Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 14:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy z punktu widzenia logiki możliwe jest istnienie Szatana? 
Autor Wiadomość

Post Czy z punktu widzenia logiki możliwe jest istnienie Szatana?
Dowodów na istnienie Boga jest mnóstwo - bardziej lub mniej przekonujących. Nie wszystkich one zadowolą, ale mimo wszystko pozwalają one sądzić o istnieniu Boga immanentnego (zdefiniowanie Boga jako całości energii i materii, która tylko inną formą tejże jest w sposób zadawalający spełnia wymagania paradygmatu o cechach Boga - wszechmocy, wszechobecności i przedwieczności), a o istnieniu Boga transcendentnego można przypuszczać analizując niedoskonałość ludzkich zmysłów (my i nasze instrumenty nie jesteśmy w stanie odebrać innych bodźców, niż tych związanych z energią bądź masą w odniesieniu do trzech wymiarów przestrzennych i czasu, który nierozerwalnie z pozostałymi wymiarami i masą/energią). Obraz świata, który mamy w głowach, zawsze będzie obrazem subiektywnym. To przynajmniej moja argumentacja. Nie wszystkim musi się podobać - ale pozwala zrozumieć dlaczego zadaję takie pytanie.

Do rzeczy - zakładając ten wątek, zastanawiałem się, gdzie w naukowej interpretacji Boga jest miejsce dla Szatana? I jaki byłby sens jego istnienia? Nie spotkałem się nigdy z solidną argumentacją, która umieściłaby takowy byt w czasoprzestrzeni (lub poza nią), ani usprawiedliwiłaby jego istnienie w świetle przymiotów, którymi Kościół Katolicki opisuje Boga - jego Stwórcę. Czy znajdzie się ktoś, kto sensownie mi to wyjaśni?

Śr kwi 23, 2014 16:47

Post Re: Czy z punktu widzenia logiki możliwe jest istnienie Szat
Problem w tym, iż wiele wskazuje na to, że świat powstał z niczego a całość materii i energii wynosi ZERO. Czyżbyś właśnie udowodnił, że Bóg nie istnieje? Oczywiście tak zdefiniowany Bóg...

Śr kwi 23, 2014 16:50

Nie spotkałem się jak dotąd z ujemną energią - jeśli wiesz coś na ten temat, to mnie oświeć. Jeśli chodzi o antymaterię, to ta raczej dezintegruje materię, powodując uwolnienie równoważnej jej energii (a ta nie znika nigdzie - co najwyżej zmienia formę). Tak więc - nie, nie udowodniłem nieistnienia Boga.

Śr kwi 23, 2014 16:55

O wszechświecie z niczego pisze Hawking a ostatnio L. Krauss w książce dokładnie pod takim tytułem "Wszechświat z niczego".

Śr kwi 23, 2014 17:11

Nie czytałem tej książki, ale żeby nie być gołosłownym, przeczytałem kilka artykułów na jej temat - wynika z nich, że Hawking przedstawia historię teorii kosmogenezy, kończąc na teorii superstrun. Nihil novi. Ani słowa o tym, że całość materii i energii wynosi zero. Skąd taki (prosze mi wybaczyć) bezsensowny wniosek? M-teoria niczego takiego nie zakłada. A to, że Wszechświat sam się uformował - OK, nie wierzę w pana z białą brodą, tylko raczej w Praprzyczynę Wszystkiego. Zatem - źle trafiłeś, drogi ateisto, dowód nadal działa. Bo jeśli przyjąć, że prowadzimy tą pogawędkę dzięki superstrunom drgającym w 10 wymiarach, to nasuwa się pytanie - skąd one się wzięły?

Ale pytanie, na które szukam odpowiedzi, brzmi zgoła inaczej - jeśli znasz odpowiedź inną, niż to, że i Boga, i Szatana nie ma, podziel się nią.

Śr kwi 23, 2014 17:38

Jak to ani słowa? Może zanim się zabierzesz za domorosłe filozofowanie to przeczytasz coś poza forum? Coś napisanego przez specjalistów. Bo wychodzi na to, ze nie znasz żadnej, nawet popularnej książki fizyków, którzy uzasadniają hipotezę wszechświata z niczego. Hawkinga masz 2 popularne pozycje, gdzie ten problem rozważa, teraz wyszedł Krauss, jeszcze nie przeczytałem bo dosłownie tydzień temu kupiłem i na razie czeka w kolejce. Jest też Alan Guth i jego "Wszechświat inflacyjny".
Generalnie rzecz sprowadza się do ujemnej energii związanej z polem grawitacyjnym.

Jeśli zdefiniujesz Boga jako różny od zera wynik sumy całości materio-energii we wszechświecie i okaże się, że wyżej wymienieni fizycy mają rację i wszechświat ma sumaryczną materio-energię równą zero to tak zdefiniowany Bóg nie będzie istniał i będzie to dowiedzione metodą naukową. Ja nie wiem czy tak jest bo nie jestem fizykiem, owi fizycy też nie wiedzą, bo mamy za mało danych ale mamy solidną hipotezę. Może kiedyś zamieni się w teorię...

Śr kwi 23, 2014 17:54

Znalazłem fragment Hawkinga:

Koncepcja inflacji pozwala również zrozumieć, czemu we wszechświecie znajduje się tyle materii. W obszarze wszechświata dostępnym dla naszych obserwacji znajduje się około stu milionów miliardów miliardów miliardów miliardów miliardów miliardów miliardów miliardów (1 i osiemdziesiąt zer) cząstek. Skąd się one wzięły? Odpowiedź brzmi, iż zgodnie z mechaniką kwantową cząstki mogą powstawać z energii, w postaci par cząstka - antycząstka. Ta odpowiedź natychmiast wywołuje następne pytanie - a skąd wzięła się energia? Kolejna odpowiedź brzmi, że całkowita energia wszechświata jest dokładnie równa zeru. Energia materii jest dodatnia. Jednakże różne kawałki materii przyciągają się grawitacyjnie. Dwa kawałki materii znajdujące się blisko siebie mają mniejszą energię niż wówczas, gdy są oddalone, aby je bowiem odsunąć od siebie, musimy wydatkować energię, przeciwdziałającą sile ciążenia. W tym sensie pole grawitacyjne ma ujemną energię. Można wykazać, że we wszechświecie przestrzennie jednorodnym ujemna energia pola grawitacyjnego dokładnie równoważy dodatnią energię materii. Zatem całkowita energia wszechświata wynosi zero.

Dwa razy zero to również zero. Wszechświat może zatem podwoić ilość dodatniej energii i równocześnie podwoić zapas energii ujemnej bez naruszenia zasady zachowania energii. Proces ten nie zachodzi podczas normalnej ekspansji wszechświata, w trakcie której gęstość energii materii maleje. Dokonuje się wówczas, gdy rozszerzanie się wszechświata ma charakter inflacyjny, wtedy bowiem gęstość energii fazy przechłodzonej pozostaje stała: kiedy promień wszechświata wzrasta dwukrotnie, podwaja się zarówno dodatnia energia materii, jak i ujemna energia pola grawitacyjnego, suma więc pozostaje ta sama, równa zeru. W fazie inflacyjnej rozmiar wszechświata ogromnie wzrasta, wobec tego zasób dostępnej energii do produkcji cząstek staje się bardzo duży. Guth skomentował to następująco: "Powiadają, że nie ma darmowych obiadów. Wszechświat jest najdoskonalszym darmowym obiadem".

Reszta tutaj:

http://www.cybertech.net.pl/online/astr ... 8/plik.htm

Śr kwi 23, 2014 17:59

Ulisses napisał(a):
Dowodów na istnienie Boga jest mnóstwo - bardziej lub mniej przekonujących.
Cytuj:
Dowodu to nie ma ani jednego, można mówic co najwyżej o poszlakach. A poszlaki jak to poszlaki, mogą świadczyć albo i nie. Pouczające jest spojrzenie historyczne: jak te rzekome dowody wyglądały na przestrzeni dziejów.
Cytuj:
zastanawiałem się, gdzie w naukowej interpretacji Boga jest miejsce dla Szatana? I jaki byłby sens jego istnienia?
I tu nabardziej adekwatną nauką byłaby historia. Kiedyś było wielu bogów, takze rywalizujących czy walczących ze sobą. Ostatecznie skończyło się monoteizmem, ale ten monoteizm nie jest tak do końca mono. Jest Trójca, aniołowie,są rzesze swiętych, no i jest też ten zły bóg czyli Szatan.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr kwi 23, 2014 19:37

Tomcio Paluszek napisał(a):
Bo wychodzi na to, ze nie znasz żadnej, nawet popularnej książki fizyków, którzy uzasadniają hipotezę wszechświata z niczego.

Ano przyznaję się - nie czytałem żadnej książki o tej teorii. Jest ona dla mnie novum, a trudno jest się odnieść do czegoś, czego nawet zarysu nie znałem. Teraz przynajmniej wiem, o co chodzi - poczytam, pomyślę, wyrobię sobie zdanie. Ale na razie - to tylko teoria (jedna z wielu), nie wiadomo, czy prawdziwa. Ja widzę kilka nieścisłości, ale jestem ciekawy, jak autorzy się do nich odnieśli. Poczytam.

Nawet jeśli okazało by się, że tak, to nie wystarczy mi to do tego, żeby udowodnić, że Boga nie ma. Bo ciężko sobie wyobrazić, skąd wzięła by się masa/energia (bez której oddziaływania grawitacyjnego nie ma) na rozruch całego interesu. Z próżni? Ciężko to sobie wyobrazić.

Jakaś siła sprawcza musiała w formowaniu Wszechświata uczestniczyć. Różnie można nią nazwać. Nie istnieje obiektywna wizja rzeczywistości, więc ta sama informacja nie musi oznaczać dla nas tego samego. I na ogół nie będzie. Dlatego nasze poglądy nie muszą być sprzeczne ze sobą.

Cz kwi 24, 2014 14:52

Cytuj:
Ostatecznie skończyło się monoteizmem, ale ten monoteizm nie jest tak do końca mono. Jest Trójca, aniołowie,są rzesze swiętych, no i jest też ten zły bóg czyli Szatan.

A więc Szatan jako część Boga, która nie może działać w oderwaniu od Niego, ale jest częścią boskiego planu?

Cz kwi 24, 2014 14:54

Ulisses napisał(a):
Nawet jeśli okazało by się, że tak, to nie wystarczy mi to do tego, żeby udowodnić, że Boga nie ma. Bo ciężko sobie wyobrazić, skąd wzięła by się masa/energia (bez której oddziaływania grawitacyjnego nie ma) na rozruch całego interesu. Z próżni?

Wystarczy by udowodnić, ze nie ma Boga zdefiniowanego tak, jak Ty tego dokonałeś w poście otwierającym ten wątek. Oczywiście Boga można definiować na bilion innych sposobów, mniej podatnych na falsyfikację ;-)
Próżnia nie jest czymś zewnętrznym wobec wszechświata a jego elementem i do tego też ma tzw. energię próżni.
Ba! Próżnia może się rozpaść. I są podejrzenia, ze w trakcie tego procesu mogą powstawać nowe wszechświaty o innych prawach fizycznych.
Ulisses napisał(a):
Jakaś siła sprawcza musiała w formowaniu Wszechświata uczestniczyć.

Obawiam się, że nie pojmujesz pojęcia siły. I dlaczego coś zewnętrznego musiało uczestniczyć w powstawaniu naszego wszechświata? A co uczestniczyło w powstawaniu tego czegoś co miałoby uczestniczyć w powstawaniu naszego wszechświata? Jak odpowiesz, ze to coś istniało wiecznie ja odpowiem, że wszechświat istniał wiecznie. Wielki Wybuch był tylko epizodem, konsekwencją rozpadu próżni jakiegoś innego wszechświata. I tak przez nieskończoność.
Moja koncepcja jest dwa i pół biliona raza lepsza niż Twoja bo zawiera tylko byt, o którym na 100% wiemy, że istnieje czyli wszechświat, nie wymaga żadnych niezdefiniowanych bytów dodatkowych. No i dotyczy bytu, który da się badać w przeciwieństwie do nieokreślonych bóstw. W mojej koncepcji naukowcy mogą sensownie działać, w Twojej pozostaje bezradne spojrzenie w niebo...

Cz kwi 24, 2014 15:19
Moderator

Tomcio Paluszek napisał(a):
Znalazłem fragment Hawkinga:

Koncepcja inflacji pozwala również zrozumieć, czemu we wszechświecie znajduje się tyle materii. W obszarze wszechświata dostępnym dla naszych obserwacji znajduje się około stu milionów miliardów miliardów miliardów miliardów miliardów miliardów miliardów miliardów (1 i osiemdziesiąt zer) cząstek. Skąd się one wzięły? Odpowiedź brzmi, iż zgodnie z mechaniką kwantową cząstki mogą powstawać z energii, w postaci par cząstka - antycząstka. Ta odpowiedź natychmiast wywołuje następne pytanie - a skąd wzięła się energia? Kolejna odpowiedź brzmi, że całkowita energia wszechświata jest dokładnie równa zeru. Energia materii jest dodatnia. Jednakże różne kawałki materii przyciągają się grawitacyjnie. Dwa kawałki materii znajdujące się blisko siebie mają mniejszą energię niż wówczas, gdy są oddalone, aby je bowiem odsunąć od siebie, musimy wydatkować energię, przeciwdziałającą sile ciążenia. W tym sensie pole grawitacyjne ma ujemną energię. Można wykazać, że we wszechświecie przestrzennie jednorodnym ujemna energia pola grawitacyjnego dokładnie równoważy dodatnią energię materii. Zatem całkowita energia wszechświata wynosi zero.

Dwa razy zero to również zero. Wszechświat może zatem podwoić ilość dodatniej energii i równocześnie podwoić zapas energii ujemnej bez naruszenia zasady zachowania energii. Proces ten nie zachodzi podczas normalnej ekspansji wszechświata, w trakcie której gęstość energii materii maleje. Dokonuje się wówczas, gdy rozszerzanie się wszechświata ma charakter inflacyjny, wtedy bowiem gęstość energii fazy przechłodzonej pozostaje stała: kiedy promień wszechświata wzrasta dwukrotnie, podwaja się zarówno dodatnia energia materii, jak i ujemna energia pola grawitacyjnego, suma więc pozostaje ta sama, równa zeru. W fazie inflacyjnej rozmiar wszechświata ogromnie wzrasta, wobec tego zasób dostępnej energii do produkcji cząstek staje się bardzo duży. Guth skomentował to następująco: "Powiadają, że nie ma darmowych obiadów. Wszechświat jest najdoskonalszym darmowym obiadem".

I to napisał Hawking?
Brzmi trochę jak teoria magii w Hogwarcie.
Posługuje się manipulacjami słownymi a nie liczbami (materia ma dodatnią energię a grawitacja ujemną - dlaczego? Bo tak pasuje?)
Poza tym wskazanie na fakt, że całkowita energia wszechświata wynosi zero jest tylko opisem stanu aktualnego. W dalszym ciągu nie tłumaczy skąd składowe zera (dodatnia energetycznie materia i ujemna energetycznie grawitacja) się wzięły. Z podwojenia niczego (nie zera - bo zero pojawia się dopiero przy wzorach na równowagę materii-grawitacji)?

Koncepcja "wszechświata z niczego" Hawkinga jest tak naprawdę koncepcją "wszechświata z próżni". A to coś innego.

Pn kwi 28, 2014 16:03
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Ostatecznie skończyło się monoteizmem, ale ten monoteizm nie jest tak do końca mono. Jest Trójca, aniołowie,są rzesze swiętych, no i jest też ten zły bóg czyli Szatan.

Ulisses napisał(a):
A więc Szatan jako część Boga, która nie może działać w oderwaniu od Niego, ale jest częścią boskiego planu?
W tym zakresie panuje pełna dowolnosc, w praktyce każdy moze sobie interpretować jak chce. To co ja napisałem, znaczy, ze Szatan byłby osobna osobą, jakby jednym z bogów. Ponieważ jednak nie pasuje to do monoteizmu, musial zostać podporzadkowany Bogu (niby jako upadły anioł, któy wypowiedział posłuszeństwo Bogu). Ale ta koncepcja tworzy sprzecznosć między wszechmocą Boga a istnieniem bytu konkurencyjnego. Więc wychodziłoby ze Bóg w jakimś sensie dopuszcza do istnienia Szatana. Nikt chyba nie wie po co. A w ogóle to zły Bóg czyli Szatan jest konieczny aby było na kogo zwalic winę za wszelkie niepowodzenia. W przypadku braku takiego odgromnika musiałby odpowiadać Bóg.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn kwi 28, 2014 20:26

szatan TO NIE BÓG panie myszowaty ,nie doinformowany człeku :)

Pn kwi 28, 2014 20:46
Cytuj:
To co ja napisałem, znaczy, ze Szatan byłby osobna osobą, jakby jednym z bogów.

Szatan jest jako osoba, ale nie jest jednym z bogów.

Cytuj:
Ponieważ jednak nie pasuje to do monoteizmu, musial zostać podporzadkowany Bogu (niby jako upadły anioł, któy wypowiedział posłuszeństwo Bogu).

To nie działa raczej na zasadzie wymyślania opowiastek, ta prawda objawiona jest jedna i konkretna, został stworzony jako anioł, i jako anioł dysponuje mocą, ale nie jest to moc równa boskiej.

Cytuj:
Ale ta koncepcja tworzy sprzecznosć między wszechmocą Boga a istnieniem bytu konkurencyjnego.

Szatan nie jest konkurencją dla Boga, tak jak człowiek który postanowi że będzie bogiem nie jest konkurencją dla Boga. To raczej byt zbuntowany.

Cytuj:
Więc wychodziłoby ze Bóg w jakimś sensie dopuszcza do istnienia Szatana. Nikt chyba nie wie po co.

Bóg raczej nie unicestwia bytów które powołał do istnienia.

Cytuj:
A w ogóle to zły Bóg czyli Szatan jest konieczny aby było na kogo zwalic winę za wszelkie niepowodzenia. W przypadku braku takiego odgromnika musiałby odpowiadać Bóg.

Szatan nie jest Bogiem. Chrześcijanie nie wierzą w Szatana jako bóstwo. Gdyby nie było Szatana, zło nie istniałoby, prosta logika.

Wt kwi 29, 2014 4:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona