Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 6:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
Helenka napisał(a):
adaBRD napisał(a):
Prawo do wypowiadania sie na dowolny temat daje mi demokracja.
A jesli chodzi o wiare to ja sie nikogo nie czepiam ...to sprawa bardzo osobista...
A wiedza jest wiedza...Mysle, ze wiedza jest lepsza niz jej brak.

Nie czepiasz się, powiadasz? A co niby robisz? I o jakiej wiedzy mówisz? Bo ja widzę co najwyżej podstawową.
bert, którego uznałaś za prymitywa, własnie wykazał Ci Twoja wiedzę. Nawet nie pamiętasz, albo nie rozumiesz, tego co piszesz i sama sobie przeczysz.

Nie uwazam berta za prymitywa...tylko jego reakcja byla na niskim poziomie...i nazwalam te reakcje prymitywna...

A jesli chodzi o moje posty to najlepiej je ignoruj skoro sa takie beznadziejne.

Śr sie 24, 2016 23:42

adaBRD napisał(a):
A jesli chodzi o Pawla to jest on bardzo kontrowersyjna postacia w Biblii.
Jakiś przykład tej kontrowersyjności, potwierdzonej w Biblii?
Cytuj:
A poza tym wiesz rowniez, ze ja nie uznaje Biblii za Slowo Boze. Natomiast KK -owszem- tak twierdzi...Ale, jak widac, stawia sie ponad Bogiem, oglaszajac coraz to nowe dogmaty wiary i lekcewazac nauke Jezusa.

Z ciekawości - skoro nie uznajesz Biblii za Słowo Boże, to skąd wiesz jaka jest nauka Jezusa, którą to rzekomo KK "lekceważy"?
Tak konkretnie proszę.

Cz sie 25, 2016 0:09
Zobacz profil WWW
adaBRD napisał(a):
Nie uwazam berta za prymitywa...tylko jego reakcja byla na niskim poziomie...i nazwalam te reakcje prymitywna

Ironia, sarkazm, umiejętność posługiwania się nimi, wskazują na inteligencję, a nie prymitywność.
adaBRD napisał(a):
A jesli chodzi o moje posty to najlepiej je ignoruj skoro sa takie beznadziejne.

Nie mogę, bo siejesz ferment wśród wątpiących i szukających prawdy. Ignoruję tylko chamskie ad personam, ale nigdy bzdury dotyczące Biblii i KK.

Cz sie 25, 2016 7:47
Helenka napisał(a):
adaBRD napisał(a):
Nie uwazam berta za prymitywa...tylko jego reakcja byla na niskim poziomie...i nazwalam te reakcje prymitywna

Ironia, sarkazm, umiejętność posługiwania się nimi, wskazują na inteligencję, a nie prymitywność.
adaBRD napisał(a):

Nie mogę, bo siejesz ferment wśród wątpiących i szukających prawdy. Ignoruję tylko chamskie ad personam, ale nigdy bzdury dotyczące Biblii i KK.

No dobrze, Helenko...Jesli twoja misja na tym forum jest ochrona "watpiacych i szukajacych prawdy" to spelniaj sie dalej w swojej misji.

Od tej chwili bede ignorowac Twoje ataki.

Ja tez szukam tu prawdy, a ty mi w tym przeszkadzasz.

PS
Berta04 raczej nie musisz bronic, bo on to sam potrafi. Wlasnie czytam jego ciekawe posty i widze,
ze ty mu do piet nawet nie dorastasz ,jesli chodzi o mozliwosci "samoobrony"

Cz sie 25, 2016 14:13
Czyli brakuje argumentów, więc zaczyna się argumentum ad personam? :D Słabe to.

Cz sie 25, 2016 14:26

adaBRD napisał(a):
Berta04 raczej nie musisz bronic, bo on to sam potrafi.

A z tym to się nawet zgodzę.

Helenko, po naszych ostatnich przejściach nazwanie moich postów "prymitywnym atakiem" czy jakoś tak na serio nie zrzuca mnie ze stołka. Nawet nie poruszy nogą od krzesła. Mogę pisać prymitywnie, emocjonalnie a nawet ... nieekologicznie (?). Przyjmuję do wiadomości, że adaBRD, zamiast odpowiedzieć na pytanie, woli iść w retorykę "katolikii mniee bijoo". Może jej się jeszcze odmieni, ale na razie nie sądzę.

PS: A mimo to dziękuję za ten gest. I doceniam :)

adaBRD napisał(a):
ty mu do piet nawet nie dorastasz

Co Ty, przecinek, wiesz o Helence?

Jeżeli nie masz już nic do powiedzenia w temacie, zamiast robienia osobistych wycieczek, to przestań nudzić i po prostu spadaj.

Jeżeli natomiast odpowiesz na moje pytanie (albo na pytanie Marka), to, jak to się teraz mówi, pozytywnie mnie rozczarujesz.

Którą opcją wybierasz?

...

(Koh 3:1nn)

Cz sie 25, 2016 16:09
bert04 napisał(a):
Helenko, po naszych ostatnich przejściach

A wiesz, ze jak się skończyły to mi trochę nudno? :lol:
bert04 napisał(a):
Co Ty, przecinek, wiesz o Helence?

I nie musi wiedzieć nic więcej niż wie. Mnie jej opinia do zbawienia nie jest potrzebna. :D

Cz sie 25, 2016 16:17

Helenka napisał(a):
A wiesz, ze jak się skończyły to mi trochę nudno?

Myślisz, że u mnie lepiej? Ba, jeszcze "dogrywkę" na a.pl miałem, a mimo to. A mimo to.

Helenka napisał(a):
Mnie jej opinia do zbawienia nie jest potrzebna.

No widzisz, u mnie też są ludzie, na których opinii mi nie zależy. A na opinii innych - jak najbardziej.
I tym bardziej doceniam Twój gest.

@moderacja: jak tak dalej pójdzie, to ostatnie posty trzeba będzie wywalić do "wzajemnych uwag" chyba.

...

Cz sie 25, 2016 16:30

Powtórzę pytanie, bo wygląda na to że adaBRD (oryginalny nick, swoją drogą) nie zauważył:
Skoro nie uznajesz Biblii za Słowo Boże, to skąd wiesz jaka jest nauka Jezusa, którą to rzekomo KK "lekceważy"?
Tak konkretnie proszę.

Cz sie 25, 2016 16:44
Zobacz profil WWW
Marek_Piotrowski napisał(a):
Powtórzę pytanie, bo wygląda na to że adaBRD (oryginalny nick, swoją drogą) nie zauważył:
Skoro nie uznajesz Biblii za Słowo Boże, to skąd wiesz jaka jest nauka Jezusa, którą to rzekomo KK "lekceważy"?
Tak konkretnie proszę.

Marku, jesli prosisz konkretnie, to moge Cie tylko odeslac do opracowan Karlheinza Deschnera.
To zbyt obszerny i powazny temat jak na to forum.

PS

Nieuznawanie Biblii za Slowo Boze nie wyklucza jej dokladnego poznania. Znam nauki Jezusa, ktore KK lekcewazy, opierajac sie raczej na nauce Pawla z Tarsu. Jesli uwaznie przestudiujesz wszystkie Ewangelie (Jezus) oraz Dzieje Apostolskie i Listy Pawla to chocbys nie chcial musisz zauwazyc roznice w obu tych naukach. W szczegoly nie bede sie wdawac bo po co...? Bardzo dokladnie opracowal ten temat wlasnie Deschner. Polecam wszystkim zainteresowanym.

Cz sie 25, 2016 19:39
Akurat jakiś hitlerowiec nie jest tu autorytetem.

Cz sie 25, 2016 19:52

Helenka napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Skoro jest jeden (co nie jest dziwne w monoteizmie), to po co go dzielić na trzy? I czym się wreszcie różnią, skoro są tym samym?

KKK 254 Osoby Boskie rzeczywiście różnią się między sobą. "Bóg jest jedyny, ale nie jakby samotny" (quasi solitarius)68Fides Damasi: DS 71). "Ojciec", "Syn", "Duch Święty" nie są tylko imionami oznaczającymi sposoby istnienia Boskiego Bytu, ponieważ te Osoby rzeczywiście różnią się między sobą: "Ojciec nie jest tym samym, kim jest Syn, Syn tym samym, kim Ojciec, ani Duch Święty tym samym, kim Ojciec czy Syn" (DS 530. Sobór Laterański IV (1215): DS 804). Różnią się między sobą relacjami pochodzenia: "Ojciec jest Tym, który rodzi; Syn Tym, który jest rodzony; Duch Święty Tym, który pochodzi" (Sobór Laterański IV (1215): DS 804). Jedność Boska jest trynitarna.

Bynajmniej nie wynika z tego czym sie różnią. "Pochodzeniem"- nie swiadczy to o cechach.
Osoby duchowe nie maja ciał, nie mogą sie wiec róznic np. kolorem włosów. Róznice mogłyby byc w umysłach czy możliwosciach. A co o tym wiemy?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz sie 25, 2016 20:10

Helenka napisał(a):
KK nie ogłasza żadnych nowych dogmatów wiary, ale te, które zawiera Biblia.
Niezupełnie, niezupełnie. Z ewangelii wychodzi co najwyzej Dwójca (Jezus parę razy powołuje sie na swoją jednosć z Ojcem), a już Duch Św. został dokooptowany przez teologów, na podstawie wątłych wzmianek w Biblii.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz sie 25, 2016 20:19

adaBRD napisał(a):
Marku, jesli prosisz konkretnie, to moge Cie tylko odeslac do opracowan Karlheinza Deschnera.
To zbyt obszerny i powazny temat jak na to forum.

No pewnie, niegodniśmy podejmować dyskusję, jeżeli ada przeczytała ksiąąążką. I to nie byle jaką. Nie jakiegoś Eisenmana, albo Ranke-Heinemann. Ba, ani nawet Ehrmann.

Po prostu Deschner. I wszystko jasne.

Cytuj:
Nieuznawanie Biblii za Slowo Boze nie wyklucza jej dokladnego poznania. Znam nauki Jezusa, ktore KK lekcewazy, opierajac sie raczej na nauce Pawla z Tarsu. Jesli uwaznie przestudiujesz wszystkie Ewangelie (Jezus) oraz Dzieje Apostolskie i Listy Pawla to chocbys nie chcial musisz zauwazyc roznice w obu tych naukach. W szczegoly nie bede sie wdawac bo po co...? Bardzo dokladnie opracowal ten temat wlasnie Deschner. Polecam wszystkim zainteresowanym.

Też kiedyś przeczytałem ksiąąążkę. Też trochę mi wywróciła światopogląd. Na parę lat nawet. Ale potem zmądrzałem.

Deschner czerpie z różnych źródeł, bez ładu i składu. Miesza przy tym tezy "Jezusa historycznego" i "Jezusa mitycznego", odgrzewa stare kotlety krytyki judaistycznej (Jezus to tylko żyd) i protestanckiej (Jezsu to tylko Biblia). Owszem, jest w jego książkach trochę prawdy. Wymieszanej z kłamstwami. Na jego korzyść świadczy fakt, że on sam tego nie rozróżnia. Na jego niekorzyść, że wybiera te elementy z opracowań innych i zbiera je według kryterium negatywności do katolicyzmu.

W sumie jego książka to takie kompendium anty-katolicyzmu, jednak bez segregacji na fakty, pół-fakty, pomówienia, przekręcenia i kłamstwa. Osoba niedoświadczona zaskoczona masą, nie potrafi odróżnić jednego od drugiego. Metoda "worka", jak zwykle skuteczna.

...

Cz sie 25, 2016 20:23
bert04 napisał(a):
Na jego niekorzyść, że wybiera te elementy z opracowań innych i zbiera je według kryterium negatywności do katolicyzmu. [...] W sumie jego książka to takie kompendium anty-katolicyzmu, jednak bez segregacji na fakty, pół-fakty, pomówienia, przekręcenia i kłamstwa. Osoba niedoświadczona zaskoczona masą, nie potrafi odróżnić jednego od drugiego. Metoda "worka", jak zwykle skuteczna.

A czego można się spodziewać po kimś kto uwierzył Hitlerowi?
Askadtowiesz napisał(a):
Bynajmniej nie wynika z tego czym sie różnią. "Pochodzeniem"- nie swiadczy to o cechach.

Nie pochodzeniem, a relacjami pochodzenia. Oprócz tego różnią się tym, że są odrębnymi Osobami.
Askadtowiesz napisał(a):
Niezupełnie, niezupełnie. Z ewangelii wychodzi co najwyzej Dwójca (Jezus parę razy powołuje sie na swoją jednosć z Ojcem), a już Duch Św. został dokooptowany przez teologów, na podstawie wątłych wzmianek w Biblii.

Do tego, aby ujrzeć Trójcę a nie Dwójcę potrzeba wiary albo odrobiny dobrych chęci. Ty szukasz haków.

Cz sie 25, 2016 20:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 114  Następna strona