Czy każda władza pochodzi od Boga?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Zanim ukształtowałem cie w łonie matki, znałem cię" (Jeremiasza 1,5)...Wszechwiedzący wie wszystko, ale pozostawia każdemu wolność, zna nasze wybory, ale nie determinuje ich.
|
| Pn kwi 21, 2008 16:16 |
|
|
|
 |
|
Kamyk
|
Bardzo proszę, niech to nie będzie kolejny temat z cyklu "Wszechwiedza Boga a wolna wola". Trzymajmy się tematu pochodzenia władzy
|
| Pn kwi 21, 2008 17:15 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
 Re: Czy każda władza pochodzi od Boga?
Teresse napisał(a): Pytanie jak w temacie, czy każda władza pochodzi od Boga??
Myślę, że nie każda.
Czasem pochodzi z Moskwy, czasem z Berlina, czasem z Brukseli.
Jakoś nie wydaje mi się, by te władze były uświęcone. Taki Hitler, Stalin, czy jakiś Barroso lub Putin - można powiedzieć, że byli lub są pomazańcami?
Moim zdaniem - nie.
| Pn kwi 21, 2008 22:14 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Władza nie musi być uświęcona i nie musi być pomazańcem...a nic nie dzieje się bez woli Boga - On tylko czasem dopuszcza władze z Moskwy, Berlina.
Przeczytaj orędzia MB z Fatimy - Rosji, o II wojnie światowej....."jeśli się nie nawrócicie..."
|
| Wt kwi 22, 2008 8:57 |
|
 |
|
hitman
|
Stanisław Adam napisał(a): Teresse napisał(a): Pytanie jak w temacie, czy każda władza pochodzi od Boga?? Myślę, że nie każda. Czasem pochodzi z Moskwy, czasem z Berlina, czasem z Brukseli. Jakoś nie wydaje mi się, by te władze były uświęcone. Taki Hitler, Stalin, czy jakiś Barroso lub Putin - można powiedzieć, że byli lub są pomazańcami? Moim zdaniem - nie.
A kto tu mówi o pomazańcach? Mieli władze od Boga i tyle. Gdyby im Bóg jej nie dał to by jej nie mieli.
|
| Wt kwi 22, 2008 11:26 |
|
|
|
 |
|
Masa
|
do autora wątku:
tak mówi Słowo Boże tak więc jest
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
| Wt kwi 22, 2008 11:36 |
|
 |
|
No
|
Stanisław Adam napisał(a): Myślę, że nie każda. Czasem pochodzi z Moskwy, czasem z Berlina, czasem z Brukseli. Jakoś nie wydaje mi się, by te władze były uświęcone. Taki Hitler, Stalin, czy jakiś Barroso lub Putin - można powiedzieć, że byli lub są pomazańcami? Moim zdaniem - nie.
Znaczy od Boga pochodzi tylko ta władza która ci się akurat podoba ?
|
| Wt kwi 22, 2008 12:51 |
|
 |
|
zbyszek58-61
|
Teresse napisał(a): Pytanie jak w temacie, czy każda władza pochodzi od Boga??
Niegdyś królowie nazywali siebie pomazańcami Bożymi i byli "królami z Bożej łaski"...z tym można się zgodzić, bo o tym, w jakiej rodzinie się każdy z nas narodzi decyduje Bóg...
Ale Chrystus powiedział do Piłata, że nie miałby om żadnej władzy nad nim, gdyby mu jej nie dano z góry...a więc władza namiestnika rzymskiego też pochodziła od Boga...A przecież namiestnika mianował cesarz...Czy więc Bóg sterował cesarzem a może tylko dopuścił do tego ??
Inna sprawa- w kuszeniu na pustyni szatan ofiaruje Jezusowi władzę na światem. Czyli szatan albo kłamał, albo naprawdę mógł dać coś takiego...Jeśli mógł a jest przecież nazywany księciem tego świata- to jak to w końcu jest?? Część władzy rozdaje Bóg a część szatan??
+św. Paweł twierdził ,ze władza pochodzi od Boga...
A co z demokratycznymi wyborami- jeśli to Bóg daje władzę- to wybory są tylko farsą, bo zwycięzców już wcześniej wybrał Bóg ??
:co:
Jezus przygotowując apostołów na swe bliskie odejście dodaje im otuchy, podnosi oczy ku niebu i błaga Ojca: „ Przyspórz chwały swemu Synowi, aby i Syn przysporzył chwały Tobie, stosownie do władzy, jaką mu dałeś nad wszelkim ciałem, aby pełną liczbę tych, których mu dałeś, mógł obdarzyć życiem wiecznym”. Zatem Jezus otrzymał wszelką a więc bezgraniczna władze od swego Niebiańskiego Ojca. Jest zatem w stanie, gdyby taka była wola Jego i Boga ingerować we wszelkie sprawy - co nie oznacza, że tak jest. Nie zapominajmy, że Jezus przyszedł wypełnić wolę swego Ojca i ta wola nadal jest urzeczywistniana, a czy ingerowanie w wybory czy inne sprawy rządów ludzkich ma cokolwiek wspólnego z wolą Boga? Czy to może w jakikolwiek sposób wpłynąć na zamierzenia Tego, który może wszystko?
Jako, że nadal Szatan jest przeciwnikiem Bożym i jeszcze wywiera wielki wpływ na umysły ludzkie - " 2 Kor 4:4 4. dla niewiernych, których umysły zaślepił bóg tego świata, aby nie olśnił ich blask Ewangelii chwały Chrystusa, który jest obrazem Boga. (BT)
, wielu władających świadomie lub nie wypełnia jego wolę. To, że Bóg toleruje wszelka władzę, która w ten czy inny sposób odgrywa znaczenie w Jego zamierzeniu co do ziemi i nas wszystkich, nie oznacza, że ją ustanawia, ale że w każdym momencie kiedy uzna, to za stosowne, jest w stanie jej pozbawić.
Gdy Chrystus doprowadzi ludzkość do doskonałości, wówczas zwróci Ojcu władzę, którą w tym celu otrzymał. W 1 Koryntian 15:28 zapowiedziano w związku z tym: „Gdy już wszystko będzie [Synowi] podporządkowane, wtedy również sam Syn podporządkuje się Temu, który mu wszystko podporządkował, aby Bóg był wszystkim każdemu”. Nie będzie żadnej innej władzy poza Bożą.
_________________ "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
(Przysłów 12:3)
|
| Pt maja 16, 2008 14:33 |
|
|
|