Co znaczy:"wierzyć w boga"?
Autor |
Wiadomość |
Karakan
|
 Co znaczy:"wierzyć w boga"?
Jednak abstrahując od innych tematów chciałbym się dowiedzieć od wierzących co znaczy pod ich pojęciem:"wierzyć w boga" no bo chyba teiści jakieś argumenty na uzasadnienie swej wiary racjonalne mają....No bo co wierzą w niego całkowicie "na ślepo" jeżeli tak jest to dziękuje za taką wiarę i jednoczesnie nie dziw ,że coraz to wiecej ateistów przybywa..A i oczywiście mało bym zapomniał:Kim jest bóg zdaniem teistów?Chodzi tu po prostu o to jaka jest jego istota,jeżeli oczywiście rzeczywiście w ogóle jest
_________________ Człowiek jest tym, co zje.Feuerbach
|
Wt gru 01, 2009 2:17 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
 Re: Co znaczy:"wierzyć w boga"?
Cytuj: Jednak abstrahując od innych tematów chciałbym się dowiedzieć od wierzących co znaczy pod ich pojęciem:"wierzyć w boga" Ja nie wierzę w boga Ale za to wierzę w Boga Cytuj: no bo chyba teiści jakieś argumenty na uzasadnienie swej wiary racjonalne mają.... A tam argumenty - są osoby min osoby po prostu ufające... Pytanie to można odwrócić - ilu jest ateistów którzy nie wierzą choć nie mają powodów i nie wierzą bo im się nad Bogiem zastanowić nie chce. Cytuj: No bo co wierzą w niego całkowicie "na ślepo" Tak jak ja napisałem - a ile jest niewierzących "na ślepo" też coraz więcej. Cytuj: Kim jest bóg zdaniem teistów? bóg to taki ktoś bądź coś co często człowiek stawia ponad Bogiem Natomiast, np dla mnie Bóg to pPn i stwórca - stworzył świat i wszystko co w nim jest oraz dał mi wolną wolę, ten w którego wierze choć nie musze i który dał mi życie i umarł za mnie bym mógł przy nim być, ktoś kto mi wybaczy jak będę żałował i... i takie tam inne 
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt gru 01, 2009 2:42 |
|
 |
Karakan
|
Cytuj: Ja nie wierzę w boga Ale za to wierzę w Boga Ok.Niech będzie Boga Cytuj: A tam argumenty - są osoby min osoby po prostu ufające... Pytanie to można odwrócić - ilu jest ateistów którzy nie wierzą choć nie mają powodów i nie wierzą bo im się nad Bogiem zastanowić nie chce. Racja ale nie odpowiada się pytaniem na pytanie. Cytuj: bóg to taki ktoś bądź coś co często człowiek stawia ponad Bogiem Natomiast, np dla mnie Bóg to pPn i stwórca - stworzył świat i wszystko co w nim jest oraz dał mi wolną wolę, ten w którego wierze choć nie musze i który dał mi życie i umarł za mnie bym mógł przy nim być, ktoś kto mi wybaczy jak będę żałował i... i takie tam inne Rozumiem czyli jakby to ująć nie zostało ujęte jego istnienie ale od razu istota jeżeli tak to uzasadniacie...cóż trudno,szkoda
|
Wt gru 01, 2009 2:48 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Wierzy się sercem, a nie rozumem, bo inaczej to ma się poglądy, a nie wiarę...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt gru 01, 2009 3:07 |
|
 |
Karakan
|
Cytuj: Wierzy się sercem, a nie rozumem, bo inaczej to ma się poglądy, a nie wiarę... Czyli konkludując odrzuca się wszelki racjonalizm i popada w urojenia w tym przypadku masowe jak to powiada Dawkins. 
|
Wt gru 01, 2009 3:14 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Źle konkludujesz. Każdy człowiek używający mózgu czyni to w sposób racjonalny, bo umysł służy właśnie do racjonalizowania i jest to niezależne od wiary.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt gru 01, 2009 3:39 |
|
 |
Karakan
|
Dokładnie i to się nazywa urojeniem:czyli wmówienie sobie czegoś wbrew zdrowemu rozsądkowi
|
Wt gru 01, 2009 3:46 |
|
 |
Karakan
|
Można by to nawet nazwać chorobą natury umysłowej
|
Wt gru 01, 2009 3:52 |
|
 |
Highway
|
Cytuj: Dokładnie i to się nazywa urojeniem:czyli wmówienie sobie czegoś wbrew zdrowemu rozsądkowi Nie wiem jak Ty ale ja wierzę zdroworozsądkowo ponieważ ja wiem a nie wmawiam sobie ,że Bóg istnieje.To jest częścią mojego umysłu,jestem z tym tożsamy i tego pewny.
_________________ "Bóg" bowiem wśród istniejących rzeczy istnieje jako rodzaj substancji,której nie przysługuje ani ruch,ani ginięcie,ani powstawanie.Arystoteles.
http://dowody.blog.onet.pl/
|
Wt gru 01, 2009 4:15 |
|
 |
Karakan
|
Widzę w Twoim przypadku to urojenie osiągnęło po prostu najwyższe stadium,urojenie zamienia się w Twoją rzeczywistość coś jak schizofrenia.
|
Wt gru 01, 2009 4:18 |
|
 |
Highway
|
Cytuj: Widzę w Twoim przypadku to urojenie osiągnęło po prostu najwyższe stadium,urojenie zamienia się w Twoją rzeczywistość coś jak schizofrenia. Chyba w Twoim bo jeżeli nie wierzy się w coś co jest rzeczywiste to wtedy są urojenia.Przecież urojeniem jest niewiara w coś czego nieistnienia nie da się potwierdzić
_________________ "Bóg" bowiem wśród istniejących rzeczy istnieje jako rodzaj substancji,której nie przysługuje ani ruch,ani ginięcie,ani powstawanie.Arystoteles.
|
Wt gru 01, 2009 4:24 |
|
 |
Karakan
|
Cytuj: Przecież urojeniem jest niewiara w coś czego nieistnienia nie da się potwierdzić Ateizm to *brak* wiary w jakiegokolwiek boga. Dlaczego? Poniewaz z definicji jesli w cos nie wierzysz, nie wymaga to od ciebie wiary. Czy wiesz jaka jest definicja wiary? Wiara to afirmacja czegos w swietle braku dowodów na istnienie tego czegos. Innymi slowy jest to przyjecie jakichs idei bez jakiegokolwiek dowodu na to, ze te idee sa prawdziwe – jest to przeciwienstwo wyciagania wniosków opartych na ocenie rzeczywistosci. Czy w chwili gdy to czytasz, ogromny, rózowy słoń nie siedzi czasem na klopie w twojej łazience? Nie? Dlaczego nie? Czy przyjmujesz “na wiare” ze nie ma zadnego słonia w twoim kiblu myslac, ze twoja *niewiara* w powyzsze stwierdzenie wymaga *wiary*? Czy tez uwazasz ze jest odwrotnie ? Zgadza sie. *Wiary* potrzebujesz *wylacznie* po to, by UWIERZYC w cos, co zaprzecza prawom logiki.
|
Wt gru 01, 2009 4:28 |
|
 |
Highway
|
Tak bo Bóg jest transcendentny wobec praw logiki.
|
Wt gru 01, 2009 4:30 |
|
 |
Karakan
|
Cytuj: Nie wiem jak Ty ale ja wierzę zdroworozsądkowo ponieważ ja wiem a nie wmawiam sobie ,że Bóg istnieje.To jest częścią mojego umysłu,jestem z tym tożsamy i tego pewny. Cytuj: Chyba w Twoim bo jeżeli nie wierzy się w coś co jest rzeczywiste to wtedy są urojenia Cytuj: Tak bo Bóg jest transcendentny wobec praw logiki. Czyli nic już nie rozumiem,przeczysz sam sobie najpierw mówisz,że jesteś pewien ,że istnieje zaraz potem,że góruje nad prawami logiki,no to w koncu istnieje czy nie bo jezeli nie zaprzecza to istnieje a jezeli zaprzecza to nie istnieje przynajmniej na Ziemi i w tym wszechświecie który kieruje sie logiką. 
|
Wt gru 01, 2009 4:34 |
|
 |
Highway
|
A mało to na tym świecie cudów? 
|
Wt gru 01, 2009 4:38 |
|
|
|