wiara kontra rzeczywistość
Autor |
Wiadomość |
ateistka1284
|
 wiara kontra rzeczywistość
Już od dłuższego czasu zastanawiałam się nad napisaniem na takim forum. Nie rozumiem tej wiary jak i zachwytu nad nią. Dla mnie to jedna wielka bzdura, ale chętnie bym porozmawiała z kimś kto uważa inaczej.
|
Pn paź 04, 2010 10:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na tak sformułowany temat trochę trudno się wypowiedzieć. Po pierwsze, skoro to dla Ciebie bzdura, to po co tracisz czas na zastanawianie się nad tym? Po drugie, czego oczekujesz? Mamy Ci tłumaczyć że to nie bzdura i dlaczego? Po co, skoro każdą odpowiedź możesz łatwo skwitować tak samo: że to bzdura? Wiarę ciężko jest wytłumaczyć nawet komuś z otwartym umysłem, a tym bardziej komuś, kto ma z góry wyrobione zdanie... Może spróbuj zadać jakieś konkretne pytanie. To znaczy, jeśli rzeczywiście zależy Ci, żeby zrozumieć odpowiedź, a nie tylko pośmiać się z tych głupich wierzących. 
|
Pn paź 04, 2010 10:30 |
|
 |
michaelv
|
 Re: wiara kontra rzeczywistość
Witam wszystkich jestem nowy no ale. Ps. 53:2 2. Głupi rzekł w sercu swoim; Nie ma Boga. Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny; Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił.
Ty nazywasz nas bzdurą więc my wierzący nazwiemy Cie głupcem.
|
Pn paź 04, 2010 11:15 |
|
|
|
 |
ateistka1284
|
Nie,źle to okresliłam. Nie bzdura, ale hipokryzja w najgorszym gatunku! Dlaczego jak ateista mówi, że nie wierzy ,ci wierzący mówią, że będą się modlić o nawrócenie?
W ogóle z tego co widzę wiara katolicka uczy nietolerancji. A niby bóg taki dobry... Guzik prawda!
|
Pn paź 04, 2010 12:03 |
|
 |
renata155
|
wydaje mi się że wiara w oderwaniu od rzeczywistości,nie ma sensu-i mija się z celem..wiec temat-wiara kontra rzeczywistość..jest źle sformułowany. bo wiara ,nasza ludzka spełnia się tylko (czy też wzrasta) w połączeniu i w wejściu w rzeczywistość ,codzienność . to że czegoś nie rozumiesz,nie znasz,nie lubisz-nie oznacza,że jest to bzdurą dzieci bardzo często nie lubią szkoły..i często spotykam się z pytaniem."jaki głupi ją wymyślił"..nie zmienia to faktu,że jest potrzebna  wierzący potrzebują wiary,i potrzebują Boga-Bóg potrzebuje człowieka--i to jest piękne 
|
Pn paź 04, 2010 12:04 |
|
|
|
 |
renata155
|
Bóg jest Miłością..Dobrocią..sprawiedliwością..jest wszystkim a w każdym razie dla mnie
|
Pn paź 04, 2010 12:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ateistka1284 napisał(a): Nie,źle to okresliłam. Nie bzdura, ale hipokryzja w najgorszym gatunku! Dlaczego jak ateista mówi, że nie wierzy ,ci wierzący mówią, że będą się modlić o nawrócenie?
W ogóle z tego co widzę wiara katolicka uczy nietolerancji. A niby bóg taki dobry... Guzik prawda! A ktoś to tutaj powiedział? Bo nie zauważyłem. Spokojnie, ja w każdym razie modlić się o Twoje nawrócenie nie zamierzam. Pisać więcej w tym wątku już chyba także nie. Nudzą mnie już takie prowokacje. Żeby jeszcze ktoś wymyślił coś oryginalnego... Miłej zabawy. 
|
Pn paź 04, 2010 12:14 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Ja sie borykam z nieco odmienny problemem od kolezanki. Jak to jest mozliwe, ze ktos uwaza lewa reke za ta "prawidlowa"? Cale zycie posluguje sie prawa i moge zaswiadczyc, ze tak jest najlepiej! Moze kolezanka zna odpowiedz? 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn paź 04, 2010 13:11 |
|
 |
renata155
|
prawidłowość prawej ręki wynika raczej ze sprawniejszego posługiwania się nią..zdecydowanie szybciej i ładniej piszą praworęczni (zdecydowanie też łatwiej ich rozczytać)..leworęczni często używając nożyczek posługują się ręką prawą..a po za tym-w świecie gdzie praworęczni są większością..wiele urządzeń jest przystosowanych właśnie dla nich---choćby głupie biurko dla ucznia..siedząc przy stole (np przy obiedzie) leworęczny też ma problem siadając pomiędzy praworęcznymi,...leworęczność w jakimś stopniu utrudnia funkcjonowanie--ale ,nie sądzę aby wynikało z winy samych leworęcznych 
|
Pn paź 04, 2010 13:22 |
|
 |
filippiarz
|
No dobrze droga koleżanko-ateistko, a co według Ciebie jest rzeczywistością i w jaki sposób czerpiesz o niej wiedzę?
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pn paź 04, 2010 13:27 |
|
 |
agvis
|
Ale tenisiści i bokserzy leworęczni są ponoć ciężcy do pokonania przez przyzwyczajenie przeciwników do gry z praworęcznymi. 
|
Pn paź 04, 2010 14:13 |
|
 |
mazli
|
ateistka1284 napisał(a): Dla mnie to jedna wielka bzdura, ale chętnie bym porozmawiała z kimś kto uważa inaczej. Dla mnie wara nie jest jedną wielką bzdurą. O czym, jak i na jakiej płaszczyźnie możemy oprzeć naszą rozmowę?
|
Pn paź 04, 2010 20:07 |
|
 |
Acro
|
Faktycznie, Ateistko. Powinnas doprecyzować problem: co konkretnie ci sie nie podoba z powodów obiektywnych (logicznych, historycznych etycznych itp), bo - jak wiadomo - o gustach można sie jedynie wymienić wiadomościami, ale nie podyskutować  Pewno chętnie być cię wsparł, ale nie wiem w czym!  Licytacja na deklaracje: dla kogo wiara ma, a dla kogo nie ma sensu, nic nie wniesie.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn paź 04, 2010 21:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie rozumiem tej wiary jak i zachwytu nad nią. Dla mnie to jedna wielka bzdura, ale chętnie bym porozmawiała z kimś kto uważa inaczej. Czyli: - To co ty mówisz jest głupie i nieprawdziwe. - Dlaczego? - Bo ja tego nie rozumiem. ateistka1284 napisał(a): Nie bzdura, ale hipokryzja w najgorszym gatunku! Rozumiem, sądzę jednak, że hipokryzja jest po twojej stronie. Jeśli czegoś nie rozumiesz to nie mów, że ten ktoś jet głupi, ale zastanów się nad sobą.
|
Wt paź 05, 2010 18:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ateistko, czego oczekujesz ? Czego chciałabyś się dowiedzieć, odpowiedź na jakie pytanie usłyszeć ?
|
Wt paź 05, 2010 23:17 |
|
|
|