|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Polikarp
|
 Laodycea
Może akurat ktoś jest zainteresowany...
Ostatnio w internecie pojawiły się informacje, że w ruinach antycznego miasta Laodycea w Turcji archeolodzy odsłonili pozostałości kościoła zbudowanego ok 313-320. Miasto było siedzibą jednej z pierwszych i największych wspólnot chrześcijańskich. Jest ona wymieniona wśród siedmiu kościołów Azji Mniejszej w Apokalipsie św. Jana
14 Aniołowi Kościoła w Laodycei napisz: To mówi Amen, Świadek wierny i prawdomówny, Początek stworzenia Bożego: 15 Znam twoje czyny, że ani zimny, ani gorący nie jesteś. Obyś był zimny albo gorący! 16 A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust. 17 Ty bowiem mówisz: "Jestem bogaty", i "wzbogaciłem się", i "niczego mi nie potrzeba", a nie wiesz, że to ty jesteś nieszczęsny i godzien litości, i biedny i ślepy, i nagi. 18 Radzę ci kupić u mnie złota w ogniu oczyszczonego, abyś się wzbogacił, i białe szaty, abyś się oblókł, a nie ujawniła się haniebna twa nagość, i balsamu do namaszczenia twych oczu, byś widział. 19 Ja wszystkich, których kocham, karcę i ćwiczę. Bądź więc gorliwy i nawróć się! 20 Oto stoję u drzwi i kołaczę: jeśli kto posłyszy mój głos i drzwi otworzy, wejdę do niego i będę z nim wieczerzał, a on ze Mną. 21 Zwycięzcy dam zasiąść ze Mną na moim tronie, jak i Ja zwyciężyłem i zasiadłem z mym Ojcem na Jego tronie. 22 Kto ma uszy, niechaj posłyszy, co mówi Duch do Kościołów».
|
Pt maja 20, 2011 21:38 |
|
|
|
 |
Rutus
|
 Re: Laodycea
Archeologia biblijna coraz bardziej zbliża się do poziomu archeologii rejonu morza Śródziemnego (np. znaleziska opisane w mitologii greckiej). Jeszcze kilkadziesiąt lat i, być może, zostanie odnaleziona większość miejsc opisanych w Biblii. Pozostaje pytanie: czy odnalezienie takich miejsc potwierdza przy okazji prawdy wiary zapisane w księdze, która opisuje przy okazji miejsca odnalezione dzięki badaniom archeologicznym? Oraz: czy bardziej kompletne opisanie przez archeologię miejsc opisanych przez inne źródła mitologiczne nie potwierdza bardziej prawd wiary w nich zawartych (vide mitologia starożytnych greków i dane archeologiczne opisujące z wielką precyzją wszystkie miejsca wspomniane w mitach)?
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
So maja 21, 2011 11:39 |
|
 |
Polikarp
|
Jerycho było silnie umocnione i zamknięte przed Izraelitami. Nikt nie wychodził ani nie wchodził. 2 I rzekł Pan do Jozuego: «Spójrz, Ja daję w twoje ręce Jerycho wraz z jego królem i dzielnymi wojownikami. 3 Wy wszyscy, uzbrojeni mężowie, będziecie okrążali miasto codziennie jeden raz. Uczynisz tak przez sześć dni. 4 Siedmiu kapłanów niech niesie przed Arką siedem trąb z rogów baranich. Siódmego dnia okrążycie miasto siedmiokrotnie, a kapłani zagrają na trąbach. 5 Gdy więc zabrzmi przeciągle róg barani i usłyszycie głos trąby, niech cały lud wzniesie gromki okrzyk wojenny, a mur miasta rozpadnie się na miejscu i lud wkroczy, każdy wprost przed siebie». 6 Jozue, syn Nuna, wezwał kapłanów i rzekł im: «Weźcie Arkę Przymierza a siedmiu kapłanów niech weźmie siedem trąb z rogów baranich przed Arką Pańską». 7 Po czym rozkazał ludowi: «Wyruszcie i okrążcie miasto, a zbrojni wojownicy niech idą przed Arką Pańską». 8 I stało się, jak Jozue rozkazał ludowi. Siedmiu kapłanów, niosących przed Panem siedem trąb z rogów baranich, wyruszyło grając na trąbach, Arka zaś Przymierza Pańskiego szła za nimi. 9 Zbrojni wojownicy szli przed kapłanami, którzy grali na trąbach, a tylna straż szła za Arką, i tak posuwano się, stale grając na trąbach. 10 A Jozue dał ludowi polecenie: «Nie wznoście okrzyku, niech nie usłyszą głosu waszego i niech żadne słowo nie wyjdzie z ust waszych aż do dnia, gdy wam powiem: Wznieście okrzyk wojenny! I wtedy go wzniesiecie». 11 I tak Arka Pańska okrążyła miasto dokoła jeden raz, po czym wrócono do obozu i spędzono tam noc. 12 Jozue wstał wcześnie rano, kapłani wzięli Arkę Pańską, 13 a siedmiu kapłanów niosących siedem trąb z rogów baranich szło przed Arką Pańską, grając bez przerwy na trąbach w czasie marszu. Zbrojni wojownicy szli przed nimi, a tylna straż szła za Arką Pańską i posuwano się przy dźwięku trąb. 14 I tak okrążyli miasto drugiego dnia jeden raz, po czym wrócili do obozu. Przez sześć dni codziennie tak czynili. 15 Siódmego dnia wstali rano wraz z zorzą poranną i okrążyli miasto siedmiokrotnie w ustalony sposób: tylko tego dnia okrążyli miasto siedem razy. 16 Gdy kapłani za siódmym razem zagrali na trąbach, Jozue zawołał do ludu: «Wznieście okrzyk wojenny, albowiem Pan daje miasto w moc waszą! 17 Miasto będzie obłożone klątwą dla Pana, ono samo i wszystko, co w nim jest. Tylko nierządnica Rachab zostanie przy życiu - ona sama i wszyscy, którzy są wraz z nią w domu, albowiem ukryła wywiadowców, których wysłaliśmy. 18 Ale wy strzeżcie się rzeczy obłożonych klątwą, aby was chęć nie ogarnęła wziąć coś z dobra obłożonego klątwą, bo wtedy uczynilibyście przeklętym sam obóz izraelski i sprowadzilibyście na niego nieszczęście. 19 Całe zaś srebro i złoto, sprzęty z brązu i z żelaza są poświęcone dla Pana i pójdą do skarbca Pańskiego». 20 Lud wzniósł okrzyk wojenny i zagrano na trąbach. Skoro tylko usłyszał lud dźwięk trąb, wzniósł gromki okrzyk wojenny i mury rozpadły się na miejscu. A lud wpadł do miasta, każdy wprost przed siebie, i tak zajęli miasto. 21 I na mocy klątwy przeznaczyli na [zabicie] ostrzem miecza wszystko, co było w mieście: mężczyzn i kobiety, młodzieńców i starców, woły, owce i osły Obawiam się, że nauka nie zajmuje się weryfikacją prawd wiary. Możemy jedynie za pomocą nauki zweryfikować prawdziwość niektórych wydarzeń opisanych w Biblii. Archeologia zweryfikowała np. ustne przekazy Inków spisywane przez Hiszpanów na temat swojego państwa, które po przeprowadzeniu wykopalisk okazały się swego rodzaju „propagandą sukcesu”. Podobnie należy odczytywać opisaną w Księdze Jozuego historię podboju Kanaanu. Weźmy dla przykładu powyższy fragment Joz 6. – badania archeologiczne wykazały, że miasto w chwili, gdy Izraelici przechodzili na zachodni brzeg Jordanu, tj. ok. 1150 roku p.n.e. było od 300 lat opuszczonym rumowiskiem wskutek niewyjaśnionego kataklizmu (prawdopodobnie trzęsienia ziemi).
|
Pn maja 23, 2011 8:39 |
|
|
|
 |
dezetka
|
Inny szczegół, że czasami teorie archeologów sa naciągane dla własnej sławy.
_________________ Murzasichle noclegi Turystyczny blog
Życie choć piękne tak kruche jest Wystarczy jedna chwila by zgasić je
|
Pn maja 23, 2011 17:44 |
|
 |
Polikarp
|
To co napisałaś jest typową reakcją. Zawsze ktoś napisze, że albo nauka jest do bani, albo z uprawiającymi naukę jest coś nie tak – przejrzyj forum.
Np.. które teorie archeologów są naciągane dla własnej sławy?
Czy masz jakieś zastrzeżenia do wykopalisk nie dotykających spraw Biblijnych?
|
Wt maja 24, 2011 9:08 |
|
|
|
 |
dezetka
|
W zasadzie tak, dokładnie tak, nie mówię tu o Biblijnych, tylko ogólnie, bywały przypadki, gdzie super odkrycia nie były odkryciami, tylko np. zakopanymi przez archeologami "cudami".
-- edit: Zresztą czasami z nauką to bywa tak jak z teorią o powstaniu Wszechświata, zmienia się w zależności od "epoki" ludzi.
_________________ Murzasichle noclegi Turystyczny blog
Życie choć piękne tak kruche jest Wystarczy jedna chwila by zgasić je
|
Wt maja 24, 2011 21:59 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|