Konsekwencje ateizmu: wartości moralne
| Autor |
Wiadomość |
|
Andy72
|
 Re: Konsekwencje ateizmu: wartości moralne
Jednak dla Dawkinsa istnieją, podawał 12 nowoczesnych przykazań, uważał że moralność wyewoluowała. @Lurker, jesteś potomkiem Noego Przypominam że to forum nazywa się Wiara a nie Ateizm czy Szatanizm
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Cz sty 31, 2013 21:47 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
Jednak wolałbym życ w otoczeniu ludzi wierzących w Dobro a nie w zło
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Cz sty 31, 2013 21:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz Andy72 wierzę w oba. Ważne, by być dobrym człowiekiem 
|
| Cz sty 31, 2013 21:49 |
|
|
|
 |
|
bma
|
Andy72 napisał(a): Jednak dla Dawkinsa istnieją, podawał 12 nowoczesnych przykazań, uważał że moralność wyewoluowała. Dawkins żyje w sprzeczności - uważa, że dobro i zło nie istnieje jednocześnie nieustannie moralizując i twierdząc, że religia jest źródłem wszelkiego zła. Irracjonalne. Podobnie Jajko: w sygnaturce ma napisane, że religie są źródłem również zła - ale kto by to miał ocenić? Andy72 napisał(a): Przypominam że to forum nazywa się Wiara a nie Ateizm czy Szatanizm Czasami na tym forum ateiści/agnostycy przedstawiają swoją krytykę religii. Zwykle ogranicza się to do negacji chrześcijaństwa, ale co w zamian? Dlatego chciałem się dowiedzieć jaki jest ich światopogląd i jego implikacje.
Ostatnio edytowano Cz sty 31, 2013 21:56 przez bma, łącznie edytowano 1 raz
|
| Cz sty 31, 2013 21:52 |
|
 |
|
Panna_Funia
|
Andy72->Cytuj: Przypominam że to forum nazywa się Wiara a nie Ateizm czy Szatanizm No tak. Ale nazwa serwisu nie przekłada się na każdego jednego forumowicza 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
| Cz sty 31, 2013 21:53 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
Uważa że dobro i zło istnieją, chyba tylko satanista może uważać inaczej, a Dawkins nie jest satanistą
|
| Cz sty 31, 2013 21:54 |
|
 |
|
Lurker
|
bma napisał(a): Ok, ale co mówi Twoja intuicja - jest dobro i zło? Nie wiem. Jeżeli ma istnieć OBIEKTYWNIE, to musi być czymś na kształt prawa natury. Potrafię je sobie wyobrazić na dwa sposoby: 1. jako głos sumienia, czyli po prostu pewny system "wyceny czynu" wbudowany w ludzki mózg "przez ewolucję" (tu problem jest taki, że sumienie można formować), 2. jako zbiór reguł wywiedlnych z gałęzi matematyki zwanej teorią gier. Osobiście bardzo chciałbym zbudować jakiś system etyczny zgodny z moimi intuicjami, tyle że za bardzo nie wiem, co wziąć za jego podstawę, żeby nie wyszedł z tego jakiś parakomuszy koszmarek. A i samych intuicji nie przebadałem systematycznie. Roboczo możemy założyć że jestem relatywistą, tzn. dowolnemu czynowi mogę przypisać dobro lub zło zależnie od okoliczności czynowi towarzyszących. Natomiast czuję coś nosem, że za relatywizmem stoi jakaś wartość obiektywna, tylko nie jest to ani dobro, ani zło, a jakieś ich uogólnienie (uogólnienia?).
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Cz sty 31, 2013 21:55 |
|
 |
|
bma
|
Andy72 napisał(a): Uważa że dobro i zło istnieją, chyba tylko satanista może uważać inaczej, a Dawkins nie jest satanistą W pierwszym poście podałem cytat z Dawkinsa i jak byk tam stoi, że nie ma dobra i zła. To samo pisze w "Bogu urojonym". Chyba, że później to odwołał, ale nie słyszałem o tym. Nie trzeba być Satanistą. Konsekwentni ateiści tacy jak np. Sartre lub Nietzsche również uważali, że obiektywne wartości moralne nie istnieją - nie ma do nich żadnych podstaw.
|
| Cz sty 31, 2013 21:59 |
|
 |
|
Andy72
|
bma napisał(a): Nie trzeba być Satanistą. Konsekwentni ateiści tacy jak np. Sartre lub Nietzsche również uważali, że obiektywne wartości moralne nie istnieją - nie ma do nich żadnych podstaw. A potem twierdzili że to oni znają dobro i prawdę
|
| Cz sty 31, 2013 22:02 |
|
 |
|
bma
|
Lurker napisał(a): 1. jako głos sumienia, czyli po prostu pewny system "wyceny czynu" wbudowany w ludzki mózg "przez ewolucję" (tu problem jest taki, że sumienie można formować), 2. jako zbiór reguł wywiedlnych z gałęzi matematyki zwanej teorią gier. Obawiam się, że wyprowadzenie etyki z matematyki jest skazane na porażkę. Co najwyżej można określić co jest bardziej korzystne w zależności od zdefiniowanego kryterium. Ale na jakiej podstawie to kryterium zdefiniować (w ten czy inny sposób)? Nie widzę możliwości by na podstawie nauk ścisłych, które w zasadzie są zbiorem faktów, wartościować że coś jest złe albo dobre. Za pomocą fizyki możemy zbudować bombę atomową, ale czy jej użycie będzie dobre albo złe - na to fizyka nam nie odpowie. To już dziedzina filozofii, etyki, teologii. Nauka to nie do tego narzędzie.
Ostatnio edytowano Cz sty 31, 2013 22:39 przez bma, łącznie edytowano 1 raz
|
| Cz sty 31, 2013 22:28 |
|
 |
|
Lurker
|
Tutaj powinien wypowiedzieć się ktoś kompentniejszy ode mnie (Rutus? pilaster?), jednakowoż dzwoni mi w głowie fraza "strategia ewolucyjnie stabilna", to znaczy taka, która w zadanych warunkach gry, przy zadanej macierzy wypłat, utrzymuje się w populacji w długich okresach czasu i wypiera inne, aż do całkowitego zdominowania populacji. Z filozofią, etyką, teologią jest natomiast taki problem, że dobro i zło to one mają zdefiniowane na wejściu i dokonują karkołomnych ekwilibrystyk dla jego uzasadnienia, lub, niekiedy, obalenia, zależnie od (również zadanego na wejściu) humoru filozofa (etyka, teologa). Innymi słowy, w teorii gier moralność się wyprowadza, w filozofii - wprowadza.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Cz sty 31, 2013 22:38 |
|
 |
|
bma
|
Też się wprowadza poprzez definicję kryterium (w każdym problemie optymalizacyjnym musi jakoś zostać zdefiniowane). Tutaj rozumiem, że kryterium definiujemy tak, żeby strategia zdominowała populację i była stabilna w długim horyzoncie czasu.
Strategia Hitlera miała całkowicie zdominować populację i utrzymać się w długim horyzoncie czasu. Czy tylko dlatego, że się nie utrzymała w długim horyzoncie czasu znaczy, że była zła?
|
| Cz sty 31, 2013 22:45 |
|
 |
|
Lurker
|
Tak. Konkretnie sprawę zawaliła fuehrerpinzip, idea, że na czele narodu powinien stać Wódz. No i okazało się, że jeśli Wódz jest niekompetentny, to i najlepsza armia świata nie poradzi.
Podobnie zresztą jest z komunizmem, aczkolwiek tu niewydolność wynika z czego innego. Bodajże czy nie z mitu dobrego dzikusa i związanego z nim pojęcia "wspólnoty pierwotnej", które ma mało wspólnego z pierwotnym stanem człowieka.
Teoria gier chyba w ogóle nie badała socjalizmu, tzn. gier zakładających redystrybucję wypłaty celem poratowania graczy, którzy sobie nie radzą. Ale ja znam tę dziedzinę wiedzy baaardzo powierzchownie. W sumie ciekawy temat.
|
| Cz sty 31, 2013 22:53 |
|
 |
|
Andy72
|
Nauka może odpowiedzieć co należy zrobić aby osiągnąć jakiś cel, ale nie potrafi powiedzieć CO należy robić, jakie mieć cele.
|
| Cz sty 31, 2013 22:56 |
|
 |
|
Lurker
|
Ależ - mnożyć się celem powielenia swoich genów.
|
| Cz sty 31, 2013 22:58 |
|
|
|