Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
| Autor |
Wiadomość |
|
bert04
|
 Re: Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
Helenka napisał(a): A czego można się spodziewać po kimś kto uwierzył Hitlerowi?
W sumie nie wiem, czy uwierzył. Służył na ochotnika w spadochroniarzach, ale czy w tych od Himmlera czy od Goeringa, nie doczytałem. Hitlerowcą na serio to był Hochhuth.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
| Cz sie 25, 2016 20:38 |
|
|
|
 |
|
Marek_Piotrowski
|
Nie chodzi o to, że Deschner uwierzył Hitlerowi - tylko że głupoty pisze w swoich ksiazkach.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
| Cz sie 25, 2016 20:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Nie chodzi o to, że Deschner uwierzył Hitlerowi - tylko że głupoty pisze w swoich ksiazkach. Nie czytałam tej książki, to po pierwsze. Po drugie widząc co wypisuje adaBRD wiem wystarczająco duzo, aby nie czytać. Po trzecie: Hitler mordował księży katolickich, a Deschner zbiera jakieś kłamstwa w książkę... . Dla mnie jest to jednoznaczne. bert04 napisał(a): W sumie nie wiem, czy uwierzył. Służył na ochotnika w spadochroniarzach, ale czy w tych od Himmlera czy od Goeringa, nie doczytałem.
Nieważne gdzie służył. Ważne, że ochotnika i do końca wojny. Gdyby nie uwierzył, nie poszedłby na ochotnika, a wcielony, zdezerterowałby, jak to wielu czyniło.
|
| Cz sie 25, 2016 20:52 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): adaBRD napisał(a): Marku, jesli prosisz konkretnie, to moge Cie tylko odeslac do opracowan Karlheinza Deschnera. To zbyt obszerny i powazny temat jak na to forum. No pewnie, niegodniśmy podejmować dyskusję, jeżeli ada przeczytała ksiąąążką. I to nie byle jaką. Nie jakiegoś Eisenmana, albo Ranke-Heinemann. Ba, ani nawet Ehrmann. Po prostu Deschner. I wszystko jasne. Cytuj: Nieuznawanie Biblii za Slowo Boze nie wyklucza jej dokladnego poznania. Znam nauki Jezusa, ktore KK lekcewazy, opierajac sie raczej na nauce Pawla z Tarsu. Jesli uwaznie przestudiujesz wszystkie Ewangelie (Jezus) oraz Dzieje Apostolskie i Listy Pawla to chocbys nie chcial musisz zauwazyc roznice w obu tych naukach. W szczegoly nie bede sie wdawac bo po co...? Bardzo dokladnie opracowal ten temat wlasnie Deschner. Polecam wszystkim zainteresowanym. Też kiedyś przeczytałem ksiąąążkę. Też trochę mi wywróciła światopogląd. Na parę lat nawet. Ale potem zmądrzałem. Deschner czerpie z różnych źródeł, bez ładu i składu. Miesza przy tym tezy "Jezusa historycznego" i "Jezusa mitycznego", odgrzewa stare kotlety krytyki judaistycznej (Jezus to tylko żyd) i protestanckiej (Jezsu to tylko Biblia). Owszem, jest w jego książkach trochę prawdy. Wymieszanej z kłamstwami. Na jego korzyść świadczy fakt, że on sam tego nie rozróżnia. Na jego niekorzyść, że wybiera te elementy z opracowań innych i zbiera je według kryterium negatywności do katolicyzmu. W sumie jego książka to takie kompendium anty-katolicyzmu, jednak bez segregacji na fakty, pół-fakty, pomówienia, przekręcenia i kłamstwa. Osoba niedoświadczona zaskoczona masą, nie potrafi odróżnić jednego od drugiego. Metoda "worka", jak zwykle skuteczna. bert, przeciez ja nie jestem slepa i potrafie przyznac, ze masz imponujaca wiedze... Dla mnie nie jestes partnerem w dyskusji tylko dlatego, ze przyjales wobec mnie postawe katolickiego inkwizytora...widze ze czerpiesz przyjemnosc z takich dzialan...to niestety nie wzbudza mojego zaufania do ciebie...
|
| Cz sie 25, 2016 20:54 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Wygodny sposób znalazłaś, aby uciec od argumentów - bo miały ironiczną formę.
Trzeba było lepiej dobierać źródła i nie powoływać się na skompromitowanych autorów oraz przytaczać konkretne argumenty, to nie byłoby ironii.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Cz sie 25, 2016 22:22 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33
Co masz na mysli, mowiac " wygodny sposob znalazlas"...?
|
| Cz sie 25, 2016 22:29 |
|
 |
|
bert04
|
Helenka napisał(a): Nieważne gdzie służył. Ważne, że ochotnika i do końca wojny. Guenther Grass też służył w SS. I też jako ochotnik. Ale przynajmniej zmądrzał po wojnie. ------------------ adaBRD napisał(a): bert, przeciez ja nie jestem slepa i potrafie przyznac, ze masz imponujaca wiedze... Z Markiem nie pogadasz, bo za głupi. Z bertem nie pogadasz, bo za mądry? Muszę Ciebie rozczarować, z nas dwojga to Marek jest tym obcykanym w teologii. Ja to co najwyżej znam podstawy... no może i podstawy podstaw. Ale w razie co to sięgam po jego "materiały". Zamiast czytać posty berta (ironiczne czasem, przyznaję), trzeba było czytać posty Marka. Może byś sobie wiele wyjaśniła. adaBRD napisał(a): Dla mnie nie jestes partnerem w dyskusji tylko dlatego, ze przyjales wobec mnie postawe katolickiego inkwizytora... Serio? Mam teraz powiedzieć, że przyjęłaś wobec mnie postawę czekistowskiej śledczej, żebyśmy byli kwita? Czy może nie trzeba? Wchodzisz na forum z tezami, które wyczytałaś w książce. To od razu widać po tym, kiedy bronisz się przed zreferowaniem tych tez. Po pierwsze, musiałabyś zaglądnąć. Ale to nie wstyd, każdy czasem sięga do źródeł. Jednak ważniejsze jest "po drugie". To nie są Twoje tezy. Nie przemyślałaś ich, tylko przyjęłaś na... na wiarę właśnie. W gruncie rzeczy nie różnisz się od tych ultra-katolików, którzy też przyjmują różne rzeczy "na wiarę", bez własnego przemyślenia. Tylko że Ty nie uwierzyłaś w jakieś objawienia z przykładowo Medjugorie, a w książki pisarza antykatolickiego. adaBRD napisał(a): widze ze czerpiesz przyjemnosc z takich dzialan...to niestety nie wzbudza mojego zaufania do ciebie... Sorry, ale ja lubię dyskusje forumowe tak z ludźmi, z którymi się zgadzam, jak i z tymi drugimi. Zwłaszcza od tych drugich można się czasem wiele nauczyć. Ale do tego trzeba podjąć dialog. A nie uciekać w kolejne sofizmaty. Może mnie jeszcze "pozytywnie rozczarujesz". Po prostu przekonaj mnie, jak bardzo się mylę, tak do Twojej osoby, jak i do Twoich tez.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
| Cz sie 25, 2016 22:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Nie chodzi o to, że Deschner uwierzył Hitlerowi - tylko że głupoty pisze w swoich ksiazkach. Oczywiscie trudno sie spodziewac od slepo wierzacych katolikow przyjecia krytyki opartej na faktach. KK od poczatku swego istnienia bazuje na klamstwie i nie ma nic wspolnego z nauka Jezusa. O tym wlasnie pisze Deschner w swoich opracowaniach: "Jezus … zostaje w stosunkowo krótkim czasie po swojej śmierci przemieniony w Chrystusa, Żyd przeistacza się w chrześcijanina, jego wiarę czyni się wiarą w niego, a to oznacza, (...), że służący dobru ludzkości wzorzec Jezusowego życia został usunięty ze świadomości i zastąpiony bezmyślnym kultem jego osoby. (...) Kościół nawiązał do intencji Pawła w ten sposób, że główną w nauce Jezusa etykę miłości postawił na drugim miejscu, najwyżej natomiast wiarę w niego, której on nie głosił, zastępując tym kultem jego wiarę. Metafizyka zamiast etosu, wiara miast miłości, chrystologia zamiast Kazania na Górze — tak przedstawia się z grubsza droga odbyta przez Kościół. Dogmatyka stała się ważniejsza niż etyka,..." Czy mozna temu zaprzeczyc...? Ja nie moge...Takie sa fakty. Katolicyzm opiera sie na naukach Pawla z Tarsu. Te nauki znalazly sie w Kanonie , dlatego mozna powiedziec, ze KK opiera sie na Biblii. KK nie szerzy nauki Jezusa...wrecz jej zaprzecza. Jesli komus to odpowiada to jego sprawa
|
| Pt sie 26, 2016 7:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD napisał(a): Czy mozna temu zaprzeczyc...? Ja nie moge...Takie sa fakty. Nazywasz to faktami  Przecież to co najwyżej interpretacja. Fakty zawierałyby przynajmniej słowa Jezusa, w których mówi, ze jest Żydem, a nie Synem Bozym, Bogiem. Fakty zawierałyby cytaty z nauczania UNK, gdzie byłby jasny dowód, że wiara i miłość nie idą w parze. Chyba pomylił katolicyzm z protestantyzmem, gdzie naczelnym hasłem jest "zbawieni jesteśmy przez wiarę", a Ty to łykasz. KK od zawsze głosi wiarę z uczynków miłości, głosi, że wiara bez uczynków jest martwa. To nie KK wyrzucił z Biblii list św. Jakuba, a Luter. adaBRD napisał(a): KK nie szerzy nauki Jezusa...wrecz jej zaprzecza. Konkrety poproszę.
|
| Pt sie 26, 2016 7:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka
" KK od zawsze głosi wiarę z uczynków miłości, głosi, że wiara bez uczynków jest martwa."
No to powiedz, jak to sie ma do wypraw krzyzowych..swietej inkwizycji...palenia czarownic...celibatu...pedofilii w najzacniejszych kregach koscielnych...chciwosci kleru...pychy i zarozumialosci duszpasterzy...?
Ponizej masz nauke Jezusa, zapisana w Ewangelii wg Mateusza:
"Mówią bowiem, ale sami nie czynią.
4 Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą.
5 [JK] Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów.
6 Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach.
7 Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi
8 Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście.
9 Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie.
10 Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus.
11 Największy z was niech będzie waszym sługą.
12 Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony.
(...)
27 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo podobni jesteście do grobów pobielanych, które z zewnątrz wyglądają pięknie, lecz wewnątrz pełne są kości trupich i wszelkiego plugastwa.
28 Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości. "
To sa KONKRETY , ktorych zadasz.
Ostatnio edytowano Pt sie 26, 2016 8:28 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Pt sie 26, 2016 8:23 |
|
 |
|
bert04
|
adaBRD napisał(a): Oczywiscie trudno sie spodziewac od slepo wierzacych katolikow A gdzie ty widziała "ślepo wierzących katolików"? Biblia jest też wydawana w alfabecie Braille'a. (Tak, znowu nie mogłem inaczej  ) Deschner: Cytuj: "Jezus … zostaje w stosunkowo krótkim czasie po swojej śmierci przemieniony w Chrystusa, Żyd przeistacza się w chrześcijanina Zyd? A nie Asklepios, Herakles czy Dionizos? O Buddzie / buddyzmie nie wspominając? No powiedz, że Deschner nie pisał, że nauki Jezusa wywodzą się z tamtych kultów / mitów? Oczywiście, że pisał. Deschner raz pisze jedno, a raz drugie, nie zważając, czy teza A nie zaprzecza tezie B. Byleby przeciw x-jaństwu. adaBRD napisał(a): że służący dobru ludzkości wzorzec Jezusowego życia został usunięty ze świadomości i zastąpiony bezmyślnym kultem jego osoby. Taa... pierwsi chrześcijanie wcale nie prowadzili akcji charytatywnych, stawiając je nieomal na równi z głoszeniem nauki. Pierwszy męczennik, niejaki Szczepan, wcale nie sprawował funkcji związanej z pomocą wdowom, ubogim i samotnym. Cytuj: Kościół nawiązał do intencji Pawła w ten sposób, że główną w nauce Jezusa etykę miłości postawił na drugim miejscu, najwyżej natomiast wiarę w niego, której on nie głosił, zastępując tym kultem jego wiarę. Faktem jest, że Paweł stawiał nacisk na wiarę. Faktem jest także, że Jakub przypominał wagę uczynków. Faktem jest, że Kościół stawia na wiarę i uczynki (mówimy o KRK). A co głosił Jezus... wiedzą ci, co ewangelie spisywali. Wiesz, kto to był? adaBRD napisał(a): KK nie szerzy nauki Jezusa...wrecz jej zaprzecza.
Ech... Pierwsza historycznie (druga w kolejności biblijnej) ewangelia św. Marka zawiera bardzo mało nauk. Jedna, najważniejsza, to ta o wierze jak o ziarnku gorczycy. Naomiast połowa tej ewangelii to... Pasja. Historia męki i śmierci Jezusa. Taka była waga tego wydarzenia w pierwszej "biografii Jezusa". Pierwsza w kolejności biblijnej (druga historycznie) ewangelia św. Mateusza zawiera nieomal w połowie kazania Jezusa. Kazanie na Górze to ważna część, trzy rozdziały. Ale jeszcze więcej, zawiera nauka o Królestwie Bożym. Proponuję zamiast koncentracji na trzech rozdziała Mateusza poczytać też trochę tych innych nauk. Trzecia (historycznie i biblijnie) ewangelia to św. Łukasz. Uczeń św. Pawła. To tyle w temacie. Czwarta ewangelia to św. Jan. Niezależny od św.Pawła i poprzedników. Ale u niego uwielbienie Jezusa przebija wszystko, co św. Paweł we wszystkich listach spisał. --------------- Więc jeżeli twierdzisz, że opierasz się na naukach Jezusa, to należy się spytać: Na których naukach Jezusa? Tych zawartych w trzech rozdziałach jednej ewangelii? Czy może czasem sięgasz też po te inne? Wydaje mi się, że nie wydaje mi się.
|
| Pt sie 26, 2016 8:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
bert04
"Wydaje mi się, że nie wydaje mi się."
Moze to i dowcipne...
Twoje odpowiedzi na moje posty to prawdziwy show ! Brawo ! Masz nawet osobistych klakierow...sam tez jestes klakierem co do niektorych...
Powiem ci jednak , ze mnie osobiscie nie odpowiada takie poczucie humoru...Uwazam to za zwykle blazenstwo...
Bardzo trudno z toba prowadzic dialog...
|
| Pt sie 26, 2016 8:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD, sugeruję zmianę sposobu wypowiedzi z personalnych wycieczek na merytoryczne odnoszenie się do tego, co napisali Twoi rozmówcy. Bert04 przedstawił sporą ilość ciekawych argumentów, więc najlepiej będzie jak się odniesiesz do nich.
|
| Pt sie 26, 2016 8:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): adaBRD, sugeruję zmianę sposobu wypowiedzi z personalnych wycieczek na merytoryczne odnoszenie się do tego, co napisali Twoi rozmówcy. Bert04 przedstawił sporą ilość ciekawych argumentów, więc najlepiej będzie jak się odniesiesz do nich. Wlasnie sie odnioslam
|
| Pt sie 26, 2016 9:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie rżnij głupa. Następne posty, w których zobaczę personalne wycieczki, a nie merytoryczne wypowiedzi, polecą do kosza.
|
| Pt sie 26, 2016 9:07 |
|
|
|