Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Szansa na to, że przypadkowy wszechświat wyciągnięty z kapelusza będzie miał prawa, jakiekolwiek, tzn. że cokolwiek będzie podlegało prawom jest... zerowa.
To, że Świat podlega prawom, jest silną wskazówką na istnienie transcendencji (Boga)

So kwi 09, 2016 17:40
JedenPost napisał(a):
Łysenkizm linkowałem tu już dwa razy...

Mnie jest naprawdę ganz egal, czy ty wierzysz w Darwinizm, czy w Łysenkizm. :idea:

So kwi 09, 2016 17:53
Moderator

spin napisał(a):
Szansa na to, że przypadkowy wszechświat wyciągnięty z kapelusza będzie miał prawa, jakiekolwiek, tzn. że cokolwiek będzie podlegało prawom jest... zerowa.
To, że Świat podlega prawom, jest silną wskazówką na istnienie transcendencji (Boga)

Samo istnienie czegokolwiek może być przesłanką za istnieniem Boga. Natomiast fakt, że w ogóle jest jakiś wszechświat stanowi pewne prawo fizyki, więc istnienie kolejnych praw nie jest już zaskakujące.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So kwi 09, 2016 17:56

spin napisał(a):
Mnie jest naprawdę ganz egal, czy ty wierzysz w Darwinizm, czy w Łysenkizm. :idea:

Masz naprawdę poważne problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So kwi 09, 2016 18:03
spin napisał(a):
Ha-ha-ha! To poproszę o pokazanie sposobu wyliczenia tego prawdopodobieństwa. Na początek: o określenie zbioru (przestrzeni) zdarzeń elementarnych wraz z dowodem, że przyjęcie takiego właśnie zbioru nie jest arbitralne (czyt.: wyssane z palca), ale odpowiada rzeczywistości.

So kwi 09, 2016 18:21
JedenPost napisał(a):
spin napisał(a):

Z takimi uwagami, to może na jakiś Onet pójdź "podyskutować". :mrgreen:

So kwi 09, 2016 18:41

spin napisał(a):
Może obejrzyj jakiś wykład naszego prof. Krzysztofa Meissnera np. "Fizyka a wiara".
Zastanów się. co profesor powiedział np. "nauka na sensowne pytania nigdy nie odpowie", "dlaczego istnieją prawa fizyki?","przypadkowy wszechświat wyciągnięty z kapelusza powinien być chaotyczny"

No i jest chaotyczny, bo większość wszechświatów taka właśnie jest, natomiast akurat my żyjemy w takim który, chaotyczny nie jest.

spin napisał(a):
Usiłujesz od kilku miesięcy nieudolnie coś napisać w temacie ale poza monosylabami nie masz nic do powiedzenia.
Chcesz polemizować, to przynajmniej dowiedz się, choćby z filmów YT, co wg kreacjonistów jadły w raju (albo po potopie) "lwy, aligatory, tudzież tyranozaury"? :lol: :lol: :lol:

Co jadły?

spin napisał(a):

Oglądałem cały ten filmik gdzie ten facet opowiada o fizyce i religii, i na początku tak mówił, jak tutaj piszesz, natomiast na koniec gadał już co innego, więc wybrałeś sobie kilka zdań co ci pasowało, a reszta co tam opowiadał, to cie nie interesuje :mrgreen:

So kwi 09, 2016 19:41

spin napisał(a):
JedenPost napisał(a):
spin napisał(a):

Z takimi uwagami, to może na jakiś Onet pójdź "podyskutować". :mrgreen:

Ty chyba nie czytasz postów, na które odpowiedasz, prawda? Reagujesz tylko na losowo wybrane słowa?

Umiejętność ignorowania argumentów i bezstroskiego powtarzania po raz kolejny dopiero co obalonej bzdury - opanowana wzorcowo, gratuluję.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So kwi 09, 2016 20:52
Robek napisał(a):
spin napisał(a):
Może obejrzyj jakiś wykład naszego prof. Krzysztofa Meissnera np. "Fizyka a wiara".
Zastanów się. co profesor powiedział np. "nauka na sensowne pytania nigdy nie odpowie", "dlaczego istnieją prawa fizyki?","przypadkowy wszechświat wyciągnięty z kapelusza powinien być chaotyczny"

No i jest chaotyczny, bo większość wszechświatów taka właśnie jest, natomiast akurat my żyjemy w takim który, chaotyczny nie jest.

Zapewne w następnym wpisie udowodnisz NAUKOWO, że istnieje nieskończona ilość wszechświatów, a nie, że jest jest jeden nieskończenie wielki Wszechświat.
Czekam z niecierpliwością na dowody NAUKOWE.

Robek napisał(a):
Oglądałem cały ten filmik gdzie ten facet opowiada o fizyce i religii, i na początku tak mówił, jak tutaj piszesz, natomiast na koniec gadał już co innego, więc wybrałeś sobie kilka zdań co ci pasowało, a reszta co tam opowiadał, to cie nie interesuje :mrgreen:

Bawią mnie uzerzy, którzy lepiej ode mnie wiedzą, czy JA film oglądałem do końca, czy nie. :lol:
Usiłujesz tu nieuczciwie zasugerować, że na koniec wykładu profesor odwołał to, co powiedział na początku.
Wróć na początek filmu i posłuchaj co mówi o fizyce klasycznej z XIX wieku. Otóż wtedy fizycy byli tak pewni, że wiedzą już wszystko, że nawet proponowali zamknąć wydziały fizyki.
Trzeba być bufonem albo głupcem, żeby uważać, że obecna wiedza NAUKOWA jest ostateczna.
Historia NAUKI wykazała, że tak nie jest.

So kwi 09, 2016 21:19

Robek napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Kto ma rozstrzygać co jest kłamliwe a co prawdziwe? Moim zdaniem dobrze byłoby mowic dzieciom takze o poglądach kreacjonistycznych. Jestem przekonany, że w zderzeniu dobrze udokumentowanej ewolucji z gołosłownym kreacjonizmem dzieci opowiedza się za tą pierwszą.

To sie może źle skończyć :D
Bo chcąc opisać takim 7 letnim dzieciom ewolucje, to trzeba by zacząć od samego początku, od tego jak to sie zaczeło, wytłumaczyć gdzie i w jaki sposób powstała pierwsza żywa komórka.
I takie coś sie nie uda, bo nie dość że nie wiadomo w jaki sposób ta pierwsza komórka powstała, to nawet jakby była wiedza na ten temat, to kto by dał rade to wszystko, tym dzieciakom wytłumaczyć?
A kreacjoniści sobie z tym poradzą bez problemu, pokażą palcem na jakieś zwierze, powiedzą że ewolucja nie dała by rady tego stworzyć, więc musi być jakiś kreator który to wyczarował.

Nie ma żadnego problemu z tłumaczeniem dzieciom takich rzeczy (nieraz to robiłem), oczywiscie w przystępny dla nich sposób i bez szczegołów (aczkolwiek mogą drążyc szczególy i wtedy tak). Dzieci bardzo sie takimi sprawami interesuja, nawet juz 5-latki.

akruk napisał(a):
Nauczajmy w szkołach także Teorii Samorództwa (np. myszy powstają samoistnie ze zgniłej słomy), Teorii Płaskiej Ziemi (tak, nadal są tacy, którzy w to wierzą), Teorii Inteligentnego Spadania (rzeczy spadają, ponieważ wyższy Inteligentny Byt popycha je w dół)... Uczmy astrologii i alchemii... Nie możemy rozstrzygać, co jest prawdziwe. Niech dzieci sobie wybiorą.

Nie chodzi o to ze "nauczajmy", po prostu mówmy ze istnieja takie a takie teorie. Nie widze zadnego problemu z przywołaniem bardziej rozpowszechnionych a błędnych teorii. Każdy powinien wiedzieć ze one istnieja i mieć możliwosć porównania. Tylko w ten sposób mozemy wychować ludzi myślacych, w przeciwnym wypadku wychowamy dogmatyków. Będa oni dogmatykami nawet jeśli wyznają prawdziwe teorie.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So kwi 09, 2016 21:23

spin napisał(a):

Nic podobbnego, nie moze istnieć swiat, w którym nie obowiązują jakieś (stałe) prawa. Taki pomysł moze powstać tylko teoretycznie i to na zasadzie swobodnego wymyślania, bez zastanowienia.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So kwi 09, 2016 21:29
Askadtowiesz napisał(a):
spin napisał(a):

Nic podobbnego, nie moze istnieć swiat, w którym nie obowiązują jakieś (stałe) prawa. Taki pomysł moze powstać tylko teoretycznie i to na zasadzie swobodnego wymyślania, bez zastanowienia.

Wystarczy zmienić parametr elektronu np. ładunek lub ciężar na 19-tym miejscu po przecinku aby Słońce się nie zapaliło albo aby wypaliło się błyskawicznie.

So kwi 09, 2016 21:55

spin napisał(a):
Zapewne w następnym wpisie udowodnisz NAUKOWO, że istnieje nieskończona ilość wszechświatów, a nie, że jest jest jeden nieskończenie wielki Wszechświat.
Czekam z niecierpliwością na dowody NAUKOWE.

Dowodem jest wielki wybuch, bo kiedyś sie zaczeła ta cała ekspansja, a więc wszechświat nie może być nieskończenie wielki, bo skoro kiedyś miał mikroskopijne rozmiary, to teraz nie może być nieskończenie wielki.

spin napisał(a):
Bawią mnie uzerzy, którzy lepiej ode mnie wiedzą, czy JA film oglądałem do końca, czy nie. :lol:
Usiłujesz tu nieuczciwie zasugerować, że na koniec wykładu profesor odwołał to, co powiedział na początku.

No bo odwołał :mrgreen:

Askadtowiesz napisał(a):
spin napisał(a):

Ten gościu w tej kwestii to sie troche zapędził, "spin" niestety nie pomyślał :D i postanowił zacytować kawałek jego wypowiedzi, natomiast tak z grubsza, to ten facet coś tam sie orientuje w tym wszystkim, nawet zrobił na mnie pozytywne wrażenie :-D

So kwi 09, 2016 22:00
Ten "gościu" to wybitny prof. fizyki.
Ale gdzie mu do jakiegoś mądrali @Robeka. :?: :lol: :lol: :lol:
Ja oczywiście zacytowałem "kawałek", bo przecież powinienem zacytować godzinę i czterdzieści minut wykładu albo też kilka godzin innych wykładów tego fizyka. :)

Prof. Krzysztof Meissner to nie tylko wybitny fizyk ale bardzo mądry i skromny człowiek.
Powiedział, że przez 15 lat zajmował się teorią strun i to były lata... zmarnowane.
Struny to był kolejny bubel naukowy.
Podobnie jak Wielki Wybuch, który okazał się Wielkim NieWypałem. :!:

So kwi 09, 2016 22:17
JedenPost napisał(a):
Umiejętność ignorowania argumentów i bezstroskiego powtarzania po raz kolejny dopiero co obalonej bzdury - opanowana wzorcowo, gratuluję.

Mnie naprawdę nie przeszkadza fakt, że wierzysz w to, iż jesteś tylko wyewoluowaną małpą. :badgrin:
Udowodniłeś niezbicie prawdziwość ewolucjonizmu łysenkizmem Stalina. :mrgreen:
Nie musisz już nic do mnie pisać. Chyba, że MUSISZ. :?

So kwi 09, 2016 22:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 103  Następna strona