Wielka Piątka naszych osobowości, w nij szanse dla każdego
Autor |
Wiadomość |
Witold33
|
 Re: Wielka Piątka naszych osobowości, w nij szanse dla każde
Cóż to wnosi do tematu? Ta lista jest skromnym wycineczkiem. Może pokarani Aspergerem to właśnie te dzieci, dla ktorych Królestwo?
|
Pt paź 17, 2025 13:54 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Cóż to wnosi do tematu? Ta lista jest skromnym wycineczkiem. Może pokarani Aspergerem to właśnie te dzieci, dla ktorych Królestwo? Spotkałem trzy tygodnie temu jakąś informację, że spektrum ASD łącznie z Aspergerem mogą znajdywać głównie wśród Neurotycznej grypy wśród Wielkiej Piątki zdrowych, a także wśród neurotyków w grupie chorych (ICD-11) "Negatywna emocjonalność".
|
Pt paź 17, 2025 14:04 |
|
 |
Witold33
|
Oczywiście, Odkrycie Ameryki. W podobny sposób można być zarazem introwertykiem i dalekowidzem.
|
Pt paź 17, 2025 14:09 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Nie bądź złośliwy. Znalezienie Aspergera lub ASD wśród zaburzeń osobowości, którymi ty się zajmujemy, jest trudne, bo mają oddzielnę diagnozy, m imo że ASD i Asperger wpływają na osobowość.
Co mi odpowiedziała AI na moje pytanie:W którym zaburzeniu osobowości (DSM-5 TR lub ICD-11) można znaleźć schorzenia ze spektrum ASD?
AI: Schorzenia ze spektrum autyzmu (ASD) nie znajdują się w kategorii zaburzeń osobowości, ani w klasyfikacji DSM-5-TR, ani w ICD-11. ASD jest klasyfikowane jako zaburzenie neurorozwojowe i jest odrębną jednostką diagnostyczną.
Jak ASD jest klasyfikowane w obecnych systemach: DSM-5-TR: Spektrum autyzmu (ASD) to jedna, zbiorcza diagnoza, która obejmuje wcześniej odrębne kategorie, takie jak autyzm dziecięcy i zespół Aspergera. Została ona umieszczona w rozdziale Zaburzenia neurorozwojowe.
ICD-11: Podobnie jak w DSM-5, również w nowej Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ASD jest diagnozą zbiorczą, a zespół Aspergera nie jest już wyodrębniany. Znajduje się on w rozdziale Zaburzenia psychiczne, behawioralne i neurorozwojowe (kod 6A02).
Dlaczego ASD nie jest zaburzeniem osobowości: Odmienny charakter: ASD jest zaburzeniem rozwojowym, które wpływa na funkcjonowanie mózgu od wczesnego dzieciństwa, manifestując się m.in. trudnościami w interakcjach społecznych, komunikacji oraz powtarzalnymi wzorcami zachowań. Zaburzenia osobowości to utrwalone wzorce zachowania i przeżywania, które w znaczący sposób odbiegają od norm kulturowych. Współwystępowanie: Chociaż ASD i zaburzenia osobowości są oddzielnymi jednostkami, mogą ze sobą współwystępować. W niektórych przypadkach cechy autystyczne mogą być mylone z zaburzeniami osobowości (np. z klastra A), co wymaga dokładnej diagnostyki różnicowej.
Kontekst historyczny: Wprowadzenie w ICD-11 i DSM-5 zbiorczej diagnozy spektrum autyzmu było odpowiedzią na rosnącą wiedzę na temat neurorozwojowego charakteru ASD i różnorodności jego objawów.
|
Pt paź 17, 2025 14:24 |
|
 |
Witold33
|
A nie jest to tylko kwestia nazewnictwa? Określenie z Aspergerem w nazwie nie jest już oficjalnie uzywane. A szkoda, bo przyjęło się w popularnym języku dla odrożnienia ASD wysokofunkcjonującego .
Termin "Zespół Aspergera" jest już nieużywany w najnowszych klasyfikacjach medycznych i zastąpiony przez ogólne pojęcie spektrum autyzmu. Osoby, które wcześniej były diagnozowane z zespołem Aspergera, nadal posiadają ten sam zestaw cech, ale teraz są one klasyfikowane w ramach szerszej kategorii zaburzeń autystycznych, co podkreśla ich neurorozwojowy charakter i potrzebę wsparcia. Dlaczego termin "Zespół Aspergera" został porzucony? Zmiany w klasyfikacji: Został usunięty z najnowszych podręczników diagnostycznych, takich jak DSM-5 i ICD-11. Podobieństwo do autyzmu: Granice między zespołem Aspergera a innymi formami autyzmu były nieostre, dlatego obecnie traktuje się je łącznie jako spektrum autyzmu.
|
Pt paź 17, 2025 14:35 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): A nie jest to tylko kwestia nazewnictwa? Określenie z Aspergerem w nazwie nie jest już oficjalnie uzywane. A szkoda, bo przyjęło się w popularnym języku dla odrożnienia ASD wysokofunkcjonującego .
Termin "Zespół Aspergera" jest już nieużywany w najnowszych klasyfikacjach medycznych i zastąpiony przez ogólne pojęcie spektrum autyzmu. Osoby, które wcześniej były diagnozowane z zespołem Aspergera, nadal posiadają ten sam zestaw cech, ale teraz są one klasyfikowane w ramach szerszej kategorii zaburzeń autystycznych, co podkreśla ich neurorozwojowy charakter i potrzebę wsparcia. Dlaczego termin "Zespół Aspergera" został porzucony? Zmiany w klasyfikacji: Został usunięty z najnowszych podręczników diagnostycznych, takich jak DSM-5 i ICD-11. Podobieństwo do autyzmu: Granice między zespołem Aspergera a innymi formami autyzmu były nieostre, dlatego obecnie traktuje się je łącznie jako spektrum autyzmu. Śledziłem sprawę Aspergera w okresie, gdy podejrzewałem się o jego posiadanie. Okazało się, że lekarze nie widzieli żadnego rozgraniczenia dla Aspergera w spektrum autyzmu i praktykowali tę samą diagnozę i terapię dla wszystkich ASD, modyfikując leczenie (do dziś) z uwzględnieniem tylko nasilenia dla autyzmu "wyżej funkcjonującego" (czyli właściwie Aspergera). Po zlikwidowaniu nazwy Aspergera w ramach ASD i ujednoliceniu diagnozy, sprzeciwili się temu niektórzy naukowcy; przede wszystkim Dmytriw w niedopracowanej publikacji w 2022 r., wykazując różnice genetyczne i oddzielny fenotyp Aspergera w ramach spektrum ASD, wobec czego przysługuje mu oddzielna diagnoza i ewentualnie oddzielna terapia. Ciekawą pracę wykonała hinduska autorka Javaheripour w 2023. Ona zajęła się tematem, dlaczego Asperger wyróżnia się nieco wyższym ilorazem inteligencji wśród dotkniętych przez ASD. Zauważyła, że w mózgu znajdują się niektóre połączenia krótkodystansowe, służące blisko spokrewnionym informacjom "codziennym". Ale ponieważ te sieci w ASD zostały poprzerywane i praca mózgu ASD została utrudniona, mózg jakby w rekompensacie wykonał sobie dodatkowe połączenia, lecz służące informacjom bardziej odległym sobie, długodystansowym. I one właśnie stanowią podłoże mózgowe dla podwyższonego, wyżej funkcjonującego ilorazu IQ. Podam jej obrazki: http://www.tropie.tarnow.opoka.org.pl/i ... ego-iq.jpg
|
Pt paź 17, 2025 16:05 |
|
 |
Atimeres
|
|
Pt paź 17, 2025 16:19 |
|
 |
Atimeres
|
Moje trzy obrazki nie otwierają się, ale tam można je znaleźć: Javaheripour, Altered brain network organization in adults with Asperger's syndrome: decreased connectome transitivity and assortativity with increased global efficiency Kolor zielony na trzecim obrazku to jest ta zawyżone IQ: https://cdn.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/blobs/ ... -g0002.jpg
|
Pt paź 17, 2025 16:31 |
|
 |
Witold33
|
Ciekawe dociekania. Szkoda, że link mi się nie otwiera. Czy akurat zawsze IQ, trudno mi powiedzieć. Ale z pewnością inne, okrężne , bardziej abstrakcyjne i niekonwencjonalne ścieżki myślenia i wnioskowania. W każdym zespole z jakąś misją jeden Aspie nie zaszkodzi.Byle nie więcej, bo rozdzielą włos na czworo, albo na wejściu wykażą bezsens misji.
|
Pt paź 17, 2025 16:43 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Ciekawe dociekania. Szkoda, że link mi się nie otwiera. Czy akurat zawsze IQ, trudno mi powiedzieć. Ale z pewnością inne, okrężne , bardziej abstrakcyjne i niekonwencjonalne ścieżki myślenia i wnioskowania. W każdym zespole z jakąś misją jeden Aspie nie zaszkodzi.Byle nie więcej, bo rozdzielą włos na czworo, albo na wejściu wykażą bezsens misji. Te trzy obrazki z zielonymi liniami dobrze informują: U wszystkich ASD i w Aspergerze w dwóch regionach mózgu niektóre funkcje są niedorozwinięte (linie zielone są zaniżone). Ale jakby w rekompensacie mózg wytworzył sobie dodatkowe dalekosiężne (globalne) połączenia mózgowe i one, mimo pewnych czytelnych braków, mogą zawyżać IQ i globalnie funkcje mózgowe. Więc chociaż masz wyraźne niedostatki mózgowe, to jednak trzeba cieszyć się tym dodatkiem zawyżającym IQ.
|
Pt paź 17, 2025 16:54 |
|
 |
Witold33
|
Pewnie, że się cieszę. Niedostatki rekompensuję środkami aktorskimi. Normalsa społecznego łatwo podrobić. Wszyscy są do siebie podobni. Z jednej sztancy.
|
So paź 18, 2025 8:14 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Pewnie, że się cieszę. Niedostatki rekompensuję środkami aktorskimi. Normalsa społecznego łatwo podrobić. Wszyscy są do siebie podobni. Z jednej sztancy. Od kiedy studiuję te tematy, widzę raczej - inaczej niż Ty - ogromną rozmaitość między ludźmi. Patrzenie przez pryzmat czy spektrum tej rozmaitości zdrowia fizycznego i psychicznego trochę przeszkadza, ale i zarazem pomaga zrozumieć nieudaczność innych i być tolerancyjny dla ich potknięci i doznanych od nich przykrości. Nie zauważyłeś tego u mnie  ?
|
So paź 18, 2025 10:17 |
|
 |
Witold33
|
Może i starasz się zrozumieć. Ale nie potrafisz, bo oceniasz wszystko przez zniekształcające okulary fikcji, w którą (czyżby??) bezkrytycznie wierzysz. To jakbyś góry podziwiał na pocztówce czarnobiałej. Współczuję. Ja byłem wierzący jakiś czas w życiu. Wiem nadto dobrze, jak to smakuje. A ty miałeś okazję choć przez rok być wyzwolony z twojej fikcji?
|
So paź 18, 2025 12:57 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Może i starasz się zrozumieć. Ale nie potrafisz, bo oceniasz wszystko przez zniekształcające okulary fikcji, w którą (czyżby??) bezkrytycznie wierzysz. To jakbyś góry podziwiał na pocztówce czarnobiałej. Współczuję. Ja byłem wierzący jakiś czas w życiu. Wiem nadto dobrze, jak to smakuje. A ty miałeś okazję choć przez rok być wyzwolony z twojej fikcji? Miałem w pobliżu dość agresywnego bezbożnika, ale od wczesnej młodości szukałem argumentów. Moja wiara zawsze była świadoma i rozumowo uzasadniona. Już w klasie pierwszej liceum światły katecheta z doktoratem dał mi grubą książkę teologiczną do przeczytania i referowania jej w klasie. Teraz rozumiem, że pomagała mi w tym neurologiczna "anankastyczna nieustępliwa cecha osobowości": perfekcjonizm i pracoholizm (choć nie kujon), co jak się okazało, nauczyciele pilnie odnotowywali w dziennikach klasowych. Wcześnie też moje starsze rodzeństwo (była nas dziesiątka!) nazywało mnie apologetą. Mam coś z tego do dziś. Dodam jeszcze, że nigdy nie miałem w życiu luźnych wakacji, a potem... urlopu (czas wolny, bez produktywny mnie męczył). Jestem b aaardzo zmęczony, ale nie żałuję straconych lat.
|
So paź 18, 2025 13:57 |
|
 |
Witold33
|
A nie miewałeś wątpliwości? Ale nie co do Stwórcy, tylko do nauk KK? Choćby i ewolucja, której dawniej Watykan nie uznawał? Co do Arki? Co do grozy ST? No i inny aspekt, gdybyś urodził się np. w Supraślu czy Wasilkowie byłbyś wyznawcą i apologetą prawosławia? A jeśli w Wielbarku czy Kocie = byłbyś przecież luteraninem. A w Izmirze/Delhi/Tokio? Twój pracoholizm, a może po prostu tradycyjna rzetelność pozwalają ci się nad tym wszystkim prześlizgnąć jak łatwowiernemu lekkoduchowi ? Czy byłeś dość solidny i uczciwy wobec siebie i Boga, by wnikliwie przestudiować inne religie nim uznałeś, która prawdziwa? To chyba dość istotne, idzie o Zbawienie, chyba, żeby jednak zawierzyć papieżowi Franciszkowi, iż wszystkie religie jednakie.
|
So paź 18, 2025 17:32 |
|
|
|