Próba pogodzenia wiary w stwórcę z wiedzą o wszechświecie
Autor |
Wiadomość |
czesta
|
 Próba pogodzenia wiary w stwórcę z wiedzą o wszechświecie
A. ISTNIEJE TYLKO STWÓRCA • Stwórcą jest nieograniczona w czasie i co do wielkości, wszechogarniająca, posiadająca wolną wolę przestrzeń (S), wypełniona energią i ograniczonymi w czasie i co do wielkości bytami (B), stanowiącymi wynik transformacji energii zgodnie z wolą stwórcy. To znaczy, że: - Stwórca zawsze istniał, istnieje i zawsze będzie istniał, - Stwórca jest nieskończenie wielki czyli nic nie istniało, nie istniej i nie będzie istniało poza stwórcą, - Nigdy nie istniał, nie istnieje i nigdy nie będzie istniał żaden byt niezgodny z wolną wolą Stwórcy. B. BYTY WYSTĘPUJĄ W POSTACI MATERIALNEJ I DUCHOWEJ • Byty występują w dwóch postaciach: Materialnej, byty materialne (BM) poznawane przez rozum człowieka za pośrednictwem zmysłów -poznanie dostępne człowiekowi w postaci dorobku badań naukowych oraz osobistych doświadczeń zmysłowych zinterpretowanych rozumowo Duchowej, byty duchowe (BD) poznawane przez rozum człowieka za pośrednictwem wiary w istnienie stwórcy –poznanie dostępne człowiekowi w postaci dorobku dociekań teologicznych oraz osobistych przeżyć duchowych człowieka w szczególności w ramach wyznawanej przez niego religii zinterpretowanych rozumowo • Każdemu bytowi materialnemu zawsze był, jest, i zawsze będzie przyporządkowany jeden byt duchowy w momencie powstania bytu materialnego, który istnieje przez czas jego trwania i po zakończeniu istnienia bytu materialnego. C. BYTY DUCHOWE • Stwórca swoją wolę wyraził w jednorazowym akcie stworzenia tworząc pierwotny byt duchowy. Pierwotny byt duchowy (PBD) zawsze zawierał - od momentu jego powstania, zawiera oraz zawsze będzie zawierał - do momentu powstania ostatniego bytu materialnego, dla wszystkich BD i BM które potencjalnie mogą zaistnieć w przyszłości, wszystkie potencjalnie możliwe uporządkowania energii w bytach materialnych oraz wszystkie potencjalnie możliwe relacje pomiędzy bytami, które potencjalnie mogą zaistnieć w przyszłości. • BD jest wyodrębniany z PBD w momencie powstania odpowiadającego mu BM poprzez zawarcie w nim pełnej informacji (-która zostaje jednocześnie usunięta z PBD) o wszystkich potencjalnie możliwych: Uporządkowaniach energii w odpowiadającym mu BM przez cały czas jego istnienia Relacjach odpowiadającego mu BM z innymi bytami materialnymi w trakcie jego istnienia Relacjach BD z innymi bytami duchowymi po zakończeniu istnienia BM, który odpowiada danemu BD. • Byt duchowy którego BM obecnie istnieje zawsze zawiera pełną informację o wszystkich: Uporządkowaniach energii w odpowiadającym mu BM, które zaistniały przez cały czas jego istnienia do chwili obecnej Relacjach odpowiadającego mu BM z innymi bytami materialnymi które zaistniały w trakcie jego istnienia do chwili obecnej Potencjalnie możliwych relacjach danego BD z innymi bytami duchowymi, które potencjalnie mogą wystąpić po zakończeniu istnienia odpowiadającego mu BM. • BD którego BM istniał ale już nie istnieje zawsze zawiera pełną informację o wszystkich: Uporządkowaniach energii w odpowiadającym mu BM -które zaistniały przez cały czas jego istnienia Relacjach odpowiadającego mu BM z innymi bytami materialnymi -które zaistniały w trakcie jego istnienia Relacjach BD z innymi bytami duchowymi -które wystąpiły od zakończenia istnienia odpowiadającego mu BM do obecnego momentu. Potencjalnie możliwych relacjach BD z innymi bytami duchowymi od tego momentu. D. BYTY MATERIALNE • Starzenie się BM (jakiemu podlegają wszystkie byty materialne począwszy od ich zaistnienia) jest ciągłym procesem zmian uporządkowania jego energii, który prowadzi do zakończenia istnienia BM. • Byty materialne występują w jednej z dwóch postaci, jako byty materialne nieożywione oraz byty materialne ożywione. E. BYTY MATERIALNE NIEOŻYWIONE (BMN) • BMN są to byty, których uporządkowania energii są wyrażane w postaci materii nieożywionej. • BMN są powiązane relacjami: Zawierania BMN w innym BM Równoczesnego występowania BMN z innym BM • BMN Podlegają ciągłym zmianom w wyniku kombinacji procesów: Starzenia się bytu materialnego, Przekształcania BMN w byt materialny nieożywiony w wyniku zakończenia istnienia bytu materialnego nieożywionego inicjującego początek istnienia nowego bytu materialnego nieożywionego Podziału BMN dającego początek występowania bytów materialnych nieożywionych stanowiących wynik jego podziału Łączenia bytów materialnych nieożywionych, którego efektem jest początek występowania bytu materialnego nieożywionego stanowiącego wynik połączenia Tak więc wszystkie występujące w dowolnym momencie BMN są powiązane ww. relacjami będące efektem kombinacji ww. procesów zgodnie z potencjalnymi możliwościami zawartymi w PBD – w momencie jego utworzenia przez Stwórcę. F. [b]BYTY MATERIALNE OŻYWIONE (BMO) [/b] • BMO są to byty materialne, których uporządkowania energii są wyrażane w postaci materii ożywionej. • Narodziny BMO oznacza, początek istnienia odpowiadającego mu BD, • Śmierć BMO oznacza koniec zmian uporządkowania energii w BMO – koniec istnienia BMO oraz początek istnienia BMN (w postaci martwej/nieożywionej materii). • Bezrozumne BMO wyposażone jedynie w zmysły, kierując się jedynie instynktem (– dążeniem do przedłużenia swojego istnienia jak i istnienia gatunku do którego należą), mogą: Inicjować początek istnienia BMO spośród dopuszczalnych przez odpowiadający im BD, Wpływać nieświadomie na zaistnienie określonego uporządkowania energii w BMO lub BMN i swoje relacje z innymi BMO oraz BMN zgodnie ze swoim i odpowiadającymi im bytami duchowymi. Inicjować koniec istnienia zarówno BMO jak i BMN w sposób zgodnie z odpowiadającymi im bytami duchowymi. G. CZŁOWIEK • Człowiek jest jedynym znanym dotąd BMO, wyposażonym nie tylko w zmysły ale również w rozum, wiarę i wolną wolę ograniczoną jedynie PBD -dzięki czemu jest zdolny do rozumowego poznawania i przekształcania bytów. • Człowiek od początku swojego istnienia kierując się instynktem a w miarę starzenia się (do momentu utraty zdolności rozumowego poznania i działania) coraz bardziej zgodnie ze swoją wolą: Poznaje BM z wykorzystaniem zmysłów i rozumu, Poznaje BD z wykorzystanie wiary i rozumu. Inicjuje kombinacje procesów: przekształcania bytu w byt, podziału i łączenia BMN, Inicjuje narodziny BMO zgodnie z PBD Kształtuje odpowiadający mu BD poprzez rozumowy wybór według własnej wolnej woli (ograniczonej jedynie PBD) uporządkowań energii i jego relacji z innymi bytami materialnymi przez cały czas jego istnienia – od narodzin do śmierci. Tak więc człowiek jest jednym z BMO i jak dotąd jedynym znanym, który wyposażony w rozum i wolną wolę świadomie i samodzielnie ( w ramach ograniczeń PBD) może wpływać w trakcie swojego istnienia na uporządkowanie energii swojej oraz współczesnych mu bytów materialnych oraz relacje pomiędzy bytami materialnymi. H. SERA DUCHOWA - DOSKONAŁA CAŁOŚĆ DUCHOWA • Sfera duchowa (SD) zawsze zawierała –od momentu powstania PBD, zawiera i zawsze będzie zawierała do końca swego istnienia wszystkie aktualnie istniejące byty duchowe: (Gdy będzie istniał przynajmniej jeden byt materialny) -odpowiadające bytom materialnym które istniały lub istnieją oraz PDB – jeżeli jeszcze będzie istniał (Gdy nie będzie istniał ani jeden byt materialny) -które tworzą Doskonała Całość Duchową (DCD), która tworzona od momentu powstania PBD jest ostatecznym celem aktu stworzenia Stwórcy. • BD których odpowiadające im BM zakończyły swoje istnienie dzielą się na: Byty duchowe doskonałe – takie, które zostają włączone do DCD powstającej w ramach SD w chwili zakończenia istnienia odpowiadających im bytów materialnych, Byty duchowe dobre ale niedoskonałe – takie które po zakończeniu istnienia odpowiadających im bytów materialnych zostaną włączone do SD a do DCD dopiero z chwilą zakończenia istnienia ostatniego BM, Byty duchowe złe – takie które po zakończeniu istnienia odpowiadających im bytów materialnych zostaną włączone do SD lecz nie mogą zostać włączone do DCD i zostaną przekształcone w energię z chwilą zakończenia istnienia ostatniego BM. • Poznanie rozumowe sfery duchowej stanowi przedmiot różnorakich religii, które stwórcę nazywają Bogiem. Wierzący w istnienie stwórcy stając się wyznawcą religii może (ale nie musi) uzyskać pomoc w dążeniu, żeby nie stać się po śmierci bytem duchowym złym. Religia jest jedynie narzędziem w doskonaleniu bytu duchowego człowieka • O końcu istnienia DCD – o jej przekształceniu w energię zdecyduje Stwórca.
|
Cz lip 29, 2010 22:57 |
|
|
|
 |
Rutus
|
 Re: Próba pogodzenia wiary w stwórcę z wiedzą o wszechświeci
Czy poza pseudonaukowym bełkotem ten skopiowany skądś tekst ma jeszcze cokolwiek wspólnego z nauką, ale tą normalną? Skoro został utworzony ten post, to w jakimś celu. Ma Pan może jakieś pytania, czy tylko takie ogólne wstawki w trybie kopiuj-wklej?
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
So lip 31, 2010 14:11 |
|
 |
czesta
|
Skoro jest Pan pewien, że to tekst skopiowany będę wdzięczny za podanie źródła. Za ten jak Pan raczył określić "pseudonaukowy bełkot" czuję się odpowiedzialny i raczej jestem skłonny sądzić, że ta pańska ocena sumaryczna wynikła z faktu iż tekst przerósł Pańskie zdolności percepcji i nie jest Pan w stanie polemizować. Więc może to Pan zada jakieś pytania - tylko własne a nie skopiowane, to postaram się możliwie jak najprzystępniej na nie Panu odpowiedzieć.
|
So lip 31, 2010 17:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam, a temat do dyskusji? O wszystkim? O wnioskach(jakich)?
|
So lip 31, 2010 17:09 |
|
 |
Rutus
|
Tekst z całą pewnością jest skopiowany, gdyż są "krzaczki" dowodzące, że system nie rozpoznał znaków dla niego niestandardowych a będących częścią tekstu oryginalnego (źródłowego). Ale wtopa! A Pan czesta niby zdziwiony i każe mi podawać źródło. A sam je przecież musi znać, gdyż sam to kopiował!
Poza tym rzeczywiście proszę o sprecyzowanie, o czym mamy tu dyskutować? Z kontekstu nie wynika.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
So lip 31, 2010 17:25 |
|
|
|
 |
czesta
|
Proszę skopiować tekst z punktorami z piku Worda a przekona się Pan samodzielnie o poziomie własnej dociekliwości. "Ale wtopa!" Tak wkleiłem własny tekst z pliku Worda. Czytałem Pańskie posty broniące teorii ewolucji i wyszydzające kreacjonistów - pogląd który reprezentuję. Jak zechce Pan prześledzić moje rozumowanie to dostrzeże Pan, że będąc kreacjonistą wcale nie trzeba być w sprzeczności ze współczesną wiedzą a z teorią ewolucji w szczególności.
Ostatnio edytowano So lip 31, 2010 18:01 przez czesta, łącznie edytowano 1 raz
|
So lip 31, 2010 17:53 |
|
 |
Rutus
|
W takim razie zapraszam do rozmowy. Przy okazji może Pan pomóc w rozmowie z panem andrzejantoni, bo unika dyskusji i nic nie chce wyjaśnić. Dialog na bazie braków odpowiedzi to nie dialog.
|
So lip 31, 2010 17:57 |
|
 |
filippiarz
|
Nie wierzę w jakikolwiek obiektywny proces tworzenia, więc dyskusja mija się tu z celem  To czy coś zostało stworzone czy nie to subiektywna opinia, adwersarzy mojego podejścia zapraszam do dyskusji na temat "termity jako super-twórcy super-budowli" 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
Ostatnio edytowano So lip 31, 2010 18:09 przez filippiarz, łącznie edytowano 1 raz
|
So lip 31, 2010 18:07 |
|
 |
czesta
|
Pani Kamala Re: Gdzie jest Bóg, jeśli istnieje..? Nie wiem, czy wszyscy ktorzy wierza "czuli" Pan Boga. Przynaje, ze kilka razy w zyciu doswiadczylam Jego dzialania, ktore jest jedyne i rozpoznawalne, choc trudno je oddac slowami. W wiekszosci wypadkow jednak nic nie czuje i nie czulam. Pozwoliłem sobie zacytować Pani wypowiedź z nadzieją, że rozróżnienie w moim tekście między Bogiem i stwórcą - tak jak go na początku zdefiniowałem powinno Panią zaintrygować.
|
So lip 31, 2010 18:09 |
|
 |
czesta
|
Pan filippiarz "Ja podchodzę do tego po buddyjsku - nie zabijam i nie jem zwierząt zabitych specjalnie dla mnie. Skoro ludzie jedzą i zamierzają jeść mięso to optuję za humanitarnym chowem i ubojem. Korrida była rozrywką z zabijania - nie popieram tego, ale też nie poprę zakazywania jedzenia mięsa." Pamięta Pan. To jak to jest z Pańską wiarą? Po co te ograniczenia. Może to tylko Pańskie widzi mi się.
|
So lip 31, 2010 18:15 |
|
 |
filippiarz
|
Wiara jest we mnie, wszystko jest we mnie 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
So lip 31, 2010 18:28 |
|
 |
czesta
|
Panie Rutus Sposób dyskusji z z Panem andrzejantoni oraz jego argumentacja mi nie odpowiada więc się do tej dyskusji nie włączę. Starałem się w swoim tekście zaprezentować pogląd : - wolny od personifikacji stwórcy - wychodzący na przeciw istnieniu innych niż człowiek inteligentnych bytów (nieznanych ale przecież możliwych) - zgodny z dorobkiem naukowym - w szczególności dorobkiem nauk doświadczalnych - godzący jednorazowy akt stworzenia z ewolucją wszechświata i wolną wolą człowieka - poszerzający możliwości człowieka o poznanie pozanaukowe tego co ważne dla człowieka a co wymyka się rygorom naukowym. Trudno mi bowiem w pełni zaakceptować zarówno "Ostateczne wyjaśnienia Wszechświata" (patrz Michał Haller) bez stwórcy a jednocześnie nie mogę zgodzić się z poniżaniem Stwórcy poprzez jego personifikację jak czynią to religię. W obu jednak podejściach dostrzegam szansę na własne samodoskonalenie w sensie określonej w tekście Doskonałej Całości Duchowej.
|
So lip 31, 2010 18:44 |
|
 |
czesta
|
Panie Filipiarz "Wiara jest we mnie, wszystko jest we mnie" Zgoda - bo gdzie indziej być może. A nie interesuje Pana: Gdzie Pan jest? W co Pan wierzy i dlaczego?
|
So lip 31, 2010 18:54 |
|
 |
czesta
|
czesta napisał(a): Panie Rutus Sposób dyskusji z z Panem andrzejantoni oraz jego argumentacja mi nie odpowiada więc się do tej dyskusji nie włączę. Starałem się w swoim tekście zaprezentować pogląd : - wolny od personifikacji stwórcy - wychodzący naprzeciw istnieniu innych niż człowiek inteligentnych bytów (nieznanych ale przecież możliwych) - zgodny z dorobkiem naukowym - w szczególności dorobkiem nauk doświadczalnych - godzący jednorazowy akt stworzenia z ewolucją wszechświata i wolną wolą człowieka - poszerzający możliwości człowieka o poznanie pozanaukowe tego co ważne dla człowieka a co wymyka się rygorom naukowym. Trudno mi bowiem w pełni zaakceptować zarówno "Ostateczne wyjaśnienia Wszechświata" (patrz Michał Haller) bez stwórcy a jednocześnie nie mogę zgodzić się z poniżaniem Stwórcy poprzez jego personifikację jak czynią to religię. W obu jednak podejściach dostrzegam szansę na własne samodoskonalenie w sensie określonej w tekście Doskonałej Całości Duchowej.
|
So lip 31, 2010 19:03 |
|
 |
filippiarz
|
Interesuje, ale nie wierzę w stworzenie. Termity to tacy sami twórcy jak Bethowen i Bóg, czyli zadni.
|
So lip 31, 2010 19:06 |
|
|
|