Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Askadtowiesz napisał(a): Co go grawitacji to akurat najmniejszy problem, bo jest ona różna na różnych planetach, tyle ze podlega temu samemu prawu. Co do grawitacji to jest spory problem, bo tzw. naukowcy nie wiedzą co ją powoduje. Bredzą o jakichś grawitonach, cząstkach hipotetycznych, czyli coś w rodzaju aniołów popychających spadające przedmioty w Teorii Inteligentnego Spadania. A to dopiero obciach naukowy. Grawitacja jest, skąd się bierze nie wiadomo.  Może Kreator albo inny Sprawca 
|
Śr kwi 13, 2016 21:00 |
|
|
|
 |
chwat
|
spin napisał(a): Nie można studiować/czytać Świętej Biblii i równocześnie przyklasnąć materialistycznemu ewolucjonizmowi. A jeśli zamiast "przyklaskiwania", ktoś "nie zaprzecza' ewolucji, to da się czytać Biblię? Używasz zwrotów, które trudno jednoznacznie zrozumieć, z tego powodu powstaje dużo część niepotrzebnej wymiany zdań. Np. parę postów wyżej powiedziałeś "...kreatywnego Boga katolików", co nie jest doktryną, więc de facto nie istnieje, więc jak to tego się odnieść? Już nie chcę po raz drugi komentować tego, że niedawno twierdziłeś że Kościół "zgodził się z ewolucją" i pomimo prób sprostowania nie odniosłeś się do tego. Potem mamy 10 stron komentarzy, nie do końca wiadomo jakiego rodzaju i o czym ...
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Śr kwi 13, 2016 21:12 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
biosławek był fatalnym dyskutantem. Brnął w zaparte nawet po wykazaniu prostego błędu, manipulował i stosował cały szereg sztuczek erystycznych. Były z nim długie dyskusje na katoliku i ateiście. Na katoliku posty znikają po roku, czy dwóch, ale na ateiście można jeszcze poczytać. Natomiast miał coś wspólnego ze spinem, bo też lubił częste i długie kłótnie. sapper napisał(a): Wyjasnilem to w poscie z 10/04/16 na stronie 62. Przeczytaj uwaznie. Świetne. Owszem, napisałeś coś na wskazanej stronie, ale ja na to wszystko odpowiedziałem i wskazałem kilka rażących bzdur w Twoim poście. W dodatku jeszcze poprowadziliśmy rozmowę dalej, więc na pewno niczego nie przeoczyłeś. Chyba zacznę przyznawać ostrzeżenia za ignorowanie argumentów i powtarzanie dopiero co obalonych twierdzeń. Stoi to w jawnej sprzeczności z celem istnienia forum dyskusyjnego.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr kwi 13, 2016 22:58 |
|
|
|
 |
Robek
|
Askadtowiesz napisał(a): Gdyby istniało więcej wszechswiatów, to nawet dosć prawdopodobne, ze mogłyby się składać z innej materii. No bo dlaczego właściwie miałoby ich byc więcej niż jeden, jak by były odgraniczone i czym się różniły? Osobiscie wątpię w istnienie innych wszechświatów, a szkoda gdyby to było prawdą, bo trudno będzie sie dowiedzieć czy inny układ parametrów jest możliwy. Jak istnieją inne planety, gwiazdy, galaktyki, to trudno sie spodziewać żeby sie to w którymś momencie zatrzymało, no chyba że uznamy, ten nasz wszechświat za nieskończone wielki, wtedy to faktycznie, byłby tylko jeden. Askadtowiesz napisał(a): No chyba, ze stworzy się coś sztucznego w laboratorium. To mówisz o wytworzeniu w jakimś laboratorium wielkiego wybuchu? chwat napisał(a): A jeśli zamiast "przyklaskiwania", ktoś "nie zaprzecza' ewolucji, to da się czytać Biblię? Używasz zwrotów, które trudno jednoznacznie zrozumieć, z tego powodu powstaje dużo część niepotrzebnej wymiany zdań. Np. parę postów wyżej powiedziałeś "...kreatywnego Boga katolików", co nie jest doktryną, więc de facto nie istnieje, więc jak to tego się odnieść? Już nie chcę po raz drugi komentować tego, że niedawno twierdziłeś że Kościół "zgodził się z ewolucją" i pomimo prób sprostowania nie odniosłeś się do tego. Potem mamy 10 stron komentarzy, nie do końca wiadomo jakiego rodzaju i o czym ... Tu ci musze przyznać racje, bo "spin" nie chce odpowiadać na pytania, ma tam jakieś poglądy, i coś tam opowiada, nie ma za bardzo z nim kontaktu.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr kwi 13, 2016 23:35 |
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): Mamy tu charakterystyczny sposób "dyskutowania" niektórych uzerów. W temacie WW i ewolucji zrobić oftopa z transfuzji krwi, co ma udowodnić, że jeśli ktoś jest ŚJ, to nie może się znać na ewolucjonizmie, genetyce ani TIP.
Znów nie zrozumiałeś? Przytoczenie kuriozalnego sposobu sposobu argumentowania bioslawka miało na celu wykazanie, że nie jest on zdolny do logicznego wiązania faktów, to wszystko. spin napisał(a): Wracając do tematu, to SJ są przynajmniej konsekwentni i nie przyjmują do wiadomości darwinizmu. Podają własną wersję i wcale nie tak nachalnie jak sekta darwinistów. No nie wiem, mi nigdy żaden darwinista nie pukał do domu, celem porozmawiania na temat swoich poglądów, ani nie zaczepiał na dworcu celem wciśnięcia broszur.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz kwi 14, 2016 5:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ani nie zaczepiał na spacerze z pytaniem: czy nie uważa Pan, że dobrze byłoby znać przyszłość?
|
Cz kwi 14, 2016 6:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): spin napisał(a): Nie można studiować/czytać Świętej Biblii i równocześnie przyklasnąć materialistycznemu ewolucjonizmowi. A jeśli zamiast "przyklaskiwania", ktoś "nie zaprzecza' ewolucji, to da się czytać Biblię? Używasz zwrotów, które trudno jednoznacznie zrozumieć, z tego powodu powstaje dużo część niepotrzebnej wymiany zdań. Np. parę postów wyżej powiedziałeś "...kreatywnego Boga katolików", co nie jest doktryną, więc de facto nie istnieje, więc jak to tego się odnieść? Już nie chcę po raz drugi komentować tego, że niedawno twierdziłeś że Kościół "zgodził się z ewolucją" i pomimo prób sprostowania nie odniosłeś się do tego. Potem mamy 10 stron komentarzy, nie do końca wiadomo jakiego rodzaju i o czym ... "Czepiasz się słówek". Dlaczego moje wypowiedzi mają być "zgodne z doktryną"? Dlaczego uważasz, że "de facto nie istnieją"? Sam używasz niejednoznacznych zwrotów. Kościół przyjął TE za prawdę jak napisałem w tytule. Tak to wygląda w mediach, ja tak ten fakt odbieram i wielu katolików. I jest to IMHO szkodliwe dla KK. Wypowiedzi 3 papieży być może wyrwano z kontekstu, zmanipulowano ale Jasio Kowalski tego nie będzie dociekał. Przeczyta na onecie, że papież Franciszek i JPII uznali TE za prawdziwą i oceni to i skomentuje po swojemu.
|
Cz kwi 14, 2016 8:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): biosławek był fatalnym dyskutantem. Brnął w zaparte nawet po wykazaniu prostego błędu, manipulował i stosował cały szereg sztuczek erystycznych. Były z nim długie dyskusje na katoliku i ateiście. Na katoliku posty znikają po roku, czy dwóch, ale na ateiście można jeszcze poczytać. Natomiast miał coś wspólnego ze spinem, bo też lubił częste i długie kłótnie.
Ta wypowiedź jak i następne poniżej, to typowa erystyka skupiona na krytyce dyskutantów a nie na temacie. Pogroź moderatorskim paluszkiem, poprzyznawaj swoje ostrzeżenia i najlepiej zbanuj. Będzie spox. Po co na forum "fatalni dyskutanci", którzy nie odpowiadają na oftopowe pytania, złośliwości i erystyczne sztuczki 
|
Cz kwi 14, 2016 8:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
spin napisał(a): Wracając do tematu, to SJ są przynajmniej konsekwentni i nie przyjmują do wiadomości darwinizmu. Podają własną wersję i wcale nie tak nachalnie jak sekta darwinistów. ŚJ nie są konsekwentni. Transfuzja: - do 1945 chętnie oddawali krew i przyjmowali transfuzję, nawet mocno przyczynili się do upowszechnienia krwiodawstwa - od 1945r zakaz oddawania i przyjmowania krwi (nawet własnej wczesniej zgromadzonej) - od 1961r za transfuzję wyrzucenie ze zboru - lata 70-te, 80-te powolne pozwalanie na frakcje krwi (osobiste rozstrzygnięcie) Przeszczepy: - zachęcanie do 1967 - 1967 do 1980 porównywane do kanibalizmu - od 1980 zaakceptowano Szczepienia - do 1921 żadnych ograniczeń - 1921 do 1951 zakaz szczepień - od 1952/53 pozwolenie na szczepienia
|
Cz kwi 14, 2016 8:14 |
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): Kościół przyjął TE za prawdę jak napisałem w tytule. Tak to wygląda w mediach, ja tak ten fakt odbieram i wielu katolików. I jest to IMHO szkodliwe dla KK.
Wiesz co? W szkole podstawowej uczęszczałem jeszcze na tzw. religię. Katechetka tłumaczyła nam wówczas, że TE jest niesprzeczna z nauczaniem KRK, i że to znaczy, że tak mogło być, ale czy istonie było - na ten temat Kościół się nie wypowiada. W wieku jakichś 13 czy 14 lat nie miałem problemu, by to zrozumieć. A jeśli Ty jako człowiek dorosły (?) i wielu katolików macie z tym dziś problem... to cóż, macie problem poważniejszy, niż kwestia TE. spin napisał(a): Ta wypowiedź jak i następne poniżej, to typowa erystyka skupiona na krytyce dyskutantów a nie na temacie.
Tematem byłw tym momencie bioslawek, którego Ty przedstawiłeś jako kogoś z polotem gromiącego w dyskusjach ewolucjonizm, podczas gdy w rzeczywistości "dyskutował" nieudolnie, całkowicie ignorując (a nie obalając) argumenty, które przeczyły jego wymysłom.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz kwi 14, 2016 8:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): spin napisał(a): Wracając do tematu, to SJ są przynajmniej konsekwentni i nie przyjmują do wiadomości darwinizmu. Podają własną wersję i wcale nie tak nachalnie jak sekta darwinistów. ŚJ nie są konsekwentni. Transfuzja: - do 1945 chętnie oddawali krew i przyjmowali transfuzję, nawet mocno przyczynili się do upowszechnienia krwiodawstwa - od 1945r zakaz oddawania i przyjmowania krwi (nawet własnej wczesniej zgromadzonej) - od 1961r za transfuzję wyrzucenie ze zboru - lata 70-te, 80-te powolne pozwalanie na frakcje krwi (osobiste rozstrzygnięcie) Przeszczepy: - zachęcanie do 1967 - 1967 do 1980 porównywane do kanibalizmu - od 1980 zaakceptowano Szczepienia - do 1921 żadnych ograniczeń - 1921 do 1951 zakaz szczepień - od 1952/53 pozwolenie na szczepienia Chcesz ciągnąć nietematyczny problem transfuzji ŚJ, który zaczął JedenPost, tylko po to, żeby zdyskredytować Biosławka Też się nie zgadzam z wierzeniami ŚJ na ten temat ale swoją stanowczą postawą z tej sprawie zrobili też coś dobrego. Krwią się już nie szafuje, w handlu krwią wprowadzono pewien ład, nie kupuje się krwi za wszelką cenę w tym za cenę zdrowia dawców i przeprowadza się operacje SJ bez transfuzji. Mam nadzieję, że już nie odpowiesz na ten oftopowy temat krwi. 
|
Cz kwi 14, 2016 8:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): spin napisał(a): Kościół przyjął TE za prawdę jak napisałem w tytule. Tak to wygląda w mediach, ja tak ten fakt odbieram i wielu katolików. I jest to IMHO szkodliwe dla KK.
Wiesz co? W szkole podstawowej uczęszczałem jeszcze na tzw. religię. Katechetka tłumaczyła nam wówczas, że TE jest niesprzeczna z nauczaniem KRK, i że to znaczy, że tak mogło być, ale czy istonie było - na ten temat Kościół się nie wypowiada. W wieku jakichś 13 czy 14 lat nie miałem problemu, by to zrozumieć. A jeśli Ty jako człowiek dorosły (?) i wielu katolików macie z tym dziś problem... to cóż, macie problem poważniejszy, niż kwestia TE. spin napisał(a): Ta wypowiedź jak i następne poniżej, to typowa erystyka skupiona na krytyce dyskutantów a nie na temacie.
Tematem byłw tym momencie bioslawek, którego Ty przedstawiłeś jako kogoś z polotem gromiącego w dyskusjach ewolucjonizm, podczas gdy w rzeczywistości "dyskutował" nieudolnie, całkowicie ignorując (a nie obalając) argumenty, które przeczyły jego wymysłom. Typowa erystyka skupiona na krytyce wad dyskutantów. Po co ją ciągniesz? Po co ta nieudolna próba wykazania, że jesteś mądrzejszy? Niestety, to, że napiszesz 100x że lepiej rozumiesz, jesteś mądrzejszy i więcej wiesz a adwersarz głupi, znaczy tylko tyle że... napisałeś. 
|
Cz kwi 14, 2016 8:33 |
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): Typowa erystyka skupiona na krytyce wad dyskutantów. Po co ją ciągniesz?
Przecież to jest odpowiedź na meritum Twoich zarzutów - od pierwszej strony wątku masz pretensje do Kościoła, że nie równa w dół, w kierunku dopasowywania wypowiedzi pod ludzi mających poważne problemy z rozumieniem przeczytanego czy wysłuchanego tekstu. Dzieci w podstawówce to rozumieją, a Ty wymyślasz wydumane powody do zgorszenia, przy okazji siebie samego stawiajac ponad typowym katolikiem, bo Ty przecież jakoby rozumiesz, co papieże mówili, ale tamci, biedni, przecież nie pojmą... To Ty też pisałeś, że osoby wyciagające inne wnioski niż Ty widocznie nie używają rozumu, więc racz nie wciskać kitu, bo chyba nikt nie wywyższa się tutaj tak, jak Ty.
|
Cz kwi 14, 2016 8:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): spin napisał(a): Typowa erystyka skupiona na krytyce wad dyskutantów. Po co ją ciągniesz?
Przecież to jest odpowiedź na meritum Twoich zarzutów - od pierwszej strony wątku masz pretensje do Kościoła, że nie równa w dół, w kierunku dopasowywania wypowiedzi pod ludzi mających poważne problemy z rozumieniem przeczytanego czy wysłuchanego tekstu. Dzieci w podstawówce to rozumieją, a Ty wymyślasz wydumane powody do zgorszenia, przy okazji siebie samego stawiajac ponad typowym katolikiem, bo Ty przecież jakoby rozumiesz, co papieże mówili, ale tamci, biedni, przecież nie pojmą... To Ty też pisałeś, że osoby wyciagające inne wnioski niż Ty widocznie nie używają rozumu, więc racz nie wciskać kitu, bo chyba nikt nie wywyższa się tutaj tak, jak Ty. Ulżyło 
|
Cz kwi 14, 2016 8:45 |
|
 |
JedenPost
|
Ktoś tu narzekał ostatnio na "monosylaby"?
A może by tak cosik merotorycznie?
|
Cz kwi 14, 2016 8:46 |
|
|
|