Kosmologia a stworzenie - dyskusja o filmie
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
 Kosmologia a stworzenie - dyskusja o filmie
Pozwoliłem sobie ponowić temat gdyż na forum nie ma tematów dotyczących tego zagadnienia, a w tym wypadku konkretnego filmu o którym chciałem rozmawiać. Zapraszam do obejrzenia filmu o tym jak wygląda ewolucja w świetle naukowych badań. Film jest dość długi jednak niezmiernie interesujący więc proponuję obejrzeć całość i wypowiadać się przede wszystkim na zagadnienia zawarte w filmie. Aby wyeliminować niekonstruktywną krytykę proszę uzasadniać swoje wypowiedzi. http://www.youtube.com/watch?v=nsgRfD2K ... re=related
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lut 21, 2010 21:05 |
|
|
|
 |
pilaster
|
 Re: EWOLUCJA CZY STWORZENIE dyskusja o filmie
Ten film nie jest o tym jak wygląda ewolucja w świetle naukowych badań.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
N lut 21, 2010 21:11 |
|
 |
Seweryn
|
Jedyną uzasadnioną wypowiedź uzyskałem od ziele_force więc chciałbym się odnieść. ziele_force napisał(a): Film, rzeczywiście niezmiernie ciekawy.
1. Teoria Wielkiego Wybuchu, przyrównana do eksplozji bomby. Kłamliwe, aczkolwiek chwytliwe, tylko po to by stwierdzic ze wybuchy niszczą a nie tworzą. Jednak WW wcale nie polegał na wybuchu, wbrew niezbyt fortunnej nazwie. 2. Co do entropii i tego, że wszechświat miał początek -> to wyjaśnia teoria Wielkiego Wybuchu. Wyjasnia, że wszechświat MIAŁ swój początek i teraz entropia cały czas się zwiększa - galaktyki się oddalają, powstają nowe układy etc. Nic nadzwyczajnego, co by miało świadczyć o tym, że "ktoś" to zaprojektował. Że ktoś ustawił na te 15-18 miliardów lat temu początek i ustawił koniec 3. Co było przed początkiem? Nie jest to temat Teorii Wielkiego Wybuchu. Teoria ta nie mówi też, jak sugerują autorzy, że wszechświat powstał z niczego. Właściwie, to kreacjonizm tak twierdzi. Troche ubawiły mnie cytaty z Biblii, świadczące o tym, że ludzie wiedzieli, że świat się skończy, co ma być dowodem, że Bóg go zaprojektował. Coś w stylu "Wiem, że ludzie umierają, więc Bóg steruje ludźmi by umierali", czy prześmiewcza teoria inteligentnego spadania "Skoro coś spada z wysokości na ziemię, to znaczy że istnieje niewidzialna siła, która popycha przedmiot w dół, ku ziemi" 4. Różnorodność planet - niestety nie dysponuje żadną wiedzą w tym zakresie, fajnei jakby ktoś troche tu rozjaśnił. Aczkolwiek argument o tym, że warunki na Ziemii są idealne do życia, więc to znak, że ktoś to zaprojektował jest znów na poziomie życzneniowym. Mogę się mylić, ale prawdopodobieństwo powstania takiej planety jak Ziemia podczas formowania wszechświata jest RÓŻNE od zera. Czyli istnieje fizyczna możliwość powstania takiej planety, więc równie dobrze mogłoby to być dzieło przypadkowe, mogło się wydarzyć w każdym miejscu we wszechświecie. I jesteśmy tym niezwykle szczęśliwym przypadkiem 5. Troche przykra jest również pycha występujących tam ludzi wskazujących, że to akurat bibilijny Bóg stworzył ten świat. Nie Allach, nie bogowie wschodu, ale właśnie Jahwe. 6. Co do atmosfery, również moge się mylić, ale na przestrzeni milionów lat skład atmosfery się zmieniał. A nawet jeżeli powstanie związków chemicznych nie jest możliwe w atmosferze tlenowej nie jest wykluczone, że powstały gdzie indziej i zostaly przeniesione w jakiejś bryle lodu w pobliże układu słonecznego. Tego nie wie nikt, jednak nie jest to NIEMOŻLIWE. Aczkolwiek może niech ktoś kompetentny się wypowie. 7. Kolejny sposób demagogii uprawianej w tym filmie to stosowanie formułki -> "Jeżeli coś nie powstało na drodze przypadku (bo przecież prawdopodobieństwo wynosi 1 do 10^80) to MUSIAŁO być inteligentnie zaprojektowane)". To nie jest jak w sądzie, że jest się winnym lub nie. Jeżeli jakaś teoria nie wyjaśnia pewnych kwestii (z braku danych i informacji) to nie znaczy, że jest od razu niemożliwa. Jak to jest, że teoria Boga jest zawsze możliwa (chociaż brak jednoznacznych dowodów na jej poparcie), a wszystkie inne, jeżeli nie posiadają takich dwodów, albo stawiają trudne pytania są automatycznie złe? 8. Co do charakterystki Boga wynikającej z hipotezy kreacjonistycznej jak i zawartych w biblii opisach świata... kłamliwa demagogia i branie dosłownie metafor, albo przeinaczanie ich sensu dla dopasowania do jakiejs hipotezy. Dowód? Skoro tyle wiedziano o świecie, czemu tak "późno" to odkryto? ;> A już napęd odrzutowy mnie rozbroił 1) Wybuch nie polegał na wybuchu ,wiec na czym? 2) Mówisz nic nadzwyczajnego , że człowiek powstał w czasie z nieuporządkowanej materii , podczas gdy obserwujemy efekt odwrotny , uporządkowana materia ulega degradacji w czasie i przestrzeni, więc efekt odwrotny jest co najmniej nie zwykły. 3)Jeśli nie z niczego to z czegoś co w konsekwencji powstało z niczego. Wychodzi na to samo. 4) Jeśli układ słoneczny powstał z pyłu to dlaczego poszczególne planety mają inny skład. 5) Chodzi o Stwórcę niezależnie od nazwy 6) Możliwe 7)Chodzi o to że są tylko dwie alternatywy . Albo powstało przypadkowo lub samo, albo zostało stworzone. Przykładowo widząc samochód masz dwie możliwości, powstał sam lub został stworzony w sensie zbudowany. 8 Nie wiedziano co to oznacza , gdyż przekraczało to ówczesna wiedzę techniczną.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lut 21, 2010 21:37 |
|
|
|
 |
pilaster
|
W takim razie prosze o odpowiedź Co to jest "zasada zachowania entropii"? Co to jest "zasada atroficzna" Które planety mają obręcze i jak taka planetarna obręcz wygląda? Cytuj: Wybuch nie polegał na wybuchu ,wiec na czym? Na przejsciu przez próżnię na niższy poziom energetyczny. Coś jak zamarzanie wody raczej niż wybuch Cytuj: Jeśli układ słoneczny powstał z pyłu to dlaczego poszczególne planety mają inny skład. Doprawdy? W jakim stopniu inny? Wszystkie planety mają taki sam skład, tylko w przypadku planet znajdujących się bliżej słońca lżejsze pierwiastki zostały odparowane. Cytuj: Chodzi o to że są tylko dwie alternatywy . Albo powstało przypadkowo lub samo, albo zostało stworzone. No to już są trzy alterntywy Czwarta jest taka, że istniało wiecznie Piąta, że powstało droga kumulacji drobnych zmian A wogóle czemu w temacie jest "ewolucja" skoro mowa o kosmologii i astronomii?
|
N lut 21, 2010 21:55 |
|
 |
Acro
|
Cytuj: 2) Mówisz nic nadzwyczajnego , że człowiek powstał w czasie z nieuporządkowanej materii , podczas gdy obserwujemy efekt odwrotny , uporządkowana materia ulega degradacji w czasie i przestrzeni, więc efekt odwrotny jest co najmniej nie zwykły. Ja, jeśli można, pożeruję sobie na nieznajomości drugiej zasady termodynamiki... Kryształ soli jest niewątpliwie bardziej uporządkowany niż roztwór soli. Czy każdy przypadek wytrącającego się kryształka oznacza bezpośrednią interwencję boską i cud?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N lut 21, 2010 22:10 |
|
|
|
 |
Witold
|
Mogę tylko powtórzyć to co poprzednio. Twarzą tego filmu jest facet ze słoikiem masła orzechowego, który w 30 minucie mówi "Cały przemysł spożywczy świata opiera się na tym, że ewolucja nie ma miejsca". To zupełnie wystarczy do wyrobienia sobie opinii na temat tego filmu i na temat kreacjonizmu w ogóle.
A ten temat jest całkowicie zbędny. Film nie przedstawia absolutnie nic, czego nie było by we wszystkich innych publikacjach kreacjonistycznych. Żadnych nowych kłamstw na potrzeby tego filmu nie wymyślono, powtarzane są tylko te same co zawsze...
|
N lut 21, 2010 22:16 |
|
 |
Seweryn
|
Acro napisał(a): Cytuj: 2) Mówisz nic nadzwyczajnego , że człowiek powstał w czasie z nieuporządkowanej materii , podczas gdy obserwujemy efekt odwrotny , uporządkowana materia ulega degradacji w czasie i przestrzeni, więc efekt odwrotny jest co najmniej nie zwykły. Ja, jeśli można, pożeruję sobie na nieznajomości drugiej zasady termodynamiki... Kryształ soli jest niewątpliwie bardziej uporządkowany niż roztwór soli. Czy każdy przypadek wytrącającego się kryształka oznacza bezpośrednią interwencję boską i cud? Roztwór soli to nic innego jak rozpuszczony w cieczy kryształ soli . Więc najpierw musi być kryształ aby mógł powstać roztwór. Wytrącający się kryształ to nie interwencja Boska lecz próba powrotu do pierwotnego stanu ,który jednak nie jest już idealnie pierwotnym stanem gdyż nie wszystka sól się wytrąca i część pozostaje ciągle rozpuszczona w roztworze.
|
N lut 21, 2010 22:49 |
|
 |
WIST
|
I naprawdę myślisz że jak raz zamknąłem, podając dlaczego, to znów tego nie zrobię?
EDIT: Po długich zmaganiach chyba doszliśmy do rozwiązania. Natomiast jeśli ta rozmowa przekształci się w kolejny spór kreacjonistów z ewolucjonistami to powrócę do poprzedniej decyzji.
Podjąłem się obejrzenia filmu i: 1. Wielki wybuch to początek wielkiego rozszerzania się przestrzeni, wraz z materią, oraz początek czasu. Więc nazwa jest o tyle nieprecyzyjna że wybóch bomy to w istocie gwałtowna reakcja w już istniejącej przestrzeni, a nie kreowanie tejże przestrzeni. Przynajmniej ja to tak rozumiem i to pokazuje że w istocie jak najbardziej mamy do czyenia z powstawaniem czegoś. 2. Wybuchy supernowych to też proces twórczy. W przestrzen wydostaje się materia która posłuży do powstania nowych gwiazd, czy obiektów. Przecież to w gwiazdach zachodzą reakcje i powstają różne pierwiastki, więc jak inaczej mogłoby powstać zycie oparte na węglu, który powstaje właśnie w kosmicznych piecach? 3. W 13 min. 30 s. mowa jest o tym że w gruncie rzeczy model kreacjonistyczny jest zgodny z Biblią. Na poczatku wszystko było idealne, pojawił się grzech i wszystko zmierza ku śmierci. Więc moje pytanie, czy zanim pojawił się grzech nie było entropii? Gwiazdy się nie wypałały, wszechświat nie dążył ku temp. = 0 bezwzględne? Dla mnie jako Katolika to dość naciągane.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N lut 21, 2010 23:02 |
|
 |
Seweryn
|
 Re: Kosmologia a stworzenie - dyskusja o filmie
Moim zdaniem entropia mogła być . Chyba w niczym by nie przeszkadzała.
|
Wt lut 23, 2010 22:37 |
|
 |
WIST
|
Ano przeszkadzała bo to oznacza że i przed grzechem i po nim świat dążyłby do tej samej zagłady, którą przecież wedle autorów miał przynieść grzech, więć oczywista sprzeczność.
WIST
|
Wt lut 23, 2010 23:04 |
|
 |
Witold
|
To może parę uwag odnośnie filmu.
W jednym z wielu, typowo naciąganych (delikatnie mówiąc) wywodów dowodzących, że Biblia już 3000 lat temu głosiła prawdę o świecie którą naukowcy odkryli wiele stuleci później, pada takie stwierdzenie:
Wiele świętych ksiąg twierdzi, że Ziemia stoi oparta na żółwiach, albo atlasie. Biblia jako jedyna mówi, że to nieprawda.
Owszem, nieprawda, w końcu żółwie to nie to samo co "słupy" które jako podpórkę Ziemi opisuje Księga Hioba, ta sama, na którą powołują się autorzy tego filmu.
O bujdach takich jak rzekomy opis w Biblii dinozaurów, cząstek elementarnych czy reakcji termojądrowych, nawet nie warto wspominać... to daje świadectwo o autorach filmu, nie o Biblii.
Ludzie w czasach Kolumba bali się, że może on spaść z krawędzi Ziemi. Gdyby czytano Biblię, wiedziano by, że jest w niej napisane o okręgu ziemskim i że Ziemia jest okrągła.
W czasach Kolumba dobrze zdawano sobie sprawę z okrągłości Ziemi i to bynajmniej raczej nie dzięki Biblii. Podobnie jak bez Biblii obeszli się w tej kwestii starożytny Grecy.
Zachęcam wszystkich, żeby szukali naukowych błędów w Biblii. Nie ma ich tam.
To może zacznijmy od Słońca które zatrzymało się na Niebie. Potem przejdziemy do liczby pi równej trzy, Ziemi na słupach i nietoperzy będących ptakami.
Tylko bez numerów. Zgodnie z zaleceniem, traktujemy teksty Biblijne jako wiedzę NAUKOWĄ.
Co ma na myśli pan od masła orzechowego, kiedy mówi że "tylko Biblia przedstawia transcendentalnego Boga, a inne święte księgi trójwymiarowego żyjącego w trójwymiarowym świecie"? Czy to znaczy że na przykład Bóg Koranu jest materialny?
Uparte powtarzanie przez lektora, być może z winy nieudolnego tłumacza, a być może z wini nieudolnych twórców filmu którzy nie mają pojęcia o czym mówią (to akurat pewne) o "zasadzie atroficznej" jest jakby podsumowaniem nieudolności tego oskarowego dzieła. Pomijając nawet fakt, że owa zasada i tak nie jest żadnym prawem fizyki, a jedynie pewną koncepcją czysto filozoficzną... albo po prostu chciejstwem.
|
Śr lut 24, 2010 0:31 |
|
 |
pilaster
|
Witold napisał(a): Uparte powtarzanie przez lektora, być może z winy nieudolnego tłumacza, a być może z wini nieudolnych twórców filmu którzy nie mają pojęcia o czym mówią (to akurat pewne) o "zasadzie atroficznej" jest jakby podsumowaniem nieudolności tego oskarowego dzieła. Eee, nie. Znacznie lepsza jest "zasada zachowania entropii" (wg tej "zasady zachowania", entropia ...maleje  ). Planety z obręczami wręcz powalają 
|
Śr lut 24, 2010 6:59 |
|
 |
Seweryn
|
WIST napisał(a): Ano przeszkadzała bo to oznacza że i przed grzechem i po nim świat dążyłby do tej samej zagłady, którą przecież wedle autorów miał przynieść grzech, więć oczywista sprzeczność. Czyli według Ciebie przed grzechem nie było entropii?
|
Śr lut 24, 2010 9:34 |
|
 |
pilaster
|
Seweryn napisał(a): Czyli według Ciebie przed grzechem nie było entropii? A czy Seweryn wie w ogóle co to jest entropia?
|
Śr lut 24, 2010 12:52 |
|
 |
WIST
|
Sebastian napisał(a): Czyli według Ciebie przed grzechem nie było entropii? Nie rozumiemy się. Prześledz tą rozmowe i treści filmu do jakich się odnoszę. Twórcy mówią o tym że świat który powstał dzięki wielkiemu wybuchowi, był doskonały, entropia dopiero rozpoczęła rosnąć, wszystko się tworzyło (akurat w kosmosie nie ma podziału na powstawanie i destrukcje, bo każda destrukcja to etap tworzenia czegoś nowego), podobnie jak opisuje to Biblia. Grzech miał sprawić że świat stał się taki jaki się stał, co ma potwierdzać nauką która mówi że wszystko dąży do rozpadu i destrukcji, kiedyś wszelki ruch zaniknie, a atomy rozpadną się. Więc ja pytam gdzie tu logika, bo z tego wynika że przed grzechem nie mogł być mowy o dążeniu świata do upadku (grzech go przecież przyniósł), a zatem entropia nie mogła rosnąc i dążyć do równowagi, temp wszechświata nie mogła spadać do 0 bezwzględnego itd. A to tylko jedna z wielu rzeczy i to nie z całego filmu.
WIST
|
Śr lut 24, 2010 13:35 |
|
|
|