Wielka Piątka naszych osobowości, w nij szanse dla każdego
Autor |
Wiadomość |
Atimeres
|
 Wielka Piątka naszych osobowości, w nij szanse dla każdego
https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Five_ ... ity_traitsCechy osobowości "Wielkiej Piątki" GlobuPsychometria, na podstawie materiału językowego otrzymanego od osób wszystkich kontynentów i większości krajów, opracowała model pięciu odrębnych osobowości, w ramach których swój odpowiednik może znaleźć niemal każdy mieszkaniec Globu; bowiem testowani własnymi słowami wyrażali opinie o sobie i widzeniu swojej osobowości. W ten sposób na podstawie posegregowanego ich słownictwa powstała tzw. Wielka Piątka osobowości Globu ziemskiego1. Openness - Otwartość na doświadczenia2. Consciedntiousness- Sumienność (lub ostrożność) 3. Extraversion - Ekstrawersja4. Agreeableness - Ugodowość (lub przyjaźń) 5. Neuroticism - NeurotycznośćW ten sposób z pierwszych liter powstało słowo "OCEAN", wyrażające geograficzną rozległość cech, uzyskanych w badaniach. A prowadzone były one przez tysiące naukowców na przestrzeni ponad stu lat. Autorzy określili szczegółowo, co oznaczają poszczególne nazwy. 1. Otwartość na doświadczenia - praktyczna, śmiała; na przeciw (vs) spontaniczna, bałaganiarska. 2. Sumienność - perfekcyjna, zdyscyplinowana vs impulsywna, niezorganizowana. 3. Ekstrawersja - towarzyska, lubiąca zabawę vs powściągliwa, rozważna. 4. Ugodowość - ufna, pomocna vs podejrzliwa, niewspółpracująca 5. Neurotyczność - lękliwa, pesymistyczna vs spokojna, pewna siebie
|
Pt wrz 26, 2025 10:51 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
 Re: Wielka Piątka naszych osobowości, w nij szanse dla każde
Naukowcy już znaleźli potwierdzenie tej Wielkiej Piątki osobowości. w istocie jakoś pokrywającej się lub utożsamiającej ze znanymi temperamentami i charakterami osobowości; ale wraz z nimi z ukrytymi w nich zaburzeniami osobowości i schorzeniami psychicznymi.
W 2003 roku opublikowano wyniki z kilku behawioralnych badań bliźniąt; wykryto nierówną odziedziczalność. Otwartość na doświadczenia - 57% Sumienność 49% Ekstrawertyczność - 54% Ugodowość - 42% Neurotyczność - 48%
|
Pt wrz 26, 2025 11:22 |
|
 |
Atimeres
|
Na podstawie powyższych nazw każdy może znaleźć w sobie fachowe i szerokie opisy swojej osobowości. Niektóre z nich mają zarazem dość dokładne opracowania odpowiednich zaburzeń osobowości, które są jakoś nazwane w zestawie diagnostyki amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Psychicznego (NIMH) wersja DSM-5, albo Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) - ICD-10 lub ICD-11
Wyobraźmy sobie, że średnio co czwarty z nas ma jakieś możliwe do zauważenia zaburzenie osobowości lub godną leczenia chorobę psychiczną. Pozostali mogą mieć zaledwie niektóre objawy zburzenia lub schorzenia. Powinniśmy zapoznać się z nimi, bo nam to może pomóc do uporządkowania siebie i łatwiej zrozumieć bliźnich, którzy mają takie same lub inne zaburzenie osobowości.
W wielu wypowiedziach na naszym forum da się wyczuć jakieś zaburzenie lub schorzenie umysłowe.
|
Pt wrz 26, 2025 12:03 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Mamy tu dziesięć zaburzeń osobowości w trzech podgrupach A, B i C wraz z odsyłaczami do szczegółowych diagnoz według amerykańskiej medycyny DSM-4 Niektóre z nich pasują do którejś z "Wielkiej Piątki", np. Obsesyjno-kompulsywne zaburzenie osobowości pojawia się jako schorzenie w przejawach Sumienności i perfekcjonizmu. Niektóre inne bardzo wyraźnie wpisują się do przejawów Neurotyzmu.
Zaburzenia osobowości typu A – zaburzenia dziwaczno-ekscentryczne (ang. Cluster A Personality Disorders) Paranoiczne zaburzenie osobowości (ang. Paranoid Personality Disorder), kod: 301.0 Schizoidalne zaburzenie osobowości (ang. Schizoid Personality Disorder), kod: 301.20 Schizotypowe zaburzenie osobowości (ang. Schizotypal Personality Disorder), kod: 301.22
Zaburzenia osobowości typu B – zaburzenia dramatyczno-niekonsekwentne (ang. Cluster B Personality Disorders) Antyspołeczne zaburzenie osobowości (ang. Antisocial Personality Disorder), kod: 301.7 Zaburzenie osobowości z pogranicza – borderline (ang. Borderline Personality Disorder), kod: 301.83 Histrioniczne zaburzenie osobowości (ang. Histrionic Personality Disorder), kod: 301.50 Narcystyczne zaburzenie osobowości (ang. Narcissistic Personality Disorder), kod: 301.81
Zaburzenia osobowości typu C – zaburzenia obawowo-lękowe (ang. Cluster C Personality Disorders) Zaburzenie osobowości unikowej (ang. Avoidant Personality Disorder), kod: 301.82 Zaburzenie osobowości zależnej (ang. Dependent Personality Disorder), kod: 301.6 Obsesyjno-kompulsyjne zaburzenie osobowości (ang. Obsessive-Compulsive Personality Disorder), kod: 301.4 ... Zaburzenie osobowości bliżej nieokreślone (ang. Personality Disorder Not Otherwise Specified), kod: 301.9
|
Pt wrz 26, 2025 13:42 |
|
 |
Atimeres
|
Wskaźniki specyficznych obszarów zaburzenia osobowości według aktualnie wprowadzanych diagnoz WHO, wariant ICD-111
Pięć domen
1. Negatywna emocjonalność Tendencja do doświadczenia szerokiego zakresu negatywnych emocji z częstotliwością i intensywnością nieproporcjonalną do sytuacji. Niepokój, złość, zamartwianie, strach, kruchość, wrogość, wstyd, depresyjność, pesymizm, wina, niska samoocena i nieufność. Np. kiedy taka jednostka jest zdenerwowana, ma trudności w odzyskiwaniu stabilności i musi polegać na innych albo wycofać się z sytuacji by się uspokoić.
2. Dystans (odłączenie) Tendencja do utrzymywania dystansu interpersonalnego (odłączenie społeczne) i dystansu emocjonalnego (odłączenie emocjonalne) Społeczne dystansowanie się obejmuje unikanie interakcji społecznych, brak przyjaźni i unikanie intymności. Emocjonalne dystansowanie się obejmuje skrytość, wyniosłość i ograniczone doświadczanie i okazywanie emocji. Np. taka osoba poszukuje zatrudnienia które nie wymaga interakcji z innymi.
3. Dyssocjalność Pogarda dla praw i uczuć innych, obejmująca zarówno skoncentrowanie na sobie jak i brak empatii. Egoizm obejmujący poczucie usprawiedliwienia, wielkościowość, oczekiwanie podziwu innych i poszukiwaniu uwagi. Brak empatii obejmujący kłamanie, manipulację, wykorzystywanie, bezwzględność, nieuprzejmość, okrucieństwo i agresje fizyczną, czasami czerpanie przyjemności z cierpienia innych. Np. taka osoba odpowiada gniewem i umniejszaniem innych kiedy nie otrzymuje podziwu.
4. Odhamowanie Tendencja do impulsywnego zachowania i natychmiastowego wyładowania wewnętrznego napięcia (np. doznań, emocji, myśli) bez brania pod uwagę negatywnych konsekwencji. Impulsywność, rozkojarzenie, nieodpowiedzialność, lekkomyślność i brak planowania. Np. taka osoba może być zaangażowania w niebezpieczną jazdę samochodem, niebezpieczne sporty, nadużywanie substancji, hazard i przygodny seks.
5. Anankastyczność Silne skupienie na wysokich osobistych standardach perfekcjonizmu i poprawności lub pomyłkach, i na kontrolowaniu własnego i cudzego zachowania oraz kontrolowania sytuacji by zapewnić przestrzeganie reguł. Perfekcjonizm obejmuje zainteresowanie regułami, standardami dobra i zła, detalami, nadplanowaniem, dyscypliną, czystością i pracą. Emocjonalne i behawioralne zahamowanie obejmuje wysoką kontrolę nad ekspresją emocjonalną, upór, unikanie ryzyka, obsesyjność i drobiazgowość. Np. taka osoba może uporczywie powtarzać pracę innych ponieważ nie spełnia jej standardów . Wskaźniki wzoru borderline W związku ze specyficznością i użytecznością kategorii zaburzeń osobowości o typie borderline w nowej kwalifikacji można stosować wskazanie na wzór zaburzeń osobowości
|
Pt wrz 26, 2025 14:00 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Starczy już definicji i diagnoz dla każdego. Mamy cztery zestawy 1) zestaw pozytywny: przynależność do grupy samopoczucia psychicznego, raczej niezakłóconego przez chorobę. 2) zaburzenia osobowości według amerykańskiej medycyny, dziesięć schorzeń, ale już redukowanych do pięciu (w DSM-5, uzupełnienia, znacznie dostosowywane do diagnostyki WHO (ICD-11). 3) zaburzenia osobowości według diagnostyki WHO - ICD-11.
ICD-11 i DSM-5, uzup. nie wymieniają nazw choroby, ale raczej domeny, pod którymi znajdują się szczegółowo nazywane zaburzenia i schorzenia.
Korzystając z tych trzech zestawów każdy może znaleźć cos dla siebie, także zestawy testów medycznych. Osobiście już znalazłem się w każdym z tych zestawów. Na tym portalu już się wyjęzyczyłem, że jestem napiętnowany długą lancą konieczności od greckiej-orfickiej bogini Ananke, sięgającą do mnie z VII wieku przed n. Chrystusa. Przytłacza mnie anankastyczność. Jestem niezdolnym do wypoczynku, chronicznym/genetycznym pracoholikiem. To inaczej... perfekcyjność/sumienność/pracoholizm ponad miarę wytrzymałości. Cieszę się z tego powodu i... cierpię z tego powodu.
|
Pt wrz 26, 2025 14:44 |
|
 |
Witold33
|
Ciekawy temat. A w dodatku kwestia oceny, gdzie kończy się typ osobowości a zaczyna zaburzenie. Np. introwertyk zdrowy i normatywny, vs introwertyk zaburzony. I jeszcze ciekawsze : Nietowarzyski anankastyczny introwertyk melancholik vs wysokofunkcjonujący posiadacz spektrum Aspergera. W Londynie widziałem sklep dla leworęcznych. Ktoś dobrze poglowkował. Analogicznie powinno być z rozmaitymi poradami, terapiami w psychologii. Całkiem inaczej dla sangwinicznych "życiowych" ekstrawertyków niż dla wycofanych, zamkniętych introwertykow. Ewolucja zapewnia rozmaitość osobowości i charakterów nie przypadkowo. Odmienności mieszczące się w dość szerokiej normie są niezbędne dla utworzenia i utrzymania stada. Dla obsadzenia określonych ról plemiennych : rolnik, zbieracz, myśliwy, wędrowiec, rzemieślnik, muzykant, szaman z uczniami, pretendenci do wodzostwa i sam wódz wreszcie. Z doradcami. Zobaczmy jak bardziej rozmaite bywają stadne psy, od samotnych nocnych łowców kotów. Wykład wiary też powinien być zróżnicowany.
|
Pt wrz 26, 2025 18:19 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Ciekawy temat. A w dodatku kwestia oceny, gdzie kończy się typ osobowości a zaczyna zaburzenie. Np. introwertyk zdrowy i normatywny, vs introwertyk zaburzony. I jeszcze ciekawsze : Nietowarzyski anankastyczny introwertyk melancholik vs wysokofunkcjonujący posiadacz spektrum Aspergera. W Londynie widziałem sklep dla leworęcznych. Ktoś dobrze poglowkował. Analogicznie powinno być z rozmaitymi poradami, terapiami w psychologii. Całkiem inaczej dla sangwinicznych "życiowych" ekstrawertyków niż dla wycofanych, zamkniętych introwertykow. Ewolucja zapewnia rozmaitość osobowości i charakterów nie przypadkowo. Odmienności mieszczące się w dość szerokiej normie są niezbędne dla utworzenia i utrzymania stada. Dla obsadzenia określonych ról plemiennych : rolnik, zbieracz, myśliwy, wędrowiec, rzemieślnik, muzykant, szaman z uczniami, pretendenci do wodzostwa i sam wódz wreszcie. Z doradcami. Zobaczmy jak bardziej rozmaite bywają stadne psy, od samotnych nocnych łowców kotów. Wykład wiary też powinien być zróżnicowany. Nie znam tych przestarzałych opisów.Nie ma takich połączeń grochu z kapustą i sianem, jak tu wyżej. Mamy inne definicje i rozgraniczenia. Mam w zanadrzu jeszcze jedną pracę otrzymaną od autorów z Iranu, którzy zbadali całość w bardzo ciekawe połączenia; ale nie ma tam dotychczasowych określeń i definicji. Wydobywają się ze źródeł genetycznych Autorstwo S.Komasi et al. 2022. Comprehenssive mata-analysis of associations between temperament and character traits in Cloninger's psychobiological theory and mental disorders.
|
Pt wrz 26, 2025 19:38 |
|
 |
Witold33
|
Nadajemy na innych falach . Ja o przydatnych, naturalnych odmiennościach, ty uparcie o anomaliach i chorobach. To odrębne światy.
|
Pt wrz 26, 2025 21:30 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Nadajemy na innych falach . Ja o przydatnych, naturalnych odmiennościach, ty uparcie o anomaliach i chorobach. To odrębne światy. Możliwe, że mieszasz bo np: "Nietowarzyski anankastyczny introwertyk melancholik vs wysokofunkcjonujący posiadacz spektrum Aspergera." To są różne sprawy. łączysz stare określenia z nowymi i z różnych diagnoz. Dla jasności trzeba trzymać się albo diagnoz DSM, albo ICD. Nadto jeszcze nie bardzo jestem zorientowany, jaki związek z anankastią miałyby introwertyk i melanholik (te raczej z diagnozy z neurotyczności). Asperger i ASD są to choroby, ale nie wiem do których DSM-4 czy ICD-11 przypisać? Może masz rację, ale nie wiem, na jakiej podstawie? Nawiasem mówiąc, w DSM odchodzi się od określeń i diagnoz kategorycznych (które cytuję wyżej) na rzecz wymiarowych (podobnych jak ICD-11
|
So wrz 27, 2025 4:55 |
|
 |
Atimeres
|
Atimeres napisał(a): Witold33 napisał(a): Nadajemy na innych falach . Ja o przydatnych, naturalnych odmiennościach, ty uparcie o anomaliach i chorobach. To odrębne światy. Możliwe, że mieszasz bo np: "Nietowarzyski anankastyczny introwertyk melancholik vs wysokofunkcjonujący posiadacz spektrum Aspergera." To są różne sprawy. łączysz stare określenia z nowymi i z różnych diagnoz. Dla jasności trzeba trzymać się albo diagnoz DSM, albo ICD. Nadto jeszcze nie bardzo jestem zorientowany, jaki związek z anankastią miałyby introwertyk i melanholik (te raczej z diagnozy z neurotyczności). Asperger i ASD są to choroby, ale nie wiem do których DSM-4 czy ICD-11 przypisać? Może masz rację, ale nie wiem, na jakiej podstawie? Nawiasem mówiąc, w DSM odchodzi się od określeń i diagnoz kategorycznych (które cytuję wyżej) na rzecz wymiarowych (podobnych jak ICD-11 odkąd buszuję wśród naukowych artykułów na temat zaburzeń osobowości, zauważam, że powinniśmy się skoncentrować na pogrupowaniu Wielkiej Piątki ziemskiego Globu oraz na diagnozach DSM-4, a zwłaszcza ICD-11 diagnozy 6D10 i 6D 11.0, 11.1, 11.2,11.3, 11.5Dobre są opisy cytowane z portalu medycyny, które cytowałem wyżej.
|
So wrz 27, 2025 13:04 |
|
 |
Atimeres
|
Dawne pochodzące jeszcze ze starożytności nazwy temperamentów i charakterów, którym przypisano jednak znaczenie schorzeń, stają się mało aktualne. Obecnie wchodzą w życie nowe nazwy zaburzeń osobowości i towarzyszące im diagnozy medyczne. Jak już podano wyżej:
Wielka Piątka to generalny podział neutralnych cech osobowości ludności niemal całego Globu.
DSM-4 to klarowne rozgraniczenie kategorii dziesięciu schorzeń osobowości i stosownie do nich diagnoz.
ICD-11 to klarowne rozgraniczenie wymiarowych (dominujących) schorzeń osobowości
Warto dyskutować z uwzględnieniem tych rozgraniczeń i ustalonego nazewnictwa, konfrontując je z poprzednimi grupami.
Najbardziej zalecane: Wskaźniki specyficznych obszarów zaburzenia osobowości według aktualnie wprowadzanych diagnoz WHO, wariant ICD-11 z numerami diagnoz medycznych, teksty cytowane portalu medycznego.
Pięć domen i diagnoz
6D11.0 Negatywna emocjonalność Tendencja do doświadczenia szerokiego zakresu negatywnych emocji z częstotliwością i intensywnością nieproporcjonalną do sytuacji. Niepokój, złość, zamartwianie, strach, kruchość, wrogość, wstyd, depresyjność, pesymizm, wina, niska samoocena i nieufność. Np. kiedy taka jednostka jest zdenerwowana, ma trudności w odzyskiwaniu stabilności i musi polegać na innych albo wycofać się z sytuacji by się uspokoić.
6D11.1 Dystans (odłączenie) Tendencja do utrzymywania dystansu interpersonalnego (odłączenie społeczne) i dystansu emocjonalnego (odłączenie emocjonalne) Społeczne dystansowanie się obejmuje unikanie interakcji społecznych, brak przyjaźni i unikanie intymności. Emocjonalne dystansowanie się obejmuje skrytość, wyniosłość i ograniczone doświadczanie i okazywanie emocji. Np. taka osoba poszukuje zatrudnienia które nie wymaga interakcji z innymi.
6D11.2 Dyssocjalność Pogarda dla praw i uczuć innych, obejmująca zarówno skoncentrowanie na sobie jak i brak empatii. Egoizm obejmujący poczucie usprawiedliwienia, wielkościowość, oczekiwanie podziwu innych i poszukiwaniu uwagi. Brak empatii obejmujący kłamanie, manipulację, wykorzystywanie, bezwzględność, nieuprzejmość, okrucieństwo i agresje fizyczną, czasami czerpanie przyjemności z cierpienia innych. Np. taka osoba odpowiada gniewem i umniejszaniem innych kiedy nie otrzymuje podziwu.
6D11.3 Odhamowanie Tendencja do impulsywnego zachowania i natychmiastowego wyładowania wewnętrznego napięcia (np. doznań, emocji, myśli) bez brania pod uwagę negatywnych konsekwencji. Impulsywność, rozkojarzenie, nieodpowiedzialność, lekkomyślność i brak planowania. Np. taka osoba może być zaangażowania w niebezpieczną jazdę samochodem, niebezpieczne sporty, nadużywanie substancji, hazard i przygodny seks.
6D11.4 Anankastyczność Silne skupienie na wysokich osobistych standardach perfekcjonizmu i poprawności lub pomyłkach, i na kontrolowaniu własnego i cudzego zachowania oraz kontrolowania sytuacji by zapewnić przestrzeganie reguł. Perfekcjonizm obejmuje zainteresowanie regułami, standardami dobra i zła, detalami, nadplanowaniem, dyscypliną, czystością i pracą. Emocjonalne i behawioralne zahamowanie obejmuje wysoką kontrolę nad ekspresją emocjonalną, upór, unikanie ryzyka, obsesyjność i drobiazgowość. Np. taka osoba może uporczywie powtarzać pracę innych ponieważ nie spełnia jej standardów . 6D11.5 Wskaźniki wzoru borderline W związku ze specyficznością i użytecznością kategorii zaburzeń osobowości o typie borderline w nowej kwalifikacji można stosować wskazanie na wzór zaburzeń osobowości
|
So wrz 27, 2025 13:29 |
|
 |
Witold33
|
Widzę, że skłaniasz się ku teorii, zagarniasz tematykę zbyt szeroko. Czy szukasz autodiagnozy? Warto. Człowiek budzi się jak nowonarodzony. Ja jestem praktykiem, po autodiagnozie odżyłem, ubyło mi lat, zrozumiałem problemy z młodosci, ma z górki. Zacznij od małego i nieszkodliwego. Może masz zwyczajnego Aspergera, jak 20% populacji? Zrób prosty test. Zaczniesz , jak i mnie się poszczęściło - nowe życie. Bez udawania i mimikry. https://autyzm-startup.pl/asperger-star ... a-test-aq/
|
So wrz 27, 2025 19:32 |
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Widzę, że skłaniasz się ku teorii, zagarniasz tematykę zbyt szeroko. Czy szukasz autodiagnozy? Warto. Człowiek budzi się jak nowonarodzony. Ja jestem praktykiem, po autodiagnozie odżyłem, ubyło mi lat, zrozumiałem problemy z młodosci, ma z górki. Zacznij od małego i nieszkodliwego. Może masz zwyczajnego Aspergera, jak 20% populacji? Zrób prosty test. Zaczniesz , jak i mnie się poszczęściło - nowe życie. Bez udawania i mimikry. https://autyzm-startup.pl/asperger-star ... a-test-aq/Znam temat Aspergera, ale musiałem go wykluczyć; zrobiłem sobie i inni mi zrobili inne testy: mam anankastię czyli konieczność wysokich standardów i perfekcji zasad( według ICD-11), czyli OCPD (w DSM -4), czyli sumienność (z pracoholizmem) w populacji ogólnej (w tescie populacyjnym); a nadto RLS.
|
N wrz 28, 2025 4:36 |
|
 |
Witold33
|
A nie jesteś przypadkiem spod znaku Panny? To typowe dla tego Znaku.
|
N wrz 28, 2025 9:41 |
|
|
|