Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 11:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
spin napisał(a):

Na temat TIP znajdziesz odpowiedzi na blogu Biosławka. Dał już nieraz baty sekcie ewolucjonistów w netowych dyskusjach.

:-D

Tudzież logicznie dowiódł, że Bóg zakazuje dokonywania transfuzji.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr kwi 13, 2016 13:14

czytelnikBiblii napisał(a):
Robku, otwarcie jednego pliku PDF nie jest przecież czymś na tyle trudnym, abyś nie był w stanie tego uczynić... Dasz radę! Nagrodą będzie spory zasób wiedzy ilustrowanej...

czytelnikBiblii, napisanie kilku zdań, nie jest przecież czymś na tyle trudnym, abyś nie był w stanie tego uczynić... Dasz radę!
No chyba że masz 5 lat, i problemy z pisaniem :D

Askadtowiesz napisał(a):
Przyczyna? Wariacja, albo mutacja;-). Nie musi byc przyczyny. Mogą sie dobrać inaczej. Ale tak w ogóle to nie zakładam, a jedynie nie wykluczam.

Jak dla mnie to jest nie realne.
Bo jeśli by przyjąć że istnieje nieskończenie wiele wszechświatów, to we wszystkich prawa fizyki będą takie same, bo materia to materia, wszędzie jest taka sama, nie wyobrażam sobie czegoś takiego, gdzie w jednym wszechświecie grawitacja jest silniejsza, niż w jakimś innym wszechświecie, w końcu jest tam ta sama materia, te same oddziaływania, więc musi być wszystko to samo.

spin napisał(a):
Myślę, że wspominani trzej papieże lepiej by zrobili, gdyby nie wypowiadali się mętnie o ewolucjonizmie, bo te ich nierozważne słowa wstrząsnęły wiarą wielu wiernych, nie nawracając żadnego niedowiarka. Niektórzy katolicy uznali, że papieże ci to heretycy i gnostycy, antypapieże, czy wręcz antychrysty. Takie wypowiedzi można przeczytać na forach internetowych.

Istnienie ewolucji, nie zaprzecza istnieniu, jakiegokolwiek Boga, więc nie wiem w czym widzisz problem?

------------------------------------------
Powtórze jeszcze raz, bo widze że zapomniałeś odpowiedzieć mi na to pytanie :-D

Robek napisał(a):
sapper napisał(a):
Dokladnie!
Roznica jest jedynie w tym ktore sekwencje sa aktywne.

To co odpowiada za to, które sekwencje są aktywne, a które nie aktywne?

To jak to w końcu z tym jest?

Śr kwi 13, 2016 14:02
JedenPost napisał(a):
spin napisał(a):

Na temat TIP znajdziesz odpowiedzi na blogu Biosławka. Dał już nieraz baty sekcie ewolucjonistów w netowych dyskusjach.

:-D

Tudzież logicznie dowiódł, że Bóg zakazuje dokonywania transfuzji.

W którym miejscu niby to udowadnia :?:

Śr kwi 13, 2016 14:24

Tu, na forum: viewtopic.php?f=1&t=34009

Śr kwi 13, 2016 14:26
spin napisał(a):
W dalszej części wypowiedzi Pius XII potępia poligenizm jako niezgodny z wiarą katolicką itd.
I co z tego? Tyś w ogóle czytał tę encyklikę, czy tak klepiesz po klawiaturze, bez śladu zrozumienia treści?
encyklika Humani generis napisał(a):
Kościół nauczający nie zabrania uczonym i teologom polemiki nad doktryną ewolucjonizmu, według dzisiejszego stanu nauk przyrodniczych i teologicznych. Gdy się mianowicie bada problem pochodzenia ciała ludzkiego z materii istniejącej uprzednio i organicznej; bo uznanie bezpośredniego stworzenia dusz przez Boga nakazuje nam wiara katolicka...

Jeśli zaś chodzi o inną hipotezę, mianowicie poligenizm, to synowie Kościoła wcale już nie mają podobnej wolności...

Śr kwi 13, 2016 14:33
Robek napisał(a):
Istnienie ewolucji, nie zaprzecza istnieniu, jakiegokolwiek Boga, więc nie wiem w czym widzisz problem?

Satanistyczny "wywód". :twisted:
TE istnieniu jakiegokolwiek boga nie zaprzecza.
Chodzi o kreatywnego Boga katolików.
Protestanci się z ewolucjonizmem szybko rozprawili, już na samym jego początku w XIX w.

Śr kwi 13, 2016 14:38
JedenPost napisał(a):

Tam w ogóle nie ma śladu o wpisach czy poglądach Biosławka na kwestie transfuzji.
Po co kłamiesz :?:

Śr kwi 13, 2016 14:41
spin napisał(a):
Protestanci się z ewolucjonizmem szybko rozprawili, już na samym jego początku w XIX w.
Jako protestant nie potwierdzam tego. Co prawda te czy inne formy ewolucjonizmu (łącznie np. z inteligentnym projektem, czy kreacjonizmem ewolucyjnym) mają statystycznie znacznie mniej zwolenników wśród protestantów ale jest to spowodowane głównie tzw. pasem biblijnym w USA (fundamentalizm).

Śr kwi 13, 2016 14:59
Po wydaniu w XIX w. książeczki Darwina, w wielu środowiskach protestanckich dochodziło do gwałtownych protestów i demonstracji.
Była chyba nawet w pewnych wyznaniach protestanckich na "indeksie" zakazanych pism.

Natomiast Urząd Nauczycielski Kościoła Katolickiego, o ile mi wiadomo, ani razu nie wystąpił wprost przeciwko tej rasistowskiej "teorii".

Śr kwi 13, 2016 15:10

spin napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Tam w ogóle nie ma śladu o wpisach czy poglądach Biosławka na kwestie transfuzji.

Robisz sobie żarty? Przecież w pierwszym poście jasno pisze, co zawiera i jaki ma cel ( z całego serca popieram wszelkie decyzje Ciała Kierowniczego Świadków Jehowy w tej kwestii, a niniejsze opracowanie ma jedynie na celu je bardziej uzasadni) linkowany artykuł jego autorstwa, który - fakt - wyparował, bodaj razem z tamtym jego blogiem. Niemniej - w sieci znajdziesz jego wywody na ten temat, zresztą i na forum się uchowały:
viewtopic.php?p=739579#p739579

Śr kwi 13, 2016 16:40
spin napisał(a):
JedenPost napisał(a):
I kto tu kłamie? Cytat z pierwszego wpisu we wskazanym wątku:
bioslawek napisał(a):
Napisałem nowy artykuł i chciałem się z wami podzielić moimi przemyśleniami:

Świadkowie Jehowy, a kwestia krwi.
Analiza na podstawie nauk biblijnych z uwzględnieniem najnowszych odkryć naukowych
http://a777b777c777.wordpressy.pl/wp-co ... pozywanie-transfuzja-uzywanie-w-leczeniu-poszczegolnych-frakcji-krwi-prawo-do-decydowania-przez-rodzicow-o-sposobie-leczenia-dzieci.pdf

UWAGA: Moje opracowanie nie reprezentuje oficjalnego stanowiska Towarzystwa Strażnica, jeżeli chodzi o sposób argumentowania. Jednak jest z tym stanowiskiem zgodne i jedynie rozszerza argumentację zawartą w literaturze Świadków Jehowy.
Jest faktem powszechnie znanym, że świadkowie Jehowy odrzucają transfuzję krwi, argumentując to zakazem biblijnym. Biosławek zaprezentował swój pogląd także w innym wątku, wielkimi kolorowymi literami viewtopic.php?p=741744
oraz wcześniej i później w tymże wątku.

Śr kwi 13, 2016 16:55

spin napisał(a):
Robek napisał(a):

Satanistyczny "wywód". :twisted:
TE istnieniu jakiegokolwiek boga nie zaprzecza.
Chodzi o kreatywnego Boga katolików.

To kreatywny Bóg katolików, nie byłby w stanie wymyślić ewolucji?
No weź spróbuj przez chwile, nad tym pomyśleć :D

Śr kwi 13, 2016 20:14
Mamy tu charakterystyczny sposób "dyskutowania" niektórych uzerów.
W temacie WW i ewolucji zrobić oftopa z transfuzji krwi, co ma udowodnić, że jeśli ktoś jest ŚJ, to nie może się znać na ewolucjonizmie, genetyce ani TIP.
Litości, czy bycie ŚJ oznacza bycie jakimś oszołomem bez wiedzy?
Do tego dobrze jest wrzucić nie działające linki aby okrasić OT.

Akurat sprzeciw ŚJ odnośnie leczenia krwią uczynił paradoksalnie sporo dobrego w transfuzjologii i gospodarce/handlu krwią. Taki paradoks.
Mówił o tym m.in. prof. Religa. https://www.youtube.com/watch?v=X7GuDewHRn8
Wystarczy posłuchać od 2 min 50 sekund.
Teraz spodziewam się opowieści, że Religa był ateistą i masonem (bo był), więc nie należy go słuchać, bo nie może mieć racji.
W USA są szpitale/kliniki operujące bez użycia krwi. W tym na otwartym sercu.

Wracając do tematu, to SJ są przynajmniej konsekwentni i nie przyjmują do wiadomości darwinizmu. Podają własną wersję i wcale nie tak nachalnie jak sekta darwinistów.
Nie można studiować/czytać Świętej Biblii i równocześnie przyklasnąć materialistycznemu ewolucjonizmowi.

Śr kwi 13, 2016 20:26

spin napisał(a):
Jak poczytać szerszy kontekst wypowiedzi JP II o ewolucjonizmie, to okazuje się iż papież dostrzegał rozmaite wersje TE i odrzucał te materialistyczne, ateistyczne.
Jan Paweł II potępia materialistyczną koncepcję ewolucji:
"W konsekwencji, te teorie ewolucji, które inspirując się określoną filozofią uważają, że duch jest wytworem sił materii ożywionej lub prostym epifenomenem tejże materii, są nie do pogodzenia z prawdą o człowieku. Co więcej, nie są w stanie uzasadnić godności człowieka".
JP II uznaje ewolucjonizm duchowy, boski, można powiedzieć kreacjonistyczny.

Nie koncepcję, a implikacje. Sama teoria ewolucji w ogóle nie zajmuje się czymś takim jak duch.
Ma się rozumieć że wynika z tego iż koncepcja ducha nie jest potrzebna. Oczywiscie gdy kto sie uprze, moze wprowadzic taki ozdobnik, ale i tak ewolucja nie będzie sie tym zajmować..
Cytuj:
Tymczasem to co powiedzieli ci papieże nie oznacza, że odrzucili wizję duchową człowieka i świata, wizję stworzenia Świata przez Boga.
nikt rozsądny nie oczekuje by papież podcinał gałąź na której siedzi czy stał się ateistą, Jest oczywiste, ze usiłują połaczyc wiarę katolicka z teoria ewolucji, tak aby wyeliminować sprzeczności.

Robek napisał(a):
Bo jeśli by przyjąć że istnieje nieskończenie wiele wszechświatów, to we wszystkich prawa fizyki będą takie same, bo materia to materia, wszędzie jest taka sama, nie wyobrażam sobie czegoś takiego, gdzie w jednym wszechświecie grawitacja jest silniejsza, niż w jakimś innym wszechświecie, w końcu jest tam ta sama materia, te same oddziaływania, więc musi być wszystko to samo.
Gdyby istniało więcej wszechswiatów, to nawet dosć prawdopodobne, ze mogłyby się składać z innej materii. No bo dlaczego właściwie miałoby ich byc więcej niż jeden, jak by były odgraniczone i czym się różniły? Osobiscie wątpię w istnienie innych wszechświatów, a szkoda gdyby to było prawdą, bo trudno będzie sie dowiedzieć czy inny układ parametrów jest możliwy.
No chyba, ze stworzy się coś sztucznego w laboratorium.
Co go grawitacji to akurat najmniejszy problem, bo jest ona różna na różnych planetach, tyle ze podlega temu samemu prawu.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr kwi 13, 2016 20:42
Robek napisał(a):
To kreatywny Bóg katolików, nie byłby w stanie wymyślić ewolucji?
No weź spróbuj przez chwile, nad tym pomyśleć :D

Po twojej wypowiedzi/życzeniach do samego siebie w innym wątku uważam cię za trolla i w zasadzie szkoda klawiatury na odpisywanie.
Robek napisał(a):
...aby do końca twoich dni, wypowiedzi na tym forum, były nieprzyjemne, kąśliwe, i bardzo agresywne! byś zniechęcał do siebie wszystkich ludzi jakich na tym forum kiedykolwiek spotkasz!

Wśród niektórych ewangelików panuje kreacjonistyczna teoria Młodej Ziemi, że Bóg tak stworzył Świat aby wyglądał na stary wielomiliardowy, a nie, że ma kilka tysięcy lat jak opisano w Biblii.
Wolno im tak uważać, w to wierzyć.

Śr kwi 13, 2016 20:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 103  Następna strona