Czy płód to też człowiek?
| Autor |
Wiadomość |
|
Acro
|
 Re: czy płód to też człowiek?
Oczywiście, że moje. Moje zwłoki, moja kupa, moje tropy... Co nie znaczy, że moje zwłoki, kupa, tropy to JA - Acro. I co w związku z tym? Czy odpowiesz mi na moje pytania, czy jak Liza ograniczysz się to epatowania poetyckimi i nic nie wnoszącymi do dyskusji tekstami?
Może choć rozwiń, na czym polegać takie "wielowymiarowe" spoglądanie na Homo sapiens?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| N gru 09, 2012 22:41 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Uruchomiłeś mechanizm obronny zarzucając mi niekompetencję? Przewidziałam to i dlatego zakończyłam jałowe, z mojego punktu widzenia, rozważania. Robaczek ma sporo cierpliwości i być może podprowadzi Cię do człowieczeństwa.
|
| N gru 09, 2012 23:07 |
|
 |
|
Acro
|
Nie niekompetencję - ale filozofowanie nie na temat tudzież popisywanie się bardzo nieudaną głęboką psychologią (nawet w tym, zaledwie trzy-zdaniowym poście) - przy jednoczesnej totalnej niechęci do wyjaśnienia, o co Ci chodzi. Niekompetencja może być wyjaśnieniem takiego zachowania, ale niejedynym.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| N gru 09, 2012 23:15 |
|
|
|
 |
|
robaczek2
|
Acro napisał(a): Oczywiście, że moje. Moje zwłoki, moja kupa, moje tropy... Co nie znaczy, że moje zwłoki, kupa, tropy to JA - Acro. Bardzo slusznie. Czyzbys sadzil, ze bez istnienia czlowieka Acro mialy by sens Twoje: "Oczywiście, że moje. Moje zwłoki, moja kupa, moje tropy." W ten sam sposob zarowno w przeszlosci jak i w przyszlosci istnieje kazdy z nas - niektorzy maja szanse istniec fizycznie minute od zaplodnienia, niektorzy 110 lat. Jednak fizyczne istnienie to nie wszystko co okresla czlowieka. Sam bys tego nie chcial.
|
| N gru 09, 2012 23:31 |
|
 |
|
robaczek2
|
Acro napisał(a): Może choć rozwiń, na czym polegać takie "wielowymiarowe" spoglądanie na Homo sapiens? Np. na przyporzadkowaniu bitwy pod Grunwaldem Jagielle.
|
| N gru 09, 2012 23:41 |
|
|
|
 |
|
Acro
|
robaczek2 napisał(a): Acro napisał(a): Oczywiście, że moje. Moje zwłoki, moja kupa, moje tropy... Co nie znaczy, że moje zwłoki, kupa, tropy to JA - Acro. Bardzo slusznie. Czyzbys sadzil, ze bez istnienia czlowieka Acro mialy by sens Twoje: "Oczywiście, że moje. Moje zwłoki, moja kupa, moje tropy." W ten sam sposob zarowno w przeszlosci jak i w przyszlosci istnieje kazdy z nas - niektorzy maja szanse istniec fizycznie minute od zaplodnienia, niektorzy 110 lat. Jednak fizyczne istnienie to nie wszystko co okresla czlowieka. Sam bys tego nie chcial. Moje czy czyjekolwiek chcenie nie ma nic do rzeczy. Chciałbym, żeby wszyscy byli piękni i zdrowi, i co z tego. Bez istnienia Acro nie byłoby zwłok Acro. Cięgle jednak zwłoki Acro to nie Acro. Podobnie jak wspomnienie po Acro, zapiski o Acro itd. robaczek2 napisał(a): Acro napisał(a): Może choć rozwiń, na czym polegać takie "wielowymiarowe" spoglądanie na Homo sapiens? Np. na przyporzadkowaniu bitwy pod Grunwaldem Jagielle. A jaki dodatkowy wymiar się tu pojawia?
|
| Pn gru 10, 2012 0:15 |
|
 |
|
robaczek2
|
Acro napisał(a): Cięgle jednak zwłoki Acro to nie Acro. A moze Acro w innej formie - nie zastanawiales sie nad tym? Wprowadzilem Jagielle abys zauwazyl jaki wplyw jego zwyciestwo iles tam lat temu ma wplyw na Acro teraz - nie zastanawiales sie nad tym? Gdyby to bylo za trudne ze wzgledu na roznice czasu mozesz zwrocic uwage na relacje pomiedzy Leninem a Acro.
|
| Pn gru 10, 2012 1:56 |
|
 |
|
Acro
|
robaczek2 napisał(a): A moze Acro w innej formie - nie zastanawiales sie nad tym? Zastawiałem się - i ciągle wychodzi mi, że kupa Acro to jednak nie Acro. Może z Tobą jest inaczej(tzn robaczek i jego kupa to to samo) - przypuszczam jednak, że nie. Cytuj: Wprowadzilem Jagielle abys zauwazyl jaki wplyw jego zwyciestwo iles tam lat temu ma wplyw na Acro teraz - nie zastanawiales sie nad tym? Jakiś wpływ ma. I co w związku z tym? Cytuj: Gdyby to bylo za trudne ze wzgledu na roznice czasu mozesz zwrocic uwage na relacje pomiedzy Leninem a Acro. Słabo dostrzegam te relacje, więc może porzuć tę swoją na pewno powabną, ale nudną tajemniczość, i zacznij pisac wprost, co chcesz powiedzieć - bo nie mam ochoty na zgadywanki.
|
| Pn gru 10, 2012 21:41 |
|
 |
|
robaczek2
|
Acro napisał(a): ciągle wychodzi mi, że kupa Acro to jednak nie Acro. Może z Tobą jest inaczej(tzn robaczek i jego kupa to to samo) Czyli wg Ciebie okreslenie "czlowiek to brzmi dumnie" odnosi sie tylko do fragmentu przestrzeni zajmowanego przez Acro.
|
| Pn gru 10, 2012 23:40 |
|
 |
|
Acro
|
Czyli wg Ciebie kupa człowieka to też brzmi dumnie?
Powtarzam prośbę: porzuć tę swoją na pewno powabną, ale nudną tajemniczość, i zacznij pisac wprost, co chcesz powiedzieć - bo nie mam ochoty na zgadywanki.
|
| Wt gru 11, 2012 0:07 |
|
 |
|
robaczek2
|
Acro napisał(a): Czyli wg Ciebie kupa człowieka to też brzmi dumnie?
Powtarzam prośbę: porzuć tę swoją na pewno powabną, ale nudną tajemniczość, i zacznij pisac wprost, co chcesz powiedzieć - bo nie mam ochoty na zgadywanki. Alez to proste. Z Twoich postow wynika, ze to co rozumiesz pod pojeciem czlowiek da sie sprowadzic tylko do wybitnie mechanistycznego obrazu. W obrazie tym nie ma miejsca na wiele aspektow nierozerwalnie zwiazanych z tym pojeciem jak: tworczosc, wyobraznia, milosc, potrzeby, duma i wiele innych. Sa natomiast elementy bardzo przyziemne ktore raczyles wymienic zgodnie z Twoja percepcja i spostrzezeniami. Spostrzezenia te kaza Ci decydowac na Twoj i ludzi Twego pokroju uzytek co jest a co nie jest czlowiekiem (lub czymkolwiek innym) i brak jednego lub wiecej dowolnie wybranych elementow wlacza lub wylacza z rozpatrywanego zbioru. Wypada mi tylko zyczyc dalszej radosnej tfurczosci typu "kupa to tez brzmi dumnie".
|
| Wt gru 11, 2012 1:40 |
|
 |
|
Acro
|
"Kupa to tez brzmi dumnie" to wniosek z Twoich, pozwolę sobie przypomnieć, a nie moich tez, z którym nawet nie próbujesz polemizować - więc chyba akceptujesz, więc bądź uprzejmy nie wciskać kitu.
Twórczość, miłość, duma itd sa to elementy towarzyszące człowieczeństwu, ale nijak z nim nie tożsame, nie mówiąc o tym, że człowiek i człowieczeństwo to też zazębiające się, ale odrębne pojęcia. Nawet niekoniecznie dadzą się określić jako elementy człowieczeństwa - bo wtedy niemowlę człowiekiem nie jest. Więc w sumie Twoje przemyślenia niewiele nam, poza zamieszaniem, dały.
|
| Wt gru 11, 2012 9:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A nie mówiłam (jak ja tego nie lubię)? Nie kochasz siebie. Konsekwencją tego faktu jest to, że nie potrafisz zaufać i pokochać innego człowieka oraz uwierzyć, że możesz być kochany. Degradujesz siebie i innych do poziomu instynktów. Relacje między ludźmi to więcej niż instynkty czy niewinne żarty i złośliwostki (tych ostatnich sobie nie żałowaliśmy). Już uciekam... To obserwacja trwająca dłużej niż cztery posty.
|
| Wt gru 11, 2012 10:44 |
|
 |
|
Acro
|
A analiza mojego dzieciństwa i stosunków z rodzicami i snów to gdzie? Liza, stać Cię na więcej. Tak serio i nazywając rzecz po imieniu: pierd.olnęłaś straszne głupoty i okrutnie spudłowałaś, więc faktycznie, lepiej uciekaj...
|
| Wt gru 11, 2012 11:11 |
|
 |
|
Przeslanie
|
pomocnik_inzyniera napisał(a): Na wstępie chciałbym zaznaczyć że użyłem opcji szukaj 5-krotnie, forum jest spore, proszę więc adminów o wyrozumiałość.
To, co sprawia że uważamy ludzi za ważniejszych niż zwierzęta to samoświadomość, zdolność do myślenia, odróżniania dobra od zła itd. Idąc tym tropem łatwiej zabić nam owada niż zwierze, które osiąga wyższy stopień świadomości, które ma w swej kudłatej głowie tysiąc powodów, aby żyć. W takim razie dlaczego należy traktować na równi z człowiekiem twór wielkości << niż centymetr, w którym z fizycznego punktu widzenia nie ma szans aby rozwinęła się większa świadomość niż u statystycznej meduzy? Czyż takiemu czemuś nie wszystko jedno czy je zabijemy, czy nie? Bardzo ciekawy wątek, hmm zmusza do zastanowienia, też często spotykam się z powiedzeniem to tylko pies albo dobrze ze pies zginął a nie ktoś tam. A zwierze to też stworzenie boskie, a traktowane przez ludzi jak traktowane, utopić młode psy można ale poddać się aborcji to najgorsza rzecz na świecie, moim zdaniem aborcja powinna być legalna i to kobieta powinna mieć podjęć decyzje czy chce urodzić dziecko czy nie, przynajmniej do jakiegoś momentu rozwoju płodu. Ziarnko wielkości 1 cm nie jest jeszcze tak rozwinięte.
_________________ Płód, dziecko i certyfikowane place zabaw czyli park rozrywki dla każdego dziecka
|
| Wt gru 11, 2012 11:42 |
|
|
|