Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 15:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wielowymiarowość czasoprzestrzeni w kontekście bytów transce 
Autor Wiadomość

Pojecie duszy/dechu zycia pojawia się tylko w kontekście istot materialnych jak ludzie, zwierzęta. Bóg, aniołowie i demony to inny wymiar.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

So lut 21, 2009 19:24

ludzie tez modlą,modlili sie do Zeusa, baala, buddy i paruset innych "stworów" .to ze ktoś sie modli do czegoś (kogoś) nie oznacza że to coś/ktoś istnieje.

jeżeli modlą się do czegoś, a nie tylko udają, że się modlą, to jednoznacznie wskazuje to na ich wiarę, że to jest, a nie, że modlą się do niczego, w takim wypadku nie było by sensu się modlić (przecież modlitwa to chyba jest rozmowa co nie??)

N lut 22, 2009 18:06

(przecież modlitwa to chyba jest rozmowa co nie??

No yyy tak średnio ;)

Chyba, że monolog uznamy za rozmowę, to wtedy jak najbardziej.

N lut 22, 2009 18:27

Bóg, aniołowie i demony to inny wymiar.

Inny czyli jaki?

(uprzedzając: nie, odpowiedź "duchowy" mnie nie satysfakcjonuje) :-)

N lut 22, 2009 19:03

@arcana85

Bóg, aniołowie i demony to inny wymiar.

Inny czyli jaki?

(uprzedzając: nie, odpowiedź "duchowy" mnie nie satysfakcjonuje) :-)

A jaka Cię satysfakcjonuje?

Może to być jeden z dziesięciu wymiarów osobliwości znanej jako prenatalny wiek wszechświata, który w tym okresie uważany jest za dziesiąciowymiarowy twór.

N lut 22, 2009 19:12

Może to być jeden z dziesięciu wymiarów osobliwości znanej jako prenatalny wiek wszechświata, który w tym okresie uważany jest za dziesiąciowymiarowy twór.

Nie wiem co prawda, co by satysfakcjonowało grega, ale jak dla mnie na przykład jedynie REALNIE istniejące wymiary to np. długość, szerokość, wysokość i takie tam ;-)
A innego rodzaju "wymiary rzeczywistości" to czyste S-F, przy czym bardziej F niż S.

N lut 22, 2009 19:30

Seweryn napisał(a):

Nie wiem co prawda, co by satysfakcjonowało grega, ale jak dla mnie na przykład jedynie REALNIE istniejące wymiary to np. długość, szerokość, wysokość i takie tam ;-)
A innego rodzaju "wymiary rzeczywistości" to czyste S-F, przy czym bardziej F niż S.

Niekoniecznie bo nauka zakłada że osobliwość posiadała nie trzy a 10 wymiarów , ich niestabilność spowodowała rozpad do trzech znanych nam wymiarów.

N lut 22, 2009 19:39
zbanowany na stałe

jeżeli modlą się do czegoś, a nie tylko udają, że się modlą, to jednoznacznie wskazuje to na ich wiarę, że to jest, a nie, że modlą się do niczego, w takim wypadku nie było by sensu się modlić (przecież modlitwa to chyba jest rozmowa co nie??)

no chyba nie myślisz że Zeus istnieje?
albo baal?

N lut 22, 2009 20:24

REALNIE istniejące wymiary to np. długość, szerokość, wysokość i takie tam ;-)

Przestrzeń może być wielowymiarowa. Podkreślam „może”. Nasza przestrzeń jest bez wątpienia trójwymiarowa + czas. Może to oznaczać, że w istocie jest trójwymiarowa lub też pozostałe wymiary są „zwinięte” do rozmiarów tak małych, że opierają się naszym pomiarom. To, że cztery wymiary przestrzenne mogłyby istnieć można udowodnić eksperymentem myślowym z tesseraktem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tesserakt

Zakładam, że robiłeś kiedyś w szkole model zwykłego sześcianu. W tym celu narysowałeś zapewne na kartce taką siatkę:

Obrazek

wyciąłeś ją, zgiąłeś w trzecim wymiarze (rzecz niepojęta dla hipotetycznych „płaszczaków”) tę dwuwymiarową siatkę i skleiłeś. Analogicznie można postąpić z tesseraktem w czwartym wymiarze:

Obrazek

To jest dokładny, trójwymiarowy, analog Twojej dwuwymiarowej siatki. Czterowymiarowa umiałaby zrobić rzecz dla Ciebie niepojętą: złożyć tesserakt w czwartym wymiarze w czterowymiarowy hipersześcian.

---------------------

@Seweryn

Niekoniecznie bo nauka zakłada że osobliwość posiadała nie trzy a 10 wymiarów , ich niestabilność spowodowała rozpad do trzech znanych nam wymiarów.

Sęk w tym, że nie wiesz z czego wynika ilość 10 wymiarów, prawda? Podpowiem, że teoria superstrun wcale nie musi być prawdziwa. Równie dobrze może okazać się ślepą uliczką fizyki. Nie mamy jeszcze sprzętu aby móc ją sprawdzić empirycznie. Dopiero eksperymenty w akceleratorze LHC mogą dać pewne pośrednie dowody jej prawdziwości.

---------------------

Kończąc offtopic:

Na odpowiedź oczekuję od forumowicza arcana85. A tym małym offtopikiem chciałem pokazać, że „chowanie” rzekomej duchowości w „wyższych wymiarach” przez niektórych forumowiczów to zdecydowanie kiepski pomysł. Wtedy bowiem okazałoby się, że można by ją zmierzyć jak każdą wartość fizyczną po zbudowaniu odpowiednich instrumentów. Poza tym wtedy tych wymiarów musiałoby być więcej niż 10. Poza tym fizycy musieliby uwzględnić dodatkowe wymiary w równaniach. :-) Już to widzę jak w równaniach obok np. grawitacji pojawiają się anioły i dusze. :-)

N lut 22, 2009 21:22

„chowanie” rzekomej duchowości w „wyższych wymiarach” przez niektórych forumowiczów to zdecydowanie kiepski pomysł. Wtedy bowiem okazałoby się, że można by ją zmierzyć jak każdą wartość fizyczną po zbudowaniu odpowiednich instrumentów. Poza tym wtedy tych wymiarów musiałoby być więcej niż 10. Poza tym fizycy musieliby uwzględnić dodatkowe wymiary w równaniach. :-) Już to widzę jak w równaniach obok np. grawitacji pojawiają się anioły i dusze. :-)

Nie chodzi o wyższe wymiary tylko o inne wymiary . Nie znamy właściwości pozostałch siedmiu hipotetycznych wymiarów . Jeśli rzeczywiście istniały ,nie musiały to być wymiary analogiczne do obecnych trzech wymiarów. Jako że nic w przyrodzie nie ginie pozostałe wymiary mogą dalej istnieć poza naszym postrzganiem rzeczywistości , bo prawdą jest że nie potrafisz sobie wyobrazić czwartego wymiaru ,że nie wspomnę o pozostałych sześciu.

Sama możliwość istnienia innych wymiarów jest rzeczą do nie dawna przez ateistów wyśmiewaną. Teraz jest poparta hipotezami naukowymi.

Więc jeśli wierzący odnosi się do innych wymiarów powinieneś wiedzieć, że istnienie takowych jest możliwe i zgodne z hipotezami naukowymi

N lut 22, 2009 21:36

Piatym rozmiar konfektyjny miseczek stanika.

N lut 22, 2009 21:40

Sererynie czwartym wymiarem jest czas.
Piatym rozmiar konfektyjny miseczek stanika.

Czas nie jest czwartym wymiarem, żyjemy w świecie trójwymiarowym, a nie w płaskim lub czterowymiarowym . :)

N lut 22, 2009 21:53

@Witold

REALNIE istniejące wymiary to np. długość, szerokość, wysokość i takie tam ;-)

Przestrzeń może być wielowymiarowa. Podkreślam „może”. Nasza przestrzeń jest bez wątpienia trójwymiarowa + czas. Może to oznaczać, że w istocie jest trójwymiarowa lub też pozostałe wymiary są „zwinięte” do rozmiarów tak małych, że opierają się naszym pomiarom. To, że cztery wymiary przestrzenne mogłyby istnieć można udowodnić eksperymentem myślowym z tesseraktem (...)

Tak tak, chodzi mi jednak o to, że:

greg(r) napisał(a):
Już to widzę jak w równaniach obok np. grawitacji pojawiają się anioły i dusze.

No i właśnie.

Jeśli wierzący próbują duchowość tłumaczyć za pomocą fizyki i matematyki, no to cóż, robi się ciekawie. Tylko że wtedy wyparowuje gdzieś cała mistyczno-religijno-duchowa otoczka. Ja z kolei już widzę jak w kościele na kazaniu, albo w szkole na katechezie, ksiądz wyjmuje schemat hipersześcianu i zaczyna wykład o wymiarach :D

N lut 22, 2009 21:56

Jeśli wierzący próbują duchowość tłumaczyć za pomocą fizyki i matematyki, no to cóż, robi się ciekawie. Tylko że wtedy wyparowuje gdzieś cała mistyczno-religijno-duchowa otoczka. Ja z kolei już widzę jak w kościele na kazaniu, albo w szkole na katechezie, ksiądz wyjmuje schemat hipersześcianu i zaczyna wykład o wymiarach :D

Chodzi o to że nauka poniekąd potwierdza pewne założenia które do niedawna były uznawane jedynie za religijne. Mówię np. o możliwości stnienia innych wymiarów które, do niedawna były wyśmiewane przez społeczność niewierzących.

N lut 22, 2009 22:01

Nikt jednak nie mówi, że ktoś pójdzie do piekła, jeśli nie będzie wierzył w istnienie czwartego czy nawet dziesiątego wymiaru.

N lut 22, 2009 22:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona