Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Próba pogodzenia wiary w stwórcę z wiedzą o wszechświecie 
Autor Wiadomość

Post Próba pogodzenia wiary w stwórcę z wiedzą o wszechświecie
A. ISTNIEJE TYLKO STWÓRCA
Stwórcą jest nieograniczona w czasie i co do wielkości, wszechogarniająca, posiadająca wolną wolę przestrzeń (S), wypełniona energią i ograniczonymi w czasie i co do wielkości bytami (B), stanowiącymi wynik transformacji energii zgodnie z wolą stwórcy.
To znaczy, że:
- Stwórca zawsze istniał, istnieje i zawsze będzie istniał,
- Stwórca jest nieskończenie wielki czyli nic nie istniało, nie istniej i nie będzie istniało poza stwórcą,
- Nigdy nie istniał, nie istnieje i nigdy nie będzie istniał żaden byt niezgodny z wolną wolą Stwórcy.
B. BYTY WYSTĘPUJĄ W POSTACI MATERIALNEJ I DUCHOWEJ
• Byty występują w dwóch postaciach:
 Materialnej, byty materialne (BM) poznawane przez rozum człowieka za pośrednictwem zmysłów -poznanie dostępne człowiekowi w postaci dorobku badań naukowych oraz osobistych doświadczeń zmysłowych zinterpretowanych rozumowo
 Duchowej, byty duchowe (BD) poznawane przez rozum człowieka za pośrednictwem wiary w istnienie stwórcy –poznanie dostępne człowiekowi w postaci dorobku dociekań teologicznych oraz osobistych przeżyć duchowych człowieka w szczególności w ramach wyznawanej przez niego religii zinterpretowanych rozumowo
• Każdemu bytowi materialnemu zawsze był, jest, i zawsze będzie przyporządkowany jeden byt duchowy w momencie powstania bytu materialnego, który istnieje przez czas jego trwania i po zakończeniu istnienia bytu materialnego.
C. BYTY DUCHOWE
• Stwórca swoją wolę wyraził w jednorazowym akcie stworzenia tworząc pierwotny byt duchowy. Pierwotny byt duchowy (PBD) zawsze zawierał - od momentu jego powstania, zawiera oraz zawsze będzie zawierał - do momentu powstania ostatniego bytu materialnego, dla wszystkich BD i BM które potencjalnie mogą zaistnieć w przyszłości, wszystkie potencjalnie możliwe uporządkowania energii w bytach materialnych oraz wszystkie potencjalnie możliwe relacje pomiędzy bytami, które potencjalnie mogą zaistnieć w przyszłości.
• BD jest wyodrębniany z PBD w momencie powstania odpowiadającego mu BM poprzez zawarcie w nim pełnej informacji (-która zostaje jednocześnie usunięta z PBD) o wszystkich potencjalnie możliwych:
 Uporządkowaniach energii w odpowiadającym mu BM przez cały czas jego istnienia
 Relacjach odpowiadającego mu BM z innymi bytami materialnymi w trakcie jego istnienia
 Relacjach BD z innymi bytami duchowymi po zakończeniu istnienia BM, który odpowiada danemu BD.
• Byt duchowy którego BM obecnie istnieje zawsze zawiera pełną informację o wszystkich:
 Uporządkowaniach energii w odpowiadającym mu BM, które zaistniały przez cały czas jego istnienia do chwili obecnej
 Relacjach odpowiadającego mu BM z innymi bytami materialnymi które zaistniały w trakcie jego istnienia do chwili obecnej
 Potencjalnie możliwych relacjach danego BD z innymi bytami duchowymi, które potencjalnie mogą wystąpić po zakończeniu istnienia odpowiadającego mu BM.
• BD którego BM istniał ale już nie istnieje zawsze zawiera pełną informację o wszystkich:
 Uporządkowaniach energii w odpowiadającym mu BM -które zaistniały przez cały czas jego istnienia
 Relacjach odpowiadającego mu BM z innymi bytami materialnymi -które zaistniały w trakcie jego istnienia
 Relacjach BD z innymi bytami duchowymi -które wystąpiły od zakończenia istnienia odpowiadającego mu BM do obecnego momentu.
 Potencjalnie możliwych relacjach BD z innymi bytami duchowymi od tego momentu.
D. BYTY MATERIALNE
• Starzenie się BM (jakiemu podlegają wszystkie byty materialne począwszy od ich zaistnienia) jest ciągłym procesem zmian uporządkowania jego energii, który prowadzi do zakończenia istnienia BM.
• Byty materialne występują w jednej z dwóch postaci, jako byty materialne nieożywione oraz byty materialne ożywione.
E. BYTY MATERIALNE NIEOŻYWIONE (BMN)
• BMN są to byty, których uporządkowania energii są wyrażane w postaci materii nieożywionej.
• BMN są powiązane relacjami:
 Zawierania BMN w innym BM
 Równoczesnego występowania BMN z innym BM
• BMN Podlegają ciągłym zmianom w wyniku kombinacji procesów:
 Starzenia się bytu materialnego,
 Przekształcania BMN w byt materialny nieożywiony w wyniku zakończenia istnienia bytu materialnego nieożywionego inicjującego początek istnienia nowego bytu materialnego nieożywionego
 Podziału BMN dającego początek występowania bytów materialnych nieożywionych stanowiących wynik jego podziału
 Łączenia bytów materialnych nieożywionych, którego efektem jest początek występowania bytu materialnego nieożywionego stanowiącego wynik połączenia
Tak więc wszystkie występujące w dowolnym momencie BMN są powiązane ww. relacjami będące efektem kombinacji ww. procesów zgodnie z potencjalnymi możliwościami zawartymi w PBD – w momencie jego utworzenia przez Stwórcę.
F. [b]BYTY MATERIALNE OŻYWIONE (BMO) [/b]
• BMO są to byty materialne, których uporządkowania energii są wyrażane w postaci materii ożywionej.
• Narodziny BMO oznacza, początek istnienia odpowiadającego mu BD,
• Śmierć BMO oznacza koniec zmian uporządkowania energii w BMO – koniec istnienia BMO oraz początek istnienia BMN (w postaci martwej/nieożywionej materii).
• Bezrozumne BMO wyposażone jedynie w zmysły, kierując się jedynie instynktem (– dążeniem do przedłużenia swojego istnienia jak i istnienia gatunku do którego należą), mogą:
 Inicjować początek istnienia BMO spośród dopuszczalnych przez odpowiadający im BD,
 Wpływać nieświadomie na zaistnienie określonego uporządkowania energii w BMO lub BMN i swoje relacje z innymi BMO oraz BMN zgodnie ze swoim i odpowiadającymi im bytami duchowymi.
 Inicjować koniec istnienia zarówno BMO jak i BMN w sposób zgodnie z odpowiadającymi im bytami duchowymi.
G. CZŁOWIEK
• Człowiek jest jedynym znanym dotąd BMO, wyposażonym nie tylko w zmysły ale również w rozum, wiarę i wolną wolę ograniczoną jedynie PBD -dzięki czemu jest zdolny do rozumowego poznawania i przekształcania bytów.
• Człowiek od początku swojego istnienia kierując się instynktem a w miarę starzenia się (do momentu utraty zdolności rozumowego poznania i działania) coraz bardziej zgodnie ze swoją wolą:
 Poznaje BM z wykorzystaniem zmysłów i rozumu,
 Poznaje BD z wykorzystanie wiary i rozumu.
 Inicjuje kombinacje procesów: przekształcania bytu w byt, podziału i łączenia BMN,
 Inicjuje narodziny BMO zgodnie z PBD
 Kształtuje odpowiadający mu BD poprzez rozumowy wybór według własnej wolnej woli (ograniczonej jedynie PBD) uporządkowań energii i jego relacji z innymi bytami materialnymi przez cały czas jego istnienia – od narodzin do śmierci.
Tak więc człowiek jest jednym z BMO i jak dotąd jedynym znanym, który wyposażony w rozum i wolną wolę świadomie i samodzielnie ( w ramach ograniczeń PBD) może wpływać w trakcie swojego istnienia na uporządkowanie energii swojej oraz współczesnych mu bytów materialnych oraz relacje pomiędzy bytami materialnymi.
H. SERA DUCHOWA - DOSKONAŁA CAŁOŚĆ DUCHOWA
Sfera duchowa (SD) zawsze zawierała –od momentu powstania PBD, zawiera i zawsze będzie zawierała do końca swego istnienia wszystkie aktualnie istniejące byty duchowe:
 (Gdy będzie istniał przynajmniej jeden byt materialny) -odpowiadające bytom materialnym które istniały lub istnieją oraz PDB – jeżeli jeszcze będzie istniał
 (Gdy nie będzie istniał ani jeden byt materialny) -które tworzą Doskonała Całość Duchową (DCD), która tworzona od momentu powstania PBD jest ostatecznym celem aktu stworzenia Stwórcy.
• BD których odpowiadające im BM zakończyły swoje istnienie dzielą się na:
 Byty duchowe doskonałe – takie, które zostają włączone do DCD powstającej w ramach SD w chwili zakończenia istnienia odpowiadających im bytów materialnych,
 Byty duchowe dobre ale niedoskonałe – takie które po zakończeniu istnienia odpowiadających im bytów materialnych zostaną włączone do SD a do DCD dopiero z chwilą zakończenia istnienia ostatniego BM,
 Byty duchowe złe – takie które po zakończeniu istnienia odpowiadających im bytów materialnych zostaną włączone do SD lecz nie mogą zostać włączone do DCD i zostaną przekształcone w energię z chwilą zakończenia istnienia ostatniego BM.
• Poznanie rozumowe sfery duchowej stanowi przedmiot różnorakich religii, które stwórcę nazywają Bogiem. Wierzący w istnienie stwórcy stając się wyznawcą religii może (ale nie musi) uzyskać pomoc w dążeniu, żeby nie stać się po śmierci bytem duchowym złym. Religia jest jedynie narzędziem w doskonaleniu bytu duchowego człowieka
• O końcu istnienia DCD – o jej przekształceniu w energię zdecyduje Stwórca.

Cz lip 29, 2010 22:57

Post Re: Próba pogodzenia wiary w stwórcę z wiedzą o wszechświeci
Czy poza pseudonaukowym bełkotem ten skopiowany skądś tekst ma jeszcze cokolwiek wspólnego z nauką, ale tą normalną?
Skoro został utworzony ten post, to w jakimś celu. Ma Pan może jakieś pytania, czy tylko takie ogólne wstawki w trybie kopiuj-wklej?

So lip 31, 2010 14:11

Skoro jest Pan pewien, że to tekst skopiowany będę wdzięczny za podanie źródła. Za ten jak Pan raczył określić "pseudonaukowy bełkot" czuję się odpowiedzialny i raczej jestem skłonny sądzić, że ta pańska ocena sumaryczna wynikła z faktu iż tekst przerósł Pańskie zdolności percepcji i nie jest Pan w stanie polemizować. Więc może to Pan zada jakieś pytania - tylko własne a nie skopiowane, to postaram się możliwie jak najprzystępniej na nie Panu odpowiedzieć.

So lip 31, 2010 17:05
Przepraszam, a temat do dyskusji? O wszystkim? O wnioskach(jakich)?

So lip 31, 2010 17:09

Tekst z całą pewnością jest skopiowany, gdyż są "krzaczki" dowodzące, że system nie rozpoznał znaków dla niego niestandardowych a będących częścią tekstu oryginalnego (źródłowego). Ale wtopa!
A Pan czesta niby zdziwiony i każe mi podawać źródło. A sam je przecież musi znać, gdyż sam to kopiował!

Poza tym rzeczywiście proszę o sprecyzowanie, o czym mamy tu dyskutować? Z kontekstu nie wynika.

So lip 31, 2010 17:25

Proszę skopiować tekst z punktorami z piku Worda a przekona się Pan samodzielnie o poziomie własnej dociekliwości. "Ale wtopa!" Tak wkleiłem własny tekst z pliku Worda.
Czytałem Pańskie posty broniące teorii ewolucji i wyszydzające kreacjonistów - pogląd który reprezentuję. Jak zechce Pan prześledzić moje rozumowanie to dostrzeże Pan, że będąc kreacjonistą wcale nie trzeba być w sprzeczności ze współczesną wiedzą a z teorią ewolucji w szczególności.

Ostatnio edytowano So lip 31, 2010 18:01 przez czesta, łącznie edytowano 1 raz

So lip 31, 2010 17:53

W takim razie zapraszam do rozmowy.
Przy okazji może Pan pomóc w rozmowie z panem andrzejantoni, bo unika dyskusji i nic nie chce wyjaśnić. Dialog na bazie braków odpowiedzi to nie dialog.

So lip 31, 2010 17:57

Nie wierzę w jakikolwiek obiektywny proces tworzenia, więc dyskusja mija się tu z celem :)
To czy coś zostało stworzone czy nie to subiektywna opinia, adwersarzy mojego podejścia zapraszam do dyskusji na temat "termity jako super-twórcy super-budowli" :)

Ostatnio edytowano So lip 31, 2010 18:09 przez filippiarz, łącznie edytowano 1 raz

So lip 31, 2010 18:07

Pani Kamala
Re: Gdzie jest Bóg, jeśli istnieje..?
Nie wiem, czy wszyscy ktorzy wierza "czuli" Pan Boga. Przynaje, ze kilka razy w zyciu doswiadczylam Jego dzialania, ktore jest jedyne i rozpoznawalne, choc trudno je oddac slowami. W wiekszosci wypadkow jednak nic nie czuje i nie czulam.
Pozwoliłem sobie zacytować Pani wypowiedź z nadzieją, że rozróżnienie w moim tekście między Bogiem i stwórcą - tak jak go na początku zdefiniowałem powinno Panią zaintrygować.

So lip 31, 2010 18:09

Pan filippiarz
"Ja podchodzę do tego po buddyjsku - nie zabijam i nie jem zwierząt zabitych specjalnie dla mnie. Skoro ludzie jedzą i zamierzają jeść mięso to optuję za humanitarnym chowem i ubojem. Korrida była rozrywką z zabijania - nie popieram tego, ale też nie poprę zakazywania jedzenia mięsa." Pamięta Pan.
To jak to jest z Pańską wiarą? Po co te ograniczenia. Może to tylko Pańskie widzi mi się.

So lip 31, 2010 18:15

Wiara jest we mnie, wszystko jest we mnie :)

So lip 31, 2010 18:28

Panie Rutus
Sposób dyskusji z z Panem andrzejantoni oraz jego argumentacja mi nie odpowiada więc się do tej dyskusji nie włączę. Starałem się w swoim tekście zaprezentować pogląd :
- wolny od personifikacji stwórcy
- wychodzący na przeciw istnieniu innych niż człowiek inteligentnych bytów (nieznanych ale przecież możliwych)
- zgodny z dorobkiem naukowym - w szczególności dorobkiem nauk doświadczalnych
- godzący jednorazowy akt stworzenia z ewolucją wszechświata i wolną wolą człowieka
- poszerzający możliwości człowieka o poznanie pozanaukowe tego co ważne dla człowieka a co wymyka się rygorom naukowym.
Trudno mi bowiem w pełni zaakceptować zarówno "Ostateczne wyjaśnienia Wszechświata" (patrz Michał Haller) bez stwórcy a jednocześnie nie mogę zgodzić się z poniżaniem Stwórcy poprzez jego personifikację jak czynią to religię. W obu jednak podejściach dostrzegam szansę na własne samodoskonalenie w sensie określonej w tekście Doskonałej Całości Duchowej.

So lip 31, 2010 18:44

Panie Filipiarz
"Wiara jest we mnie, wszystko jest we mnie" Zgoda - bo gdzie indziej być może. A nie interesuje Pana: Gdzie Pan jest? W co Pan wierzy i dlaczego?

So lip 31, 2010 18:54

czesta napisał(a):
Panie Rutus
Sposób dyskusji z z Panem andrzejantoni oraz jego argumentacja mi nie odpowiada więc się do tej dyskusji nie włączę. Starałem się w swoim tekście zaprezentować pogląd :
- wolny od personifikacji stwórcy
- wychodzący naprzeciw istnieniu innych niż człowiek inteligentnych bytów (nieznanych ale przecież możliwych)
- zgodny z dorobkiem naukowym - w szczególności dorobkiem nauk doświadczalnych
- godzący jednorazowy akt stworzenia z ewolucją wszechświata i wolną wolą człowieka
- poszerzający możliwości człowieka o poznanie pozanaukowe tego co ważne dla człowieka a co wymyka się rygorom naukowym.
Trudno mi bowiem w pełni zaakceptować zarówno "Ostateczne wyjaśnienia Wszechświata" (patrz Michał Haller) bez stwórcy a jednocześnie nie mogę zgodzić się z poniżaniem Stwórcy poprzez jego personifikację jak czynią to religię. W obu jednak podejściach dostrzegam szansę na własne samodoskonalenie w sensie określonej w tekście Doskonałej Całości Duchowej.

So lip 31, 2010 19:03

Interesuje, ale nie wierzę w stworzenie. Termity to tacy sami twórcy jak Bethowen i Bóg, czyli zadni.

So lip 31, 2010 19:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona