Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 19:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
To nie bzdury tylko prawda .

N sie 21, 2016 19:37
Hufce napisał(a):
To nie bzdury tylko prawda .

Znasz trzy prawdy po góralsku?

N sie 21, 2016 19:49

Helenka napisał(a):
Hierarchia to brak równości, brak jedności.

O, czyli w KRK nie ma jedności? :twisted:

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn sie 22, 2016 13:59
JedenPost napisał(a):
Helenka napisał(a):
Hierarchia to brak równości, brak jedności.

O, czyli w KRK nie ma jedności? :twisted:

Jak Filip z konopi ... . Rozmawiamy o Trójcy Świętej czyli o Bogu, a nie organizacji w Jego Kościele. A na marginesie: hierarchia nie dotyczy tylko Krk, bo tu są też inne Kościoły i to jest KK, dodatkowo hierarchia jest w każdym Kościele chrześcijańskim. Także Twoja prowokacja to pudło.

Pn sie 22, 2016 14:09

Helenka napisał(a):
Jak Filip z konopi ... . Rozmawiamy o Trójcy Świętej czyli o Bogu, a nie organizacji w Jego Kościele.

Czyli Twoje spostrzeżenie "hierarchia to brak jedności" nie jest oólne, a tylko specyficzne dla kwestii Trójcy? W takim razie (skoro nie odwołujesz się do ogólnej zasady) należałoby chyba je czymś poprzeć? Bo na razie twierdzenia Hufców są równie dobrze (albo równie słabo) uargumentowane jak Wasza idea Trójcy, a przy tym bardziej intuicyjne.

Pn sie 22, 2016 14:20

Ale Trójca nie ma być intuicyjna!

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn sie 22, 2016 14:25
Tłumaczyłam tę jedność w oparciu o pojęcie miłości małżeńskiej, ale idealnej miłości, bo taka istnieje w Bogu. Jeśli dla Ciebie to jest niezrozumiałe, to cóż. Nie nauczę beztalencia muzycznego rozumienia Bacha. Tak samo kogoś bez nastawionego na "nie", rozumienia czym jest jedność w Bogu.

Pn sie 22, 2016 14:25

Helenka napisał(a):
Nie nauczę beztalencia muzycznego rozumienia Bacha.

Chesz powiedzieć, że do zrozumienia Waszej koncepcji trzeba mieć jakis specjalny talent, należeć do ograniczonego grona jakoś ku temu predestynowanych?

Pn sie 22, 2016 14:35
JedenPost napisał(a):
Chesz powiedzieć, że do zrozumienia Waszej koncepcji trzeba mieć jakis specjalny talent, należeć do ograniczonego grona jakoś ku temu predestynowanych?

Nie ma to jak wybiórcze czytanie :? . Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem kontekst. Do zrozumienia trzeba woli, a Ty szukasz haków.

Pn sie 22, 2016 14:43

Czy mam rozumieć, że z jakiegoś powodu nie możesz wyjaśnić, co miałaś na myśli pisząc to, co zacytowałem?

Macie dziwaczną, najwyraźniej niezrozumiałą do większości ludzkości ideę, tłumaczycie ją na różne dziwaczne (metaforyczne lub wymagajace budowania całych wyspecjalizowanych ontologii) sposoby, a tej nierozumiejącej istoty tego konceptu większości zarzucacie złą wolę?

Pn sie 22, 2016 14:49
JedenPost napisał(a):
zy mam rozumieć, że z jakiegoś powodu nie możesz wyjaśnić, co miałaś na myśli pisząc to, co zacytowałem?

Zacytowałeś część mojej wypowiedzi:
Helenka napisał(a):
Nie nauczę beztalencia muzycznego rozumienia Bacha. Tak samo kogoś bez nastawionego na "nie", rozumienia czym jest jedność w Bogu.

Ciebie dotyczy ta druga część.
JedenPost napisał(a):
Macie dziwaczną, najwyraźniej niezrozumiałą do większości ludzkości ideę, tłumaczycie ją na różne dziwaczne (metaforyczne lub wymagajace budowania całych wyspecjalizowanych ontologii) sposoby, a tej nierozumiejącej istoty tego konceptu większości zarzucacie złą wolę?

Od początku jedność w Trójcy Świetej tłumaczę na przykładzie miłości/jedności małżeńskiej. Miłości i jedności takiej jaka być powinna, a nie jaką najczęściej się spotyka.

Pn sie 22, 2016 14:55

Jak dla mnie miłość małzeńska jest miłością dwóch, brzydko mówiąc, niezależnych podmiotów. Zjednoczeniem, czyli nową jakością, czymś wtórnym wobec stanu nie-jedności.

Pn sie 22, 2016 14:59
JedenPost napisał(a):
Jak dla mnie miłość małzeńska jest miłością dwóch, brzydko mówiąc, niezależnych podmiotów. Zjednoczeniem, czyli nową jakością, czymś wtórnym wobec stanu nie-jedności.

Dlatego to mężczyzna opuszcza swego ojca i matkę swoją i łączy się ze swą żoną tak ściśle, że stają się jednym ciałem.
(Rdz 2, 24)

i bynajmniej nie chodzi tutaj o seks.

Pn sie 22, 2016 15:05

Ja wiem, ale różnica jest dosyć znaczna, moim zdaniem dość, by zniweczyć analogię.

Pn sie 22, 2016 17:40

JedenPost napisał(a):
Ja wiem, ale różnica jest dosyć znaczna, moim zdaniem dość, by zniweczyć analogię.

KKK 253 Trójca jest jednością. Nie wyznajemy trzech bogów, ale jednego Boga w trzech Osobach: "Trójcę współistotną" Synod Toledański XI (675):. Osoby Boskie nie dzielą między siebie jedynej Boskości, ale każda z nich jest całym Bogiem: "Ojciec jest tym samym, co Syn, Syn tym samym, co Ojciec, Duch Święty tym samym, co Ojciec i Syn, to znaczy jednym Bogiem co do natury" (DS 530. Sobór Konstantynopolitański II (553): DS 421). "Każda z trzech Osób jest tą rzeczywistością, to znaczy substancją, istotą lub naturą Bożą" (Synod Toledański XI (675)

KKK 254 Osoby Boskie rzeczywiście różnią się między sobą. "Bóg jest jedyny, ale nie jakby samotny" (quasi solitarius)68Fides Damasi: DS 71). "Ojciec", "Syn", "Duch Święty" nie są tylko imionami oznaczającymi sposoby istnienia Boskiego Bytu, ponieważ te Osoby rzeczywiście różnią się między sobą: "Ojciec nie jest tym samym, kim jest Syn, Syn tym samym, kim Ojciec, ani Duch Święty tym samym, kim Ojciec czy Syn" (DS 530. Sobór Laterański IV (1215): DS 804). Różnią się między sobą relacjami pochodzenia: "Ojciec jest Tym, który rodzi; Syn Tym, który jest rodzony; Duch Święty Tym, który pochodzi" (Sobór Laterański IV (1215): DS 804). Jedność Boska jest trynitarna.

KKK 255 Osoby Boskie pozostają we wzajemnych relacjach. Rzeczywiste rozróżnienie Osób Boskich – ponieważ nie dzieli jedności Bożej – polega jedynie na relacjach, w jakich pozostaje jedna z nich w stosunku do innych: "W relacyjnych imionach Osób Boskich Ojciec jest odniesiony do Syna, Syn do Ojca, Duch Święty do Ojca i Syna; gdy mówimy o tych trzech Osobach, rozważając relacje, wierzymy jednak w jedną naturę, czyli substancję" (Synod Toledański XI (675): DS 528). Rzeczywiście, "wszystko jest (w Nich) jednym, gdzie nie zachodzi przeciwstawność relacji" (Sobór Florencki (1442): DS 1330). Z powodu tej jedności Ojciec jest cały w Synu, cały w Duchu Świętym; Syn jest cały w Ojcu, cały w Duchu Świętym; Duch Święty jest cały w Ojcu, cały w Synu" (Sobór Florencki (1442): DS 1331).

KKK 261 Tajemnica Trójcy Świętej stanowi centrum tajemnicy wiary i życia chrześcijańskiego. Tylko sam Bóg, objawiając się, może nam pozwolić poznać się jako Ojciec, Syn i Duch Święty.

Pn sie 22, 2016 19:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 114  Następna strona