Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Skąd pochodzi życie?
Odpowiedzcie mi jakiej odpowiedzi udzielił Karol Darwin kiedy zadano mu pytanie:Skąd pochodzi życie??
|
Wt maja 19, 2009 19:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odpowiedział:Od Stwórcy.
|
Wt maja 19, 2009 19:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Więc?
|
Wt maja 19, 2009 19:54 |
|
|
|
 |
novocaine
|
jak na razie, nie jestesmy pewni.
logicznym i racjonalnym wyjasnieniem jest, ze z materii nieozywionej, pod wplywem czynnikow zewnetrznych.
tutaj masz osiem roznych teorii, ktore obecnie sa testowane i rozwijane:
http://en.wikipedia.org/wiki/Abiogenesis
|
Wt maja 19, 2009 20:10 |
|
 |
jogurt
|
A czy Karol Darwin starał się wyjaśnić, skąd pochodzi życie? Bo ja nic takiego w jego tekstach nie znalazłem...
|
Wt maja 19, 2009 20:18 |
|
|
|
 |
novocaine
|
jogurt napisał(a): A czy Karol Darwin starał się wyjaśnić, skąd pochodzi życie? Bo ja nic takiego w jego tekstach nie znalazłem...
z tego co wiem, nie. zajmowal sie tylko ewolucja.
_________________ May I never be complete. May I never be content. May I never be perfect.
|
Wt maja 19, 2009 20:19 |
|
 |
Witold
|
O, czyżby Jakub znów nas zaszczycił swoją obecnością?
Darwin o ile wiem był wierzacy, zatem nie wiem dlaczego nie miałby wierzyć, że życie pochodzi od Boga. Niewiele ma to związku z jego teorią.
Tyle tylko, że jeśli chodzi o powstanie życia, to nauka przez ostatnie 150 lat posunęła się znacząco do przodu i dzisiaj może o tym powiedzieć znacznie więcej, niż mógł ktokolwiek w czasach Darwina.
|
Wt maja 19, 2009 21:36 |
|
 |
Epikuros
|
Witold napisał(a): O, czyżby Jakub znów nas zaszczycił swoją obecnością?
Darwin o ile wiem był wierzacy, zatem nie wiem dlaczego nie miałby wierzyć, że życie pochodzi od Boga. Niewiele ma to związku z jego teorią.
Tyle tylko, że jeśli chodzi o powstanie życia, to nauka przez ostatnie 150 lat posunęła się znacząco do przodu i dzisiaj może o tym powiedzieć znacznie więcej, niż mógł ktokolwiek w czasach Darwina.
Darwin po opracowaniu teorii stracił wiarę. Wskazują na to m. in list do żony.
Jeśli ktoś jest tym zainteresowany, mogę udostępnić film Dawkinsa "The Genius of Charles Darwin" z polskimi napisami ze źródła z szybkim tansferem. (na PW proszę pisać).
_________________ MÓJ BLOG
|
Wt maja 19, 2009 21:45 |
|
 |
Witold
|
Epikuros napisał(a): Darwin po opracowaniu teorii stracił wiarę. Wskazują na to m. in list do żony. Możliwe. Cytuj: Jeśli ktoś jest tym zainteresowany, mogę udostępnić film Dawkinsa "The Genius of Charles Darwin" z polskimi napisami ze źródła z szybkim tansferem. (na PW proszę pisać).
Na YT to chyba jest dostępne...?
|
Wt maja 19, 2009 22:06 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Na YT to chyba jest dostępne...?
Z tego co widziałem to tylko trzecia część "God strikes back" i to tylko połowa przetłumaczona na polski. Chyba, że posługujesz się swobodnie angielskim, to problemu na pewno nie będzie.
|
Wt maja 19, 2009 22:10 |
|
 |
WIST
|
Ja bym wolał zobaczyć te listy, bo sam filmik to ja też mogę nakrecić i powiedzieć że są na to jakieś listy.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt maja 19, 2009 22:40 |
|
 |
Epikuros
|
WIST napisał(a): Ja bym wolał zobaczyć te listy, bo sam filmik to ja też mogę nakrecić i powiedzieć że są na to jakieś listy.
WIST naprawdę nie zostało to sfabrykowane w filmie. Zresztą można sprawdzić.
|
Wt maja 19, 2009 22:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak samo wielu naukowców chocby A.Einstein na łożu śmierci przyznał ,że Bóg istnieje.
|
Śr maja 20, 2009 6:34 |
|
 |
Epikuros
|
kuba93 napisał(a): Tak samo wielu naukowców chocby A.Einstein na łożu śmierci przyznał ,że Bóg istnieje.
No proszę. Nie wiem co EInstein na łożu śmierci powiedział, ale jestem pewien, że na katolicyzm się nie nawrócił. Takie argumenty zawsze śmierdzą ściemą-gigantem.
|
Śr maja 20, 2009 8:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Moja religia polega na pokornym podziwie tego nieograniczonego wyższego ducha, który objawia się w drobnych szczegółach jakie jesteśmy w stanie dostrzec naszymi wątłymi i słabymi umysłami. To głębokie emocjonalne przekonanie o obecności wyższej rozumnej mocy, która jest objawiona w niepojętym wszechświecie, kształtuje moje wyobrażenie Boga."
"Człowiek, który uchyla się od służby wojskowej ze względów religijnych, jest rewolucjonistą. Postanawiając nie stosować się do obowiązującego prawa, poświęca bowiem swe osobiste interesy dla sprawy najważniejszej - dążenia do ulepszenia społeczeństwa"
"Czysto logiczne rozumowanie nie da nam żadnej wiedzy o realnym świecie."
"Jaki jest sens ludzkiego życia? Każda odpowiedź na to pytanie wiąże się z religią. Można więc spytać, czy w ogóle warto je zadawać? Odpowiadam, że człowiek, który uważa życie swoje i innych istot ludzkich za bezsensowne, jest nie tylko nieszczęśliwy, ale właściwie nie zasługuje na życie." Wypowiedzi Einsteina
|
Śr maja 20, 2009 12:56 |
|
|
|