Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 02, 2025 16:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Następna strona
 Czyściec 
Autor Wiadomość

baronie, podaliśmy Ci już sporo cytatów z Biblii wskazujących na istnienie czyśćca. Wykazaliśmy także, że istnienie czyśćca nie stoi w sprzeczności z istnieniem piekła i nieba.

a ja powiem tak: owszem mozna znalezc wiele slow ktore po odpowiedniej interpretacji wskazywalyby na istnienie czysca.
ja jednak wierze w slowa samego Zbawiciela, kiedy mowi o paruzji, mowi ze: dobrzy stana po jednej a zli po drudiej stronie. nie bardzo tu jest miejsce dla czyscca. owszem jest on w tradycji Kosciola mocno zakorzeniony, ale kto tak naprawde go 'wynalazl'. kto pierwszy raz o nim wspomnial? bo cos mnie sie tak widzi ze jednak byl to czlowiek i to bynajmniej nie Bog-czlowiek.

tak na koniec napisze ze:
wiara w istnienie czyscca jest indywidualna sprawa [tak jak sama wiara w Boga] to co mnie sie tutaj niepodoba to to ze kazdy stara sie przekonac karzdego o swojej racji. na forum pisze sie po to aby wyrazic swoja opinie, zadac pytanie/odpowiedziec czy rozwinac watek zaczety przez poprzedniego posta. wy tutaj wciskacie [doslownie - wciskacie na sile] sobie na wzajem wlasne zdania - pytam gdzie tu jest polemika?

A.M.D.G.

N mar 06, 2005 3:44
a ja powiem tak: owszem mozna znalezc wiele slow ktore po odpowiedniej interpretacji wskazywalyby na istnienie czysca.
ja jednak wierze w slowa samego Zbawiciela, kiedy mowi o paruzji, mowi ze: dobrzy stana po jednej a zli po drudiej stronie. nie bardzo tu jest miejsce dla czyscca.

wiotki, zgadza się- po sądzie ostatecznym nie będzie już czyśćca.

wiotki napisał(a):
tak na koniec napisze ze:
wiara w istnienie czyscca jest indywidualna sprawa [tak jak sama wiara w Boga]

Jednak jeśli ktoś się uznaje za wierzącego katolika, nie może nie wierzyć w czyściec , ponieważ prawda o nim jest dogmatem wiary katolickiej. A wiarę przyjmujemy w całości, albo w ogóle.

Wt mar 08, 2005 20:29

w takim razie wyjasnij jeszcze co masz namysli mowiac o paruzji i kiedy ona nastapi?

So mar 12, 2005 13:06
w takim razie wyjasnij jeszcze co masz namysli mowiac o paruzji i kiedy ona nastapi?

Paruzja to powtórne przyjście Jezusa na Ziemię.

Nie wiemy, kiedy to nastąpi - w Biblii znajdujemy określenia: w dniu ostatecznym, na końcu czasów.

Mt. 24,42 napisał(a):
Czuwajcie więc, bo nie wiecie, w którym dniu Pan wasz przyjdzie.

Mt. 24,44 napisał(a):
Dlatego i wy bądźcie gotowi, bo w chwili, której się nie domyślacie, Syn Człowieczy przyjdzie.

Mt.25,13 napisał(a):
Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny.

Czuwać = być zawsze w łasce uświęcającej :)

So mar 12, 2005 19:11

Zmartwychwstanie nie będzie od razu masowe bo:
Cytuj:
1Kor 15: 23 "lecz każdy według własnej kolejności: Chrystus jako pierwszy, potem ci, co należą do Chrystusa, w czasie Jego przyjścia."
i nastąpi tysiąc lat z Chrystusem, by ci co są w czyśccu mogli odpokutować swoje winy. :)

So mar 12, 2005 19:56
Zmartwychwstanie nie będzie od razu masowe bo:
Cytuj:
1Kor 15: 23 "lecz każdy według własnej kolejności: Chrystus jako pierwszy, potem ci, co należą do Chrystusa, w czasie Jego przyjścia."
i nastąpi tysiąc lat z Chrystusem, by ci co są w czyśccu mogli odpokutować swoje winy. :)

Konserwatysto... ten fragment już Ci wyjaśniałam w innym temacie :? więc po co znowu wklejasz go tutaj :co: Zajrzyj lepiej tutaj ( i na poprzednią stronę w tamtym wątku)

viewtopic.php?t=2555&postdays=0&postorder=asc&start=90

So mar 12, 2005 20:08

z barankiem sie zgadzam natomiast nie z konserwatysta poniewaz 1list do tesal 4,13-18 mowi:

1 Tes 4:13-18
13. Nie chcemy, bracia, waszego trwania w niewiedzy co do tych, którzy umierają, abyście się nie smucili jak wszyscy ci, którzy nie mają nadziei.
14. Jeśli bowiem wierzymy, że Jezus istotnie umarł i zmartwychwstał, to również tych, którzy umarli w Jezusie, Bóg wyprowadzi wraz z Nim.
15. To bowiem głosimy wam jako słowo Pańskie, że my, żywi, pozostawieni na przyjście Pana, nie wyprzedzimy tych, którzy pomarli.
16. Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła, i na dźwięk trąby Bożej, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi.
17. Potem my, żywi i pozostawieni, wraz z nimi będziemy porwani w powietrze, na obłoki naprzeciw Pana, i w ten sposób zawsze będziemy z Panem.18. Przeto wzajemnie się pocieszajcie tymi słowami!
(BT)

dodac trzeba ze powtorne przyjscie nastapi przed wielkim uciskiem i pozniej tysiacletnimkrolestwem

nie moze tu byc mowy o zadnym czyscu gdyz zawsze z panem bedziemy
i mamy sie pocieszac tymi slowami

So mar 12, 2005 20:12

Cytat nie na temat, bo czyściec nie jest odłączeniem od Pana

So mar 12, 2005 20:19

N mar 13, 2005 13:45

ciekawe jest że zazwyczaj posługują się słowem "dziecko" w stosunku do innych ci którzy mają w dyskusji kompleks związany ze swoim smarkatym wiekiem... podejrzewam, że mogłabym być nauczycielką twojego starszego rodzeństwa jeszcze...

N mar 13, 2005 13:52
z barankiem sie zgadzam (...)nie moze tu byc mowy o zadnym czyscu gdyz zawsze z panem bedziemy
i mamy sie pocieszac tymi slowami

rahelix, chyba przeoczyłeś, że ja wierzę w istnienie czyśćca :D

Agniulka napisał(a):
czyściec nie jest odłączeniem od Pana

Dusze przebywające w czyśćcu są blisko Boga, mają pewność zbawienia i ta świadomość sprawia, że przeżywają swoją karę radośnie.

N mar 13, 2005 19:09

z barankiem sie zgadzam odnosilo sie do tego ze nie znamy dnia przyjscia pana ,

przes cytat z listu do tesaloniczan 4 .13 -18 chce ci uswiadomic jak absurdalna jest nauka o czyscu

N mar 13, 2005 20:17

z barankiem sie zgadzam odnosilo sie do tego ze nie znamy dnia przyjscia pana ,
przes cytat z listu do tesaloniczan 4 .13 -18 chce ci uswiadomic jak absurdalna jest nauka o czyscu

Przywołany cytat ma się nijak do nauki o czyśćcu ponieważ czyściec nie jest oddzieleniem od Pana, więc nie zachodzi tu żadna sprzeczność

N mar 13, 2005 20:20

No cóż Saxon będzie mnie pewnie ścigał :) ale postanowiłem coś od siebie "heretyka" napisać..

Zauważyłem, że operujecie cytatami badż fragmentami ja jednak tego postaram się jednak uniknąć a wypowiedż moją, każdy może przyjąć lub ją zwyczajnie odrzucić - jest to idywidualna sprawa każdego dyskutanta.

Czymże jest czysiec i czy on faktycznie istnieje?-tego nie wiem ale mogę troszkę napisać względem tego co wiem i domniewam :)

W skrócie mógłbym napisać, że ETAPEM dążenia do doskonałości ale postaram się troszkę rozwinąć.

Jak wiemy dusza ludzka jest nieśmiertelna czemu kk nie przeczy a wprost jest to podstawą wiary. Jednak istnieje tu małe niedopowiedzenie gdyż dusza może Ewoluować ku dążeniu do spełnienia się lub wprost przeciwnie "staczać się w przepaść". Odpowiedniki mamy dwa tzw. piekło i niebo jednak przecież istnieje stan przejściowy w tejże wędrówce nazywany przez niektórych a w wiekszości już potocznie Reinkarnacją.
Sama tzw. reinkarnacja czyścem jeszcze nie jest a swego rodzaju etapem bytności ziemskiej .
Podczas tejże wędrówki zależnie od popełnionych czynów dusza pnie się ku "górze" lub wprost przeciwnie "opada". Dusza (NASZA) jako sama w sobie czynów popełniać nie może więc w egzystencjalnym okresie przejściowym otrzymuje tenże świat który jest tworem materialistycznym.
Jednak jest potrzebny pośrednik swego rodzaju spoiwo do dalszej jej czynnej egzystencjonalnie bytności.
Pośrednikiem takim jest rozum,uczucie,pragnienie...zwanych przez nas umysłem.<Dobre byłoby tu np. kabalistyczne nazewnictwo ale się powstrzymam.>Jednak problem jest taki , że pośrednik doskonałym niestety nie jest i komunikacja miedzy tymi trzema "ogniwami" jest utrudniona i powstały z Nich Człowiek otrzymuje jedynie jedne z najleprzych jak i jedne z najgorszych "wartości"- uduchowienia materii lub materializacji ducha. Przyjęte zostało, że jedna jest ta dobra a druga ta zła. Człowiek jako "całość" otrzymał jednak coś więcej...wolną wolę i jej strażnika sumienie. Wolna wola jest możliwością wyboru, sumienie zaś dodatkowym drogowskazem który ma być pomocny wybraniu odpowiedniej drogi. A więc w okresie przejściowym znanym jako śmierć lub zużycie ciała materialnego dusza jest swego rodzaju awansowana lub degradowana do odpowiedniego poziomu wzglednie od tego czy materia "owładneła nią" czy jednak udało jej się odrzucić to co nazywamy dobrami doczesnymi<jest jeszcze trzeci stan zawieszenia ale go pomine>. Awans jest poprostu sprawdzianem jej czy jest godna dostąpić wyższego Bytu, Absolutu znanego nam bardziej pod innym przymiotem - Bóg. Zwana przezemnie "degradacja" lub swego rodzaju "spadek" <nie mylić z upadkiem> w połączeniu z "Dążeniem" daje swego rodzaju czyściec - następną szanse z której można wedle wyboru skorzystać bądż nie. Jednak okres "Dążenia" jest okresem ograniczonym gdzie w końcowej "fazie" jest przerwany a wyznacznikiem jest tzw. "szala sprawiedliwości"....
Bardziej łapatologicznie już nie mogłem..
Tak jak napisałem na początku każdy ma prawo do własnego zdania a ja tylko wyraziłem swoje w więszkości w oparciu o przedchrześcijanizm.

Moja wypowiedż istnieje jedynie do "odwiedzin" Saxona więc co niektórzy niech się nie bulwersują bo i tak zostanie usunięta...

Pozdrawiam C&S

Pn mar 14, 2005 3:03

Bóg stworzył człowieka na swój obraz i tak samo jak Bóg wystepuje jako Trójca tak samo człowiek jest odzwierciedleniem Boga w trójcy o czym napisałem powyżej.

Pn mar 14, 2005 4:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Następna strona