Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Geneza monoteizmu 
Autor Wiadomość

Post Geneza monoteizmu
W linkowanym poniżej artykule autor przedstawia kilka ciekawych informacji na temat historycznych początków monoteizmu i tak zwanych świętych ksiąg głównych religii monoteistycznych - wprawdzie jest to tekst krytyczny wobec religii jednak warty lektury ze względu na ciekawy cytat oraz kilka informacji na temat biblijnych opowieści z pięcioksięgu

http://fipo.ugu.pl/religia.php

napiszcie co o tym sądzicie

Pt lis 26, 2010 14:34

Post Re: Geneza monoteizmu
Zerknąłem pobieżnie, ale nie wiem czy ten tekst jest czymś nowym i wcześniej nie znanym. Jak zawsze wszystko dotyczy interpretacji, a nie samych faktów, czy domysłów.

Pt lis 26, 2010 16:25

Artykuł wprowadza w błąd już w tytule, przedstawiając teorie i spekulacje jako ustalone fakty ("rzeczywiste źródła"). Nic nowego.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lis 27, 2010 10:43

Napisane nie wiadomo przez kogo luźne dywagacje oparte właściwie na jednym tekście źródłowym. Jak dla mnie to kolejny przeciętny tekst o związkach judaizmu z okolicznymi kulturami (co ani nie jest dziwne, ani odkrywcze). Nie wiem czego to ma dowodzić bo na pewno nie mówi nic o "rzeczywistych źródłach monoteizmu" co szumnie w tytule głosi.

Above us only sky”

So lis 27, 2010 13:05

Spróbuję być adwokatem tego tekstu, bo nie wiem czy szybko się takowy na tym subforum znajdzie

WIST napisał(a):
Jak zawsze wszystko dotyczy interpretacji, a nie samych faktów
ale interpretacji czego, jeżeli mogę zapytać ?

Johnny99 napisał(a):
Artykuł wprowadza w błąd już w tytule, przedstawiając teorie i spekulacje jako ustalone fakty ("rzeczywiste źródła").
ale artykuł miałby próbować dotrzeć do faktycznych źródeł monoteizmu a nie upierać się że jest jedynym słusznym

Johhny99 napisał(a):
Nic nowego.
czy rzeczywiście ?

Klebestift napisał(a):
luźne dywagacje oparte właściwie na jednym tekście źródłowym
ale Biblia też jest tylko jednym tekstem źródłowym

Ostatnio edytowano N lis 28, 2010 20:02 przez InsertFn, łącznie edytowano 1 raz

N lis 28, 2010 19:33

Cytuj:
ale artykuł miałby próbować dotrzeć do faktycznych źródeł monoteizmu a nie upierać się że jest jedynym słusznym

Ale artykuł to właśnie robi i to nie jeden raz. Na przykład: Jednak rzeczywista geneza tej religii była odmienna od zazwyczaj sugerowanej. Tu nie ma żadnej "próby" - to jest tekst, który według autora po prostu stwierdza fakt.

Cytuj:
czy rzeczywiście ?

Jak najbardziej. Nie pierwsza to już próba przekonania ludzi wierzących, że FAKTY mówią zupełnie co innego niż to, w co oni wierzą.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 28, 2010 19:51

Cytuj:
ale interpretacji czego, jeżeli mogę zapytać ?

Tego jakie znaczenie ma zapożyczenie pewnych rzeczy przez jedną kulturę od drugiej.

N lis 28, 2010 20:21
Obawiam sie, ze srednio rozgarniety maturzysta korzystajacy z wikipedii moglby cos lepszego napisac.
Nic nowego, nic odkrywczego.Ten "artykul" to po prostu kiepskie wypociny.

Gdyby to pisal przeciwnik, krytyk religii na miare Ludwiga Feuerbacha (ojca wspolczesnego ateizmu) to byloby to krytyczne, ostre ale inteligentne.
Moznaby wtedy z przyjemnoscia nad tym dyskutowac a tak to po prostu szkoda czasu.

N lis 28, 2010 20:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]