie stanu zdrowia optymalnego w danej sytuacji.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt lut 05, 2013 21:32 |
|
 |
Witold
|
Vacarius napisał(a): Tylko ze człowieka uważającego się za bociana nie ma w Polsce. A jakby był to co? Idąc tokiem rozumowania działaczy transseksualnych, należałoby uszanować jego wolę i wsadzić go do zoo, razem z innymi bocianami. A jeżeli nie zaakceptowałyby go jako swojego, to ukarać je za transofobię  Soul33 napisał(a): Witold, leczenie nie zawsze ma za cel powrót do pełni zdrowia. Celem jest raczej osiągnięcie stanu zdrowia optymalnego w danej sytuacji. Tak jak napisałem, jeżeli ktoś chce sobie zrobić operację zmiany płci, to może sobie z samym sobą robić na co tylko ma ochotę, jeżeli sam za to zapłaci. Ale niech nie żąda powszechnego uznawania tego, bo to już dalece wykracza poza jego sferę prywatności.
Ostatnio edytowano Wt lut 05, 2013 21:41 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt lut 05, 2013 21:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witold napisał(a): Czyli tych które są chore.
Tak, mają rozbieżną tożsamość płciową od ciała. I dlatego nadają się do leczenia. Witold napisał(a): A czym jest urojenie jak właśnie "powodem psychologiczno-medycznym"? Czyjeś przekonanie, że jest Napoleonem Bonaparte, czy przekonanie mężczyzny, że jest kobietą, jest właśnie urojeniem, sprzecznością świadomości z rzeczywistością, na jakimkolwiek tle by to nie było.
Zapytaj lekarzy się tym zajmujących. Co Ty amator możesz nt. wiedzieć poza swoim gdybaniem? Specjaliści wiedzą od Ciebie lepiej, zaprzeczysz? To lekarz ocenia, czy osoba nadaje się do zmiany płci i Twoje amatorskie podważanie takich decyzji jest kuriozalne. Masz rację, urojenie jest "powodem psychologiczno-medycznym"... do odesłania delikwenta z kwitkiem! Natomiast tych, którzy sobie nie uroili, bierze się na proces zmiany płci fizycznej dostosowania jej do tożsamości płciowej danej osoby. Witold napisał(a): Operacja tzw. zmiany płci to "terapia", polegająca na upodobnieniu rzeczywistości do świadomości. Poprawia samopoczucie pacjenta, ale nie leczy choroby.
Całościowo nie wyleczy, np nie nada zdolności zajścia w ciążę, albo nie nada zdolności męskich funkcji seksualnych w innym przypadku. Ale co z tego? Jest wiele chorób, których medycyna nie jest w stanie leczyć, lub jest w stanie leczyć tylko połowicznie, lub jest w stanie tylko ograniczać skutek, więc dlaczego w tym przypadku mieliby tego nie robić? Bo Ty tak chcesz, czy podasz jeszcze jakieś inne powody? Czy Ty w ogóle dopuszczasz myśl, że jest możliwa sytuacja, że człowiek ma umysł kobiety i ciało mężczyzny lub na odwrót? Witold napisał(a): Jeżeli Anna Grodzka jest kobietą, to Mike29 jest biskupem. Fajnie to Ty jesteś kobietą, ja biskupem super ide na taki deal oj miałbym rozrywkę w kościelnych kwaterach oj miałbym 
|
Wt lut 05, 2013 21:41 |
|
 |
Vacarius
|
Witold napisał(a): Idąc tokiem rozumowania działaczy transseksualnych, należałoby uszanować jego wolę i wsadzić go do zoo, razem z innymi bocianami. A jeżeli nie zaakceptowałyby go jako swojego, to ukarać je za transofobię  Bocianów nie trzyma się w zoo. A po za tym nigdzie Grodzka nie mówiła ze chce kogoś karać. Te kary sam sobie wymyślasz. Grodzka chce akceptacji płci taką jaką się czuje. Jeśli to jest ciebie przerasta to zajmij się swoim życiem a nie życiem transseksualistów. Żyj i daj żyć innym.
|
Wt lut 05, 2013 21:46 |
|
 |
Witold
|
Mike29 napisał(a): Tak, mają rozbieżną tożsamość płciową od ciała. I dlatego nadają się do leczenia. Czyli w swojej świadomości mają inną płeć niż mają naprawdę. Cytuj: Całościowo nie wyleczy, np nie nada zdolności zajścia w ciążę, albo nie nada zdolności męskich funkcji seksualnych w innym przypadku. Ale co z tego? Jest wiele chorób, których medycyna nie jest w stanie leczyć, lub jest w stanie leczyć tylko połowicznie, lub jest w stanie tylko ograniczać skutek, więc dlaczego w tym przypadku mieliby tego nie robić? Bo Ty tak chcesz, czy podasz jeszcze jakieś inne powody? Czy Ty w ogóle dopuszczasz myśl, że jest możliwa sytuacja, że człowiek ma umysł kobiety i ciało mężczyzny lub na odwrót? Jak najbardziej. Podobnie jak dopuszczam myśl, że człowiek może mieć umysł szympansa, a ciało czlowieka. Ale to nie jest powód, żeby go zamykać w zoo, albo leczyć go poprzez uczenie go skakania po drzewach i nafaszerowanie go czymś, co spowoduje u niego większy przyrost owłosienia, żeby się upodobnił do szympansa. Cytuj: Fajnie to Ty jesteś kobietą, ja biskupem super ide na taki deal oj miałbym rozrywkę w kościelnych kwaterach oj miałbym  Nie, Mike29 jest biskupem, ja jestem Cesarzem Europy, Królem Polski, Niemiec, Francji, Hiszpanii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Holandii, Szwecji i Norwegii, Wielkim Księciem Litwy, Moskwy, Luksemburga i Toskanii etc., a Anna Grodzka jest kobietą. Vacarius napisał(a): Bocianów nie trzyma się w zoo. Niektóre się trzyma  Cytuj: A po za tym nigdzie Grodzka nie mówiła ze chce kogoś karać. Te kary sam sobie wymyślasz. Kar jak na razie nie ma, ale już teraz na każdego kto podważy normalność "Grodzkiej" sypie się stek obelg od faszystów i transofobów, których nie powinno być w przestrzeni publicznej. Cytuj: Grodzka chce akceptacji płci taką jaką się czuje. Chcieć sobie może, ale nie ma prawa tego żądać, nie ma prawa narzucać komuś uznawania swoich rojeń za prawdę. A co się dzieje, patrz wyżej - kto podważy normalność "Grodzkiej", kto zaprzeczy jej "kobiecości", ten jest faszystą, transofobem, ten dyskryminuje i sieje nienawiść i czegoś takiego nie może być w przestrzeni publicznej.
Ostatnio edytowano Wt lut 05, 2013 22:05 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt lut 05, 2013 21:57 |
|
|
|