Racjonalizm, a wiara w Boga
Autor |
Wiadomość |
Szukający_Boga
|
 Racjonalizm, a wiara w Boga
Witam. Co powinna zrobić osoba do której bardziej przemawiają wyjaśnienia racjonalne niż Bóg, chciałbym wierzyć, ale nie raz jest to uniemożliwione, właśnie dlatego ze dużo czytam na ten temat. Mam coraz więcej wątpliwości...
Może posiadacie stronę, która jest w stanie przeciwstawić się racjonalizmowi ?
|
Cz lip 23, 2009 7:38 |
|
|
|
 |
wjmm
|
A może po prostu wyjaśnienia racjonalne nie kłócą się z wiarę w Boga?? Gorąco polecam lekturę książek Michała Hellera, myślę, że może to rozwiać wiele wątpliwości  A jeśli nie masz w tej chwili dostępu do książek to polecam też wywiad (ok 40 min) z ks. George Coyne, dosyć dużo daje do myślenia: http://www.youtube.com/watch?v=Nhd09ATs8VQ&feature=PlayList&p=0E8CD57ACE054F7E&index=0&playnext=1
_________________ Cechą ludzi Myślących jest to, że myślą dogłębnie, nigdy nie zatrzymują się w pół drogi- Michał Heller
|
Cz lip 23, 2009 8:06 |
|
 |
movsd
|
Niestety, nie ma (czy też: ja nie znalazłem) racjonalnych argumentów na istnienie Boga. Na samym końcu zawsze jest jakiś prorok/mesjasz/guru który twierdzi że ma objawienie i musisz samemu wybrać czy chcesz w to wierzyć.
|
Pt lip 24, 2009 10:27 |
|
|
|
 |
Kris88
|
 Re: Racjonalizm, a wiara w Boga
Szukający_Boga napisał(a): Witam. Co powinna zrobić osoba do której bardziej przemawiają wyjaśnienia racjonalne niż Bóg, chciałbym wierzyć, ale nie raz jest to uniemożliwione, właśnie dlatego ze dużo czytam na ten temat. Mam coraz więcej wątpliwości...
a np jakie wyjasnienia racjonalne, czego najbardziej nie rozumiesz?
moze powinienes sprobowac osobistej relacji z Bogiem tzn pomódl się do Niego swoimi słowami o to co cię nurtuje i jesli naprawdę chcesz wierzyć i podążać za Nim a nie tylko wystawić Go na próbę to da Ci odpowiedź na wszelkie twoje wątpliwości tylko czasami trzeba troche poczekac
_________________ One God and one aim This is the destiny that we supposed to claim
|
Pt lip 24, 2009 10:39 |
|
 |
gewaraz
|
 Bogosławić racjonalizmowi
radzę nie szukać definicji racjonalizmu w Wikipedii, tam wszystko motają ateiści i chą za wszelką cenę przeforsować ich wersję.
Jestem autorem portalu http://Racjonalizm.org
racjonalizm jest niczym więcej jak pośrednim poznaniem Boga. Jest to poznanie najmocniejsze bo ma grunt w nauce. Bóg stworzył przecież świat i pozostawił swoje ślady na nim, a te ślady trzeba poznać . 
|
So lip 25, 2009 18:04 |
|
|
|
 |
movsd
|
 Re: Bogosławić racjonalizmowi
gewaraz napisał(a): Jestem autorem portalu http://Racjonalizm.orgracjonalizm jest niczym więcej jak pośrednim poznaniem Boga. Jest to poznanie najmocniejsze bo ma grunt w nauce. Bóg stworzył przecież świat i pozostawił swoje ślady na nim, a te ślady trzeba poznać . 
Troll, spammer czy dziecko neo? Nie jesteś ani adminem, ani redaktorem tego portalu.
|
So lip 25, 2009 20:22 |
|
 |
movsd
|
@gewaraz, sorry za szybko napisałem tamtego posta, myślałem że podajesz się za redaktora Racjonalista.pl. Faktycznie możesz być autorem Racjonalizm.org. Nawiasem mówiąc - mocno nawiedzona jest ta twoja strona, szczególnie artykuł w którym "obalasz" filozofię ateizmu pisząc coś o glonach.
|
So lip 25, 2009 20:29 |
|
 |
gewaraz
|
Naczelny racjonalista.pl też ma na nazwisko Gawlik. Nawiedzona znaczy?
|
So lip 25, 2009 20:40 |
|
 |
movsd
|
gewaraz napisał(a): Naczelny racjonalista.pl też ma na nazwisko Gawlik. Powiedzmy że twoje forumowe wypowiedzi dysonsują z klimatem tekstów z racjonalista.pl gewaraz napisał(a): Nawiedzona znaczy?
Poglądy na niej zawarte mają więcej buty i arogancji niż treści. I niczego nie dowodzą.
|
So lip 25, 2009 20:43 |
|
 |
Witold
|
gewaraz napisał(a): Jestem autorem portalu http://Racjonalizm.orgracjonalizm jest niczym więcej jak pośrednim poznaniem Boga. Ciekawe który racjonalizm  Cytuj: Jest to poznanie najmocniejsze bo ma grunt w nauce. Bóg stworzył przecież świat i pozostawił swoje ślady na nim, a te ślady trzeba poznać . 
Szkoda że w tym stworzeniu, nie ma najmniejszego śladu po samym stwórcy.
Jak na kogoś głoszącego 'racjonalizm' twoje tezy są nadzwyczaj irracjonalne. Teksty z twojej "racjonalistycznej" strony o ateizmie, trącą fanatyzmem i kompletną ignorancją, żeby nie powiedzieć głupotą...
|
So lip 25, 2009 21:19 |
|
 |
maro110
|
gewaraz napisał(a): radzę nie szukać definicji racjonalizmu w Wikipedii, tam wszystko motają ateiści i chą za wszelką cenę przeforsować ich wersję. Jestem autorem portalu http://Racjonalizm.orgracjonalizm jest niczym więcej jak pośrednim poznaniem Boga. Jest to poznanie najmocniejsze bo ma grunt w nauce. Bóg stworzył przecież świat i pozostawił swoje ślady na nim, a te ślady trzeba poznać . 
nie jesteś racjonalistą tylko osobą wierzącą i pewnie ci z tym dobrze, tylko nie fałszuj rzeczywistości i nie podszywaj się pod kogos kim nie jesteś a artykuł "Błędy logiczne popełniane przez ateistów " jest pełen błędów i sprzeczności
|
N lip 26, 2009 9:54 |
|
 |
gewaraz
|
Łuuuf ale wieje ateizmem.
"nie jesteś racjonalistą"
"nie fałszuj rzeczywistości"
"artykuł "Błędy logiczne popełniane przez ateistów " jest pełen błędów i sprzeczności"
"Jak na kogoś głoszącego 'racjonalizm' twoje tezy są nadzwyczaj irracjonalne"
"Teksty z twojej "racjonalistycznej" strony o ateizmie, trącą fanatyzmem i kompletną ignorancją, żeby nie powiedzieć głupotą..."
"Poglądy na niej zawarte mają więcej buty i arogancji niż treści. I niczego nie dowodzą."
Mnie Państwa subiektywne widzi mi się nie obchodzi. Niech mi państwo udowodnią chociaż jedną z wyższych tez. No jak na razie to skopiowałem 90% tekstu i wychodzi na to, ze to są tylko i wyłącznie puste GŁUPIE tezy jedynie mnie obrażające.
Nie obchodzi mnie jak pojmujecie racjonalizm. Na bank nie jest on w żaden sposób związany z ateizmem. Dowód?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja:Racjonalizm
http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,28002
Wojna ateistów z Wikipedią. Macie strasznie wysokie mniemanie o sobie. Moje artykuły niczego nie dowodzą bo nie miałem zamiaru niczego dowodzić. Jedynie stwierdzam oczywiste fakty. Artykuł o błędach logicznych jest pełen sprzeczności bo właśnie o nie chodziło. Podane są przykłady błędów oraz sama analiza poszczególnych nielogiczności. Nie wiem za bardzo o co kłótnia(?). Z błędnym logicznie teista w rozmowie z ateistą spotyka się non stop więc konieczne jest o tym pisać. Jak to odbierają ateiści mnie nie obchodzi. Stwierdzam fakty.
|
N lip 26, 2009 14:09 |
|
 |
maro110
|
gewaraz napisał(a): Jedynie stwierdzam oczywiste fakty.
właśnie w ten sposób manipulujesz....
to co tobie się wydaje oczywistym faktem dla inny nie jest takie oczywiste ani nawet nie jest faktem.. więcej pokory człowieku..
racjonalizm oczywiście nie jest ateizmem.. ale z założenia odrzuca religie..
Racjonalizm światopoglądowy - współczesny ruch filozoficzno-światopoglądowy zapoczątkowany w XVIII w. w krajach anglosaskich (Wielka Brytania, USA), który zakłada możliwość dojścia do prawdy z użyciem samego rozumu i doświadczenia, bez odwoływania się do czynników irracjonalnych, takich jak wiara religijna czy emocje.
|
N lip 26, 2009 14:27 |
|
 |
gewaraz
|
haha
Przeczytaj mnie uważnie, jeszcze raz i zobacz linki(!).
Hasło racjonalizm na Wikipedii jest w stanie wojny. Ateiści ciągle się buntują kiedy ktoś próbuje doprowadzić do porządku. naprawdę zobacz linki które podałem. Fajnie że uźródlasz u Wikipedii, ale sam jestem redaktorem i wiem co dzieje się na hasłach związanych ze światopoglądem, a tutaj racjonalizm jest szczególnym przypadkiem.
Mówisz o pokorze? Przeczytaj te wasze wypowiedzi, które zacytowałem wyżej. Ponadto!
Pan M Agnostkiewicz
"Racjonalista powinien być w dobrych stosunkach z Wikipedią, gdyż uważam nas za jedne z najbardziej wartościowych i rozwojowych dostawców dobrej i niezależnej treści w polskim internecie. Dlatego też proszę naszych czytelników zaangażowanych w ten projekt o wyjaśnienie tej napaści."
"Nawet tam jednak trafili się ludzie o parafialnym sposobie myślenia, którzy kwestionują coś tak oczywistego jak istnienie i wpływy światopoglądu racjonalistycznego. Usiłują przedstawić racjonalizm li tylko jako nurt filozoficzny, co jest dziś anachronizmem."
Rzeczywiście skrajna obiektywność...
Mój wspaniały słownik Dunaja mówi tak:
"przeświadczenie, że rozum to jedyne źródło poznania; kierunek filozoficzny zakładający, że tylko rozum posiada zdolność poznania rzeczywistości"
Ja tutaj nic sprzeczne z religią nie widzę...
|
N lip 26, 2009 14:47 |
|
 |
gewaraz
|
haha
Przeczytaj mnie uważnie, jeszcze raz i zobacz linki(!).
Hasło racjonalizm na Wikipedii jest w stanie wojny. Ateiści ciągle się buntują kiedy ktoś próbuje doprowadzić do porządku. naprawdę zobacz linki które podałem. Fajnie że uźródlasz u Wikipedii, ale sam jestem redaktorem i wiem co dzieje się na hasłach związanych ze światopoglądem, a tutaj racjonalizm jest szczególnym przypadkiem.
Mówisz o pokorze? Przeczytaj te wasze wypowiedzi, które zacytowałem wyżej. Ponadto!
Pan M Agnostkiewicz
"Racjonalista powinien być w dobrych stosunkach z Wikipedią, gdyż uważam nas za jedne z najbardziej wartościowych i rozwojowych dostawców dobrej i niezależnej treści w polskim internecie. Dlatego też proszę naszych czytelników zaangażowanych w ten projekt o wyjaśnienie tej napaści."
"Nawet tam jednak trafili się ludzie o parafialnym sposobie myślenia, którzy kwestionują coś tak oczywistego jak istnienie i wpływy światopoglądu racjonalistycznego. Usiłują przedstawić racjonalizm li tylko jako nurt filozoficzny, co jest dziś anachronizmem."
Rzeczywiście skrajna obiektywność...
Mój wspaniały słownik Dunaja mówi tak:
"przeświadczenie, że rozum to jedyne źródło poznania; kierunek filozoficzny zakładający, że tylko rozum posiada zdolność poznania rzeczywistości"
Ja tutaj nic sprzecznego z religią nie widzę...
|
N lip 26, 2009 14:49 |
|
|
|