HIstoria Adam i Ewy jest symboliczna.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 HIstoria Adam i Ewy jest symboliczna.
Czyli przyjmując historię Adama i Ewy za symboliczną musimy dojść do wniosku ,że Jezus(postać historyczna) był torturowany i zabity za symboliczny grzech nieistniejącego indywiduum?Nikt kto nie jest wychowany w tej wierze nie może dojść do innego wniosku niż:"kompletne szaleństwo".
|
Śr lis 11, 2009 23:42 |
|
|
|
 |
Raziel
|
Temat był już wałkowany.
Polecam na początek:
http://teologia.pl/m_k/kkk1g02.htm#1a
A w szczególności:
Cytuj: KKK 390 Opis upadku (Rdz 3) używa języka obrazowego, ale stwierdza wydarzenie pierwotne, fakt, który miał miejsce na początku historii człowieka (Por. Sobór Watykański II, konst. Gaudium et spes, 13). Objawienie daje nam pewność wiary, że cała historia ludzka jest naznaczona pierworodną winą, w sposób wolny zaciągniętą przez naszych pierwszych rodziców (Por. Sobór Trydencki: DS 1513; Pius XII, enc. Humani generis: DS 3897; Paweł VI, Przemówienie (11 lipca 1966)).
A następnie:
viewtopic.php?t=20872 [Grzech pierworodny - kiedy człowiek miał okazję go popełnić?]
_________________ Raziel
|
Cz lis 12, 2009 0:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tak Kościół dosc niejednoznacznie to okresla jak zwykle zresztą
|
Cz lis 12, 2009 0:54 |
|
|
|
 |
WIST
|
Richi pytanie jest dość proste, czy Twoim zamiarem jest popsioczyć na to czego nie rozumiesz, czy podyskutować w celu zrozumienia, nie koniecznie przyjęcia w kanon własnych przekonań? Sądzę że czystość intencji jest wartościowym celem, a psioczenie to marnowanie czasu.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz lis 12, 2009 1:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozumiem ,że Kościół oficjalnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi nt historyczności Adama i Ewy.
|
Cz lis 12, 2009 1:13 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Wiara nie składa się z jednoznacznych odpowiedzi. Mam nadzieję, że taka odpowiedź Cię zadowoli, albo ( co częstsze ) tak zirytuje, że poniechasz zakładania kolejnych wątków w tym stylu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lis 12, 2009 10:29 |
|
 |
WIST
|
Richi a przeczytałeś zacytowany przez Raziela kanon katechizmu?
WIST
|
Cz lis 12, 2009 11:18 |
|
 |
Triplex
|
Jeśli wykreślimy Adama i Ewę to tak naprawdę całą Biblię możemy wyrzucić do kosza, albo uznać za zbiór mitów. Trzeba też uznać Chrystusa za szaleńca lub głupca, który umarł bez sensu. Jeśli uznamy za mot pierwsze rozdziały Biblii, to uderzamy tak naprawdę w fundamenty wiary.
_________________ "I nie masz w żadnym innym zbawienia; albowiem nie masz żadnego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które byśmy mogli być zbawieni." (Dzieje Apostolskie 4, 12)
Pomóż naszej Elizce! - http://www.baptist.gniezno.pl/aktual/Elizy2
|
Cz lis 12, 2009 12:24 |
|
 |
WIST
|
Dlaczego? Czy morał wynikający z bajki (nie mylić rozumienia potocznego jako bzdury) są nieprawdziwe, bo historia jest fikcyjna? I jakbyś się pokusił o przeczytanie zacytowanego już kanonu z Katechizmu to jest tam dokładnie to samo napisane.
WIST
|
Cz lis 12, 2009 12:26 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Jeśli wykreślimy Adama i Ewę to tak naprawdę całą Biblię możemy wyrzucić do kosza, albo uznać za zbiór mitów.
A to Biblia nie jest m.in. zbiorem mitów ? Ech, to protestanckie myślenie zero-jedynkowe.. aż dziw, że Bultmann i Barth też byli protestantami 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lis 12, 2009 12:35 |
|
 |
mazli
|
Triplex napisał(a): Jeśli wykreślimy Adama i Ewę to tak naprawdę całą Biblię możemy wyrzucić do kosza, albo uznać za zbiór mitów.
Opisy zawarte w jedenastu pierwszych rozdziałach Księgi Rodzaju nie mogą być traktowane jako informacja o tym, jakie były początki wszechświata i jakie wydarzenia miały miejsce przy jego powstawaniu. Autor sięgnął do powszechnie znanych w jego czasach opowiadań o początkach świata i posłużył się nimi, aby wyjaśnić sens i cel stwórczego aktu dokonanego przez Boga. Znajdujemy odpowiedzi na pytania dotyczące pochodzenia świata i człowieka, celem istnienia czy natury i skutków ludzkiego grzechu. Liczą się wnioski, a nie sposób ich przedstawienia.
|
Cz lis 12, 2009 13:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Liczą się wnioski, a nie sposób ich przedstawienia.
Aha czyli to tak jakby powiedziec: Liczy się nawracanie nieważne jakie są jego sposoby,to może wogoóle cofniemy się do czasów Innocentego IV i jego "świętej" inkwizycji.W 1252 roku wydał bullę Ad extirpanda (łac. "Aby wykorzenić"), w której zezwolił sądom kościelnym na stosowanie tortur wobec osób podejrzanych o herezję, a władze świeckie zobowiązał do przymuszania heretyków za pomocą tortur do składania zeznań obciążających oraz do wydania wszystkich swoich wspólników.Liczy się to ,że nawrócił nieważne jakim sposobem.
|
Cz lis 12, 2009 14:50 |
|
 |
Johnny99
|
Richi, chcesz coś zrozumieć, czy chcesz tylko sobie poatakować inaczej myślących ?
|
Cz lis 12, 2009 14:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: KKK 390 Opis upadku (Rdz 3) używa języka obrazowego, ale stwierdza wydarzenie pierwotne, fakt, który miał miejsce na początku historii człowieka
Dziękuje,wszystko rozumiem.
|
Cz lis 12, 2009 14:57 |
|
 |
Johnny99
|
To doskonale, a jeżeli chcesz porozmawiać o tej okropnej inkwizycji, to co najmniej kilka wątków na ten temat już jest.
|
Cz lis 12, 2009 14:59 |
|
|
|