Re: Dlaczego kościół zabrania in vitro ?
Po pierwsze to in vitro prowadzi do zamrażania zarodków, a wiec w myśl nauczania Kościoła - zamrażania ludzi. Później różne dziwne rzeczy z tymi zarodkami można robić, najczęściej zabijać.
Po drugie. In vitro to krok w kierunku ingerowania w życie. Następnym krokiem bedzie selektywny dobór najlepszych genetycznie zarodków, którym pozwolimy sie rozwinąć, a reszte spuścimy w muszli.
Ludzkość, która nie potrafi wyleczyć wielu chorób, która nie potrafi zagospodarować ziemi...chce sie bawić w ingerencje w życie - najwyższa wartość. To jest chore i doprowadzić może jedynie do tragedii.
Zaraz zacznie sie krzyk! A co z tymi rodzicami, którzy nie mogą miec dzieci?
A ja odkrzykne! A co z tymi dziećmi, które nie maja rodziców? I które sa zmuszone do wegetacji w bidulach. Czy tych dzieci nie można pokochać? Czy w imie tego, ze to musi być MOJE dziecko, można skazywać jego rodzeństwo na lodówke i śmierć?
Dla niewierzących zarodek nie jest człowiekiem, ale dla katolików jest nim jak najbardziej i dlatego Kościół i kazdy katolik nie ma prawa zgodzić sie na in vitro.
I naprawdę nie wysilajcie sie udowadnianiem, ze to ciemnogród, zacofanie, głupota, fanatyzm religijny itp. Dla mnie zarodek jest człowiekiem i wszelkie inwektywy oraz rzekome naukowe dowody (które dowodami nie są) zaprzeczające temu faktowi spływaja po mnie jak woda po kaczce.
Cytuj:
Popieram in vitro gdyż każdy człowiek powinien mieć prawo do wyboru, a jak jest zakazane nikt nie może z tej opcji skorzystać
A ty sobie możesz popierać bo nie jestes katolikiem. Tutaj jest Twój wybór.
Poza tym zyjemy w demokracji (czyli w ustroju w którym większość rządzi mniejszościa). Dopóki rządzący będą katolikami (prawdziwymi, a nie na papierku) dopóty in vitro nie może być prawnie dozwolone.
Jak do rządów dojda Paligłupy i inne dziwne babochłopy to wtedy oni beda wiekszościa, ale mojej opinii to nie zmieni i zawsze będe przeciwny ingerowaniu w życie. Ludzkość jest za głupia na cos takiego, niech sie najpierw zajmie ratowaniem tego co ma, a potem dopiero probuje bawić sie w naprawianie Natury.