Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 16:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 730 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 49  Następna strona
 Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji 
Autor Wiadomość

Post Re: Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji
To nie jest tak że był punkt w przestrzeni, że wszechświat ma granice, poza którymi jest próżnia.
To sama przestrzeń (czasoprzestrzeń) się powiększa

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So wrz 14, 2019 19:15

Właśnie o tym mówię :)

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

So wrz 14, 2019 20:44

Czas - czas jest związany z akcją, działaniem. Tak, gdzie nie toczą się żadne procesy, tam gdzie nie ma zmian, nie ma też czasu. Czas, jako taki, nie istniej. Czas to jedynie sposób opisywania zjawisk.

Punkt materia nie może istnieć w punkcie. Punkt jest pojęciem matematycznym. Punkt jest bezwymiarowy.

Jak nic nie ma, to nie ma przestrzeni. To trywialne.

Pn wrz 16, 2019 9:27

Ok, Bóg stworzył wszechświat z niczego, czyli dobrym kandydatem jest taki bezwymiarowy punkt, bo w sensie fizycznej rzeczywistości jest niczym, to tylko koncept, myśl, a z takiej myśli, z niczego sprowadzonego do matematycznego zera można bez problemu zrobić wszystko, wyprowadzić dowolną przestrzeń, dowolne pola o dowolnych właściwościach...

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pn wrz 16, 2019 19:17

Cytuj:
Mówię o tym, że teoria ewolucji jest tak dobrze udowodniona, że nie ma żadnego powodu, by próbować ją jeszcze kwestionować
tylko po co tak kłamać skoro nie ma ani jednego dowodu potwierdzającego teorię ewolucji, jest natomiast mnóstwo dowodów które świadczą przeciwko niej.
Cytuj:
współczesna fizyka mówi o Wielkim Wybuchu

Może sobie mówić, problem w tym że ten cały wybuch to spekulacja bez pokrycia, sprzeczna z obserwacjami na dodatek.

Pn wrz 30, 2019 14:26

Andy72 napisał(a):
Powstała przestrzeń, która wtedy była zerowa, a nie ma oddzielnej przestrzeni i czasu, tylko jest czasoprzestrzeń.

Wszechświat wtedy był bardzo mały, ale przecież nie zerowy :mrgreen: w końcu coś musiało wybuchnąć, a chyba nie myślisz, że wybuchła nicość?

marekrogowicz napisał(a):
tylko po co tak kłamać skoro nie ma ani jednego dowodu potwierdzającego teorię ewolucji, jest natomiast mnóstwo dowodów które świadczą przeciwko niej.

Są dowody potwierdzające teorie ewolucji.

Może sobie mówić, problem w tym że ten cały wybuch to spekulacja bez pokrycia, sprzeczna z obserwacjami na dodatek.

Na to też są dowody, choćby nawet to że wszechświat cały czas zwiększa swoje rozmiary, więc kiedyś musiał być skupiony w jednym miejscu.

Pn wrz 30, 2019 18:14

Cytuj:
Są dowody potwierdzające teorie ewolucji.

Znam tę mantrę powtarzaną przez zwolenników tej teorii ale jak przychodzi do pokazania konkretnych dowodów to okazuje się że nie ma nic.
Cytuj:
Na to też są dowody, choćby nawet to że wszechświat cały czas zwiększa swoje rozmiary, więc kiedyś musiał być skupiony w jednym miejscu.

Jak wyżej

Pn wrz 30, 2019 22:32

Znam tę mantrę powtarzaną przez zwolenników tej teorii ale jak przychodzi do pokazania konkretnych dowodów to okazuje się że nie ma nic.

Przecież są gatunki zwierząt, które potwierdzają to że ewolucja jest prawdziwa, więc nie wiem gdzie tutaj masz problem?

Jak wyżej

Mówiąc prościej żebyś zrozumiał :mrgreen: to skoro wszechświat robi sie coraz większy, to znaczy że był moment w którym ten proces się zaczął, a zacząć sie mogło jedynie od zdarzenia, nazwanego wielkim wybuchem.

Pn wrz 30, 2019 23:28

Cytuj:
Przecież są gatunki zwierząt, które potwierdzają to że ewolucja jest prawdziwa, więc nie wiem gdzie tutaj masz problem?

Z tym że nikt nie potrafi pokazać tego dowodu, tylko takie ogólnikowe bajdurzenie jakie właśnie uskuteczniasz, będące w istocie jedynie deklaracją wiary w teorię ewolucji.
Cytuj:
Mówiąc prościej żebyś zrozumiał :mrgreen: to skoro wszechświat robi sie coraz większy

Nie ma dowodu że robi się większy- to spekulacja bez pokrycia

Wt paź 01, 2019 11:05

A założymy się? Może być tylko "o honor". Ja podaję jeden dowód za TE, ty jeden dowód przeciw TE. A potem podliczamy, kto ma więcej, ewentualnie bawimy się w obalanie nawzajem.

Kto zaczyna?

...

(Koh 3:1nn)

Wt paź 01, 2019 11:20

Zaczynaj

Wt paź 01, 2019 11:45

Retrowirusy.

Link z brzegu, jakby nie było wiadomo, o co chodzi:

http://www.listyznaszegosadu.pl/pl/arti ... ?id=615396

Teraz Ty.

...

Wt paź 01, 2019 12:33

Tak się nie bawimy- musisz wyjaśnić na czym polega dowód, a nie rzucić hasło.
Słowem - musisz powiedzieć w jaki sposób dowodzi to tezy ewolucyjnej

Wt paź 01, 2019 12:43

Myślałem, że zaczynamy od "ilości", bo przecież twierdziłeś, że ewolucja nie ma nic, a kreacjonizm całe mnóstwa. Ale jak nie, to wyjaśnię. Sporą część ludzkiego genomu stanowią pozostałości po ludzkich endogennych retrowirusach. HERV. Znaleziono dotychczas jakieś 30+ grup wirusów, stanowią około 8% ludzkiego genomu. Większość pozostaje nieaktywna, niektóre są odpowiedzialne za schorzenia na tle genetycznym, do tego punktu wszystko spoko.

Natomiast po zbadaniu ludzkiego genomu zbadano też genom małp naczelnych. Wyniki porywają się zasadniczo z ogólnymi badaniami genomu i dotychczasowymi ustaleniami na temat wzajemnych pokrewieństw. Odkryto nie tylko te same fragmenty czy uszkodzenia. Odkryto je w tych samych miejscach. A retrowirusy dokują się w miejscach przypadkowych, co wykryto m.in. badając zachowanie wirusa HIV i paru pokrewnych. Oznacza to miliony możliwych miejsc.

Są jakieś teorie próbujące wyjaśnić podobieństwa DNA "funkcjonalnie", to znaczy że przy podobnych cechach zewnętrznych także DNA będzie podobne. Tutaj jednak ok. 30+ pojedynczych inwazji u różnych gatunków zachowało się w tych samych miejscach.

Więcej na temat poszczególnych wirusów na poniższym wykresie:

Obrazek

https://www.pnas.org/content/96/18/10254

Teraz Ty.

...

Wt paź 01, 2019 12:59

Cytuj:
Sporą część ludzkiego genomu stanowią pozostałości po ludzkich endogennych retrowirusach

Czekam na dowód tej tezy ? O ile mi wiadomo to jedynie spekulacja opart właśnie na teorii ewolucyjnej - nie może zatem jej dowodzić bo następuje wtedy błąd traktowania czegoś co należy udowodnić jako dowodu.
Cytuj:
po zbadaniu ludzkiego genomu zbadano też genom małp naczelnych. Wyniki porywają się zasadniczo z ogólnymi badaniami genomu i dotychczasowymi ustaleniami na temat wzajemnych pokrewieństw. Odkryto nie tylko te same fragmenty czy uszkodzenia. Odkryto je w tych samych miejscach.

Można to tłumaczyć tezą kreacjonistyczną, ten sam stwórca, więc i korzystał z identycznych rozwiązań jakie stosował przy tworzeniu innych organizmów.

Wt paź 01, 2019 13:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 730 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 49  Następna strona