Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 22:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Deklaracja wiary lekarzy - mam mieszane uczucia 
Autor Wiadomość
Post Re: Deklaracja wiary lekarzy - mam mieszane uczucia
andej napisał(a):
Maretta ma rację. Wystarczy X wskazówek. I starać się je wypełniać.
Ale dotyczą ane jedynie wierzących. A ilu jest takich w naszym społeczństwie? Na tym forum zapewne mniej niż połowa. A w społeczeństwie? 20 ? To maksimum.

Jasne jest, że deklaracja to sztuczny problem. W normalnej społeczności, pochwalonoby, że lekarz, lub przedstawiciel innego zawodu, deklaruje rzetelne i etyczne podejście do wykonywanych obowiązkó. A u na? Trzeba być poprawnym politycznie i posłusznym wobec rządzących. Nie krytykuj, nie podskakuj, siedź na d.. i przytakuj. Wideą dalej tak jest.

A u nas ci co zawsze walczyli o życie odmawiając aborcji w czasach PRL, przez co pozbawiani byli szans awansu, pozostają anonimowi.
Głośno zaś o tych, którzy w PRL dostosowywali się do polityki władzy i abortowali, a dziś dokonują publicznej ekspiacji - ze wstydem muszę przyznać, że dokonywałem aborcji

Wt cze 17, 2014 8:02
Teraz czekamy na deklarację aborterów. Niech się nie chowają po kątach ze swoimi praktykami, niech się nie chowają za ludzmi którzy z ich działalnością nie chcą mieć nic wspólnego. Aby ludzie chcący aborcji wiedzieli gdzie oni się chowają, nie tracili czas swój, czas innych pacjentów, czas lekarzy. I czas już skończyć z ukrywaniem i maskowaniem aborcji, dzieła przeciwko życiu, przeciwko Bogu za szyldami typu ,,prorodzinne'' czy ,,szpital świętej Rodziny''.

Wt cze 17, 2014 13:22

Cytuj:
Teraz czekamy na deklarację aborterów. Niech się nie chowają po kątach ze swoimi praktykami, niech się nie chowają za ludzmi którzy z ich działalnością nie chcą mieć nic wspólnego.

Nikt się za nikim nie chowa. Dlaczego Twoim zdaniem należy zmuszać ludzi do podpisania jakiejkolwiek listy? To już wypełniania obowiązków związanych ze swoją pracą jest aż takie nienaturalne, że trzeba tworzyć dla takich osób listy? Ja na przykład chciałbym, żeby "lekarze deklaracji" nie chowali się za ludźmi którzy wykonują swoje obowiązki, pobierając również moje pieniądze. Chciałbym, by takie osoby otworzyły swoje własne gabinety i tam bawiły się w co robić będą, a czego nie.

Cytuj:
I czas już skończyć z ukrywaniem i maskowaniem aborcji, dzieła przeciwko życiu, przeciwko Bogu za szyldami typu ,,prorodzinne'' czy ,,szpital świętej Rodziny''.

Ohohooh ktoś tu żyje czasami inkwizycji. Obudziłeś aż we mnie potrzebę zrywu.
Czas już skończyć z ukrywaniem się i tolerowaniem wymysłów katolików przeciwko wolności i Jego Makaronowatości. Chowają się za jakimś bożkiem, a tak naprawdę pragną jedynie władzy. Czas powiedzieć dość.

Już w drugą stronę nie jest tak fajnie?

Wt cze 17, 2014 14:27
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a):
Nikt się za nikim nie chowa. Dlaczego Twoim zdaniem należy zmuszać ludzi do podpisania jakiejkolwiek listy? To już wypełniania obowiązków związanych ze swoją pracą jest aż takie nienaturalne, że trzeba tworzyć dla takich osób listy? Ja na przykład chciałbym, żeby "lekarze deklaracji" nie chowali się za ludźmi którzy wykonują swoje obowiązki, pobierając również moje pieniądze. Chciałbym, by takie osoby otworzyły swoje własne gabinety i tam bawiły się w co robić będą, a czego nie.

Owszem, chowają się aborterzy. Czas już skończyć z chowaniem się po kątach, za plecami innych lekarzy i maskowaniem aborcyjnej działalności. Lekarz dokonujący aborcji nie powinien się chować za plecami ludzi którzy z zabijaniem dzieci nie chcą mieć nic wspólnego. Niech się ujawnią, a nie pacjenci muszą tracić swój czas, czas innych pacjentów, czas lekarzy na poszukiwanie po omacku abortera i przekazywanie z drzwi do drzwi. Aborcja nie jest żadnym obowiązkiem, a klauzula sumienia chroni lekarzy.

Wt cze 17, 2014 14:57

quas napisał(a):
Owszem, chowają się aborterzy. Czas już skończyć z chowaniem się po kątach, za plecami innych lekarzy i maskowaniem aborcyjnej działalności.

Jakim maskowaniem? O czym Ty bajki wstawiasz? Ja np. zakładam, że w zgodzie z obowiązującym prawem w razie wskazań medycznych kobieta może udać się do dowolnego szpitala i oczekiwać wykonania zabiegu, którego wykonanie jest obowiązkiem lekarza. To jest oczywistość i normalny stan rzeczym, Ty natomiast próbujesz kręcic, stawiając rzecz na głowie. To nie "aborterzy" winni się "ujawniać", bo ich gotowość do pracy jest w obecnym porządku prawnym normalną rzeczą, stanem domyślnym, ale ci, którzy odwołując się do klauzuli sumienia odmawiają wykonywania tej części obowiązków lekarza.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt cze 17, 2014 15:21
JedenPost napisał(a):
Jakim maskowaniem? O czym Ty bajki wstawiasz? Ja np. zakładam, że w zgodzie z obowiązującym prawem w razie wskazań medycznych kobieta może udać się do dowolnego szpitala i oczekiwać wykonania zabiegu, którego wykonanie jest obowiązkiem lekarza. To jest oczywistość i normalny stan rzeczym, Ty natomiast próbujesz kręcic, stawiając rzecz na głowie. To nie "aborterzy" winni się "ujawniać", bo ich gotowość do pracy jest w obecnym porządku prawnym normalną rzeczą, stanem domyślnym, ale ci, którzy odwołując się do klauzuli sumienia odmawiają wykonywania tej części obowiązków lekarza.

Maskowaniem aborcji jest np. jej wykonywanie w miejscach których nazwa jest wykorzystywana do maskowania mordowania dzieci. Np. pod nazwą prorodzinne, a tu proszę zabija się dzieci. Dr. Chazan szefuje w szpitalu który ma w nazwie Świętą Rodzinę. I całe szczęście jest to bohater i człowiek godny tej nazwy po tam się nie morduje dzieci. Ale lewackie środowiska przeprowadzając na nim kłamliwą nagonkę chciały wymóc maskowanie aborcyjnego zabijania dzieci pod nazwą Świętej Rodziny.

Kobieta nie ma żadnego prawa wymagać, żądać aborcji. Ona nie jest obowiązkowa bo lekarz ma prawo odmówić ze względu na Boga. Ci którzy odwołują się do sumienia już nie muszą się ujawniać bo to zrobili. Nie ujawnili się za to aborterzy i czas najwyższy aby nie ukrywali siebie i swojej działalności za plecami innych ludzi którzy z zabijaniem dzieci nie chcą mieć nic wspólnego. Przez to że się ukrywają po kątach za plecami innych czas muszą tracić ich pacjenci, reszta pacjentów bo ktoś chcący aborcji zajmuje kolejkę w miejscu gdzie jej nie otrzyma bo Ci którzy to robią ukrywają się za plecami innych, a ich pacjenci po omacku muszą odnajdywać do nich drogę.

Wt cze 17, 2014 16:07

quas napisał(a):
Kobieta nie ma żadnego prawa wymagać, żądać aborcji.

Ma. Ustawa dokładnie to określa.

quas napisał(a):
Ona nie jest obowiązkowa bo lekarz ma prawo odmówić ze względu na Boga.

Jesty obowiązkowa, a klauzula określa wyjątki od tego obowiązku. Tak trudno to zrozumieć?

quas napisał(a):
Nie ujawnili się za to aborterzy i czas najwyższy aby nie ukrywali siebie i swojej działalności za plecami innych ludzi którzy z zabijaniem dzieci nie chcą mieć nic wspólnego.

Nie wiem skąd Ci przyszło do głowy, że osoby wykonujące swoje obowiązki się "ukrywają". Znasz przypadek, by gdzieś wykonywano legalne aborcje i jedncześnie się tego wypierano? Jeśli nie, to Twoje wywody nie mają pokrycia.

Wt cze 17, 2014 16:59

Chyba chodzi o Chazana, który tak długo ukrywał swoją aborcyjną przeszłość...

Wt cze 17, 2014 17:32
JedenPost napisał(a):
Jesty obowiązkowa, a klauzula określa wyjątki od tego obowiązku. Tak trudno to zrozumieć?

Klauzula sumienia nie ma zastosowania w nagłej sytuacji zagrożonej utratą życia, ciężkiego uszkodzenia ciała. Więc jest na odwrót. Wyjątki to są kiedy klauzula sumienia zastosowania nie ma.
JedenPost napisał(a):
Nie wiem skąd Ci przyszło do głowy, że osoby wykonujące swoje obowiązki się "ukrywają". Znasz przypadek, by gdzieś wykonywano legalne aborcje i jednocześnie się tego wypierano? Jeśli nie, to Twoje wywody nie mają pokrycia.

Napisałem czemu aborterzy się ukrywają za plecami innych lekarzy. Czas z tym skończyć. Chociażby przypadek profamilia, gdzie pod tą nazwą maskowano zabijanie dzieci. Fakt że dzięki bohaterskiej postawie pielęgniarki ten fakt wyszedł wiązał się z nagonką na tą panią bo dla pewnych osób lepiej było aby fakt zabijania dzieci pod nazwą profamilia pozostał tabu. Aborcja jest ukrywana przez korporacje, polityków i tych którzy w tym siedzą. Fakt ukrywania się aborterów za plecami innych lekarzy jest tylko tego fragmentem. Zresztą i politycy fakt aborcji wolą zakłamywać. Faktem są duże rozbiezności w danych podawanych przez Donalda Tuska i słuzbę zdrowia. Faktyczna liczba aborcji jest ukrywana, zakłamywana. To samo dotyczy zresztą invitro.

Wt cze 17, 2014 18:00

quas napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Klauzula sumienia nie ma zastosowania w nagłej sytuacji zagrożonej utratą życia, ciężkiego uszkodzenia ciała. Więc jest na odwrót. Wyjątki to są kiedy klauzula sumienia zastosowania nie ma.

Proponuję, żebys zaczął od początku i dowiedział się czym jest klauzula sumienia, bo tak rozmowa jest trochę niepoważna.

Wt cze 17, 2014 18:43

Klauzula sumienia jest zastrzeżeniem, że lekarz nie będzie podejmował się działań nieetycznych i sprzecznych z sumieniem własnym.
Uważam, że powinna obowiązywać w każdym zawodzie. A nawet być egzekwowana.

Marzy mi się, aby móc mieć zaufanie do lekarza, mechanika czy prawnika, że to co robi, stara się zrobić jak najlepiej. Że lekarz postara się mnie wykleczyć, a nia amputować bolącą głowę. Że mechanik nie wypuści samochodu bez płynu hamulcowego. A prawnik, będzie pozorować ruchów wyciągając systematycznie kasę. Wiem. Utopia. Klauzuli sumienia nie można narzucić. Ani zmusić.

Śr cze 18, 2014 14:09

Cytuj:
Klauzula sumienia jest zastrzeżeniem, że lekarz nie będzie podejmował się działań nieetycznych i sprzecznych z sumieniem własnym.
Uważam, że powinna obowiązywać w każdym zawodzie. A nawet być egzekwowana.

Jako, że etyczność czynów jest względna to pozostawia to otwartą furtkę dla różnych wymysłów. Budzi się aż we mnie pragnienie napisania za rok matury z chemii i rozpoczęcia studiów lekarskich. Sprzeczne z moim sumieniem będzie leczenie katolików, więc im usług za ich pieniądze będę odmawiał. Jednak Ateiści i wyznawcy Makaronu się ucieszą ponieważ będą mieli naprawdę krótką kolejkę :)

Cytuj:
Marzy mi się, aby móc mieć zaufanie do lekarza, mechanika czy prawnika, że to co robi, stara się zrobić jak najlepiej. Że lekarz postara się mnie wykleczyć, a nia amputować bolącą głowę.

Czyli jak rozumiem zdarzyło się Tobie lub komuś kogo znasz amputacja głowy przez lekarza? Straszna choroba musiała do tego doprowadzić.

Cytuj:
Że mechanik nie wypuści samochodu bez płynu hamulcowego. A prawnik, będzie pozorować ruchów wyciągając systematycznie kasę. Wiem. Utopia. Klauzuli sumienia nie można narzucić. Ani zmusić.

Ale wiesz, że sumienie każdy ma inne? Ja na przykład stojąc przed wyborem: lek na raka // życie kilku milionów jakże biednych dzieci w Afryce, wybrałbym bez żadnych wątpliwości pierwszą opcję , nawet gdyby wymagała ona pozbawienia życia osób z drugiej grupy na zasadzie zrobienia z nich królików doświadczalnych. Tak samo mechanik, skoro jego sumienie akceptuje obecnie alternatywę przez ciebie przedstawioną, to
Cytuj:
ważam, że powinna obowiązywać w każdym zawodzie. A nawet być egzekwowana.

Doprowadzi jedynie do obrony takich postępowań. Bo przecież jego sumienie na to pozwala.

Śr cze 18, 2014 14:32

http://wyborcza.pl/duzyformat/1,139142, ... a_zle.html

To artykuł, który każdy z obecnych tutaj powinien przeczytać "od deski do deski". Szczególnie @quas.

Jeden cytat wręcz mnie powalił:

Cytuj:
"Żonie jednego znanego przeciwnika diagnostyki prenatalnej robiłem amniopunkcję, w wielkiej tajemnicy, żonie obrońcy życia terminowałem ciążę z zespołem Downa. Pytałem: jak to jest, przecież jesteście przeciw? A oni mówili: słuchaj, to naprawdę "wyjątkowa sytuacja" Wyjątkowa, bo dotyczyła ich osobiście, a nie ich pacjentek. Bo dla pacjentek zawsze mają żelazne sumienie."

Śr cze 18, 2014 14:53
Ulisses napisał(a):
http://wyborcza.pl/duzyformat/1,139142, ... a_zle.html

Badziewia nie czytam, taką mam zasadę. Jak widzę słowo wyborcza, to jest ono dla mnie równoznaczne ze słowem kłamstwo.

Śr cze 18, 2014 15:13
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a):
Budzi się aż we mnie pragnienie napisania za rok matury z chemii i rozpoczęcia studiów lekarskich. Sprzeczne z moim sumieniem będzie leczenie katolików, więc im usług za ich pieniądze będę odmawiał. Jednak Ateiści i wyznawcy Makaronu się ucieszą ponieważ będą mieli naprawdę krótką kolejkę :)

No cóż, może i ateistami kieruje egoizm i nienawiść, niechęć do katolików że nie chcą leczyć katolików. Lekarze katoliccy nie zważają na to czy ktoś jest ateistycznym wyznawcą Makaronu czy katolikiem.

Śr cze 18, 2014 15:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona