Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Właściwości fizyczne wody święconej 
Autor Wiadomość

Post Właściwości fizyczne wody święconej
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus

Tak sie ostatnio zastanawiałem i czy ktoś może ma jakieś pomysły, jak sprawdzić (poprzez jakie laboratoryjne doświadczenie), czy woda święcona różni się od zwykłej kranówki... A może ktoś już to zgłębiał to zagadnienie i są jakieś parametry fizyczne, chemiczne albo opublikowano gdzieś prace naukowe poświęcone temu zagadnieniu?

Pozdrawiam

Andżej

So wrz 20, 2008 16:50

Niczym się nie różni. Skład jest ten sam.

So wrz 20, 2008 17:32
ponoć ruscy uczeni wybadali jakieś hejhohura własności święconej wody: jakieś zabijanie bakterii, konserwowanie żywności, przemożny wpływ psychologiczny na diabła (strach) ale kto by tam ruskom wierzył.
jeden z nich (Schodow) to klatkę nawet wymyślił...

So wrz 20, 2008 17:47

Niczym się nie różni. Skład jest ten sam.

no to czemu się nazywa "święcona" Co ona takiego zawiera, bo nie rozumiem?

To znaczy, że mogę zaczerpnąc wody ze studni i sprzedawać pod Kościołem jako cudowną wodę? No to jak mi sanepid udowodni, że to co sprzedaję, to nie ejst woda święcona?

So wrz 20, 2008 19:17

no to czemu się nazywa "święcona" Co ona takiego zawiera, bo nie rozumiem?

Woda święcona od nieświęconej różni się tym samym, co święta krowa od tej nieświętej.

So wrz 20, 2008 19:25
Dla czlowieka wiedzy i intelektu kazda sprawa ma znaczenie wielo -wymiarowe.
Dla prostaczka sprawy sa jednowymiarowe, dlatego prostaczki nic nie rozumieja.
1) Woda jest niezwyklym zwiazkiem chemicznym. Wystarczy przypomniec sobie opis wlsciwosci wody z punktu widzenia fizyki, chemii i biochemii.
Woda to warunek zycia biologicznego i zycie powstalo w praoceanie.
2) Jedna z ciekawszych wlasciwosci wody to jej zdolnosc "pamieci".
Pierwsi zauwazyli to homeopaci. Niektore stezenia homeopatyczne sa
ponizej liczby Avogadro - czyli w jednostce objetosci nie ma czasteczki zwiazku terapeutycznego. Dowiodly to badanie kliniczne, ktore wykluczyly efekt placebo. Czyli woda leczyla dzieki zachowanej przez wode "pamieci" ksztaltu przestrzennego czasteczki terapeutycznej.
3) Jezeli zalozymy , ze okreslona modlitwa to okreslony ksztalt aktywnosci elektromagnetycznej mozgu - to odpowiada to okreslonej pamieci przestrzennej czasteczek wody .

So wrz 20, 2008 19:51

pieknie , pieknie, no aż się prosi o publikacje naukowe dotyczące tych badań homeopatów

So wrz 20, 2008 19:54

ojej a to okultyzm nie jest przypadkiem ?

So wrz 20, 2008 20:05
Post Homeopatia
Alez oczywiscie sa dane dotyczace klinicznych badan lekow homeopatycznych. Bardzo latwo je znalezc.

So wrz 20, 2008 20:12
Zarówno skład chemiczny jak i fizyczne właściwości wody święconej i kranówy są identyczne.
Tutaj chodzi o coś całkiem innego. O wymiar duchowy i przede wszystkim wiarę. Nauka nie ma więc tutaj żadnego zastosowania.

So wrz 20, 2008 20:33
Post Re: Homeopatia
gepard987654321 napisał(a):
Alez oczywiscie sa dane dotyczace klinicznych badan lekow homeopatycznych. Bardzo latwo je znalezc.

zapraszamy na forum z nimi!
byle nie z Nautiliusa!

So wrz 20, 2008 21:05

Woda święcona, czyli dalej pod względem chemicznym H2O, ale poświęcone, tak samo jak medaliki, krzyżyki itd. Co znaczy poświęcone, bo wiemy że napewno nie zmienia to właściwości chemicznych materii. Nawet gdyby taka woda uzdrawiała, to tylko dzięki woli bożej, nie jakimś właściwościom pochodzenia nienaturalnego. Zatem co znaczy święcony? może rzeczy w tym że to co poświęcone jest inaczej mówiąc błogosławione, oddane Bogu, wyrażamy życzenie pewnego działania, zmian, które pochodzą właśnie od Boga. Ale ktoś może lepiej ujmie tą kwestie. Ja przedstawiam pewną porpozycje. Czyli chrzest w wodzie wyraża zmianę, narodzenie się na nowo, stanie się członkiem ludu bożego. Widocznym znakiem jest polanie wodą, czyli czymś uprzednio oddanym Bogu jako znak Jego działania.

So wrz 20, 2008 21:51

2) Jedna z ciekawszych wlasciwosci wody to jej zdolnosc "pamieci".
Pierwsi zauwazyli to homeopaci. Niektore stezenia homeopatyczne sa
ponizej liczby Avogadro - czyli w jednostce objetosci nie ma czasteczki zwiazku terapeutycznego. Dowiodly to badanie kliniczne, ktore wykluczyly efekt placebo. Czyli woda leczyla dzieki zachowanej przez wode "pamieci" ksztaltu przestrzennego czasteczki terapeutycznej.

Odbiegamy trochę od tematu, ale to trzeba wyjaśnić... ;)
Odradzałbym wierzyć we wszystko co czytamy. Nie wiem co to za badania były, ale żaden chemik się pod tym nie podpisze.

So wrz 20, 2008 21:56
Post Pezepraszam za off-topic
Wybaczcie ten off topic , ktory wynurzyl sie z okazji dyskusji o wlasciwosciach wody, w tym takze wody swieconej.Dlaczego ludziska nie korzystacie z przegladarki internetowej?
Nie jest moim obowiazkiem nikogo doksztalcac.
To nie chemicy badaja skutecznosc lekow homeopatycznych ale lekarze klinicysci. Niektore stezenia roztworow wodnych lekow homeopatycznych mierzone w jednostkach Hanemanna sa takie, ze nie zawieraja zadnego srodka treapeutycznego, tylko "uaktywniona" wode. Wiele rezultatow klinicznych potwierdzilo skutecznosc kliniczna wiekszosci takich lekow, jako wieksze niz placebo. Nie obchdzi mnie pod czym chemik sie podpisuje. Ja przytaczam fakty. Osobiscie musze dodac , ze jako MD PhD jestem sceptyczny wobec homeopatii. To bylo na uboczu tematu o wlasciowosciach wody swieconej. NIe sadze . ze dyskusje religijna musimy prowadzic wylacznie z matafizycznyn zadeciem, poniewaz wiecej mozna rozumiec stosujac myslenie racjonalne.
A teraz wracajmy do wody swieconej.

So wrz 20, 2008 22:53

Post Re: Pezepraszam za off-topic
gepard987654321 napisał(a):
Dlaczego ludziska nie korzystacie z przegladarki internetowej?
Nie jest moim obowiazkiem nikogo doksztalcac.

Pamiętaj, że ta na obrońcy danego stwierdzenia leży ciężar dostarczenia dowodów potwierdzających, a nie na jego oponencie.

So wrz 20, 2008 23:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona