kontrowersje, datowanie izotopem C14, a linia czasu Biblii
Autor |
Wiadomość |
Monteclarus
Dołączył(a): Cz lip 01, 2010 13:11 Posty: 317 Lokalizacja: Biała-Kolonia koło Suchowoli
|
 kontrowersje, datowanie izotopem C14, a linia czasu Biblii
Jako Katolik mam lekki mętlik w głowie Wierze w Kreacjonizm- wierzę nawet w język Adamowy, ale jak mam interpretować znaleziska dokonywane przez archeologów i datowane metodą izotopu węgla C14. Są bowiem znaleziska (skamieniała deska z gwoździem, skamieniały odcisk buta, i inne bardziej tradycyjne), które wg mnie swym istnieniem wykraczają poza czasokres opisany w Biblii. Co ze znaleziskami wydatowanymi na starsze niż ustalone 3760lat pne.? Już nie wspomnę o tajemniczej złotej monecie wykopanej maszynowo,przypadkiem w studni głębinowej w Illinois, mówi się że może mieć kilkaset tysięcy lat(nie twierdzę że to prawda).
|
Cz lip 15, 2010 9:26 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
 Re: kontrowersje, datowanie izotopem C14, a linia czasu Bibl
Cytuj: Jako Katolik mam lekki mętlik w głowie Jesli Ci kiedykolwiek przejdzie, to poczytaj o metodach datowania. Jest ich wiele, wiele i dokladniejszych. Jesli Ci nie przejdzie, pisz dalej o niczym.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz lip 15, 2010 9:41 |
|
 |
szumi
Moderator
|
A co ma wiara w kreacjonizm do tych znalezisk? Ja też wierzę w kreacjonizm, a jakoś sprzeczności w tym nie widzę. Dodam, że nie widzę też sprzeczności między moją wiarą, a teorią Wielkiego Wybuchu i ewolucjonizmem...
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz lip 15, 2010 10:11 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: A co ma wiara w kreacjonizm do tych znalezisk? Tyle samo co metoda C14 do datowania gwozdzi i monet. Kolega Monteclarus nie pofatyguje sie, by choc troche, zglebic temat ktory zaklada, on zaklada i czeka az inni go uswiadomia. Dyskutowac mozna wylacznie z czlowiekiem ktory jakie takie wiadomosci posiada. Chyba, ze Monteclarus oczekuje wykladu.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz lip 15, 2010 10:35 |
|
 |
Monteclarus
Dołączył(a): Cz lip 01, 2010 13:11 Posty: 317 Lokalizacja: Biała-Kolonia koło Suchowoli
|
ufając w inteligencje dyskutantów, ni siliłem sie na DOSŁOWNOŚĆ, wiadomo o co mi chodzi , trzeba sie jedynie wykazać dobrymi intencjami, których Duralowi brak.
Obiekty starsze niż 5770 lat od teraz, Dural, g.... mnie obchodzi szczególowość, C14 był tylko pretekstem do dyskusji, Dural
|
Cz lip 15, 2010 10:39 |
|
|
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Temat z założenia strasznie głupi, bo o czym tu dyskutować? O tym, że "oczywistą oczywistością" jest, że Ziemia ma 4,5 mld lat, a wszechświat jakieś 13,7 mld? Że pierwsze Homo to jakieś 2,5 mln lat, czyli mniej więcej tak stare są najstarsze "obiekty" (choć ja osobiście uważam, że powinny być jeszcze starsze)? O czym dyskutować, no o czym? Cytuj: g.... mnie obchodzi szczególowość Tego to się akurat po Tobie spodziewałem.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Cz lip 15, 2010 11:06 |
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
ja też nie Monteclarus: fail; co jak co ale po czytelniku Naszego Dziennika można by się spodziewać delikatności i tolerancji dla dyskutantów  Zgadzam się z A. - z faktami się nie dyskutuje. Chyba że traktujesz Biblię jako podręcznik do archeologii.
Cz lip 15, 2010 13:32 |
|
 |
Highway
|
Cytuj: Zgadzam się z A. - z faktami się nie dyskutuje. Powiedz to Maciejowi Giertychowi
_________________ "Bóg" bowiem wśród istniejących rzeczy istnieje jako rodzaj substancji,której nie przysługuje ani ruch,ani ginięcie,ani powstawanie.Arystoteles.
http://dowody.blog.onet.pl/
|
Cz lip 15, 2010 14:05 |
|
 |
Witold
|
To że on dyskutuje z faktami to kompromituje jego, a nie fakty.
|
Cz lip 15, 2010 14:43 |
|
 |
Rutus
|
Znam dokładnie młodych przedstawicieli środowiska Naszego Dziennika i Radia Maryja i muszę z przerażeniem stwierdzić, że dyrdymały starszego Giertycha traktują oni z pełną powagą wyśmiewając jakiekolwiek przejawy znajomości tematyki naukowej. Jeśli ktoś nie wierzy, niech poczyta http://forum.dlapolski.pl/cat5.htm
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Śr lip 21, 2010 8:00 |
|
 |
Witold
|
Fanom Giertycha proponuję zadać jedno bardzo proste pytanie:
Jak nazywa się nauka badająca wymarłe organizmy na podstawie ich skamieniałych szczątek? a) paleontologia b) politologia
dla utrudnienia możemy dorzucić jeszcze trzecią odpowiedź: c) psychologia
Przypominam że profesor Giertych w swojej wiekopomnej pracy nt. teorii ewolucji zaliczył w tym temacie wielką wtopę, powołując się na prace wybitnego p... politologa dr. Zillmera.
W sam raz dla pana Andrzeja Gduły i do jego wypocin na tym forum, do którego link podał Rutus. Które zresztą wygląda na naprawdę nieprzeciętne siedlisko ciemnoty. Dość że chyba najczęstszym argumentem przeciwko TE jest "bo to ateistyczna propaganda wymyślona żeby zniszczyć wiarę". No przepraszam bardzo, ale ktoś stosujący taki argument jest po prostu idiotą i tyle można mu odpowiedzieć...
|
Śr lip 21, 2010 12:53 |
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
@ witold Oczywiście odp: d) patologia. dinozaury to patologicznie przerośnięte kury hodowane przed potopem. Wszyscy wiedzą, że przed potopem wszystko było większe, a ludziom żyło się lepiej i dłużej.
Śr lip 21, 2010 13:20 |
|
 |
Rutus
|
Dodam tylko, że wyżej wymieniony Andrzej Gdula nie jest tam największym "intelektumanistą". Proszę zapoznać się z poziomem merytorycznym postów niejakiego Coltrane'a: http://forum.dlapolski.pl/search.htm/authors/Coltrane,0To dopiero może przyprawić o zawrót głowy. Zwłaszcza posty stanowiące odpowiedzi w tematach tyczących nauki - tam daje czadu!
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Śr lip 21, 2010 18:32 |
|
 |
Witold
|
Tak, szczerze mówiąc, to właśnie jego miałem na myśli w ostatnim zdaniu poprzedniego posta... te litanie o "lewackiej, ateistycznej, komunistycznej teoria ewolucji która wyjaśnia pochodzenie człowieka bez odwołania do Biblii, opierając się na mechanizmach napędzanych śmiercią"... nieustanne określanie TE mianem "teorii o pochodzeniu człowieka" to zdaje się akurat najmniejsza wtopa w tym wszystkim.
|
Śr lip 21, 2010 20:43 |
|
 |
andrzejantoni
|
Drogi Witoldzie i Rutusie! Jeśli już krytykujecie kogoś z imienia i nazwiska, to przynajmniej miejcie cywilną odwagę sami podpisać się pod tym swoimi imionami i nazwiskami. Ale tak przy okazji to mam dla Was moje nieco dłuższe opracowanie http://creationism.org.pl/oblicza_ewolucjonizmui chętnie zapoznał bym się z Waszymi krytycznymi uwagami pod jego adresem. Serdecznie pozdrawiam AndrzejAntoni
|
Pt lip 30, 2010 11:10 |
|
|
|