Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:15

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 EWOLUCJA CZY STWORZENIE 
Autor Wiadomość

Post EWOLUCJA CZY STWORZENIE
Zapraszam do obejrzenia filmu o tym jak wygląda ewolucja w świetle naukowych badań.
Film jest dość długi jednak niezmiernie interesujący więc proponuję obejrzeć całość i wypowiadać się przede wszystkim na zagadnienia zawarte w filmie. Aby wyeliminować niekonstruktywną krytykę proszę uzasadniać swoje wypowiedzi.

http://www.youtube.com/watch?v=nsgRfD2K ... re=related

N lut 21, 2010 0:23

Post Re: EWOLUCJA CZY STWORZENIE
Ten film ma tyle wspólnego z "naukowymi badaniami" co pasta do butów z margaryną. Kolejna, typowa, właściwie to nie kolejna, bo stara i dobrze już znana, kreacjonistyczna propaganda kłamstwa, nie wyróżniająca się absolutnie niczym w swojej kategorii.

Jeśli chcesz krytyki na jego temat, to znajdź sobie dowolną wypowiedź na temat kreacjonizmu,. Co do mnie to na moim blogu masz tego sporo, równie dobrze można je odnieść do tego filmu. Wyłącznie stratą czasu byłoby rozczłonkowywanie tego filmu na części pierwsze i konstruktywne wyśmiewanie jego twierdzeń, na którą to stratę czasu nie mam w tej chwili ochoty. Jakoś chwilowo konstruktywne krytykowanie faceta, który twierdzi że teoria ewolucji jest błędna, ponieważ życie nie powstaje mu w słoiku z masłem orzechowym, leży poza granicami moich ambicji.

N lut 21, 2010 0:52

Film, rzeczywiście niezmiernie ciekawy.

1. Teoria Wielkiego Wybuchu, przyrównana do eksplozji bomby. Kłamliwe, aczkolwiek chwytliwe, tylko po to by stwierdzic ze wybuchy niszczą a nie tworzą. Jednak WW wcale nie polegał na wybuchu, wbrew niezbyt fortunnej nazwie.
2. Co do entropii i tego, że wszechświat miał początek -> to wyjaśnia teoria Wielkiego Wybuchu. Wyjasnia, że wszechświat MIAŁ swój początek i teraz entropia cały czas się zwiększa - galaktyki się oddalają, powstają nowe układy etc. Nic nadzwyczajnego, co by miało świadczyć o tym, że "ktoś" to zaprojektował. Że ktoś ustawił na te 15-18 miliardów lat temu początek i ustawił koniec
3. Co było przed początkiem? Nie jest to temat Teorii Wielkiego Wybuchu. Teoria ta nie mówi też, jak sugerują autorzy, że wszechświat powstał z niczego. Właściwie, to kreacjonizm tak twierdzi. Troche ubawiły mnie cytaty z Biblii, świadczące o tym, że ludzie wiedzieli, że świat się skończy, co ma być dowodem, że Bóg go zaprojektował. Coś w stylu "Wiem, że ludzie umierają, więc Bóg steruje ludźmi by umierali", czy prześmiewcza teoria inteligentnego spadania "Skoro coś spada z wysokości na ziemię, to znaczy że istnieje niewidzialna siła, która popycha przedmiot w dół, ku ziemi"
4. Różnorodność planet - niestety nie dysponuje żadną wiedzą w tym zakresie, fajnei jakby ktoś troche tu rozjaśnił. Aczkolwiek argument o tym, że warunki na Ziemii są idealne do życia, więc to znak, że ktoś to zaprojektował jest znów na poziomie życzneniowym. Mogę się mylić, ale prawdopodobieństwo powstania takiej planety jak Ziemia podczas formowania wszechświata jest RÓŻNE od zera. Czyli istnieje fizyczna możliwość powstania takiej planety, więc równie dobrze mogłoby to być dzieło przypadkowe, mogło się wydarzyć w każdym miejscu we wszechświecie. I jesteśmy tym niezwykle szczęśliwym przypadkiem
5. Troche przykra jest również pycha występujących tam ludzi wskazujących, że to akurat bibilijny Bóg stworzył ten świat. Nie Allach, nie bogowie wschodu, ale właśnie Jahwe.
6. Co do atmosfery, również moge się mylić, ale na przestrzeni milionów lat skład atmosfery się zmieniał. A nawet jeżeli powstanie związków chemicznych nie jest możliwe w atmosferze tlenowej nie jest wykluczone, że powstały gdzie indziej i zostaly przeniesione w jakiejś bryle lodu w pobliże układu słonecznego. Tego nie wie nikt, jednak nie jest to NIEMOŻLIWE. Aczkolwiek może niech ktoś kompetentny się wypowie.
7. Kolejny sposób demagogii uprawianej w tym filmie to stosowanie formułki -> "Jeżeli coś nie powstało na drodze przypadku (bo przecież prawdopodobieństwo wynosi 1 do 10^80) to MUSIAŁO być inteligentnie zaprojektowane)". To nie jest jak w sądzie, że jest się winnym lub nie. Jeżeli jakaś teoria nie wyjaśnia pewnych kwestii (z braku danych i informacji) to nie znaczy, że jest od razu niemożliwa. Jak to jest, że teoria Boga jest zawsze możliwa (chociaż brak jednoznacznych dowodów na jej poparcie), a wszystkie inne, jeżeli nie posiadają takich dwodów, albo stawiają trudne pytania są automatycznie złe?
8. Co do charakterystki Boga wynikającej z hipotezy kreacjonistycznej jak i zawartych w biblii opisach świata... kłamliwa demagogia i branie dosłownie metafor, albo przeinaczanie ich sensu dla dopasowania do jakiejs hipotezy. Dowód? Skoro tyle wiedziano o świecie, czemu tak "późno" to odkryto? ;> A już napęd odrzutowy mnie rozbroił

N lut 21, 2010 1:52

Na forum jest już kilka, a może nawet kilkanaście tematów dotyczących tego zagadnienia. Czy kreacjoniści naprawdę myślą, że ich argumenty staną się bardziej przekonujące, jeżeli zostaną przedstawione w większej ilości wątków? :roll:

N lut 21, 2010 12:08

Słusznie zszywacz zauważył, więc zamykam.

N lut 21, 2010 13:27
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]