Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Witam i zapraszam na stronę antyewolucyjną !!! 
Autor Wiadomość

Post Witam i zapraszam na stronę antyewolucyjną !!!
Dzień dobry. Jestem twórcą strony www.pseudonauki.pl czyli strony krytycznej względem ewolucjonizmu, paleoastronautyki, ufologii, astrologii i innych tego rodzaju popularnych bredni. Uzasadnienie tego, dlaczego wszystkie wymienione tu "mądrości" są pseudonaukami, znajdziecie na stronie w napisanych przeze mnie wstępach zaś przede wszystkim w materiałach, filmach i recenzjach książek. Myślę, że sporej ilości ludzi zależny na skutecznej walce z w/w filozofiami, stąd przeczytajcie też uważnie zamieszczone na stronie apele i podrzuććcie jakieś materiały i linki (o charakterze naukowym !) na adres kontaktowy.
To wstępnie tyle. Pozdrawiam i zapraszam: B.D.M.

N paź 02, 2011 17:51
Moderator

Post Re:
Kreacjonizm, mikroewolucja i co z tego wynika
viewtopic.php?f=47&t=29683

~ Pink Floyd, "Hey you"

N paź 02, 2011 18:33

Post Re: Witam i zapraszam na stronę antyewolucyjną !!!
Dodałbym:
viewtopic.php?f=47&t=26189 - Kreacjonizm w ujęciu pozytywnym
viewtopic.php?f=47&t=26258 - Publikacje naukowe z dziedziny kreacjonizmu
viewtopic.php?f=47&t=20772 - Kreacjonizm - naukowy czy nie?
viewtopic.php?f=47&t=14040 - Jakie sa pozytywne dowody na kreacjonizm/ID?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N paź 02, 2011 19:11

BDM napisał(a):
Dzień dobry. Jestem twórcą strony http://www.pseudonauki.pl

Na twoim miejscu bym się tym nie chwalił.

Aczkolwiek gratuluję samokrytycznej nazwy.

N paź 02, 2011 22:39

Bardzo dobra strona . Po obejrzeniu tych filmów chyba bez sensu byłoby być ateistą , w każdym razie wymagałoby to od człowieka, wielkiej wiary w postulaty ateizmu.

N paź 02, 2011 23:10

Przede wszystkim, jeżeli na samym początku astrologia, ufologia i paleoastronautyka są zestawione na równi z teorią ewolucji, to dalej własciwie nie ma sensu czytać.

N paź 02, 2011 23:25

Szkoda, że nie można komentować zawartości bo miałbym zajęcie na najbliższe kilka miesięcy... Zaczynając od polecanych lektur pełnych przekłamań na zmanipulowanych i co najważniejsze przestarzałych filmikach kończąc.

Pn paź 03, 2011 10:13

Cytuj:
Dzień dobry. Jestem twórcą strony www.pseudonauki.pl czyli strony krytycznej względem ewolucjonizmu, paleoastronautyki, ufologii, astrologii i innych tego rodzaju popularnych bredni. Uzasadnienie tego, dlaczego wszystkie wymienione tu "mądrości" są pseudonaukami, znajdziecie na stronie w napisanych przeze mnie wstępach zaś przede wszystkim w materiałach, filmach i recenzjach książek. Myślę, że sporej ilości ludzi zależny na skutecznej walce z w/w filozofiami, stąd przeczytajcie też uważnie zamieszczone na stronie apele i podrzuććcie jakieś materiały i linki (o charakterze naukowym !) na adres kontaktowy.
To wstępnie tyle. Pozdrawiam i zapraszam: B.D.M.

Bzdety,bzdety,bzdety.Tak jest,wiara dla niektórych jest prawdziwą skarbnicą wiedzy.Nie musisz się wysilać,masz podane na talerzu.Tylko ta cholerna teoria heliocentryczna ... :-D

Pn paź 03, 2011 10:43

Kris65 napisał(a):
Bzdety,bzdety,bzdety.Tak jest,wiara dla niektórych jest prawdziwą skarbnicą wiedzy.Nie musisz się wysilać,masz podane na talerzu.Tylko ta cholerna teoria heliocentryczna ... :-D

Tak jak napisałem na wstępie u siebie na stronie, nie zakładam bloga czy forum tylko dlatego, że musiałbym się na nim użerać z prostym i niedouczonym ludem. Ty np. piszesz mi coś o wierze, a ja u siebie na stronie nic na temat żadnej wiary nie mam. Żadnych religijnych tematów czy argumentacji religijnych, bo się tym po prostu nie zajmuję. Nie bardzo mnie osobiście interesuje co na temat ewolucji mają do powiedzenia religie na gruncie swych dogmatyk. Nawet filmy nie zawierają argumentacji religijnych, chyba, że wyraźnie to zaznaczyłem w komentarzu. Więc po prostu nie wiem czego ty w swym komentarzu chcesz.

Co do wrzucania ewolucji do wora z paleoastronautyką, ufologią, astronomią itp. to bierze się to stąd, że owe "nauki" mają podobne uzasadnienie w naukowych faktach. Nie w filozofiach, ale w faktach - to zaś spora różnica, której ludność nie obeznana z metodologią naukową nie rozróżnia.

Pn paź 03, 2011 20:45

Cytuj:
Tak jak napisałem na wstępie u siebie na stronie, nie zakładam bloga czy forum tylko dlatego, że musiałbym się na nim użerać z prostym i niedouczonym ludem.

Ten prosty i nedouczony lud/ od ponad 20 lat posiadam magisterium/czyta prasę popularnonaukową i ma swój ugruntowany pogląd na świat.Ewolucja jest faktem,a kosmici być może są gdzieś we wszechświecie,ale co do UFO i bezpośrednich kontaktów jestem sceptykiem,astrologia to obecnie komercyjna szmira.Tyle w tym temacie ;)

Pn paź 03, 2011 21:14

1. rzeczywiście astrologia to pseudonauka, "nauka" o jakimś wpływie planet i znaków zodiakalnych na człowieka...
  2. paleoastronautyka i ufologia: paleoastronautyka pierwsze słyszę, ale człowiek uczy się całe życie, również uważam że to brednie...
  3. ciekawe jest tylko zestawienie na równi ewolucji z tym czymś, szkoda tylko że nie ma innego racjonalnego wytłumaczenia i w zamian proponuje się tylko skok - stworzenie człowieka i wszystkich organizmów żywych w jednej chwili (lub kilka dni, powiedzmy 6. 7, 8, 9... dnia jak wszyscy wiedzą Pan Jahwe odpoczywał). Dużo rozsądniej jest przyjąć to, że pojedyncze ślepe mutacje oraz dobór naturalny (przeżywały te organizmy, które lepiej obdarzyła "matka natura" - miały lepszy genom) doprowadziły do stanu obecnego. Przyjęcie tego, że od razu wszystko zostało stworzone przez Jahwe lub jakiegokolwiek innego boga w krótką chwilę, a skamieniałości zostały stworzone po to by zmylić ludzi ponieważ Bóg robi sobie z nas jaja, jak dla mnie jest błędne.

Pozdrawiam Krzysztof Skrzypiec zapraszam również na mój blog na stronie skrzypiec.pl gdzie można poczytać ciekawe artykuły. Biorę udział w projektach Boinc, które pomagają nam lepiej zrozumieć Świat. Biorę m.in. udział w polskim projekcie Boinc o nazwie Universe@home

Wt paź 04, 2011 1:00
Zobacz profil WWW

Zestawienie astrologii z teorią ewolucji jest dalece nie na miejscu. Problem polega na tym, że niektórzy uważają, że znają teorię ewolucji od samego Darwina, a de facto jej nie rozumieją. Kreacjonizm nie jest nauką, to głupkowate amerykańskie teorie, na których wielu zbija kasę bazując na ludzkiej niewiedzy. Przykładem może być niejaki Kent Hovind, oszust do kwadratu. Ewolucja nie wyklucza stworzenia i nie stoi w sprzeczności z nauką KK. Zachęcam do zapoznania się ze stanowiskiem JPII na ten temat.

Wt paź 04, 2011 9:26

Autor wątku napisał coś takiego:

Tak jak napisałem na wstępie u siebie na stronie, nie zakładam bloga czy forum tylko dlatego, że musiałbym się na nim użerać z prostym i niedouczonym ludem.

Zatem skoro autor nie chce dyskutować to moderacja powinna ten wątek nie tylko zamknąć, ale i usunąć. Wątek pozostawiony będzie nadal reklamował te pseudotreści. A przecież nie o to chodzi na forum dyskusyjnym.

Wt paź 04, 2011 15:13

BDM napisał(a):
strony krytycznej względem ewolucjonizmu,

Ma z tym BDM jakiś problem? Czy chce BDM o tym poprozmawiać?

Cytuj:
Uzasadnienie tego, dlaczego wszystkie wymienione tu "mądrości" są pseudonaukami, znajdziecie na stronie w napisanych przeze mnie wstępach

Niestety niczego takiego tam nie ma. :) Może BDM pokrótce yu przedstawi, dlaczego np paleoastronautyka jest pseudonauką? :)

Cytuj:
recenzjach książek.

Cytuj:
Autor: Fred Hoyle
Tytuł: „Matematyka ewolucji”

Cytuj:
To książka zdeklarowanego i praktykującego ateisty

Na czym polega "praktykowanie ateizmu", zwłaszcza w wydaniu Hoyle'a?

Cytuj:
Niechęć Hoyle’a do darwinizmu wynikała między innymi z przeświadczenia, że struktura Wszechświata świadczy o działaniu jakiegoś czynnika rozumowego, i że jest w pewien sposób celowa

Jest to kłamstwo, Hoyle niczego takiego nie twierdził.

Czy BDM tą książke w ogóle miał w ręku? Jeżeli tak, to proszę o odpowiedź, jakie jest wg Hoyle,a prawdopodobieństwo utrwalenia w populacji liczacej N osobników mutacji neutralnej, czyli o zerowej wartości dostosowaczej.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt paź 04, 2011 19:39

Kris65 napisał(a):
Ten prosty i nedouczony lud/ od ponad 20 lat posiadam magisterium/czyta prasę popularnonaukową i ma swój ugruntowany pogląd na świat.

To akurat o niczym jeszcze nie przesądza.

Kris65 napisał(a):
Ewolucja jest faktem,a kosmici być może są gdzieś we wszechświecie,ale co do UFO i bezpośrednich kontaktów jestem sceptykiem,astrologia to obecnie komercyjna szmira.Tyle w tym temacie ;)

Ewolucja nie jest faktem,a kosmici być może są gdzieś we wszechświecie, ale co do UFO i bezpośrednich kontaktów to nie ma na to żadnych dowodów, astrologia to szmira od zawsze a nie tylko od teraz.

KxS napisał(a):
ciekawe jest tylko zestawienie na równi ewolucji z tym czymś, szkoda tylko że nie ma innego racjonalnego wytłumaczenia i w zamian proponuje się tylko skok - stworzenie człowieka i wszystkich organizmów żywych w jednej chwili (lub kilka dni, powiedzmy 6. 7, 8, 9... dnia jak wszyscy wiedzą Pan Jahwe odpoczywał). Dużo rozsądniej jest przyjąć to, że pojedyncze ślepe mutacje oraz dobór naturalny (przeżywały te organizmy, które lepiej obdarzyła "matka natura" - miały lepszy genom) doprowadziły do stanu obecnego. Przyjęcie tego, że od razu wszystko zostało stworzone przez Jahwe lub jakiegokolwiek innego boga w krótką chwilę, a skamieniałości zostały stworzone po to by zmylić ludzi ponieważ Bóg robi sobie z nas jaja, jak dla mnie jest błędne. [/list]

Jak już wspominałem argumenty religijne mnie nie interesują, więc nie wiem po co mi o tym piszesz. Odnośnie rzeczy pojawiających się nagle, to nową oficjalną wykładnią ewolucjonizmu (od X 1980) jest właśnie ewolucja skokowa, a nie metoda "drobnych kroków". Skoki te miały ponoć miejsce na skutek nagromadzenia się mutacji w puli genowej danego gatunku, pojawiania się nowych jakości itd.

Śr paź 05, 2011 16:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona