Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 3:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
 Brakujące ogniwo 
Autor Wiadomość

Post Brakujące ogniwo
Ciekawy materiał na temat dziury w ewolucji człowieka. Widzimy jak na przestrzeni lat są zmieniane łaty, które w gruncie rzeczy ciągle nie zakrywają dziury. Czy będą nowe łaty?

http://www.youtube.com/watch?v=wDHAhkRN ... re=related

N cze 14, 2009 22:41

Post Re: Brakujące ogniwo
Seweryn napisał(a):
Ciekawy materiał na temat dziury w ewolucji człowieka. Widzimy jak na przestrzeni lat są zmieniane łaty, które w gruncie rzeczy ciągle nie zakrywają dziury. Czy będą nowe łaty?

http://www.youtube.com/watch?v=wDHAhkRN ... re=related

Nie, Seweryn, błągam, teraz ty też zaczynasz?

Mam jedną radę: nie wierz w ani jedno słowo Kenta Hovinda, ten klaun nie jest w ogóle wart poważnego traktowania. Nie dość że nie ma najmniejszego pojęcia o ewolucji, którą tak krytykuje, to jeszcze to tego jest zwyczajnym, wierutnym kłamcą. Nie wiem nawet o jakiej konkretnie "dziurze" usłyszałeś od tego durnia ale mam praktyczną pewność, że to albo
zmyślona przez niego brednia
manipulacja
albo efekt jego głupoty i niewiedzy

N cze 14, 2009 23:03

Brakujące ogniwo to termin ogólnie znany nauce . Chodzi o etap przejściowy miedzy małpą, a człowiekiem. Odkryte do tej pory szkielety nie są zadowalającym dowodem, że etap przejściowy w ogóle był.

Jest wiele kompletnych szkieletów małp , jest wiele kompletnych szkieletów ludzi, więc zrozumiałe jest, że powinno być równie wiele kompletnych szkieletów osobnika na etapie przejściowym miedzy małpą , a człowiekiem.

N cze 14, 2009 23:15

Brakujące ogniwo to termin ogólnie znany nauce . Chodzi o etap przejściowy miedzy małpą, a człowiekiem. Odkryte do tej pory szkielety nie są zadowalającym dowodem, że etap przejściowy w ogóle był.

A to niby dlaczego?

Cytuj:
Jest wiele kompletnych szkieletów małp , jest wiele kompletnych szkieletów ludzi, więc zrozumiałe jest, że powinno być równie wiele kompletnych szkieletów osobnika na etapie przejściowym miedzy małpą , a człowiekiem.

To zmierza w złym kierunku.
Po pierwsze to dochodzi ten drobny problem, że ludzie również są małpami.
Ale jako że w tej kwestii wiem że nie przebiję się przez beton okalający twój umysł nawet bombą atomową o sile czterdziestu takich zrzuconych na Hiroszimę, więc kwestię "człowiek to małpa" - spróbujemy jakoś ominąć. Powiedzmy po prostu, że mówienie o brakującym ogniwie pomiędzy człowiekiem a małpą, to jak szukanie brakującego ogniwa pomiędzy dzieckiem a dorosłym.

P.S. Między jaką małpą, a jakim człowiekiem?

Może to cię zainteresuje
http://wiadomosci.onet.pl/1973706,16,1,1,item.html

N cze 14, 2009 23:30

chyba każdy wie, że pośrednikiem między małpą a człowiekiem był homo erectus? gimnazjum się kłania :)

Pn cze 15, 2009 9:30

Czy Wam się nie nudzą już te ciągłe dyskusje o TE?? :-D

Pn cze 15, 2009 11:08

Jeśli Panowie chcą rozmawiać o ewolucji z jeszcze innego punktu widzenia to mają do tego prawo. Od razu ostrzegam że na ten temat mam oko, więc albo merytorycznie, na argumenty i z szacunkiem, albo w ogóle. Jeśli komuś puszczą nerwy niech po prostu przestanie pisać i oszczędzi mi roboty.

Pn cze 15, 2009 13:13

Czy Wam się nie nudzą już te ciągłe dyskusje o TE?? :-D
Czasem (dość rzadko) mówimy jeszcze o kosmologii. Ale chętnie dowiedziałbym się, jakie jeszcze tematy naukowe budzą kontrowersje na linii religia-ateizm.

Pn cze 15, 2009 13:16

Brakujących szkieletów (ogniw jest bardzo wiele) bo po prostu wszystkie się nie zachowały. Ale nie trzeba wszystkich szkieletów aby widzieć ze ewolucja zachodzi. Nawet maże brakować kilku tysięcy szkieletów a ewolucje widać.
A jeśli nie widać po szkieletach bo gatunki są zbyt inne to widać w genomie. Kiedy rozpracowano genom ludzki to okazało się ze człowiek jest bardzo podobny do wszystkich innych gatunków. Człowiek ma takie same części kodu DNA w kilku procentach jak ma nawet mucha. A do małpy nasz genom jest podobny w 97%. :)

Pn cze 15, 2009 19:48
Mi czasami wydaje się, że w takich rozmowach nie trzeba się powoływać na szkielety (brakujące czy nie, ludzi czy małpoludów) ani na procentową zgodność DNA. To są rzeczy, z którymi zwykły człowiek (ewolucjonista czy kreacjonista) na co dzień się nie styka i nie studiuje ich. Zamiast tego można zapytać się o kilka prostych rzeczy:

1. Czy człowiek i szympans mają przeciwstawny kciuk u dłoni?
2. Czy człowiek i świnia mają pęcherzyki płucne?
3. Czy można wysnuć jakiś wniosek z tego, że serce człowieka ma dwie komory + dwa przedsionki, a serce płaza ma dwa przedsionki i komorę?
4. Czy to nie zastanawiające, że bocian i człowiek ma dwoje oczu, oboje oczu ma w głowie, i głowa jest najwyżej położonym elementem ciała?
5. Czy to nie godne uwagi, że pies ma cztery kończyny i człowiek ma cztery kończyny?
6. Czy wiedziałeś, że i człowiek i ryba mają kręgosłup?

I najważniejsze pytanie: jak myślisz, skąd te zbieżności?

Pn cze 15, 2009 20:37

To zrozumiałe że żyjąc w środowisku naturalnym prawie wszyscy mamy oczy aby widzieć, uszy aby słyszeć i kończyny aby się poruszać .Są to elementy uniwersalne tak samo jak kręgosłup podtrzymujący resztę ciała.

Dowodzi to tylko tego że jesteśmy organizmami biologicznymi i jesteśmy prawie tacy sami , jednak prawie robi wielką różnicę .

Co z tego, że masz 97% genów małpy , skoro małpy biegają teraz po drzewach a ty siedzisz przed telewizorem i oglądasz je na żywo nie ruszając się z miejsca.

To że mamy tylko 3% innych genów świadczy o tym, że to nie geny mają decydujący wpływ na to, że jesteśmy ludźmi, a nie małpami biegającymi po drzewach.

Pn cze 15, 2009 20:57

7. Czy wiesz, że w człowieku w chromosomie 2 są wyraźnie ślady fuzji dwóch chromosomów do małp naczelnych? (+ geny w odpowiednich miejscach w większości sobie odpowieadają)
8. Czy wiesz, że przepuklina i czkawka, dziwne prowadzenie nerwów w głowie może być "bonusem" ewolucyjnym po rybach.

Polecam książkę "Nasza wewnętrzna menażeria - Neil Shubin".

Pn cze 15, 2009 21:01
http://creationism.org.pl/ewolucja_smiechu_warta

Polecam wejść także na link w przypisach i na wiadomościach BBC obejżeć sobie to co ci (Pseudo) naukowcy wyrabiają z małpkami. :?

Pn cze 15, 2009 22:23

To że mamy tylko 3% innych genów świadczy o tym, że to nie geny mają decydujący wpływ na to, że jesteśmy ludźmi, a nie małpami biegającymi po drzewach.

Trzeba być Sewerynem albo kimś w tym rodzaju, żeby wyciągać takie absurdalne wnioski... :(

Pn cze 15, 2009 22:31

Oto niezaprzeczalne Dowody ewolucji.!!
http://creationism.org.pl/ewolucja_smiechu_warta

Polecam wejść także na link w przypisach i na wiadomościach BBC obejżeć sobie to co ci (Pseudo) naukowcy wyrabiają z małpkami. :?

Nie wchodzi. Zresztą nawet gdyby weszło to jest raczej pewne, że nic poza wypadkową załgania i głupoty kreacjonistycznej, tam nikt nie znajdzie.

Pn cze 15, 2009 22:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona