Dlaczego KK odstrasza elity (inteligencje) ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
To wszystko bardzo piękne, ale czy faktycznie Wasza dyskusja jest zgodna z nazwą wątku?  Ja mam sporo wątpliwości co do tego, czy jest do dobry wątek do wykładania neoliberalizmu (neo? ) Pugu  Jak chcesz to Ci dam linki do miejsc, gdzie jeśli założysz sobie wątek o takiej tematyce, to od razu całe forum na Ciebie najedzie -- podejrzewam, że w tym samym stopniu Fronda co Racjonalista  Kiedyś na Apologetyce próbowałem... nie powiem... było miło 
==> No to co odstrasza od Kościoła inteligencję?
|
Wt sie 03, 2004 17:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
PTR
Sposób patrzenia na sprawy gospodarcze są - w moim przekonaniu - ważnym czynnikiem, który może odciągać elity od wiary. Swoje zdanie na ten temat już przedstawiłem.
Teraz czas na Puga...
Zatem, Pugu - co według Ciebie odstrasza elity od Kościoła ?
|
Wt sie 03, 2004 18:49 |
|
 |
PugCondoin
|
Cytuj: To wszystko bardzo piękne, ale czy faktycznie Wasza dyskusja jest zgodna z nazwą wątku? Ja mam sporo wątpliwości co do tego, czy jest do dobry wątek do wykładania neoliberalizmu (neo? ) Pugu Jak chcesz to Ci dam linki do miejsc, gdzie jeśli założysz sobie wątek o takiej tematyce, to od razu całe forum na Ciebie najedzie -- podejrzewam, że w tym samym stopniu Fronda co Racjonalista Kiedyś na Apologetyce próbowałem... nie powiem... było miło Każde miejsce jest dobre na przekonywanie do neoliberalnej wizji gospodarczej PTR. Mówiłem Ci już kiedyś, że racjonalista denerwuje mnie swoim socjalizowaniem ... ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) Cytuj: Zatem, Pugu - co według Ciebie odstrasza elity od Kościoła ?
Prymitywne postrzeganie rzeczywistości ... uproszczone i nieprawdziwe ...
|
Wt sie 03, 2004 19:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hmmm ...
A tak się składa, drogi Pugu, że to "nieprawdziwe" postrzeganie rzeczywistości - daje w sumie obraz najlepszego społeczeństwa jakie ktokolwiek mógł kiedykolwiek wymyślić ...
Żydzi - pomimo tego, że przez wiele stuleci nie mieli nawet swojego państwa - istnieją nadal jak naród - dzięki religii, która stoi u podstaw Chrześcijaństwa ...
Chrześciijanom - nawet pomimo błędów, jakich się dopuścili w przeszłości - udało się doprowadzić do najbardziej "humanitarnej" cywilizacji, jaką poznano ... Do niespotykanego rozkwitu nauki i techniki w historii ludzkości ...
Zatem - kolejna moja odpowiedź na zadane na początku pytanie ...
Może dlatego elita ucieka od Chrześcijaństwa - bo Chrześcijaństwo (a szczególnie katolicyzm) mówi szalenie prostym, zrozumiałym dla każdego językiem - i jednocześnie stawia bardzo wysoko poprzeczkę ...
Wysoko - lecz na poziomie osiągalnym dla każdego ...
Może - po prostu - ludzie "elit" tak zapatrzeni są w te swoje skomplikowane "regułki", że nie potrafią dostrzec właściwego wyścia w ...prostych rozwiązaniach
Spórzcie - Pug znów w tej lub następnej dyskusji rzuci czymś, co uznaje za "naukowe" ... Po czym znów okaże się, że można "to coś" uzupełnić, poprawić, wyjaśnić - odwołując się do Dekalogu ...
Tak prostego w formie i treści - a tak znaczącego ...
Rozważ to, Pugu ... I rozbij tą swoją skorupę "ateisty" w której się zamnknąłęś ... I tak trudno z niej Ci wyjrzeć na realny świat ...
Pozdrawiam
|
Wt sie 03, 2004 20:12 |
|
 |
godunow
|
Pug napisał Cytuj: Chcesz żeby było mniej bezrobotnych, to obniż podatki, zliberalizuj kodeks pracy, stwórz warunki dla przedsiębiorczości. Rozdawanie pieniędzy ludziom którym najczęściej nie chce się ruszyć tyłka by przenieśc się 100 Km po to by dostać pracę jest ostatnim sposobem w jaki można zapobiegać bezrobociu. Pug zdumiewasz mnie swoimi wypowiedziami. Wiem, że jesteś gościem wykształconym. A Twoje poglądy gospodarcze są rodem wyjęte z końca XIX wieku. Pug W starych krajach Uni przed 1 maja 2004) pakiet socjalny jest dużo wyższy niż w Polsce ba dużo wyższy niż za socjalizmu w Polsce Nie wiem skąd taka mania nie mówienie o otaczającej nas rzeczywistości.. Winę za taki stan rzeczy ponosi państwo które stworzyło mechanizmy prawne pozwalające na takie podejście do pracowników. Winę nade wszystko ponosi państwo polskie za skutki swojego gospodarowania przez lata.. Ty kazujesz aby nagle robotnik polski np. ze ściany wschodniej przyjechał do Warszawy i poszedł do pracy. Tak oni przyjeżdżają pracują na czarno śpiąc w warunkach w jakich robornik krajów starej uni psa by nie połozył . Dlaczego tak się dzieje To znowu nie ci krwiopijcy pracodawcy.. Tylko prawo polskie toleruje coś takiego.. Weżmy z innej beczki. Skoro pracodawca wie że pracownikowi może nie zapłacić wynagrodzenia to nie płaci.., bo gdyby prawo za taki występek puszczało takiego pracodawcę w samych skarpetkach . Co do grosza by płacili pobory w wyznaczonym terminie. W wielu krajach cywilizowanej Europy niewypłaceni poborów w terminie jest traktowane na równi ze złodziejstwem.. A w Polsce pracodawca zapłaci pare groszy grzywny. Nieprawdą jest ze firmy nie mają pieniędzy na wypłatę pensji po prostu tak jest lepiej i wygodniej. I do póki prawo pracy i inne przepisy prawne tego nie tyle nie zmienią nade wszystko nie wyegzekwują to obraz będzie taki jak obserwujemy.. Piszesz też Cytuj: Cały czas oczekują, że państwo będzie zapewniało im wygodne życie ...
Pug co ty za p.. wypisujesz ? Naczytałeś się reportaży w jakiś gazetce i wypisujesz niew obraź się same bzdety . Są rejony gdzie ludzie biorą każdą pracę.. Znam rejony w Polce gdzie pracownikowi na budowie za godzinę pracy proponuje się 2 (dwa złote ) Pól piwa w Warszawie.
. Co państwo w Polsce daje i komu  Pug
Ciekawa mnie czy znasz jakie świadczenia socjalne są dla bezrobotnych w krajach starej uni..
To tak dla przykładu
W krajach starej Uni oprócz zasiłku bezrobotnemu płacone są opłaty za mieszkanie i za media.. .. Jak bezrobotny znjadzie pracę to to spłaca w ratch ( na bardzo niski procent i cześć jest umarzana przez państwo..  )
Jak czytam Twoje wypowiedzi to mam wrażenie że Ty z innego świata piszesz..  Jaki socjalizm jakie przywileje zejdź Pu na ziemie i pisz o otaczającej nas rzeczywistości a nie mrzonkach i fanaberiach pewnych elit politycznych . Elit dla których dobrem naczelnym jest nade wszystko własna kasa.
Pozdrówka Pug
|
Wt sie 03, 2004 21:51 |
|
|
|
 |
PugCondoin
|
Cytuj: Hmmm ... A tak się składa, drogi Pugu, że to "nieprawdziwe" postrzeganie rzeczywistości - daje w sumie obraz najlepszego społeczeństwa jakie ktokolwiek mógł kiedykolwiek wymyślić ... Żydzi - pomimo tego, że przez wiele stuleci nie mieli nawet swojego państwa - istnieją nadal jak naród - dzięki religii, która stoi u podstaw Chrześcijaństwa ... Chrześciijanom - nawet pomimo błędów, jakich się dopuścili w przeszłości - udało się doprowadzić do najbardziej "humanitarnej" cywilizacji, jaką poznano ... Do niespotykanego rozkwitu nauki i techniki w historii ludzkości ... Zatem - kolejna moja odpowiedź na zadane na początku pytanie ... Tia, nie żebym odmawiał religii udziału, ale nie przeceniasz go odrobinkę? Jakoś jeszcze kilka wieków temu chrześcijanie nie różnili się od innych barbarzyńców ... dopiero odkrycia naukowe popchnęły cywilizację i "humaniutaryzm" do przodu ... Cytuj: Może dlatego elita ucieka od Chrześcijaństwa - bo Chrześcijaństwo (a szczególnie katolicyzm) mówi szalenie prostym, zrozumiałym dla każdego językiem - i jednocześnie stawia bardzo wysoko poprzeczkę ... Wysoko - lecz na poziomie osiągalnym dla każdego ... Może - po prostu - ludzie "elit" tak zapatrzeni są w te swoje skomplikowane "regułki", że nie potrafią dostrzec właściwego wyścia w ...prostych rozwiązaniach Własnie regułki sa problemem. Świata nie da się opisać ani prostymi ani skomplikowanymi regułkami. Trzeba go zwyczajnie zrozumieć na tyle na ile się da ... Cytuj: Rozważ to, Pugu ... I rozbij tą swoją skorupę "ateisty" w której się zamnknąłęś ... I tak trudno z niej Ci wyjrzeć na realny świat ...
Zarzucamy sobie podobne rzeczy, zmień ateistę na katolika i dostaniesz moją radę ... ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
|
Wt sie 03, 2004 22:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Odkrycia naukowe popchnęły cywilizację i "humanitaryzm" na przód" - dodaj jeszcze, że grunt pod przyszły rozkwit nauk położyły uniwersytety, powstające w wyniku trwającej przez stulecia IX-XIII wiek, ewolucji szkół monastycznych i episkopalnych.
Kościół i nauka tworzyły współna historię, nie bez trudności i zawirowań, ale nie działały w oderwaniu od siebie.
|
Śr sie 04, 2004 7:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pug:
Cytuj: Jezus mu odpowiedział: Jeśli chcesz być doskonały, idź, sprzedaj, co posiadasz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną! Gdy młodzieniec usłyszał te słowa, odszedł zasmucony, miał bowiem wiele posiadłości. Jezus zaś powiedział do swoich uczniów: Zaprawdę, powiadam wam: Bogaty z trudnością wejdzie do królestwa niebieskiego. Jeszcze raz wam powiadam: Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne niż bogatemu wejść do królestwa niebieskiego. Gdy uczniowie to usłyszeli, przerazili się bardzo i pytali: Któż więc może się zbawić? Jezus spojrzał na nich i rzekł: U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe. (Ew.Mateusza 19:21-25)
Wówczas Jezus spojrzał wokoło i rzekł do swoich uczniów: Jak trudno jest bogatym wejść do królestwa Bożego. Uczniowie zdumieli się na Jego słowa, lecz Jezus powtórnie rzekł im: Dzieci, jakże trudno wejść do królestwa Bożego <tym, którzy w dostatkach pokładają ufność>. Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść do królestwa Bożego. A oni tym bardziej się dziwili i mówili między sobą: Któż więc może się zbawić? Jezus spojrzał na nich i rzekł: U ludzi to niemożliwe, ale nie u Boga; bo u Boga wszystko jest możliwe. (Ew.Marka 10:23-27)
Wiesz- pasują mi te wersety do Ciebie jak ulał ... 
|
Śr sie 04, 2004 15:44 |
|
 |
PugCondoin
|
Cytuj: "Odkrycia naukowe popchnęły cywilizację i "humanitaryzm" na przód" - dodaj jeszcze, że grunt pod przyszły rozkwit nauk położyły uniwersytety, powstające w wyniku trwającej przez stulecia IX-XIII wiek, ewolucji szkół monastycznych i episkopalnych. Kościół i nauka tworzyły współna historię, nie bez trudności i zawirowań, ale nie działały w oderwaniu od siebie. Nie zaprzeczam, ale trudno by było inaczej skoro kościół zmonopolizował naukę i "palił" każdego kto próbował się wtrącać ... ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) Nie wiesz nawet jak blisko byliśmy sytuacji w której religia przejęła by władzę w Europie ... mielibyśmy teraz taki europejski islam ... to by dopiero było super co ? Cytuj: Wiesz- pasują mi te wersety do Ciebie jak ulał ...
Tia, bo ja za żadne skarby nie chcę trafiać do waszych niebieskich królestw ... chcę być wolny ...
|
Śr sie 04, 2004 17:19 |
|
 |
Asienkka
|
PugCondoin napisał(a):
Tia, bo ja za żadne skarby nie chcę trafiać do waszych niebieskich królestw ... chcę być wolny ...
Yyyy....a to gdzie Ci się marzy trafić?
Piszesz o wolności po śmierci?Jeżeli tak....to na czym ona niby ma polegać?  Chcesz być wolny...tzn, że jeszcze nie jesteś?  ;)
O jakiej w ogóle wolności piszesz?

_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Śr sie 04, 2004 19:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Palił " każdego, kto próbował się wtrącać" - bądź łaskaw, oświeć nas wskazując tych "spalonych".
Tylko nie wymieniaj G. Bruno - w jego przypadku nie chodziło o naukę, lecz o porzucenie habitu zakonnego, odejście od wiary, głoszenie powszechności życia we wszechświecie, które powstało samorzutnie bez udziału Boga-Stwórcy, określania religii zabobonem, wiarę w reinkarnację.
|
Śr sie 04, 2004 19:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "palił" każdego kto próbował się wtrącać
Wykazujesz Pugu ogromne braki , jezeli chodzi o wiedze historyczna.
Gdyby nie Uniwersytety zakladane glownie przez Kosciol... Nie powstalby jakikolwiek "humanitaryzm"
Jezeli zas chodzi o "palenie na stosach"...no coz tego dokonywaly wladze swieckie, nie koscielne.
Za to ze wszech miar humanitarna Wielka Rewolucja we Francji, gloszaca "humanitarne" haslo: Liberte, Egalite et Fraternite, wprowadzila humanitarne ludobojstwo...
pozdrowka
|
Śr sie 04, 2004 20:10 |
|
 |
PugCondoin
|
Cytuj: Yyyy....a to gdzie Ci się marzy trafić? Piszesz o wolności po śmierci?Jeżeli tak....to na czym ona niby ma polegać? Chcesz być wolny...tzn, że jeszcze nie jesteś? O jakiej w ogóle wolności piszesz? Szczerze, to nie wiem czy w ogóle jest gdzie trafiać ... ale gdybym jużmiał sobie coś wyobrażać, to było by to niezwykle odległe od "cudownej" wizji katolików ... bo w niej właśnie brakuje wolności ... piekło, niebo ludzie trochę inwencji ... Cytuj: "Palił " każdego, kto próbował się wtrącać" - bądź łaskaw, oświeć nas wskazując tych "spalonych". Tylko nie wymieniaj G. Bruno - w jego przypadku nie chodziło o naukę, lecz o porzucenie habitu zakonnego, odejście od wiary, głoszenie powszechności życia we wszechświecie, które powstało samorzutnie bez udziału Boga-Stwórcy, określania religii zabobonem, wiarę w reinkarnację. Napisałem w cudzysłowie bo chodziło mi raczej o zniechęcanie. A herezja była dośc popularnym zarzutem w pewnym okresie i całkiem sporo ludzi straciło przez to życie. Cytuj: Gdyby nie Uniwersytety zakladane glownie przez Kosciol... Nie powstalby jakikolwiek "humanitaryzm" Radykalne, możesz to udowodnić ? Cytuj: Jezeli zas chodzi o "palenie na stosach"...no coz tego dokonywaly wladze swieckie, nie koscielne. Hipokryzja Cytuj: Za to ze wszech miar humanitarna Wielka Rewolucja we Francji, gloszaca "humanitarne" haslo: Liberte, Egalite et Fraternite, wprowadzila humanitarne ludobojstwo...
Rewolucje zawsze pociągają duże koszty społeczne, dlatego należy ich unikać. Jak rozumiem powstanie Husytów było tłumione zgodnie z zachowaniem Konwencji Genewskiej co ?
|
Śr sie 04, 2004 20:42 |
|
 |
Asienkka
|
PugCondoin napisał(a):
Szczerze, to nie wiem czy w ogóle jest gdzie trafiać ... ale gdybym jużmiał sobie coś wyobrażać, to było by to niezwykle odległe od "cudownej" wizji katolików ... bo w niej właśnie brakuje wolności ... piekło, niebo ludzie trochę inwencji ...
O co Ci chodzi z tą inwencją??I nadal nie rozumiem tej Twojej wizji"wolności"...?Czym jest wolność według Puga...?Może mi to w jakiś konkretny sposób raczysz wytlumaczyć?  :D

_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Śr sie 04, 2004 20:58 |
|
 |
PugCondoin
|
Wolność ma bardzo prostą definicję. To prawo do podejmowania decyzji które nas dotyczą.
Katolickie niebo to miejsce w którym można się pławić w miłości "Boga". Trudno wyobrazic mi sobie gorszy koszmar niż wieczne "pławienie się" w czyjejś miłości ... Piękno życia polega na jego zmienności, nieprzewidywalności, posiadaniu celu i walce. Czymże było by katolickie niebo jak nie wiecznością potwornej nudy? Jeżeli miałbym wybierać jakieś wizje po śmierci to wybrałbym reinkarnację ... ta pozostawia nieskończone możliwości ... ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
|
Śr sie 04, 2004 21:07 |
|
|
|