Autor |
Wiadomość |
Rutus
|
 Re: Śmierć kliniczna
Eutanazja powinna być refundowana z NFZ. Wtedy czekałoby się na nią w długiej kolejce i pacjent albo by w międzyczasie zdrowiał albo dokonywał żywota. Podobnie powinno być z aborcją. Gdyby NFZ refundowało aborcję na zabieg czekałoby się ok. roku i sprawa sama by się rozwiązywała.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Cz mar 10, 2011 18:23 |
|
|
|
 |
marsor
|
Współczesna medycyna potwierdza fakt,że przy odpowiednim postępowaniu lekarskim stan śmierci klinicznej może być odwracalny.Chodzi zapewne o szybkość działania,ponieważ tkanki i narządy zachowują jeszcze przez krótki czas przejawy życia mimo iż ustaje krążenie krwi i oddychanie.Zatem temat całkowitego zakazu eutanazji pozostaje otwarty.
|
Cz mar 10, 2011 19:31 |
|
 |
Sophie
|
Rutus napisał(a): Eutanazja powinna być refundowana z NFZ. Wtedy czekałoby się na nią w długiej kolejce i pacjent albo by w międzyczasie zdrowiał albo dokonywał żywota. Podobnie powinno być z aborcją. Gdyby NFZ refundowało aborcję na zabieg czekałoby się ok. roku i sprawa sama by się rozwiązywała. hahaha, dobre  Brzmi całkiem realnie 
|
Cz mar 10, 2011 20:20 |
|
|
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
Nie, wtedy osoby mające pieniadze nie czekałyby w kolejkach tylko dokonywałyby eutanazji / aborcji prywatnie. Temat do zamknięcia.
Pt mar 11, 2011 0:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rutus napisał(a): Eutanazja powinna być refundowana z NFZ. Wtedy czekałoby się na nią w długiej kolejce i pacjent albo by w międzyczasie zdrowiał albo dokonywał żywota. Podobnie powinno być z aborcją. Gdyby NFZ refundowało aborcję na zabieg czekałoby się ok. roku i sprawa sama by się rozwiązywała. Czy ubezpieczyciele nie dofinansowywaliby NFZ w sprawie eutanazji? Utworzenie precedensu legislacyjnego w tej kwestii nie byłoby chyba niewykonalne...
|
N kwi 24, 2011 11:41 |
|
|
|
 |
WIST
|
Właściwie Rutusie o co chodzi w tym temacie, czy jest tu jakiś sensowy wątek do dyskusji?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N kwi 24, 2011 11:46 |
|
 |
Oriflamme
Dołączył(a): Pn kwi 18, 2011 1:05 Posty: 96 Lokalizacja: Kalisz, Wielkopolskie
|
Sprawę eutanazji świetnie rozwiązała Szwajcaria (oni zawsze mają dobre pomysły): eutanazja jest tam dostępna w takiej formie, że lekarz ma prawo przepisać na prośbę pacjenta śmiertelną dawkę jakieś leku, lub preparatu, pod warunkiem, że pacjent sam ją zażyje.
Co do aborcji zwolennicy jak i przeciwnicy mają mocne argumenty, tak więc oddaje pusty głos, bowiem trudno jest mi zdecydować jednoznacznie co o tym sądzę.
|
N kwi 24, 2011 11:50 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Obawiam się, że autor wątki użył niewłaściwej nazwy wątku na eutanazję. Koncepcja eutanazji sankcjonowanej przez państwo jest bliższa temu wątkowi: viewtopic.php?f=37&t=27609
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N kwi 24, 2011 13:50 |
|
 |
Seweryn
|
Oriflamme napisał(a): Sprawę eutanazji świetnie rozwiązała Szwajcaria (oni zawsze mają dobre pomysły): eutanazja jest tam dostępna w takiej formie, że lekarz ma prawo przepisać na prośbę pacjenta śmiertelną dawkę jakieś leku, lub preparatu, pod warunkiem, że pacjent sam ją zażyje. . Czyli samobójstwo na receptę. Zastanawia mnie tyko dlaczego pacjent musi zarzyć lek sam, przecież lekarz przepisując śmiertelną dawkę leku i tak przyczynia się do śmierci pacjenta.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N kwi 24, 2011 14:29 |
|
 |
Oriflamme
Dołączył(a): Pn kwi 18, 2011 1:05 Posty: 96 Lokalizacja: Kalisz, Wielkopolskie
|
Seweryn napisał(a): Oriflamme napisał(a): Sprawę eutanazji świetnie rozwiązała Szwajcaria (oni zawsze mają dobre pomysły): eutanazja jest tam dostępna w takiej formie, że lekarz ma prawo przepisać na prośbę pacjenta śmiertelną dawkę jakieś leku, lub preparatu, pod warunkiem, że pacjent sam ją zażyje. . Czyli samobójstwo na receptę. Zastanawia mnie tyko dlaczego pacjent musi zarzyć lek sam, przecież lekarz przepisując śmiertelną dawkę leku i tak przyczynia się do śmierci pacjenta. Nie, lekarz przepisuje tylko lek/preparat i informuje jaka dawka jest śmiertelna. Gdy ja jestem chory, to mi lekarz też wypisuje różne leki i ostrzega mnie, bym powyżej pewnej granicy leku nie brał (najczęściej to ad. do antybiotyków). Dlaczego pacjent ma sam zażyć? Bo to jest jego decyzja. Każdy odpowiada za swoje życie. Tak samo jak klient kupuje motor, co się do 200/300 km/h rozpędza, to też jest jego wybór. To nie sprzedawca za niego naciśnie pedał gazu, a on sam. Każdy podejmuje za samego siebie decyzje. I właśnie - każdy podejmuje sam za siebie decyzje - lekarz nie ma obowiązku wydać receptę i poinformować o dawce śmiertelnej. Może dać skierowanie do psychologa/psychiatry. Lub pacjent może iść do innego lekarza.
|
N kwi 24, 2011 15:19 |
|
 |
Seweryn
|
Oriflamme napisał(a): Seweryn napisał(a): Oriflamme napisał(a): Sprawę eutanazji świetnie rozwiązała Szwajcaria (oni zawsze mają dobre pomysły): eutanazja jest tam dostępna w takiej formie, że lekarz ma prawo przepisać na prośbę pacjenta śmiertelną dawkę jakieś leku, lub preparatu, pod warunkiem, że pacjent sam ją zażyje. . Czyli samobójstwo na receptę. Zastanawia mnie tyko dlaczego pacjent musi zarzyć lek sam, przecież lekarz przepisując śmiertelną dawkę leku i tak przyczynia się do śmierci pacjenta. Nie, lekarz przepisuje tylko lek/preparat i informuje jaka dawka jest śmiertelna. Gdy ja jestem chory, to mi lekarz też wypisuje różne leki i ostrzega mnie, bym powyżej pewnej granicy leku nie brał (najczęściej to ad. do antybiotyków). Dlaczego pacjent ma sam zażyć? Bo to jest jego decyzja. Każdy odpowiada za swoje życie. Tak samo jak klient kupuje motor, co się do 200/300 km/h rozpędza, to też jest jego wybór. To nie sprzedawca za niego naciśnie pedał gazu, a on sam. Każdy podejmuje za samego siebie decyzje. I właśnie - każdy podejmuje sam za siebie decyzje - lekarz nie ma obowiązku wydać receptę i poinformować o dawce śmiertelnej. Może dać skierowanie do psychologa/psychiatry. Lub pacjent może iść do innego lekarza. Rozumiem, że szybkie motory kupuje się w celu dokonania eutanazji. Natomiast ktoś kto chce w Szwajcarii farmakologicznie dokonać eutanazji to prosi lekarza o przepisanie śmiertelnej dawki leku jednak to nie lekarz tylko lek informuje jaka dawka jest śmiertelna i dzięki temu lekarz nie przyczynia się do śmierci choć przepisał śmiertelną dawkę leku na prośbę pacjenta. Ok wszystko jasne.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr lip 13, 2011 22:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skupiliśmy się na eutanazji. Ona prowadzi jednak do śmierci biologicznej. Śmierć kliniczna pozostawia czasem furtkę do powrotu...
|
N lip 17, 2011 16:40 |
|
 |
Elbrus
|
Liza napisał(a): Śmierć kliniczna pozostawia czasem furtkę do powrotu... "Śmierć (łac. mors, exitus letalis) – stan charakteryzujący się ustaniem oznak życia, spowodowany nieodwracalnym zachwianiem równowagi funkcjonalnej i załamaniem wewnętrznej organizacji ustroju." http://pl.wikipedia.org/wiki/Śmierć
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N lip 17, 2011 18:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Śmierć biologicza, elbrusie, jest nieodwracalna. Śmierć kliniczna niekoniecznie. Śmierć kliniczna – stan zaniku widocznych oznak życia organizmu, takich jak bicie serca, akcja oddechowa czy krążenie krwi. Od stanu śmierci biologicznej różni się nieprzerwanym występowaniem aktywności mózgu, możliwej do stwierdzenia za pomocą badania elektroencefalograficznego (EEG). W niektórych sytuacjach u pacjenta znajdującego się w stanie śmierci klinicznej mogą zostać przywrócone oznaki życia.
|
Pn lip 18, 2011 10:24 |
|
 |
Elbrus
|
Liza napisał(a): Od stanu śmierci biologicznej różni się nieprzerwanym występowaniem aktywności mózgu, możliwej do stwierdzenia za pomocą badania elektroencefalograficznego (EEG). Skoro mózg jest aktywny ( nieprzerwanie), to jak można mówić o śmierci?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lip 18, 2011 11:20 |
|
|
|