| Autor |
Wiadomość |
|
adzient
|
 Re: Niedziela
Witam wszystkich.
Jestem tu nowy.Jest to mój pierwszy post.Jeszcze nie wiem gdzie mogę sie przedstawić,ale zanim to zrobię chciałbym zaznaczyć swoją obecność.
PiotrekP napisał(a): mam pytanie a mianowicie odnosnie do przykazania Bozego dotyczace dnia siodmego dlaczego kosciol katolicki zmienil z dnia siodmego na dzien pierwszy a jak wiadomo Pismo Swiete zabrania zmian jakichkolwiek PiotrP
Ciekawe i mądre pytanie.Jak dotąd pozostało bez odpowiedzi.
Twierdzenie o zmartwychwstaniu Jezusa nie uważam ani za odpowiedz ,anie nawet za próbę podjęcia tematu.
Pan nakazał wyrażnie "Pamiętaj o dniu sobotnim aby go świecić"(Wyj 20 -JW)
Pytanie o dzień świety jest tu na miejscu.
|
| Wt kwi 01, 2008 18:10 |
|
|
|
 |
|
Radaromontis
|
Biblia jest biblia, a kościół jest kościół. Co prawda łączy ich wiele, lecz to nie jest "relacja", gdzie biblia - "nadzorowałaby" kościół.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
| Wt kwi 01, 2008 19:03 |
|
 |
|
Kamyk
|
Cytuj: Twierdzenie o zmartwychwstaniu Jezusa nie uważam ani za odpowiedz ,anie nawet za próbę podjęcia tematu
Jeśli to nie jest wystarczająca odpowiedź, to cóż... innej nie otrzymasz. To było właśnie czynnikiem, dla którego chrześcijanie bardzo wcześnie zaczęli świętować niedzielę - właśnie jako "małą Wielkanoc". To był dla chrześcijan "dzień święty" - i jest nim do dzisiaj
|
| Wt kwi 01, 2008 19:05 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I musi być święty w tym dniu Chrystus pokonał smierć i szatana
|
| Wt kwi 01, 2008 21:29 |
|
 |
|
On
|
|
| Wt kwi 01, 2008 23:06 |
|
|
|
 |
|
avis
|
Cytuj: I musi być święty w tym dniu Chrystus pokonał smierć i szatana
Jezeli Chrystus nie byl Bogiem, to to jest prawda.
Ale jezeli byl Bogiem to sam stworzyl ten swiat, szatana i smierc i nie pokonal niczego tego dnia bo od zawsze byl wszechpotezny i niesmiertelny i potezniejszy od szatana. Wszak sam szatana stworzyl i nie uczynil go rownym lub potezniejszym od siebie.
Moze raczej powiedziec, ze tego dnia pokazal nam, ze nasze cialo moze zmartwychwstac.
|
| Śr kwi 02, 2008 0:42 |
|
 |
|
adzient
|
O ile wiem ,to Boży nakaz Dotyczył świętowania soboty.
A Pan Jezus go nie unieważnił."Dopóki nie przeminie niebo i ziemia, ani jedna jota, ani jedna kreska nie przeminie z zakonu, aż wszystko to się stanie."Mt 5,18
Po zmartwychwstaniu nic nie wspomniał o zmianie na inny dzień.Wskazał nawet ,że po jego wniebowstąpieniu nadal tym dniem będzie sobota (MT24,20)pisząc o tym,co się wydarzy za mniej więcej 40 lat tak:"Módlcie się tylko, aby ucieczka wasza nie wypadła zimą albo w sabat"-sugerując brak zmiany.Około 100 r.n.e. Apostoł Jan wypowiedział się podobnie (Ap1,10)
Niedziela była pierwszym dniem pracy Żydów (Łk24,1).
Po śmierci sobota nadal obowiązywała jako dzień swięty:"A był to dzień Przygotowania i nastawał sabat. (55) A szły też za nim niewiasty, które razem z Jezusem przybyły z Galilei i widziały grób oraz jak składano ciało jego; (56) powróciwszy zaś przygotowały wonności i maści. Przez sabat zaś odpoczywały według przykazania. "Łk 23
Nakaz świetowania soboty należał do Prawa Bożego.Tak ,jak każde prawo obowiązuje do czasu wygaśnięcia lub zastąpienia nowym.Chrystus nigdzie nie ogłosił ,że zmienił ten dzień na jakikolwiek inny.Bóg w S.T.-cie stwierdził,że Prawo to jest wieczne.
|
| Śr kwi 02, 2008 15:11 |
|
 |
|
jo_tka
|
Cytuj: Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Jeszcze warto powiedzieć, co to jest Prawo i Prorocy. Otóż Prawo to Pięcioksiąg Mojżeszowy. Jezus mówi, że przyszedł wypełnić to, co powiedziano w Prawie i co głosili Prorocy. Warto również porównać z: Cytuj: Potem rzekł do nich: «To właśnie znaczyły słowa, które mówiłem do was, gdy byłem jeszcze z wami: Musi się wypełnić wszystko, co napisane jest o Mnie w Prawie Mojżesza, u Proroków i w Psalmach». Tyle a propos cytatu. Wróćmy jeszcze do księgi Wyjścia: Cytuj: Wj 20, 8-11: Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić. Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty. To samo mówi księga Powtórzonego Prawa: Cytuj: Pwt 5, 13-15: Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką twą pracę, lecz w siódmym dniu jest szabat Pana, Boga twego. Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twój wół, ani twój osioł, ani żadne twoje zwierzę, ani obcy, który przebywa w twoich bramach; aby wypoczął twój niewolnik i twoja niewolnica, jak i ty. Pamiętaj, że byłeś niewolnikiem w ziemi egipskiej i wyprowadził cię stamtąd Pan, Bóg twój, ręką mocną i wyciągniętym ramieniem: przeto ci nakazał Pan, Bóg twój, strzec dnia szabatu.
szabat (hebr. שבת) = odpoczynek (za Wikipedią)
Niedziela jest dniem Zmartwychwstania, pamiątką Paschy Pana.
Dniem nowego stworzenia.
Myślę, że więcej nie potrzeba...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Śr kwi 02, 2008 16:51 |
|
 |
|
Henryk22
|
[quote="adzient"]
Pan nakazał wyrażnie "Pamiętaj o dniu sobotnim aby go świecić"(Wyj 20 -JW)
Do jakiej grupy sobotników należysz? O ile wiem jest tak napisane w jednej z protestanckich Biblii. Bo normalnie jest "pamiętaj abyś dzień święty święcił" czyli nie sobotę.
|
| Pt kwi 04, 2008 11:46 |
|
 |
|
Henryk22
|
A dniem świętym jest Niedziela, ponieważ jest to Dzień Zmartwychwstania Chrystusa, oczywiście niektóre parareligijne grupy mogą sobie święcić inny dzień (sobotę) przecież nikt im tego nie zakazuje (muzułmanie -piątek). Już w pierwszych wiekach chrześcijanstwa istniały grupy tzw. judaizujące, które mieszały nauki Chrystusa z tradycją żydowską i to powodowało powstawanie nieporozumień.
|
| Pt kwi 04, 2008 13:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli ktoś świeci sobote czy niedziela dla mnie nie ma różnicy ale ważne żeby ten dzien była dla Pana.
|
| Pt kwi 04, 2008 14:33 |
|
 |
|
adzient
|
Henryk22 napisał(a): Do jakiej grupy sobotników należysz? . Pytasz,więc odpowiem.Jestem Adwentystą . Henryk22 napisał(a): "Pamiętaj o dniu sobotnim aby go świecić"(Wyj 20 -JW) ...O ile wiem jest tak napisane w jednej z protestanckich Biblii. Cytat pochodzi z Katolickiej Biblii Jakuba Wujka. W pozostałych przekładach występuje słowo szabat. Henryk22 napisał(a): ...Bo normalnie jest "pamiętaj abyś dzień święty święcił" czyli nie sobotę
Niestety takiego zdania nie ma nawet nawet w Katolickiej Tysiąclatce.Niestety.
|
| Pt kwi 04, 2008 18:59 |
|
 |
|
adzient
|
Henryk22 napisał(a): A dniem świętym jest Niedziela, ponieważ jest to Dzień Zmartwychwstania Chrystusa...
Zwróć uwagę,ze w myśl Pisma Apostołowie na długo po zmartwychwstaniu Pana nadal święcili sobotę.Takie jest stanowisko Pisma Świętego.Pan Jezus po swoim zmartwychwstaniu nie nakazał żadnej zmiany.I słusznie przecież nakaz Samego Boga miał być wieczny.
|
| Pt kwi 04, 2008 19:03 |
|
 |
|
Henryk22
|
adzient napisał(a): Zwróć uwagę,ze w myśl Pisma.
Słyszałem o Adwentystach, ale nie wiem czy wy nie wybieracie z Pisma to co wam pasuje. Pokaż proszę gdzie jest w Biblii, że Apostołowie święcili sobotę, ja czytałem że oni na łamanie chleba zbierali sie ale juz po sabacie wieczorem, więc w niedzielę, poza tym sabat dotyczył i dotyczy Izraela nie chrześcian, Chrześcian obowiązuje to co pozostawił im Chrystus On jest Drogą Prawdą i Życiem. Swięcenie sabatu jest cieniem rzeczy przyszłych a obecną rzeczywistością jest Chrystus. Ale proszę Cię bardzo nikt nie broni święcić Adwentystom soboty, ale to jest pomieszanie nauki z żydowskim prawem danym tylko Izraelowi. Swięcenie sabatu zostało ustanowione na górze Synaj, wcześniej tego nie było, przy stworzeniu Bóg odpoczął ale nigdzie nie jest powiedziane że kazał odpoczywac Adamowi i jego potomkom. Tak więc jeśli trzymamy się Biblii bądzmy konsekwentni.
|
| Pt kwi 04, 2008 20:05 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ale św Paweł tez pisał że jesli ktoś święci taki czy inny dzien mamy mu nie zakazywać bo czyni to dla Pana to samo tyczy sie pokarmów.
Gromadzenie się Kościoła na łamaniu chleba odbywało się w niedzielę (Dz 20:7)"W pierwszym dniu po szabacie, kiedy zebraliśmy się na łamanie chleba, Paweł, który nazajutrz zamierzał odjechać, przemawiał do nich i przedłużył mowę aż do północy"
"Didache" (ok.90) akcentuje ważność niedzieli: "W dniu Pana, w niedzielę, gromadźcie się razem, by łamać chleb i składać dziękczynienie, a wyznawajcie ponadto wasze grzechy, aby ofiara wasza była czysta" 14:1.
Pierwsi Chrześcijanie świętowali niedziele. Wiec jesli to zmieniono to juz apostołowie zmienili bo w tym dniu łamali chleb na pamiątke wieczerzy.
|
| Pt kwi 04, 2008 20:15 |
|
|
|