ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ?
Autor |
Wiadomość |
worek
|
nie przy zdrowych zmyslach...
|
Wt lut 24, 2009 14:04 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Właśnie
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 24, 2009 14:07 |
|
 |
teatime
|
A Sedweryn ignoruje niewygodne posty 
_________________ Uczę o wielkich rzeczach i stromą idę drogą, rwąc religijne więzy i kłam zadając bogom.
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 14:14 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): Dowody na kulistość ziemii każdy może sam sprawdzić - objawień nie bardzo i to jest najbardziej kluczowe, tego się trzymaj odpowiadając dalej
Gdyby tak było ludzie przez tysiąclecia nie uważaliby, że jest płaska. Jeśli chodzi o współczesne dowody to ich przecież nie widziałeś . Nie widziałeś Ziemii z orbity , nie miałeś oficjalnych dokumentów , nie robiłeś doświadczeń, itd. Wierzysz temu co Ci przedstawiono. Gdyby ci przedstawiono że jest kwadratowa też byś w to wierzył.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 24, 2009 14:23 |
|
 |
worek
|
robiłem doświadczenia
jestem Geodetą, i wcale nie muszę wierzyć na słowo
a Ty objawień nie widziałeś i na słowo wierzyć musisz 
|
Wt lut 24, 2009 14:27 |
|
|
|
 |
teatime
|
Seweryn napisał(a): teatime napisał(a): Dowody na kulistość ziemii każdy może sam sprawdzić - objawień nie bardzo i to jest najbardziej kluczowe, tego się trzymaj odpowiadając dalej
Gdyby tak było ludzie przez tysiąclecia nie uważaliby, że jest płaska. Jeśli chodzi o współczesne dowody to ich przecież nie widziałeś . Nie widziałeś Ziemii z orbity , nie miałeś oficjalnych dokumentów , nie robiłeś doświadczeń, itd. Wierzysz temu co Ci przedstawiono. Gdyby ci przedstawiono że jest kwadratowa też byś w to wierzył.
Ludzie o kulistości ziemii wiedzieli już w starożytności, nawet Arystoteles podał część dowodó o których pisałem (gwiazdy, horyzont, zaćmienia księżyca). A o kulistości ziemii mówili już pitagorejczycy (chociaż to było bardziej aprioryczne stwierdzenie)
Znowu kłania się brak wiedzy
Pokutuje w Tobie pewnie przeświadczenie, ze to Kopernik odkrył kulistość ziemii - nie, on tylko utworzył system geocentryczny.
_________________ Uczę o wielkich rzeczach i stromą idę drogą, rwąc religijne więzy i kłam zadając bogom.
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 14:53 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): 1)Ludzie o kulistości ziemii wiedzieli już w starożytności, nawet Arystoteles podał część dowodó o których pisałem (gwiazdy, horyzont, zaćmienia księżyca). A o kulistości ziemii mówili już pitagorejczycy (chociaż to było bardziej aprioryczne stwierdzenie) Znowu kłania się brak wiedzy
2)Pokutuje w Tobie pewnie przeświadczenie, ze to Kopernik odkrył kulistość ziemii - nie, on tylko utworzył system geocentryczny. 1)Nie wiedzieli, a jedynie przypuszczali, gdyż nie mieli dowodów. Teraz dowody są więc możesz wierzyć, że tak jest, gdyż dowodów w ręku nie miałeś. 2)Jeśli chodzi o system geocentryczny to nie dotyczy on kulistości Ziemii tylko tego, że Ziemia jest centrum wszechświata . I Kopernik tego nie odkrył tylko to obalił . http://liceum.sciagi.pl/liceum/przedmio ... yczna,htmlTo dowód komu teatime napisał(a): Znowu kłania się brak wiedzy
|
Wt lut 24, 2009 16:48 |
|
 |
worek
|
Seweryn napisał(a): teatime napisał(a): 1)Ludzie o kulistości ziemii wiedzieli już w starożytności, nawet Arystoteles podał część dowodó o których pisałem (gwiazdy, horyzont, zaćmienia księżyca). A o kulistości ziemii mówili już pitagorejczycy (chociaż to było bardziej aprioryczne stwierdzenie) Znowu kłania się brak wiedzy
2)Pokutuje w Tobie pewnie przeświadczenie, ze to Kopernik odkrył kulistość ziemii - nie, on tylko utworzył system geocentryczny. 1)Nie wiedzieli, a jedynie przypuszczali, gdyż nie mieli dowodów. Teraz dowody są więc możesz wierzyć, że tak jest, gdyż dowodów w ręku nie miałeś. 2)Jeśli chodzi o system geocentryczny to nie dotyczy on kulistości Ziemii tylko tego, że Ziemia jest centrum wszechświata . I Kopernik tego nie odkrył tylko to obalił . http://liceum.sciagi.pl/liceum/przedmio ... yczna,htmlTo dowód komu teatime napisał(a): Znowu kłania się brak wiedzy
Drogi Sewerynie, nad Tobą to trzeba ręce załamywać...
to dar czytać tak jak się chce wszystko i nie przejmować sie wogóle treścią zawartą w postach poprzedników
|
Wt lut 24, 2009 16:51 |
|
 |
Seweryn
|
worek napisał(a): Drogi Sewerynie, nad Tobą to trzeba ręce załamywać...
to dar czytać tak jak się chce wszystko i nie przejmować sie wogóle treścią zawartą w postach poprzedników Jak mam się nie przejmować kiedy "racjonalista" bezcześci dzieło Kopernika mówiąc że: teatime napisał(a): on tylko utworzył system geocentryczny.
Podczas gdy Kopernik poświęcił 15 lat życia, na obalenie tego systemu.
|
Wt lut 24, 2009 17:04 |
|
 |
teatime
|
Cytuj: 1)Nie wiedzieli, a jedynie przypuszczali, gdyż nie mieli dowodów. Teraz dowody są więc możesz wierzyć, że tak jest, gdyż dowodów w ręku nie miałeś. Nie przypuszczali, a wiedzieli bo dowodów było multum. Poczytaj jakąś książkę z historii, encyklopedię, lub cokolwiek innego. Lubisz wertować wikipedię, to nawet specjalnie dla Ciebie znalazłem, ciekawe co na to powiesz. Przyznaj się do pomyłki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia#Historia_bada.C5.84_i_kulturaCytuj: 2)Jeśli chodzi o system geocentryczny to nie dotyczy on kulistości Ziemii tylko tego, że Ziemia jest centrum wszechświata . I Kopernik tego nie odkrył tylko to obalił .
Wiadomo, że chodziło mi o heliocentryczny, szybko pisałem i zwyczajnie te dwa pojęcia mi się pomyliły. Chyba nie uważasz, że nie wiem kim był Kopernik  Dla ciekawostki powiem, że pierwszy był Arystach, a geocentryzm pokutował prawdopodobnie przez Arystotelesa.
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 18:17 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): 1)Nie przypuszczali, a wiedzieli bo dowodów było multum. Poczytaj jakąś książkę z historii, encyklopedię, lub cokolwiek innego. Lubisz wertować wikipedię, to nawet specjalnie dla Ciebie znalazłem, ciekawe co na to powiesz. Przyznaj się do pomyłki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia#Historia_bada.C5.84_i_kulturaCytuj: 2)Jeśli chodzi o system geocentryczny to nie dotyczy on kulistości Ziemii tylko tego, że Ziemia jest centrum wszechświata . I Kopernik tego nie odkrył tylko to obalił . 2)Wiadomo, że chodziło mi o heliocentryczny, szybko pisałem i zwyczajnie te dwa pojęcia mi się pomyliły. Chyba nie uważasz, że nie wiem kim był Kopernik  Dla ciekawostki powiem, że pierwszy był Arystach, a geocentryzm pokutował prawdopodobnie przez Arystotelesa.
1)Jeśli dowodów było multum to podaj dwa .
2)Tak przypuszczałem że sie pomyliłeś . No ale jeśli Ty się pomyliłeś to czemu wymagasz abym to ja przyznał się do pomyłki?
No już dobrze .System heliocentryczny również nie dotyczy kulistości Ziemii , dotyczy on tego, że w centrum Układu Słonecznego jest Słońce, a wszystkie planety, łącznie z Ziemią, je obiegają.
|
Wt lut 24, 2009 19:58 |
|
 |
Seweryn
|
Ps przyznam się do pomyłki jesli podasz wspomniane dwa dowody
|
Wt lut 24, 2009 20:06 |
|
 |
teatime
|
Cytuj: 1)Jeśli dowodów było multum to podaj dwa . Mam pisać kolejny raz? Napisałem Ci więcej niż dwa i to nie jeden raz, przewiń do góry i sobie przeczytaj, mam wszystko kilka razy powtarzać? Cytuj: 2)Tak przypuszczałem że sie pomyliłeś . No ale jeśli Ty się pomyliłeś to czemu wymagasz abym to ja przyznał się do pomyłki?
Bo ja się przyznałem - pomyliłem jedno słowo, ty nie dość, że mylnie piszesz od kilku stron, to trwasz w tych błędach mimo iż wszystkie Twoje argumenty zostały zbite (ignorujesz to) Cytuj: No już dobrze .System heliocentryczny również nie dotyczy kulistości Ziemii , dotyczy on tego, że w centrum Układu Słonecznego jest Słońce, a wszystkie planety, łącznie z Ziemią, je obiegają.
Tak, racja - jednak w czasie gdy został opracowany nikt nie miał wątpliwości jaki kształt ma ziemia.
Seweryn napiszę Ci dowcip:
Pani pyta Jasia "Co mamy z gęsi"
- Smalec - odpowiada jasiu
- A na czym śpisz?
- Na łóżku
- co masz pod głową?
- poduszkę
- co jest w poduszce?
- pierze
- Więc co mamy z gęsi? - z uśmiechem pyta ponownie pani
- smalec
Wyciągnij wnioski 
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 20:08 |
|
 |
teatime
|
Seweryn napisał(a): Ps przyznam się do pomyłki jesli podasz wspomniane dwa dowody
Podam specjalnie, żeby to oficjalnie przeczytać
Arystoteles podawał m. in takie dowody:
- Zjawisko horyzontu
- wraz z podróżą na wschód część gwiazd się chowa, a widzimy nowe
- cień ziemii (podczas zaćmienia księżyca)
Lukrecjusz
|
Wt lut 24, 2009 20:12 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): Seweryn napisał(a): Ps przyznam się do pomyłki jesli podasz wspomniane dwa dowody Podam specjalnie, żeby to oficjalnie przeczytać Arystoteles podawał m. in takie dowody: - Zjawisko horyzontu - wraz z podróżą na wschód część gwiazd się chowa, a widzimy nowe - cień ziemii (podczas zaćmienia księżyca)
- Horyzont świadczy tylko o tym że mjesce poza linią horyzontu jest niżej położone . Równie dobrze horyzont mógłby świadczyć, że Ziemia jest w kształcie elipsy na płaskiej podstawie. To żaden dowód ,a jedynie przesłanka.
-To może dowodzić tylko o tego, że część gwiazd się chowa, a widzimy nowe. Gdyby Ziemia była ostosłupem też bysmy widzieli to zjawisko, więc nie jest to żaden dowód na kulistość Ziemii.
-Na co niby ten cień Ziemii miałby padać, podczas zaćmienia księżyca?
Zawsze myślałem że to cień księżyca pada na Ziemię podczas zaćmienia kisieżyca.
Wyjaśnij
|
Wt lut 24, 2009 20:43 |
|
|
|