|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Chrześcijaństwo wobec SZCZĘŚCIA
Autor |
Wiadomość |
francisbegbie
|
 Chrześcijaństwo wobec SZCZĘŚCIA
Witam,
Czy mógłby mi ktoś polecić rozważania żyjące w zgodzie z Chrześcijaństwem (tudzież Katolicyzmem) na temat SZCZĘŚCIA, BYCIA SZCZĘŚLIWYM? DROGI KU TEMU itd.
Interesowałyby mnie np: Encykliki czy książki filozofów na ten temat.
Byłbym bardzo wdzięczny.
|
So maja 29, 2010 20:44 |
|
|
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
 Re: Chrześcijaństwo wobec SZCZĘŚCIA
Karl Jaspers
|
N maja 30, 2010 8:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Św. Augustyn: O życiu szczęśliwym, Boecjusz: O pocieszeniu jakie daje Filozofia.
Tam masz właściwie wszystko czego ci potrzeba na ten temat wiedzieć. W razie niedosytu zerknuj jeszcze do Sumy teologicznej.
|
N maja 30, 2010 10:32 |
|
|
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Sebastian88 napisał(a): Św. Augustyn: O życiu szczęśliwym, Boecjusz: O pocieszeniu jakie daje Filozofia.
Tam masz właściwie wszystko czego ci potrzeba na ten temat wiedzieć. W razie niedosytu zerknuj jeszcze do Sumy teologicznej. no typowe podejście zajadłego teisty. Wystarczy jedna dwie książki i wiesz już wszystko co trzeba wiedzieć.
|
N maja 30, 2010 10:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Snufkin napisał(a): no typowe podejście zajadłego teisty. Wystarczy jedna dwie książki i wiesz już wszystko co trzeba wiedzieć. Słuchaj koleś, zjadliwy, A czytałeś ty te książki czy tylko głupio paplać potrafisz? Wiem co mówię, bo wszystko to przeczytałem, a ty zielonego pojęcia nie masz jakim człowiekiem jestem, a śmiesz mnie określać jako "zjadliwy teista". Weź zejdź ze mnie bo ci nic złego nie zrobiłem, wypraszam sobie aby mnie tak nazywać, następnym razem zgłoszę to do moderacji.
|
Pn maja 31, 2010 12:11 |
|
|
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
nie krytykuję ych książek tylko to co napisałeś Cytuj: wszystko czego ci potrzeba na ten temat wiedzieć nigdy nikt nie powinien używać takiego sformułowania, no chyba, że nauczyciel do uczniów, których ostrzega co może być na sprawdzianie.
|
Pn maja 31, 2010 12:57 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: nigdy nikt nie powinien używać takiego sformułowania Dlaczego nie ? Jak ktoś chce, to przecież nikt mu nie zabrania czytać dalej..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn maja 31, 2010 14:28 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Tak jakbym napisał, jak ktoś się zastanawia czy Bóg istnieje to wystarczy przeczytać "Bóg urojony" - wszystko co trzeba na ten temat wiedzieć.
|
Pn maja 31, 2010 14:59 |
|
 |
francisbegbie
|
Witam, dziękuję za te propozycje. Notabene nie zastanawiam się, czy Bóg istnieje. Chcę poczytać o kolejnym stanowisku wobec drogi tudzież ubiegania się o miano bycia szczęśliwym. Piszę pracę nt. szczęścia (a właściwie się przymierzam) i to będzie jedynie albo aż kolejne stanowisko - a sam już sobie coś z tego skleję  Im więcej pozycji tym lepiej! dziękuję za już wymienione, na pewno je przejrzę być może nawet kupię.. PS: Nie kłóćcie się, to nie ma kompletnie sensu.
|
Pn maja 31, 2010 15:06 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
spoko nie kłócimy się.
Nie słuchaj sebastiana88. Czytaj i szukaj jak najwięcej. Zdecydowanie jeśli sebastian stwierdził, że lektura 2 książek wyczerpie temat powinieneś to zweryfikować i przeczytać ich więcej, zwłaszcza jeśli książki polecone były pisane dla innych ludzi w innych czasach i zawierają więcej bzdur niż przydatnej wiedzy.
|
Pn maja 31, 2010 16:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zatem proszę jeśli jesteś taki mądry to powiedz, jakie kwestie "Szczęścia" zostały w tych książkach Pominięte. Jak na moje oko jeśli chodzi o zagadnienie Szczęścia to wyczerpują one temat całkowicie. O pocieszeniu jakie daje filozofia, to na początku rozpaczliwe gniewanie się na los ze strony Boecjosza, że Fortuna tak się źle z nim obeszła, jest nieszczęśliwy, na pomoc biegnie Pani Filozofia, która mu pokazuje że Szczęścia nie daje to co on całe życie kochał, uleczy go z cierpienia i wskaże mu prawdziwe źródło szczęśliwości. O życiu szczęśliwym, to interesująca praca Aureliusza Augustyna, czyta się ją niezwykle szybko i jest interesująca, bo jest napisana w formie dialogów. Cytuj: Nie słuchaj sebastiana88. Czytaj i szukaj jak najwięcej. Zdecydowanie jeśli sebastian stwierdził, że lektura 2 książek wyczerpie temat powinieneś to zweryfikować i przeczytać ich więcej, zwłaszcza jeśli książki polecone były pisane dla innych ludzi w innych czasach i zawierają więcej bzdur niż przydatnej wiedzy. A więc już po tym widzę że nie masz kompletnego pojęcia o czym mówisz. Wskaż mi proszę te bzdury i niezgodne z chrześcijaństwem fragmenty. Mogę ci gwarantować że wszystko co tam jest jest jak najbardziej przydatne. Co do czytania i szukania jak najwięcej to zgadzam się, ale sądzę, że nikt nie jest w stanie przeczytać wszystkiego co kiedykolwiek na tym świecie o szczęściu napisano. Dlatego podałem mu prace które sam przeczytałem i uważam za godne polecenia. Jeśli więc za taki krok nazywasz mnie "zajadłym teistą" to śmiało mogę to tobie powiedzieć, że ty nie potrafisz wybrać to co najważniejsze, i godne polecenia w tym temacie. A teraz proszę o konkrety bo doś już mam tych pustych słów z twojej strony. Które Fragmenty tych książek są "bzdurami". No proszę!
|
Pn maja 31, 2010 18:21 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Miałem napisać coś innego ale skasowałem posta i napiszę go na nowo.
Filozofowie których przywołujesz dają symplistyczne rozwiązania dla skomplikowanych problemów. Twierdzenie, że szczęście można osiągnąć tylko przez i dzięki bogu jest dla mnie zarąbiście cienkie i pozbawione jakiejkolwiek pragmatycznej wartości. Narkoman albo Alkoholik mógłby powiedzieć, że szczęście jest możliwe jedynie dzięki narkotykom/alkoholowi i to dla mnie miałoby taką samą wartość jak zdanie Augustyna.
Dlatego napisałem, że to bzdury. Masz na pewno inne zdanie niż ja, szanuję je, ale nie pisz i nie wmawiaj ludziom, że Twoja definicja szczęścia jest definicją uniwersalną i pasuje każdemu.
|
Pn maja 31, 2010 18:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale ty chyba nie zrozumiałeś tematu... Autorowi chodzi właśnie o Chrześcijańskie spojrzenie. Czyż nie napisał tego dość wyraźnie? Cytuj: Czy mógłby mi ktoś polecić rozważania żyjące w zgodzie z Chrześcijaństwem (tudzież Katolicyzmem) na temat SZCZĘŚCIA, BYCIA SZCZĘŚLIWYM? DROGI KU TEMU itd.
Interesowałyby mnie np: Encykliki czy książki filozofów na ten temat. Zatem proszę odnieś się wreszcie do tematu. I nie pisz pustych łów, ale proszę o konkretny Fragment. Który rozdział i wiersz, bo mam książkę przed sobą. Które to są te "bzdury" ...? Jak wyżej napisałem, wszystko to jest jak najbardziej Chrześcijańskie, a o to autorowi chodzi. Zatem nie pisz mi tu o Alkoholikach, bo to nie jest Chrześcijańskie i autor na pewno nie chce czytać takich książek.
|
Pn maja 31, 2010 19:33 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
Biblia mówi że pełnią szczęscia jest Bóg - Psalm 62. Biblia jest też wzięta w poczet literaturty.
epokowym dziełem jest książka "Szczęście" W. Taterkiewicza polecam jeszcze "Twoje szczęście jest w Tobie" oraz "Kochac i byc kochanym" aut. John Powell
_________________ 1 KOR 13
|
Cz cze 03, 2010 19:35 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|