Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 0:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
chwat napisał(a):
Helenka napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Mowa zresztą o Pocieszycielu. Całkiem logiczne; ja odejdę ale przysle kogoś w zamian. i nie wygląda to na obietnicę przysłania ducha, a raczej kogos podobnego do Jezusa, w ludzkoiej postaci. Inna sprawa, ze ta obietnica nie zostałą spełniona.

A gdzie żeś to wyczytał, że to ma być ludzka postać?

Mahomet mówił o sobie, że jest tym posłanym Pocieszycielem. Może ktoś niedawno czytał Koran, że ma takie skojarzenia z ludzką postacią?
A co do Mahometa, to jest tu pewna niezłość w tej rzekomej obietnicy. Podobno został posłany, a jednak go nie ma, trudno go więc uważać za wymienianego Pocieszyciela

adaBRD napisał(a):
Helenka napisał(a):
A gdzie żeś to wyczytał, że to ma być ludzka postać?

A gdzie ty wyczytalas, ze to ma byc duchowa postac...?

Oj Ada...
To wam powiedziałem przebywając wśród was. A Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedziałem (J 14.26)

Mnie nie chodzi o to, ktory to werset...to akurat wiem...

Mnie chodzi raczej o to, dlaczego Jezus udajac sie do Nieba, jako Bog, mowi , ze to jednak Ojciec przysle tego Ducha w Jego imieniu...Skoro Jezus sam jest Bogiem, to dlaczego ciagle jakos podpiera sie tym Ojcem...? Przeciez moglby sam , bez zadnego posrednictwa przyslac tego Pocieszyciela na Ziemie...?

N sie 28, 2016 21:07

adaBRD napisał(a):
Alez prosze cie bardzo.

Nie rozumiem tylko, dlaczego Marek P. nie podaje tego argumentu w swoim WIELKIM poscie .
Przeciez to byl argument najczesciej uzywany w debatach teologicznych na potwierdzenie, ze Bog jest Trojca.

Jeżeli to miała być podpucha, to nieudana. Historia Comma Johaneum jest już dosyć dobrze zbadana żeby wiedzieć, kiedy została dopisana i kiedy zaczęto ją podważać. Na dzień dzisiejszy jest zawarta tylko w niektórych co bardziej fundamentalnych wydaniach protestanckich, poza tym jej nie odnajdziesz.

PS: Kiedyś w Starym Testamencie odkryłem jedno miejsce, gdzie jest Bóg, Jego Słowo i Jego Duch. Nie mogłem niestety teraz odnaleźć, być może inną razą.

---------------------------------

Askadtowiesz napisał(a):
Słusznie czynisz, bo nie jestem w stanie przeczytać wszystkiego, tym bardziej ze niektórzy sa zbyt przekonaniu o przechodzeniu ilosci w jakosc;-)
Ad rem.Jesli wczytamy sie kontekst a nawet i w tresc tej wypowiedzi Jezusa, trudno przyjac, że mówi on o Duchu Św., takim jaki występował (rzadko zresztą) w ST. Mowa zresztą o Pocieszycielu. Całkiem logiczne; ja odejdę ale przysle kogoś w zamian. i nie wygląda to na obietnicę przysłania ducha, a raczej kogos podobnego do Jezusa, w ludzkoiej postaci. Inna sprawa, ze ta obietnica nie zostałą spełniona.

Jeżeli nie przeczytałeś całości, to nie wiesz, o czym piszesz. W Mowie arcykapłańskiej jest mowa o tym "trzecim", który nie jest Jezusem, ale który zostanie posłany przez Ojca. Jest on nazywany zamiennie:
- Pocieszycielem
- Duchem Prawdy
- Duchem Swiętym (J 15:26)

Jest on o tyle "podobny", że rówy, nazwijmy to, rangą. I niezależny od Ojca i Syna. Ale o ludzkości postaci - ani słowa.

...

(Koh 3:1nn)

N sie 28, 2016 21:14
A gdzie żeś to wyczytał, że to ma być ludzka postać?[/quote]

A gdzie ty wyczytalas, ze to ma byc duchowa postac...?[/quote]

Oj Ada...
To wam powiedziałem przebywając wśród was. A Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedziałem (J 14.26)[/quote]

Mnie nie chodzi o to, ktory to werset...to akurat wiem...

Mnie chodzi raczej o to, dlaczego Jezus udajac sie do Nieba, jako Bog, mowi , ze to jednak Ojciec przysle tego Ducha w Jego imieniu...Skoro Jezus sam jest Bogiem, to dlaczego ciagle jakos podpiera sie tym Ojcem...? Przeciez moglby sam , bez zadnego posrednictwa przyslac tego Pocieszyciela na Ziemie...?[/quote]

c.d. mojej mysli:

Moze tu chodzi o jakas boza moc...natchnienie...madrosc...?...ktorej Ojciec udzieli ludziom (czlowiekowi), ktor(z)y beda nas uczyc i przypominac PRAWDZIWA nauke Jezusa, dbajac o to, zeby nie zakradly sie do tej NAUKI klamstwa...Bo wlasnie z tej Nauki wyplywa cala nasza nadzieja...i pocieszenie w trudnych chwilach...
Moze to jest jakas przenosnia...? Jezus czesto poslugiwal sie przenosnia...np. do Piotra powiedzial " ty jestes skala"(opoka)...

Dlaczego musimy sie koniecznie upierac, ze to jest dowod na Trojce...?

Czy Prawdziwemu Bogu, niepojetemu ludzkim rozumem, naprawde zalezy na tym abysmy my, ludzie, koniecznie okreslili jego Boska Nature jako Trojce...?

Przeciez my nawet naszej, ludzkiej natury nie jestesmy w stanie dokladnie ponazywac...

N sie 28, 2016 21:50
bert04 napisał(a):
adaBRD napisał(a):
Alez prosze cie bardzo.

Nie rozumiem tylko, dlaczego Marek P. nie podaje tego argumentu w swoim WIELKIM poscie .
Przeciez to byl argument najczesciej uzywany w debatach teologicznych na potwierdzenie, ze Bog jest Trojca.

Jeżeli to miała być podpucha, to nieudana. Historia Comma Johaneum jest już dosyć dobrze zbadana żeby wiedzieć, kiedy została dopisana i kiedy zaczęto ją podważać. Na dzień dzisiejszy jest zawarta tylko w niektórych co bardziej fundamentalnych wydaniach protestanckich, poza tym jej nie odnajdziesz.

PS: Kiedyś w Starym Testamencie odkryłem jedno miejsce, gdzie jest Bóg, Jego Słowo i Jego Duch. Nie mogłem niestety teraz odnaleźć, być może inną razą.

---------------------------------

Askadtowiesz napisał(a):
Słusznie czynisz, bo nie jestem w stanie przeczytać wszystkiego, tym bardziej ze niektórzy sa zbyt przekonaniu o przechodzeniu ilosci w jakosc;-)
Ad rem.Jesli wczytamy sie kontekst a nawet i w tresc tej wypowiedzi Jezusa, trudno przyjac, że mówi on o Duchu Św., takim jaki występował (rzadko zresztą) w ST. Mowa zresztą o Pocieszycielu. Całkiem logiczne; ja odejdę ale przysle kogoś w zamian. i nie wygląda to na obietnicę przysłania ducha, a raczej kogos podobnego do Jezusa, w ludzkoiej postaci. Inna sprawa, ze ta obietnica nie zostałą spełniona.

Jeżeli nie przeczytałeś całości, to nie wiesz, o czym piszesz. W Mowie arcykapłańskiej jest mowa o tym "trzecim", który nie jest Jezusem, ale który zostanie posłany przez Ojca. Jest on nazywany zamiennie:
- Pocieszycielem
- Duchem Prawdy
- Duchem Swiętym (J 15:26)

Kilka przykladow biblijnego Ducha, ktory jakos nijak sie ma do Trojcy:

Rdz 1:2

2. Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch Boży unosił się nad wodami.

Rdz 2:7

7. wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą.

Rdz 6:3

3. Wtedy Bóg rzekł: Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat.

("Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze"...przeciez tu chodzi o sile, moc ..., ktora ozywia cialo...To nie jest na pewno trzecia osoba Trojcy)

Rdz 41:38-39

38. Rzekł więc faraon do swych dworzan: Czyż będziemy mogli znaleźć podobnego mu człowieka, który miałby tak jak on ducha Bożego?

39. A potem faraon rzekł do Józefa: Skoro Bóg dał ci poznać to wszystko, nie ma nikogo, kto by ci dorównał rozsądkiem i mądrością!

Wyjścia

Wj 31:3

3. I napełniłem go duchem Bożym, mądrością i rozumem, i umiejętnością wykonywania wszelkiego rodzaju prac,

Wj 35:31.34

31. i napełnił go duchem Bożym, mądrością, rozumem, wiedzą i znajomością wszelkiego rzemiosła,

34. Dał mu też zdolność pouczania innych, jak i Oholiabowi, synowi Achisamaka z pokolenia Dana.

Tu( powyzej) tez mowa o Duchu Bozym...Ale czy to ma byc ta rowna Bogu trzecia osoba Trojcy...?

"Napelnil go Duchem Bozym "...czy mam to rozumiec, ze "ktos napelnil kogos trzecia osoba Trojcy "...?
No i dlaczego-jesli juz- ten Duch Bozy sam sie nie napelnil w tym kims, tylko potrzebowal pomocy do tego napelniania...

Tu chyba chodzi raczej o jakas cenna wlasciwosc, np. czynna moc, ktorej Bog moze udzielic czlowiekowi w jakims okreslonym celu...?

N sie 28, 2016 22:56
@adaBRD
Proszę, zacznij cytować zgodnie z regułami, bo w Twoich postach nie wiadomo co jest cytatem, a co twoim słowem.

Pn sie 29, 2016 7:00
Helenka napisał(a):
@adaBRD
Proszę, zacznij cytować zgodnie z regułami, bo w Twoich postach nie wiadomo co jest cytatem, a co twoim słowem.

Masz racje, troche nieprzejrzyscie...

Wyjasniam: to z numerkami jest cytatem a bez numerkow to moj skromny komentarz

Pn sie 29, 2016 7:25
Dziękuję za wyjaśnienie, ale to niewiele daje. Sama potrafię znaleźć co jest cytatem, ale to jest utrudnienie i zniechęca.
Cytuje się poprzez zaznaczenie tekstu i klikniecie w Quote. Możesz też ręcznie napisać na początku cytatu "quote" a na końcu "/quote" bez cudzysłowu. W miejsce cudzysłowu nawias kwadratowy. Na początku [ a na końcu ].

Pn sie 29, 2016 7:37
Marek_Piotrowski napisał(a):
Trójca w Starym Testamencie – wspólnotowy obraz Boga
Wydawałoby się, że nauka o Trójcy jest wyłączną domeną Nowego Testamentu. A jednak jej ślady i zapowiedzi znajdziemy w Starym Testamencie. Chciałbym na przykład zwrócić uwagę na następujący fragment:
„(26)A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem podniebnym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi! (27) Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę.”/Rdz 1,26-27/
Pierwsze, co rzuca się w oczy, to liczba mnoga w jakiej Bóg mówi o sobie: „Uczyńmy człowieka na Nasz obraz” . Przy czym choć ma to być „Nasz” obraz, jednocześnie ów obraz jest jeden, co sugeruje wielość i jedność równocześnie.
Niektórzy próbowali tłumaczyć ten werset formą pluralis maiestatis (tak zwracają się niekiedy władcy do poddanych „My, król Polski, ogłaszamy…”). Forma ta jednak nie była znana Żydom w czasach spisywania Księgi Rodzaju – nigdzie w Torze nie występuje (pierwsze wystąpienia to aramejska część Księgi Ezdrasza i grecka treść I Księgi Machabejskiej.)
Jest jednak coś jeszcze, na co się rzadko zwraca uwagę – zaraz w następnym wersecie, opisując owo stworzenie na obraz Boga, autor natchniony używa równie zdumiewającej konstrukcji; pisze iż Bóg stworzył człowieka (w licznie pojedynczej!) a zaraz potem dodaje „stworzył mężczyznę i niewiastę.”
Zupełnie jakby chciał powiedzieć iż, choć mężczyzna jest człowiekiem i kobieta jest człowiekiem, to razem też są jednością, jednym bytem!
Bóg stworzył człowieka na swój obraz - jako wspólnotę.
I rzeczywiście tak jest. W następnym rozdziale Księgi Rodzaju czytamy, iż:
„(…) mężczyzna opuszcza ojca swego i matkę swoją i łączy się ze swą żoną tak ściśle, że stają się jednym ciałem.” /Rdz 2,24/
To jest obraz i podobieństwo Boga: jedność w miłości tworzy nowy byt.
Nie na darmo, kilka tysięcy lat później, święty Paweł przyrówna małżeństwo do związku Chrystusa z Kościołem: "Mężowie powinni miłować swoje żony, tak jak własne ciało. Kto miłuje swoją żonę, siebie samego miłuje. Przecież nigdy nikt nie odnosił się z nienawiścią do własnego ciała, lecz [każdy] je żywi i pielęgnuje, jak i Chrystus - Kościół, bo jesteśmy członkami Jego Ciała. Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, a połączy się z żoną swoją, i będą dwoje jednym ciałem. Tajemnica to wielka, a ja mówię: w odniesieniu do Chrystusa i do Kościoła." /Ef 5,28-32/
Małżeństwo to byt analogiczny do Trójcy (pomijając, oczywiście, niedoskonałość naszych ziemskich małżeństw, w tym wspólnoty małżeńskiej) - każde z nich, mężczyzna i kobieta, jest z osobna człowiekiem. Jednak wiążąc się we wspólnotę małżeńską tworzą jednego człowieka.

Rdz 1,26 to nie jedyne miejsce, gdzie Bóg mówi o sobie w liczbie mnogiej. W rozdziale trzecim Genesis czytamy: „Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się jak jeden z Nas: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki.” /Rdz 3,22/. Podobnie we fragmencie mówiącym o wieży Babel, Bóg mówi: „Zejdźmy więc i pomieszajmy tam ich język, aby jeden nie rozumiał drugiego!” /Rdz 11,7/
Interesujący jest też fragment Rdz 35,6-7:
„Jakub, przybywszy wraz ze wszystkimi swymi ludźmi do Luz w Kanaanie, czyli do Betel, zbudował tam ołtarz i nazwał to miejsce El-Betel. - Tu bowiem ukazał mu się Bóg, kiedy uciekał przed swym bratem”.
W wyróżnionym sformułowaniu zarówno rzeczownik „Bóg”(Ha-elohim) jak i czasownik „ukazać” (niglu) są w liczbie mnogiej. Dosłowne brzmienie to „ukazali mu się Bogowie”.

Bardzo ciekawy (w kontekście naszych rozważań) jest fragment z Księgi Ozeasza, w którym Bóg Jahwe mówi: „Domowi Judy natomiast okażę miłosierdzie i wybawię ich przez Jahwe, ich Boga. Nie wybawię ich jednak łukiem, mieczem i wojną, ni przez rumaki i jeźdźców!)" /Oz 1,7 biblia poznańska/
Wydaje się, że Bóg mówi tu o innej osobie boskiej.
(Biblia Tysiąclecia tłumaczy ten fragment inaczej: „Domowi Judy okażę jednak swą litość, znajdą ratunek we mnie, w Panu, Bogu swoim. Nie ocalę ich jednak za pomocą łuku i miecza ani też wojny, koni czy jeźdźców." – wydaje się jednak że tłumaczenie poznańskie jest tu bliższe oryginałowi.)

Ktoś mógłby mi zarzucić, iż zagłębiam się w hipotezy ( Na przykład wielu badaczy upatruje liczby mnogiej w Rdz 1,26 w formie pluralis deliberationis – to jest formą erystyczną „zastanawiania się” -np. Pomyślmy, co by tu zrobić…).
Jeśli idzie o Stary Testament – to prawda. Czytanie tekstu hebrajskiego w jego „martwej” odmianie zawsze obarczone jest dużą dozą niepewności. Jednak myślę, że przynajmniej część z powyższych obserwacji zasługuje na miano poważnej poszlaki, zwłaszcza że ma silne wsparcie w piśmiennictwie chrześcijańskim pierwszych wieków. I tak święty Justyn Męczennik (żył w latach 100-167) w Dialogu z Żydem Tryfonem pisał:
„(…)kiedy Pismo wspomina, że Bóg powiedział na początku: «Oto Adam stał się podobny do jednego z Nas», to sformułowanie «podobny do jednego z Nas» również wskazuje na liczbę, a słowa te nie pozwalają na to, by nadać im znaczenie symboliczne, jak usiłują to czynić sofiści, których nie stać ani na powiedzenie prawdy, ani na jej zrozumienie.”
Urodzony w pierwszej połowie II wieku święty Ireneusz z Lyonu pisał:
„Jest w Nim bowiem nieustannie Słowo i Mądrość, Syn i Duch, przez których i w których wszystko w sposób wolny i z własnego zamysłu stworzył. To do nich mówił: 'Uczyńmy człowieka na obraz i podobieństwo nasze.” /Adversus haereses/.
„Chwała najświętszej Trójcy i jednemu Bogu, Ojcu i Synowi i wszechmogącemu Duchowi świętemu na wieki. Amen.” /Wykład nauki apostolskiej/
Podobnie Tertulian (160-220) w Przeciw Prakseaszowi pisał: „Jeśli Trójca, przez to, że nie sprowadzona do ścisłej jedności, nadal cię gorszy swą liczbą, tedy zapytam cię, na jakiej podstawie jedyna i pojedyncza osoba mówi: Uczyńmy człowieka na nasz obraz i podobieństwo gdy należało powiedzieć: „Uczynię człowieka na mój obraz i podobieństwo”, skoro jest jedynym i pojedynczym. Lecz i dalej: Oto Adam stał się jakby jednym z nas; czy oszukuje, czy sobie żartuje, skoro mówi w liczbie mnogiej, choć podobno jest sam, jeden i pojedynczy? (...) ponieważ był już z nim Syn, druga osoba, jego Słowo i trzecia, Duch w Słowie, dlatego ogłosił w liczbie mnogiej „uczyńmy” i „nasz”, i „nas”.”

Po latach doktor Kościoła napisze: „Istotnie, powiedział Bóg: „Uczyńmy człowieka na obraz i na podobieństwo nasze”. A nieco dalej jest napisane: „I stworzył Bóg człowieka na obraz Boży” (Rdz l, 26—27). „Nasze”, oczywiście, liczba jest mnoga, bo nie byłoby właściwie powiedziane, gdyby napisano, że człowiek został uczyniony na obraz jednej Osoby: Ojca, Syna czy Ducha Świętego. A ponieważ człowiek jest stworzony na obraz Trójcy, przeto jest powiedziane: „na obraz i podobieństwo nasze”. Następnie jednak, żeby kto nie sądził, że mamy wierzyć w trzech bogów, bo Trójca jest jednym Bogiem, mówi Pismo św.: „I stworzył Bóg człowieka na obraz... Boży”, co znaczy: „na obraz swój”. /Św Augustyn, O Trójcy Świętej/

Ale zostawmy świadectwa wczesnochrześcijańskie – wrócę do nich w następnym mailu. W tym chciałem pokazać że jeśli idzie o cytaty z Nowego Testamentu – tu istnienie, współdziałanie i jedność Ojca, Jezusa i Ducha Świętego nie pozostawiają pola dla wątpliwości, zaś Stary Testament dostarcza wielu poszlak.

Tu chciałbym zaprezentować jeszcze jeden argument, a mianowicie:

Biblijny argument z natury Boga
Bardzo ciekawe implikacje niosą ze sobą dwa fragmenty Listów Apostolskich:
"Kto nie miłuje, nie zna Boga, bo Bóg jest miłością." /1 J 4,8/
„Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim." /1J 4,16/
Ten niewinny z pozoru tekst jest prawdziwym sztormem, zmiatającym wyobrażenie jedynego Boga jako jednej tylko osoby; otóż wieczny Bóg, który nie ma początku, istniał zawsze – także zanim stworzył Wszechświat, a nawet przez stworzeniem aniołów.
Gdyby Bóg był samotną osobą, to jakże można byłoby powiedzieć, ze „Bóg jest miłością” ? Miłość, to relacja do której potrzebne są co najmniej dwie różne osoby.

W następnym poście spróbuję przytoczyć kilka świadectw wczesnochrześcijańskich - nie są to teksty natchnione, ale są wybornymi świadectwami historycznymi pokazującymi, jak rozumieli to ludzie nauczani bezpośrednio przez apostołów i ich uczniów.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Marku, obydwa twoje posty sa fantastyczne...Kojarza mi sie obydwa z proba udowodnienia kwadratury kola.

Wypisujac te wszystkie fantastyczne interpretacje wcale mi nie udowodniles istnienia Trojcy Sw.

Prawdziwe dowody na istnienie Trojcy przedstawila Helenka:

Biblia Poznańska:
(7) Albowiem trzej dają świadectwo: (8) Duch i woda, i krew, a ci trzej stanowią jedno.
Tysiąclatka:
(7) Trzej bowiem dają świadectwo: (8) Duch, woda i krew, a ci trzej w jedno się łączą.
Brzeska:
(7) Abowiem trzy są, którzy świadczą na niebie: Ociec, Słowo i Duch święty, a ci trzej jednoć są. (8) A trzy są, którzy świadczą na ziemi: duch i woda i krew, a ci trzej na jedno się zgadzają
Wulgata:
(7) Abowiem trzy są, którzy świadczą na niebie: Ociec, Słowo i Duch święty, a ci trzej jednoć są. (8) A trzy są, którzy świadczą na ziemi: duch i woda i krew, a ci trzej na jedno się zgadzają.

To wlasnie na nich zbudowal KK swoja nauke o Trojcy, nazywajac ja w dodatku SWIETA.

Tyle tylko, ze w tej nauce nie objawia sie Bog Ojciec, o ktorym nauczal Jezus, lecz sredniowieczny FRANCISZKANIN !!!

To wlasnie on ,dla wewnetrznych potrzeb KK , zamiescil w" Slowie Bozym "wlasne , egoistyczne prawdy , szmacac i znieksztalcajac w ten sposob przekaz biblijny.

To wlasnie KK robi wszystko, zeby nam, ludziom," nie swiecilo swiatlo EWANGELII".

Oto cytat z Biblii, ktory to potwierdza:

Biblia Warszawska: Drugi list św. Pawła do Koryntian 4,7

Odwaga i szczerość głoszenia Ewangelii
1Dlatego, mając tę służbę, która nam została poruczona z miłosierdzia, nie upadamy na duchu, 2Lecz wyrzekliśmy się tego, co ludzie wstydliwie ukrywają, i nie postępujemy przebiegle ani nie fałszujemy Słowa Bożego, ale przez składanie dowodu prawdy polecamy siebie samych sumieniu wszystkich ludzi przed Bogiem. 3A jeśli nawet ewangelia nasza jest zasłonięta, zasłonięta jest dla tych, którzy giną, 4W których bóg świata tego zaślepił umysły niewierzących, aby im nie świeciło światło ewangelii o chwale Chrystusa, który jest obrazem Boga. 5Albowiem nie siebie samych głosimy, lecz Chrystusa Jezusa, że jest Panem, o sobie zaś, żeśmy sługami waszymi dla Jezusa. 6Bo Bóg, który rzekł: Z ciemności niech światłość zaświeci, rozświecił serca nasze, aby zajaśniało poznanie chwały Bożej, która jest na obliczu Chrystusowym.

Przykro mi Marku, ze tkwisz w sidlach KLAMSTWA, bo jestem przekonana, ze w swojej PRAWDZIWEJ NATURZE-tej, ktora Bog cie obdarzyl na SWOJ OBRAZ I PODOBIENSTWO- jestes wspanialym czlowiekiem...Masz imponujace zdolnosci , potrafisz pisac jak malo kto...

Szkoda, ze stoisz w opozycji do EWANGELII

Bo nauka o Trojcy nie ma z nia nic wspolnego.

Pomysl o tym, prosze, zanim napiszesz kolejny post.

Wypisujac klamstwa o Trojcy zastawiasz pulapki na swoich czytelnikow...

Pn sie 29, 2016 9:11
adaBRD napisał(a):

Biblia Poznańska:
(7) Albowiem trzej dają świadectwo: (8) Duch i woda, i krew, a ci trzej stanowią jedno.
Tysiąclatka:
(7) Trzej bowiem dają świadectwo: (8) Duch, woda i krew, a ci trzej w jedno się łączą.
Brzeska:
(7) Abowiem trzy są, którzy świadczą na niebie: Ociec, Słowo i Duch święty, a ci trzej jednoć są. (8) A trzy są, którzy świadczą na ziemi: duch i woda i krew, a ci trzej na jedno się zgadzają
Wulgata:
(7) Abowiem trzy są, którzy świadczą na niebie: Ociec, Słowo i Duch święty, a ci trzej jednoć są. (8) A trzy są, którzy świadczą na ziemi: duch i woda i krew, a ci trzej na jedno się zgadzają.

To wlasnie na nich zbudowal KK swoja nauke o Trojcy, nazywajac ja w dodatku SWIETA.

Tak? To ja poproszę o zacytowanie dokumentów soborowych i tekstów chrześcijańskich z okresu kształtowania się nauczania o Trójcy, w których powoływano się na tę glosę.

Pn sie 29, 2016 9:21

adaBRD napisał(a):
Marku, obydwa twoje posty sa fantastyczne...Kojarza mi sie obydwa z proba udowodnienia kwadratury kola.

Wypisujac te wszystkie fantastyczne interpretacje wcale mi nie udowodniles istnienia Trojcy Sw.

Biblia Poznańska:
Tysiąclatka:
Brzeska:
Wulgata:

Tyle tylko, ze w tej nauce nie objawia sie Bog Ojciec, o ktorym nauczal Jezus, lecz sredniowieczny FRANCISZKANIN !

Litości, adoBRD

Litości...

Zakon franciszkański powstał w XIII wieku. Dokładnie - w 1209 roku. Można sprawdzić w wikipedii.

Comma Johaneum została dopisana najwcześniej w VIII wieku. Wcześniejsze rękopisy jej nie zawierają. (Nie zawierają jej też wcześniejsze cytaty ani jakiekolwiek uzasadnienia nauce o Trójcy). Późniejsze zawierają jako glosę (przypis na brzegu). Także dzisiejsze Biblie zawierają glosy i przypisy, wystarczy otworzyć Tysiąclatkę.

Dogmaty trynitarne zostały zdogmatyzowane ostatecznie - teraz uważaj - na Soborze Konstantynopolitańskim. Koniec... IV wieku. Dokładniej - rok 381. To jest rok ostatecznego uformowania się Wyznania Wiary w formie, jaką (z drobną poprawką) odmawiamy do dziś.

Teraz powiedz mi proszę, jak jakiś mnich franciszkański może przenieść się z XIII wieku do VIII wieku, dopisać jakąś glosę i potem jeszcze raz cofnąć się do IV wieku na sobór, który podejmował decyzję o nadaniu nauce o Trójcy randze dogmatu?

Bez wehikułu czasu - ja nie wiem, jak to jest możliwe.

...

Pn sie 29, 2016 9:28
bert04 napisał(a):
Teraz powiedz mi proszę, jak jakiś mnich franciszkański może przenieść się z XIII wieku do VIII wieku, dopisać jakąś glosę i potem jeszcze raz cofnąć się do IV wieku na sobór, który podejmował decyzję o nadaniu nauce o Trójcy randze dogmatu?

Dołączam się do prośby berta.

Pn sie 29, 2016 9:52
Yarpen_Zirgin napisał(a):
adaBRD napisał(a):

Biblia Poznańska:
Tysiąclatka:
Brzeska:
Wulgata:

Tak? To ja poproszę o zacytowanie dokumentów soborowych i tekstów chrześcijańskich z okresu kształtowania się nauczania o Trójcy, w których powoływano się na tę glosę.

Sorry, ale w wymienionych przez ciebie dokumentach soborowych i tekstach tzw. chrzescijanskich, podobnie jak i w tych dowodach Helenki, nie ojawia sie PRAWDZIWY BOG, lecz OJCOWIE KOSCIOLA KATOLICKIEGO !!!

Prawdziwe OBJAWIENIE znajduje sie w EWANGELII !!!

Wiec nie bede tutaj zadnych innych dowodow przytaczac.

Sam to rob, jesli taka jest twoja wola . Tylko nie zapominaj , ze za to, co tutaj napiszesz odpowiadasz przted swoimi czytelnikami i co najwazniejsze - przed Bogiem

Księga Objawienia 22.18-19 zawiera ostrzeżenie do każdej osoby, która chciałaby coś zmienić w tekście biblijnym: „Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze. A jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze.”

Pn sie 29, 2016 9:57

Droga adoBRD, postaram się jeszcze raz uprzejmie.

Pisanie WERSALIKAMI jest w internecie odpowiednikiem krzyku.

To samo z wykrzyknikami!!!111!!!

Jeżeli chcesz nas zakrzyczeć, to Twoja wola. Ale nie zastąpi to odpowiedzi na pytanie. A dałem ci dosyć konkretne pytanie, czekam na odpowiedź.

I mała podpowiedź: W czasach największej dyskusji między unitarianami (arianizm) i trynitarianami (reszta), obie strony sporu posługiwały się dokładnie tymi samymi tekstami. Ba, łącznie z tak podważanymi przez Ciebie listami.

...

Pn sie 29, 2016 10:03
Helenka napisał(a):
Dziękuję za wyjaśnienie, ale to niewiele daje. Sama potrafię znaleźć co jest cytatem, ale to jest utrudnienie i zniechęca.
Cytuje się poprzez zaznaczenie tekstu i klikniecie w Quote. Możesz też ręcznie napisać na początku cytatu "quote" a na końcu "/quote" bez cudzysłowu. W miejsce cudzysłowu nawias kwadratowy. Na początku [ a na końcu ].

Helenko, szczerze ci dziekuje za te instrukcje. Rzeczywiscie komputer nie jest moja pasja. Jestem wdzieczna za kazda wskazowke. :)

Pn sie 29, 2016 10:03
adaBRD napisał(a):
Wiec nie bede tutaj zadnych innych dowodow przytaczac.

Nie, nie, moja droga. Jesli stawiasz zarzut, to do Ciebie należy udowodnienie jego. Wbrew zmianie prawa przez PiS nadal nas obowiązuje udowodnienie winy, a nie domniemanie winy.
adaBRD napisał(a):
Sam to rob, jesli taka jest twoja wola . Tylko nie zapominaj , ze za to, co tutaj napiszesz odpowiadasz przted swoimi czytelnikami i co najwazniejsze - przed Bogiem

A Ciebie to nie dotyczy?

Cytuj:
Helenko, szczerze ci dziekuje za te instrukcje. Rzeczywiscie komputer nie jest moja pasja. Jestem wdzieczna za kazda wskazowke. :)

Ależ proszę bardzo :). Ja też nie od razu umiałam wszystko, a i teraz tez korzystam z wiedzy innych.

Pn sie 29, 2016 10:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 114  Następna strona