Skąd wiadomo, że Maryja urodziła się bez grzechu?
Autor |
Wiadomość |
mam cię
|
Leszek, Jan napisał(a): To nie tak. Maryja potrzebowała odkupienia, podobnie jak wszyscy ludzie. Ze względu jednak na Jej godność Matki Boga, została odkupiona z niewoli grzechu w sposób uprzedni, to znaczy, zanim Jezus Chrystus - Jej Syn - odkupił ludzi. Przeczytaj wcześniejsze wypowiedzi na ten temat.
w sposób uprzedni to znaczy kiedy?
jeśli tak to łaska krzyża nie była dla niej !
Przyznaję nie czytałem poprzednich wypowiedzi ,jak tylko się zapoznam zaraz wrócę!
|
So paź 08, 2005 9:40 |
|
|
|
 |
sim_pet
|
Mateusza 1:25 Ale jej nie uznał, aż porodziła onego syna swego pierworodnego, i nazwał imię jego Jezus. (BG)
Mateusza 1:25 Ale nie żył z nią do czasu, kiedy urodziła syna. I nadał Mu imię Jezus. (BP)
Mateusza 1:25 ale jej nie uznawał *, aż urodziła swego syna pierworodnego; i nazwał Jego Imię JEZUS.
*1,25 także: nie akceptował
Przepraszam ale dokładne tłumaczenie tego wersetu nie mówi o współżyciu ale o akceptacji 
_________________ Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła!
|
So paź 08, 2005 9:46 |
|
 |
mam cię
|
o czym Maria myślała mówiąc "nie znam mężczyzny"
czy to że nie widziała i nie poznała żadnego kawalera w okolicy czy też zupełnie coś innego ?
w przypadku kobiet mówiło się "poznać"
w przypadku mężczyzn "wziąć lub pojąć"
te słowa znaczą dokładnie to samo.
Piszesz że jej nie akceptował w jakim znaczeniu czy nie seksualnym przepraszam małżenskim?
jeśli nie akceptował jej do czasu porodu czyli nie współżył z nią to ten czas nie akceptacji trwał około roku nawet mniej,lecz co pismo mówi ten czas był określony zamknięty na okres ciąży i połogu a więc dość krótko !
wiem że to może zaskakiwać ale Maria wioda normalne życie osobiste religijne małżeńskie,we wszystkich jednak była skromna i bogobojna jak na żydówkę przystało,przepraszam za żydówkę bo to słowo ma złe konotację izraelitka będzie właściwsza
oczywiście nie chodzi mi o atakowanie waszych wierzeń,pragnę jedynie zrozumiec Maryjny światopoglą,ponieważ jeśli w coś wierzę powinienem znać fundamenty tej wiary.
Zdaję sobie sprawę że olbrzymie znaczenie ma osobiste podejście do Słowa,bo to kształtuje moje otwarcie na prawdę parafrazując zazdrosny mąż będzie podejrzewał żonę o zdradę chociaż rzeczywistość jest całkiem inna i mąż pełen zaufania nie będzie sie obawiał zdrady choć może być inaczej.
Podobnie jest z dogmatami jedni chcą widzieć zupełnie coś innego w Slowie niż inni którzy potwierdzenia dla tych dogmatów,tam nie znajdują.
Nie mogę zrozumieć jak Maria może być bez grzechu skoro Slowo mówi:
Albowiem u Boga nie ma względu na osobę. Rzym.2:11 gdyż wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej, Rzym.2:23
a dalej
(9) Tym bardziej więc teraz, usprawiedliwieni krwią jego, będziemy przez niego zachowani od gniewu. (10) Jeśli bowiem, będąc nieprzyjaciółmi, zostaliśmy pojednani z Bogiem przez śmierć Syna jego, tym bardziej, będąc pojednani, dostąpimy zbawienia przez życie jego. (11) A nie tylko to, lecz chlubimy się też w Bogu przez Pana naszego, Jezusa Chrystusa, przez którego teraz dostąpiliśmy pojednania. (12) Przeto jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, tak i na wszystkich ludzi śmierć przyszła, bo wszyscy zgrzeszyli;
|
So paź 08, 2005 9:58 |
|
|
|
 |
mam cię
|
Leszek, Jan napisał(a): To nie tak. Maryja potrzebowała odkupienia, podobnie jak wszyscy ludzie. Ze względu jednak na Jej godność Matki Boga, została odkupiona z niewoli grzechu w sposób uprzedni, to znaczy, zanim Jezus Chrystus - Jej Syn - odkupił ludzi. Przeczytaj wcześniejsze wypowiedzi na ten temat.
jeszcze raz spytam kiedy i jak do tego doszło ?
do odkupienia grzechu potrzebna jest przelana krew(historia Izraela,prawo Boże)o tym mówi całe pismo przez Boga natchnione.
Kto przelał krew za Marię jeśli nie zrobił tego Jezus kiedy i gdzie to się stało???
Czy dla Marii Bóg zastosował inne wymagania ?
Przecież On nie ma względu na osobę!!!!!
Kiedy powstał dogmat o niepokalanym poczęciu Marii,o jej bezgrzesznym życiu przed i po porodzie?
Ważne pytania na które nie mam odpowedzi proszę pomocy!!!
|
So paź 08, 2005 11:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mam cię napisał(a): Kto przelał krew za Marię jeśli nie zrobił tego Jezus kiedy i gdzie to się stało??? Jezus odkupił wszystkich ludzi, także tych, którzy żyli przed Jego przyjściem na świat w postaci człowieka. Cytuj: Kiedy powstał dogmat o niepokalanym poczęciu Marii,o jej bezgrzesznym życiu przed i po porodzie?
8.XII.1854 papież Pius IX ogłosił dogmat o Niepokalanym Poczęciu Marii Panny i o wyłączeniu jej spod działania grzechu pierworodnego. W nauce tej postuluje się, że Maria znalazła się w takim stanie niewinności, jak Ewa przed upadkiem w grzech.
|
So paź 08, 2005 11:12 |
|
|
|
 |
mam cię
|
Leszek, Jan napisał(a): To nie tak. Maryja potrzebowała odkupienia, podobnie jak wszyscy ludzie. Ze względu jednak na Jej godność Matki Boga, została odkupiona z niewoli grzechu w sposób uprzedni, to znaczy, zanim Jezus Chrystus - Jej Syn - odkupił ludzi. Przeczytaj wcześniejsze wypowiedzi na ten temat. baranek napisał(a): mam cię napisał(a): Kto przelał krew za Marię jeśli nie zrobił tego Jezus kiedy i gdzie to się stało??? Jezus odkupił wszystkich ludzi, także tych, którzy żyli przed Jego przyjściem na świat w postaci człowieka. Cytuj: Kiedy powstał dogmat o niepokalanym poczęciu Marii,o jej bezgrzesznym życiu przed i po porodzie? 8.XII.1854 papież Pius IX ogłosił dogmat o Niepokalanym Poczęciu Marii Panny i o wyłączeniu jej spod działania grzechu pierworodnego. W nauce tej postuluje się, że Maria znalazła się w takim stanie niewinności, jak Ewa przed upadkiem w grzech. wiem że ludzie skorzystali z okupu Chrystusa nawet ci którzy nie doczekali sie przyjścia na świat zbawiciela,oni jednak musieli zapłacić śmiercią za grzech,zanim przyszła łaska pytam jak to sie stało że Mariia zaznała za swego ziemskiego życia błogosławieństw które jeszcze nie obieły żadnego człowieka czy umarłego czy żyjącego? Wszyscy umarli i żyjący musieli czekać do czasu aż ofiara z Baranka zostanie złożona ale Mariia nie ? Dlaczego? widzę że to ludzie robią wyjątki od reguły a nie Bóg Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, lecz darem łaski Bożej jest żywot wieczny w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. Rzym 6:23 Łaska wam i pokój od Boga Ojca naszego i Pana Jezusa Chrystusa, (4) który wydał samego siebie za grzechy nasze, aby nas wyzwolić z teraźniejszego wieku złego według woli Boga i Ojca naszego, (5) któremu chwała na wieki wieków. Amen. (6) Dziwię się, że tak prędko dajecie się odwieść od tego, który was powołał w łasce Chrystusowej do innej ewangelii, Gal 1:3-6 8.XII.1854 papież Pius IX ogłosił dogmat o Niepokalanym Poczęciu Marii Panny i o wyłączeniu jej spod działania grzechu pierworodnego. W nauce tej postuluje się, że Maria znalazła się w takim stanie niewinności, jak Ewa przed upadkiem w grzech. wyłączeniu jej spod działania grzechu pierworodnego.czyżby mogła żyć wiecznie? skoro była bezgrzeszna dlaczego umarła? "Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć" Maria znalazła się w takim stanie niewinności, jak Ewa przed upadkiem w grzechkiedy to nastąpiło przy narodzinach Marii czy też przy nawiedzeniu przez Gabryjela?? [/quote]
|
So paź 08, 2005 11:30 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Wybierz temat, na który chcesz dyskutować: o Niepokalanym Poczęciu NMP, czy o Jej trwałym Dziewictwie.
|
So paź 08, 2005 12:00 |
|
 |
mam cię
|
przepraszam ale jakiś roztrzęsiony jestem.
[...]
o Niepokalanym Poczęciu NMP
kim byli rodzice Marii?
czy byli to ludzie?
w jaki sposób urodziła się Maria ?
czy potrzebny był mamie Marii czas po połogu na"oczyszenie" według zakonu?
Bo przeciez mówimy o narodzie Izraelskim!
A gdy minęły dni oczyszczenia ich według zakonu Mojżeszowego, przywiedli je do Jerozolimy, aby je stawić przed Panem, (23) jak napisano w zakonie Pańskim, iż: Każdy pierworodny syn będzie poświęcony Panu, (24) i aby złożyć ofiarę według tego, co powiedziano w zakonie Pańskim, parę synogarlic albo dwa gołąbki.
dni oczyszczenia "ich" ,jakich ich o kogo tutaj chodzi?
czy Maria potrzebowała oczyszczenia?
zapewne tak,ale powstaje pytanie dlaczego?
Jak niektórzy tutaj mówią przecież była bezgrzeszna cyt.
"Maria znalazła się w takim stanie niewinności, jak Ewa przed upadkiem w grzech"
Do kobiety zaś rzekł: Pomnożę dolegliwości brzemienności twojej, w bólach będziesz rodziła dzieci, mimo to ku mężowi twemu pociągać cię będą pragnienia twoje, on zaś będzie panował nad tobą.
skoro była w stanie niewinności Ewy to i dolegliwości brzemienności nie powinny ją obowiązywać
sam nie wiem spotykam same sprzeczności w przyjęciu nauki o niepokalanym poczęciu i wiecznym dziewictwie Marii,które nawiasem utraciła przy porodzie oczywiście przyjmując naukęo anatomi ludzkiego ciała!
może inaczej to ujmę jak mam bronić czegoś co jest tak nie spójne 
|
So paź 08, 2005 12:02 |
|
 |
jo_tka
|
Mam cię - pierwszy i ostatni raz bawię się w składankę Twoich postów. To jest forum dyskusyjne, a nie ambona. Dyskusja polega na wymianie postów co najmniej dwóch osób. Proszę, żebyś poczekał na odpowiedź na swoje pytania, zanim napiszesz kolejne posty - w przeciwnym razie będą usuwane.
I proszę, by objawy rozstrzęsienia nie przejawiały się na forum. Przeprosiny są zupełnie niepotrzebne, bo nikt się nie gniewa, prosiłabym po prostu o zastosowanie się do uwag.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So paź 08, 2005 13:41 |
|
 |
motek
|
baranek napisał(a): 8.XII.1854 papież Pius IX ogłosił dogmat o Niepokalanym Poczęciu Marii Panny i o wyłączeniu jej spod działania grzechu pierworodnego. W nauce tej postuluje się, że Maria znalazła się w takim stanie niewinności, jak Ewa przed upadkiem w grzech.
powiedzmy
ale potem jednak wzorem Ewy upadła w grzech, jak wszyscy.
10. jak jest napisane: Nie ma sprawiedliwego, nawet ani jednego, 11. nie ma rozumnego, nie ma, kto by szukał Boga. 12. Wszyscy zboczyli z drogi, zarazem się zepsuli, nie ma takiego, co dobrze czyni, zgoła ani jednego. (Rz 3:10-12)
wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej,
(Rz 3:23)
|
N paź 09, 2005 7:50 |
|
 |
moskito
|
motku trafna uwaga lecz nie można jednego wytlumaczyć,kiedy znalazla się w tym stanie ?Dość ważne pytanie na które nie ma odpowiedzi (chyba)
|
N paź 09, 2005 13:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
motek napisał(a): baranek napisał(a): 8.XII.1854 papież Pius IX ogłosił dogmat o Niepokalanym Poczęciu Marii Panny i o wyłączeniu jej spod działania grzechu pierworodnego. W nauce tej postuluje się, że Maria znalazła się w takim stanie niewinności, jak Ewa przed upadkiem w grzech. powiedzmy ale potem jednak wzorem Ewy upadła w grzech, jak wszyscy.
Cieszę się, że się zgadzasz w kwestii grzechu pierworodnego, od którego Maryja była wolna.
Wytłumacz mi teraz, na czym niby polegał późniejszy grzech Maryi ? 
|
N paź 09, 2005 13:35 |
|
 |
moskito
|
Maria na której nie ciązył grzech Adamowy była Marią doskonałą w swej naturze i osobowości,zatem można twierdzic że i jej ciało nie posiadało żadnej formy skażenia grzechem,doskonała w swej postaci.
Jak zatem wytłumaczyć prawdę z Rzymian 3:23
jesli zatem tak w rzeczywistości bylo to za jaki grzech zapłaciła śmiercią?
zobaczmy że ta doktryna niechybnie kieruje nas do następnej jeszcze bardziej zaskakującej a mianowicie o wniebowstąpieniu.
Jedna doktryna uruchamia następną [...]
|
N paź 09, 2005 13:51 |
|
 |
motek
|
baranek napisał(a): Cieszę się, że się zgadzasz w kwestii grzechu pierworodnego, od którego Maryja była wolna. Nie zgadzam się, nie ma najmniejszego powodu, by w to wierzyć. Ale nawet jeśli, to nic to nie zmienia. Cytuj: Wytłumacz mi teraz, na czym niby polegał późniejszy grzech Maryi ?
nie wiem
Ale Bilia mówi , że "wszyscy zgrzeszyli".
Wielu ludzi mówi: ja nie grzeszę - nie kradnę, nikogo nie zabiłem, nie chodzę na dziwki... Nie wątpię, że w tym sensie Miriam też "nie grzeszyła" - była tak zwanym "porządnym człowiekiem". Toteż i ja nie twierdzę wcale, że Miriam z Nazaretu, była notoryczną oszustką, pijaczką, żarłowkiem, leniem, rozpustnicą albo kims tego pokroju. Nie!
Ale nie była wolna od zwykłych grzechów powszednich. Jak wszyscy, to wszyscy.
Proste sytuacje niewiary, braku zaufania do Boga, myślenie cielesne, niefrasobliwość, złość itp. Nie wierzę, żeby Miriam się one nigdy nie przytrafiały, gdyż Biblia mówi, że nikogo to doświadczenie nie ominęło.
|
N paź 09, 2005 14:28 |
|
 |
moskito
|
odpowiedź na to pytanie jest dość proste,Maria nie mogła urodzić się bezgrzeszna,nie dlatego że jest to niemożliwe,nie dlatego że wielu nie chce tego przyjąć,powodów można wymieniać wiele,ale dlatego ponieważ:
Bóg okazałby się kłamcą,jego Słowo nic nie warte,On sam pozbawiłby się szacunku i zaufania dla własnej osoby.
Zaprzeczyłby sam sobie.
|
So paź 15, 2005 0:24 |
|
|
|